Recept bröd http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/brod/ Recept bröd. Recept från Receptcentralen.se Wed, 22 May 2019 18:35:25 +0100 sv Hansson, Daniel Alinge, Henrik Copyright 2019 Lepinje http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/lepinje/ Bröd från Balkan som påminner om pitabröd, men som är så gott att till och med de kräsnaste barn äter det. Passar extra bra till cevapcici. Frys in de som eventuellt blir över. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/lepinje/

Bröd från Balkan som påminner om pitabröd, men som är så gott att till och med de kräsnaste barn äter det.

Passar extra bra till cevapcici. Frys in de som eventuellt blir över.

Ingredienser (12 portioner)

  • 300 g vetemjöl special
  • 1 paket torrjäst
  • 1 msk flytande honung
  • 2 tsk salt
  • 5 dl vatten, värmt till ca 38 grader
  • 1 tsk bakpulver

Tillagning

  1. Blanda ut torrjästen i det varma vattnet. Tillsätt honungen och hälften av mjölet och blanda till en smet. Låt jäsa minst en timme.
  2. Tillsätt resten av mjölet, saltet, bakpulvret och knåda med maskin några minuter.
  3. Låt jäsa i 1 timme. Tryck ner degen och låt jäsa en timme till
  4. Forma 10-12 bollar, mjöla dem och låta dem vila i 10 minuter
  5. Kavla ut bollarna till 1 cm tjocklek.
  6. Lägg på en bakplåtspappersbeklädd plåt. Låt jäsa i ytterligare ca en halvtimme.
  7. Sätt ugnen på 190 grader varmluft.
  8. Grädda lepinjerna i 5 minuter. Sänk till 150 grader grädda i ca 10 minuter till.
  9. Vira in lepinjerna i en kökshanduk för att göra skorpan mjuk. Snitta en öppning innan de svalnat helt.
]]>
recept Sun, 24 Feb 2013 17:30:09 +0100
Pones http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/pones/ Ett LCHF-bröd som antagligen är så nära the real thing man kan komma. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/pones/ Ett LCHF-bröd som antagligen är så nära the real thing man kan komma.

Ingredienser (6 portioner)

  • 50 smör
  • 3 dl pofiber
  • 1 msk fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 250 g kesella
  • 1 ägg
  • 1 dl vispgrädde

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg på bakplåtspapper på plåt.
  3. Smält smöret och låt det svalna lite.
  4. Blanda ihop alla torra ingredienser.
  5. Blanda i kesella, ägg, smör och vispgrädde.
  6. Låt stå och svälla nån kvart.
  7. Dela degen och rulla ihop 6 bullar.
  8. Grädda ca 15-20 minuter i nedre delen av ugnen.
]]>
recept Mon, 7 Mar 2011 21:02:14 +0100
Ostbröd http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/ostbrod/ Bröd är normalt sett en kolhydratbomb. Men detta ostbröd med keso och ägg är rikt på protein istället och kan klassificeras som ett LCHF-bröd. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/ostbrod/

Bröd är normalt sett en kolhydratbomb. Men detta ostbröd med keso och ägg är rikt på protein istället och kan klassificeras som ett LCHF-bröd.

Ingredienser (12 portioner)

  • 3 ägg
  • 125 g keso naturell
  • 1 1/2 dl riven ost
  • salt
  • torkad oregano
  • torkad rosmarin

Tillagning

  1. Separera äggen i gulor och vitor.
  2. Vispa äggvitorna så hårt det går tillsammans med lite salt.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Mosa keso och äggulor med stavmixer eller gaffel och rör ner den rivna osten med en slickepott. Krydda med salt och torkade örtkryddor.
  5. Vänd sist försiktigt ner den vispade äggvitan.
  6. Klicka ut ca 12 klickar på en plåt med bakplåtspapper. Se till att det är ordentligt med utrymme runt varje klick.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
]]>
recept Tue, 25 Jan 2011 20:47:14 +0100
GI-bröd http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/gi-brod/ Saftigt bröd med förhållandevis lågt glykemiskt index. Detta yoghurtbröd är lämpligt att äta till frukost efter att man gått igenom fas 1, alltså efter de inledande 4 veckorna. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/gi-brod/

Saftigt bröd med förhållandevis lågt glykemiskt index. Detta yoghurtbröd är lämpligt att äta till frukost efter att man gått igenom fas 1, alltså efter de inledande 4 veckorna.

