Recept apelsinringar

Hoppa till innehållet
Recept centralen

ApelsinringarStjärnrecept

Dessa bakverk blir extra saftiga genom att de doppas i en citruslag med agar-agar som får den att stelna till. Med chokladdoppade ändar blir de ännu godare. Agar-agar går att köpa i kinesiska matbutiker.

I kyl de håller sig färska i ca 7 dagar. De är lika goda när de varit frusna.

Receptet är hämtat ur boken 277 sorters kakor (Norstedts). Köp den på Bokus för 229 kr.

Utskriftsvänlig version

Apelsinringar med sökord som apelsin, kaka, jan hedh, mandelmassa och söt

Ingredienser (25 portioner)

  • 25 st små savarinformar
  • 50 g smör till formarna
  • vetemjöl till formarna
  • Agar-agargelé att doppa ringarna i:
  • 10 g agar-agar
  • 100 g vatten
  • 350 g socker
  • 175 g citronsaft
  • 2 apelsiner
  • 600 g mandelmassa 50/50
  • 200 g smör
  • 160 g äggula (ca 8 st)
  • 50 g majsena
  • 200 g mörk choklad till doppning, helst Valrhona Grand Cru Manjari 64 procent

Tillagning

  1. Dag 1: Blötlägg agar-agar till gelen i vattnet över natten.
  2. Dag 2: Koka upp det under omrörning med socker och citronsaft och ställ åt sidan.
  3. Smöra formarna med det rumstempererade smöret. Mjöla dem och skaka ur överflödigt mjöl.
  4. Riv de tvättade apelsinerna på ett fint rivjärn. Ta bara det yttersta på skalet.
  5. Blanda den ru mstempererade mandelmassan med en tredjedel av smöret och citrusrasp till en klumpfri
    massa. Tillsätt resterande smör i omgångar till en smidig massa.
  6. Rör ner äggulorna en och en utan att röra i massan för mycket. Sikta ner majsena och vänd ner med en slickepott.
  7. Fyll massan i en plastspritspåse. Klipp ett hål framtill eller använd slät tyll nr 12.
  8. Fyll formarna till ¾ med massan.
  9. Sätt ugnen på 190 grader.
  10. Baka kakorna gyllenbruna i ca 15 minuter. Ta ut dem ut ugnen och låt dem samla sig i 5 minuter.
  11. Strö socker på ett bakplåtspapper, vänd formarna på det och plocka bort formarna.
  12. Låt ringarna svalna. Sätt in dem i kylen i 1 timme innan de doppas i lagen.
  13. Kontrollera att lagen har en temperatur på ca 85-90 grader. Doppa ringarna med hjälp av en hålslev och låt dem rinna av på ett galler.
  14. Rulla ringarna i strösocker och dela dem på mitten med en vass kniv doppad i varmt vatten.
  15. Temperera chokladen och doppa ändarna på kakorna. Sätt av dem att stelna på ett bakplåtspapper.

Kommentera detta Apelsinringar recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013