Briocher är ett fransk portionsbröd som är vanligast till frukost men som även kan fungera som kuvertbröd.
Briocher
Ingredienser (20 portion)
2 dl fingervarmt vatten
25 g jäst
½ tsk salt
4 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk socker
4 ägg
ca 7 dl vetemjöl
Tillagning
Rör ut den smulade jästen med vattnet.
Tillsätt salt och 4 dl vetemjöl.
Arbeta ihop till en lös deg som ska jäsa c:a 1 timme.
Ta en paus på c:a 50 minuter.
Rör smör och socker mjukt.
Blanda ner detta, resten av mjölet och äggen i den jästa degen.
Arbeta till en smidig deg.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Lägg en sjättedel av degen åt sidan. Dela resten av degen i ca 20 bitar.
Forma bitarna till släta bullar, som läggs i plåt eller folieformar.
Rulla ut den sparade degen till 20 små kulor.
Gör en fördjupning i bullarna och tryck fast kulorna där.
Jäs bullarna ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen i ca 7-8 minuter.
Låt brödet kallna på galler utan bakduk.