Ingredienser (1 portion)

  • 3 dl dinkelsikt
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 1 dl sojamjöl
  • ½ dl linfrön
  • ½ dl solrosfrön
  • ½ dl pumpakärnor
  • 2 msk fiberhusk
  • 2 tsk bikarbonat
  • ½ msk havssalt
  • 2 dl blandade nötter (mandel, hasselnötter, valnötter, cashewnötter, paranötter)
  • 5 torkade aprikoser skurna i bitar
  • 4 dl yoghurt naturell
  • 2 tsk vitvinsvinäger

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader (175 grader om det är varmluft).
  2. Smörj en avlång form, bröa med sesamfrön.
  3. Dela alla nötter och aprikoserna i mindre bitar.
  4. Rör ihop alla ingredienser i en skål. Lägg över i formen. Strö eventuellt ut frön på toppen av bröden och jämna till med en kniv.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i 45-50 minuter.
]]>
recept Tue, 18 Jan 2011 18:41:13 +0100
Kuvertbröd http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/kuvertbrod/ Små portionsbröd som är lyxiga att servera till de flesta huvudrätter. Har man smör i bröd så håller det sig saftigt längre och det är gott att äta utan att bre smör på. Kuvertbröden kan formas lite hur man vill, som runda eller avlånga bullar, som kringlor eller ta fram en lite hjärtformad pepparkaksform och tryck ut dem med den. Strö på salt, linfrö, sesamfrön eller mjöl. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/kuvertbrod/

Små portionsbröd som är lyxiga att servera till de flesta huvudrätter. Har man smör i bröd så håller det sig saftigt längre och det är gott att äta utan att bre smör på. Kuvertbröden kan formas lite hur man vill, som runda eller avlånga bullar, som kringlor eller ta fram en lite hjärtformad pepparkaksform och tryck ut dem med den. Strö på salt, linfrö, sesamfrön eller mjöl.

Ingredienser (40 portioner)

  • 1 liter löst packat vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk vatten
  • 1 msk olivolja
  • 50 g jäst
  • 75 g smör
  • 2 msk havssalt
  • äggstrykning (1 ägg uppvispat med 1 msk vatten och 1 tsk finsalt)
  • frön, mjöl eller salt

Tillagning

  1. Häll mjöl och strösocker i en bunke.
  2. Lös upp jästen i mjölken och häll på.
  3. Tillsätt vatten och olivolja.
  4. Knåda degen i 5 minuter på lästa hastighet.
  5. Tillsätt smöret i klimpar och knåda i 5 minuter till.
  6. Tillsätt havssaltet och höj hastigheten lite och knåda i 5 minuter till.
  7. Låt degen jäsa i en halvtimme.
  8. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och stöt ihop den ordentligt.
  9. Låt jäsa i en halvtimme till.
  10. Stöt samman igen och låt jäsa i 15 minuter.
  11. Dela upp degen i bitar à 30 g och forma till bullar.
  12. Låt jäsa på plåt under bakduk i 50 minuter.
  13. Sätt ugnen på 225 grader.
  14. Pensla med äggstrykning och strö på frön (linfrön måste tryckas till för att fastna).
  15. Grädda mitt i ugnen i 3 minuter och spruta sen in kallt vatten med en blomspruta. Grädda i ytterligare 10 minuter tills bullarna fått fin färg.
  16. Låt svalna på galler.
]]>
recept Mon, 27 Dec 2010 20:58:29 +0100
Sesambröd http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/sesambrod/ Kanonsätt att fräscha upp en en baguette som blivit över. Har man ingen baguette funkar vilket vitt bröd som helst http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/sesambrod/

Kanonsätt att fräscha upp en en baguette som blivit över. Har man ingen baguette funkar vilket vitt bröd som helst

Ingredienser (4 portioner)

  • 1 baguette
  • smör
  • vitlök
  • torkad oregano
  • skalade sesamfrön

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader och grill.
  2. Blanda smör och pressad vitlök.
  3. Skär brödet bitar och bred på smöret.
  4. Strö på lite oregano och mycket sesamfrön.
  5. Lägg på en plåt och grädda i ugnen 2-3 minuter tills det fått fin färg. Håll kolla på slutet för det är öätt att bränna.
]]>
recept Sun, 19 Dec 2010 11:59:01 +0100
Panforte di Siena (medeltida kryddkaka) http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/panforte-di-siena-medeltida-kryddkaka/ Siena, söder om Florens och dess rival sedan medeltiden, är en oemotståndlig stad högt upp på en kulle med utsikt över den toskanska landsbygden. För det mesta lugn och vilsam. Lätt att gå vilse i trots det naturliga centrumet, det stora, skålformade torget Piazza del Campo, navet som staden växer ut från. Medeltiden känns ännu mer närvarande i Siena än i Florens, och man vårdar sin kulinariska historia, som i denna medeltida kaka från 1100- eller 12OO-talet. Kompakt och matig och med en doft av jul. Panforte di Siena betyder starkt bröd från Siena. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/panforte-di-siena-medeltida-kryddkaka/

