Recept bröd bakat på vildjäst

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Bröd bakat på vildjäst

Att baka bröd på vildjäst är inget för den som vill se snabba resultat. Det kräver ett tålamod utan dess like. Men det färdiga brödet är väl värt väntan.

Utskriftsvänlig version

Bröd bakat på vildjäst med sökord som vitt bröd, bröd, vildjäst, slowfood och russin

Ingredienser (2 portioner)

  • 2 dl vatten
  • 100 g osvavlade russin (ekologiska)
  • 50 g strösocker
  • 20 g honung
  • 135 g vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 135 g vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 500 g vetemjöl
  • 500 g vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 5 g havssalt

Tillagning

  1. Värm 2 dl vatten fingervarmt.
  2. Mät upp russin, socker och honung i en glasburk med patentlock.
  3. Skaka burken tills allt löst sig.
  4. Ställ burken på kökets varmaste plats.
  5. Låt jäsa i 4-6 dagar. Skaka burken varje dag.
  6. När det luktar alkohol om jäsningen är den klar.
  7. Häll burkens innehåll i en mindre burk. Häll över russinen i en sil och pressa ur innehållet med baksidan av en trässlev. Jästvätskan håller några månader i kylskåpet.
  8. Blanda 100 g av jästvätskan med 135 g vetemjöl. Arbeta ihop till en fast deg. Låt jäsa på varm plats i 4-5 timmar.
  9. Blanda degen med 100 g vatten och 135 g vetemjöl. Låt jäsa i 4-5 timmar.
  10. Ta 100 g av degen och blanda med 3 dl vatten och 500 g vetemjöl. Låt jäsa i en plastlåda över natten.
  11. Ta 400 g av ovanstående deg och häll i en degbunke tillsammans med 500 g vetemjöl och 3 dl vatten. Knåda i maskin eller med elvispens degkrokar i 10 minuter på låg hastighet.
  12. Tillsätt saltet och höj hastigheten och knåda i 5 minuter till.
  13. Låt jäsa i 3 timmar.
  14. Forma två bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över mjöl.
  15. Låt jäsa i 2-4 timmar till dubbel storlek
  16. Sätt ugnen på 250 grader.
  17. När bröden jäst färdig så sätts de in i ugnen. Spruta samtidigt in vatten med en blomspruta.
  18. Sänk värem till 200 grader efter 5 minuter. Vädra ugnen efter 15 och 30 minuter. Grädda totalt i 45-50 minuter.
  19. Ta ut bröden, spruta på vatten och lägg dem att svalna på galler.

7 kommentarer

  1. Adam Halimonson:

    3 stjärnor

    I receptet står inte jästen. Hur mycket och vilken typ av jästen, vildjäst?

    min e-mail: adam@halimon.se

  2. Receptcentralen.se:

    @adam
    Du gör alltså jästen själv med utgångspunkt från de osvavlade russinen.

  3. Nybörjarvilde:

    Det blir ju över degar i olika steg när man gör enligt receptet, kan dessa sparas? Frysas? Användas i andra bröd? Känns dumt att slänga
    I såfall återgår jag nog till min vanliga surdeg :)

  4. Nybörjarvilde:

    alternativt - funkar det att dra ner mängden så att det en blir lagom deg från början, eller blir det sämre jäsning då? Jag har just nu 350 g över efter steg 9 o får över ytterligare 500 g i nästa steg. Man kan ju baka ut allt men det blir otroliga mängder bröd i ett singelhushåll...

  5. Rostok:

    Bröd bakat på detta sätt, med vildjäst kallas ofta för levain. Det blir jättegott. Jag brukar baka upp allt under några dagar. Varje steg håller i minst en vecka i kylen, längre i vissa fall. Det går att mata på typ det som står under 9. eller 10. och sedan sköta om det som en vanlig surdegsgrund. Då håller den i många år, förutsatt att den blir matad med 1 vecka - 10 dagars mellanrum. Om satsen blir för stor, dvs om du av någon anledning inte hinner baka upp det mesta så går det att röra in mycket mjöl i det hela och sedan kavla ut det på ett bakplåtspapper. Efter några dagar, när man har smulat det under tiden. så är det hela helt torrt. Kan sedan förvaras i många år. När man sedan ska börja använda det tar man lite torr massa och blandar med vatten. Rör om och låt stå tills det bublar, rör ev i lite mjöl om det blir för löst, sedan sköter du den som en vanlig surdeg. Men mata den minst en gång innan du bakar med den.

  6. Görel Diaz:

    5 stjärnor

    Det roligaste och något av det godaste bröd jag bakat! Enklare än att hålla på med surdeg! 5 poäng av 5 möjliga!

  7. Göran :

    Jag har ofta misslyckats med russinjäst och kommit på att det beror på att man i stället för svavel numera ofta använder olja för skydd av russin. BRA för då behöver man inte svavla! MEN det gör det att inte går att använda russien till vildjäst enligt äldre recept. Nu använder jag i stället för russin väl mogen, obesprutad frukt. Det bli jättebra! Min senaste favorit är mango.
    Göran Brödlund

Totalbetyg: 4 baserat på 2 betyg

Kommentera detta Bröd bakat på vildjäst recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013