Apelsinringar

Dessa bakverk blir extra saftiga genom att de doppas i en citruslag med agar-agar som får den att stelna till. Med chokladdoppade ändar blir de ännu godare. Agar-agar går att köpa i kinesiska matbutiker.

I kyl de håller sig färska i ca 7 dagar. De är lika goda när de varit frusna.

Ingredienser (25 portion)

25 st små savarinformar
50 g smör till formarna
vetemjöl till formarna
Agar-agargelé att doppa ringarna i:
10 g agar-agar
100 g vatten
350 g socker
175 g citronsaft

2 apelsiner
600 g mandelmassa 50/50
200 g smör
160 g äggula (ca 8 st)
50 g majsena
200 g mörk choklad till doppning, helst Valrhona Grand Cru Manjari 64 procent

Tillagning

Dag 1: Blötlägg agar-agar till gelen i vattnet över natten.

Dag 2: Koka upp det under omrörning med socker och citronsaft och ställ åt sidan.

Smöra formarna med det rumstempererade smöret. Mjöla dem och skaka ur överflödigt mjöl.

Riv de tvättade apelsinerna på ett fint rivjärn. Ta bara det yttersta på skalet.

Blanda den ru mstempererade mandelmassan med en tredjedel av smöret och citrusrasp till en klumpfri
massa. Tillsätt resterande smör i omgångar till en smidig massa.

Rör ner äggulorna en och en utan att röra i massan för mycket. Sikta ner majsena och vänd ner med en slickepott.

Fyll massan i en plastspritspåse. Klipp ett hål framtill eller använd slät tyll nr 12.

Fyll formarna till ¾ med massan.

Sätt ugnen på 190 grader.

Baka kakorna gyllenbruna i ca 15 minuter. Ta ut dem ut ugnen och låt dem samla sig i 5 minuter.

Strö socker på ett bakplåtspapper, vänd formarna på det och plocka bort formarna.

Låt ringarna svalna. Sätt in dem i kylen i 1 timme innan de doppas i lagen.

Kontrollera att lagen har en temperatur på ca 85-90 grader. Doppa ringarna med hjälp av en hålslev och låt dem rinna av på ett galler.

Rulla ringarna i strösocker och dela dem på mitten med en vass kniv doppad i varmt vatten.

Temperera chokladen och doppa ändarna på kakorna. Sätt av dem att stelna på ett bakplåtspapper.

Fler liknande recept