Siena, söder om Florens och dess rival sedan medeltiden, är en oemotståndlig stad högt upp på en kulle med utsikt över den toskanska landsbygden. För det mesta lugn och vilsam. Lätt att gå vilse i trots det naturliga centrumet, det stora, skålformade torget Piazza del Campo, navet som staden växer ut från. Medeltiden känns ännu mer närvarande i Siena än i Florens, och man vårdar sin kulinariska historia, som i denna medeltida kaka från 1100- eller 12OO-talet. Kompakt och matig och med en doft av jul. Panforte di Siena betyder starkt bröd från Siena.

Ingredienser (1 portion)

  • 100 g sötmandel
  • 100 g hasselnötter
  • 1 tsk korianderfrön
  • 1 tsk hela kryddnejlikor
  • 1 tsk svartpepparkorn
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk riven muskot
  • 50 g torkade fikon, finhackade
  • 1 msk kakao
  • 200 g kanderade citrusskal, grovhackade
  • rivet skal av 1 citron
  • 50 g vetemjöl
  • 150 g socker
  • 4 msk honung
  • 2 msk smör
  • florsocker att dekorera med

Tillagning

  1. Smörj en springform och mjöla.
  2. Skålla mandeln och skala den.
  3. Värm ugnen till 150 grader. Lägg nötter och mandel på en plåt och rosta dem i ugnen. Därefter kan hasselnötternas tunna skal gnidas bort.
  4. Mal kryddorna eller stöt i mortel. Blanda kryddor, nötter, mandel, fikon, kakao, kanderat citrusskal, rivet citronskal och mjöl.
  5. Låt socker, honung och smör smälta i en kastrull. Värm blandningen till 120 grader. Använd termometer! Häll genast det heta över nötblandningen. Blanda. Häll i formen och släta ut.
  6. Grädda i 15 minuter. Låt svalna. Pudra med florsocker.
]]>
recept Sat, 13 Nov 2010 10:35:36 +0100
Svenskt lantbröd http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/svenskt-lantbrod/ Mustigt svenskt lantbröd. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/svenskt-lantbrod/

Mustigt svenskt lantbröd.

Ingredienser (2 portioner)

  • 2 dl mjölk
  • 3 dl vatten
  • 50 g smör
  • 50 g jäst
  • 2 tsk stött fänkål
  • 2 tsk salt
  • 600 g vetemjöl
  • 180-240 g rågsikt

Tillagning

  1. Smula ner jästen i en degbunke.
  2. Smält smöret, häll i vatten och mjölk och låt det bli fingervarmt.
  3. Rör ut jästen med lite av degspadet.
  4. Tillsätt resten av degspadet, salt, fänkål och nästan allt mjöl.
  5. Arbeta degen blank och låt den jäsa 30-40 minuter.
  6. Knåda degen med resten av mjölet. Dela i två delar och forma till runda limpor.
  7. Lägg limporna på en smörad plåt och skåra dem med en vass kniv/rakblad.
  8. Låt jäsa 30-40 minuter på plåten.
  9. Sätt ugnen på 200 grader.
  10. Grädda dem mitt i ugnen i 30 minuter.
]]>
recept Fri, 5 Nov 2010 20:19:53 +0100
Kummin- och västerbottensostbröd http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/kummin-och-vasterbottensostbrod/ Detta saftiga bröd är hållbart, och med ett lager gott smör ovanpå är det en riktig njutning. Servera gärna goda charkuterier till, och saltgurka och rädisor med flingsalt. Hovtraktör Werner Vögeli vurmade mycket för den goda västerbottensosten. Tyvärr är inte Werner med oss längre, men hans mission lever vidare med alla elever som fått sin utbildning på Operakällaren. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/kummin-och-vasterbottensostbrod/

Detta saftiga bröd är hållbart, och med ett lager gott smör ovanpå är det en riktig njutning. Servera gärna goda charkuterier till, och saltgurka och rädisor med flingsalt. Hovtraktör Werner Vögeli vurmade mycket för den goda västerbottensosten. Tyvärr är inte Werner med oss längre, men hans mission lever vidare med alla elever som fått sin utbildning på Operakällaren.

Ingredienser (2 portioner)

  • Dag 1
  • Skållning
  • 250 g vatten
  • 125 g fint rågmjöl, gärna stenmalet
  • 1O g havssalt
  • 10 g hel kummin
  • Dag 2
  • Raskdeg
  • 250 g vatten
  • 40 g jäst
  • 395 g skållning
  • 400 g fint rågmjöl, gärna stenmalet
  • Bortgörning
  • 1 085 g raskdeg
  • 115 g mörk ljunghonung
  • 425 g vetemjöl med hög proteinhalt, gärna stenmalet
  • 25 g smör
  • 100 g rågsurdeg
  • 300 g västerbottensost, i små tärningar

Tillagning

  1. Dag 1: Koka upp vattnet och häll det kokande över mjöl, salt och kummin. Rör om till en slät massa med en slev. Låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
  2. Dag 2: Lös jästen med en visp i vattnet och slå det över skållningen i degbunken. Tillsätt mjölet och blanda degen väl (den bör hålla 28 grader). Täck över den med en bakduk och låt jäsa 1 timme.
  3. Häll honungen på raskdegen med vetemjöl, smör och råg surdeg. Knåda till en elastisk deg på lägsta hastighet ca 15 minuter. Gör ett glutenprov.
  4. Knåda in osttärningarna i degen. Lägg den i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt vila 30 minuter.
  5. Lägg upp degen på mjölat bakbord, dela den på mitten och riv till runda bullar. Lägg bröden i två starkt mjölade korgar, med slutet uppåt. Jäs till dubbel volym under duk ca 45-60 minuter.
  6. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en stenskiva eller bakplåt.
  7. Häll upp bröden ur korgarna och ställ in dem i ugnen med hjälp av en spade. Spruta in rikligt med vatten i ugnen med en blomspruta och sänk temperaturen till 180 grader efter 5 minuter. Lufta ugnen efter 20 minuter genom att öppna luckan. Upprepa luhningen en gång under bakningen.
  8. Baka bröden 60-70 minuter, kontrollera innertemperaturen med en termometer, den ska vara 98 grader då är de färdigbakade. Ställ dem på galler att svalna.
]]>
recept Wed, 27 Oct 2010 19:48:57 +0100
Sicilianskt lantbröd http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/sicilianskt-lantbrod/ Det behövs inte surdeg för att göra ett mustigt vitt bröd. Detta sicilianska lantbröd får härligt knaprig skorpa och ett läckert inkråm. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/sicilianskt-lantbrod/

Det behövs inte surdeg för att göra ett mustigt vitt bröd. Detta sicilianska lantbröd får härligt knaprig skorpa och ett läckert inkråm.

Ingredienser (2 portioner)

  • Fördeg
  • 6 g jäst
  • 500 g kallt vatten
  • 450 g durumvete
  • Huvuddeg
  • 1 ägg
  • 12 g jäst
  • 500 g italienskt vetemjöl, manitoba cream eller vetemjöl special
  • fördegen
  • 25 g olivolja
  • 20 g havssalt
  • 25 g vatten

Tillagning

  1. Vispa ut jästen i vattnet och vispa ner hälften av durumvetemjölet till en lös smet. Vispa i resterande mjöl. Täck över med plastfilm och låt stå i rumstemperatur 5 timmar.
  2. Lägg i ägg, smulad jäst, fördegen, olivolja, vatten och salt och knåda degen med maskin på lägsta hastighet ca 15 minuter.
  3. Lägg degen i en inoljad plastlåda sätt på lock och låt jäsa 1 timme.
  4. Lägg upp degen på bordet och tryck ut all luft. Lägg tillbaka den i lådan och låt vila 1 timme till.
  5. Upprepa stötningen av degen. Låt vila i 10 minuter.
  6. Dela degen på mitten, rulla den till två stora bullar och strö över lite durumvetemjöl. Låt jäsa ca 1 timme på en mjölad handduk.
  7. Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in en baksten eller plåt.
  8. Lyft försiktigt över bröden på bakstenen eller plåten med hjälp av en brödspade. Spruta in rikligt med vatten i ugnen. Sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter. Lufta ugnen efter 15 minuter och efter 40 minuter. Baka ca 1 timme.
  9. Låt svalna på galler.
]]>
recept Sun, 12 Sep 2010 20:38:59 +0100
Gotlandslimpa http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/gotlandslimpa/ Ett skållat bröd från Sveriges största ö. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/gotlandslimpa/

Ett skållat bröd från Sveriges största ö.

Ingredienser (1 portion)

  • Skållning
  • 5 dl kokande vatten
  • 4 dl fint rågmjöl
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk ättika
  • 2 bitar pomeranskal
  • ½ vatten
  • Dag 2
  • 25 g jäst
  • ½ dl ljus sirap
  • pomeransskal, skurna + spad
  • 8 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Lägg mjöl, salt och ättika i en bunke.
  2. Häll på det kokande vattnet och kör degen 10-15 minuter med maskin.
  3. Mjöla på degen och täck med bakduk.
  4. Koka upp pomeransskalen i vattnet och låt stå till nästa dag.

    Dag 2: Skala bort det vita på pomeransskalen och skär det gula i små bitar.
  5. Blanda jäst, sirap och pomeransskal med spadet.
  6. Slå blandningen över gårdagens deg.
  7. Blanda i vetemjöl och arbeta degen kraftigt tills den släpper från bunken. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.

    Slå upp degen på rikligt mjölat bakbord och arbeta ihop den.
  8. Forma till ett runt bröd och på en plåt. Låt jäsa övertäckt 45 minuter.
  9. Sätt ugnen på 200 grader.
  10. Pensla bröden med sirapsvatten.
  11. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 1 timme.
  12. Pensla med lite smör. Låt svalna under bakduk.
]]>
recept Mon, 30 Aug 2010 05:47:18 +0100
Brytbröd med surdeg http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/brytbrod-med-surdeg/ Gott tillbehörsbröd med surdeg. Använd din favoritsurdeg. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/brytbrod-med-surdeg/

Gott tillbehörsbröd med surdeg. Använd din favoritsurdeg.

Ingredienser (25 portioner)

  • 25 g jäst
  • 1 ½ dl vit surdeg
  • 50 g smör
  • 3 dl vatten
  • 2 msk honung
  • 1 msk salt
  • 1 dl fullkornsdinkel
  • 9-10 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Smält smöret och låt svalna till 37 grader.
  2. Smula jästen i en bunke, tillsätt smöret, honung, vattnet, surdegen och nästan allt mjölet.
  3. Arbeta tyllen smidig deg. Tillsätt mer mjöl och saltet.
  4. Låt jäsa 1 timme.
  5. Rulla 25 bullar och lägg dem tätt på en bakplåt.
  6. Låt jäsa 30 minuter.
  7. Sätt ugnen på 250 grader.
  8. Sätt in bullarna i ugnen och sänk genast värmen till 200 grader. Grädda i 12-14 minuter.
]]>
recept Thu, 19 Aug 2010 06:00:23 +0100
Pain d'épices http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/pain-d-epices/ Härligt sött kryddbröd från Frankrike som påminner om mjuka pepparkakor. Njut det nyrostat med en het kopp te. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/pain-d-epices/

Härligt sött kryddbröd från Frankrike som påminner om mjuka pepparkakor. Njut det nyrostat med en het kopp te.

Ingredienser (1 portion)

  • ½ dl mjölk
  • ½ dl vatten
  • 1 dl honung
  • ½ dl råsocker
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 msk hel anis
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 krm malen nejlika
  • 1 tsk havssalt
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 1 ½ dl fint rågmjöl
  • 1 citron
  • 2 äggulor
  • smör
  • Honungsvatten
  • 1 del honung
  • 2 delar vatten

Tillagning

  1. Värm ugnen till 175 grader. Smöra en liten brödform.
  2. Koka upp mjölk, vatten, honung och råsocker. Låt svalna till fingervarmt. Blanda i bikarbonat.
  3. Mortla anisen. Finriv citronens skal. Blanda anis, ingefära, kanel, nejlika, salt med mjöl, äggulor och citronskal i en skål. Häll den fingervarma vätskan.
  4. Knåda degen med elvisp i 4-5 minuter. Fördela degen i brödformen. Dofta över lite vetemjöl och jämna ut.
  5. Grädda på galler i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter.
  6. Vält ut brödet på ett galler. Låt svalna lite och pensla sen med honungsvatten.
  7. Förvara i plastpåse i svalen. Rosta i tunna skivor vid behov.
]]>
recept Wed, 18 Aug 2010 16:33:04 +0100
Skållat julbröd med apelsin http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/skallat-julbrod-med-apelsin/ Gott och snyggt rågbröd till jul med härlig arom av apelsin. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/skallat-julbrod-med-apelsin/

Gott och snyggt rågbröd till jul med härlig arom av apelsin.

Ingredienser (1 portion)

  • Skållning
  • 3 dl vatten
  • 2 ½ dl fint rågbröd
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk salt
  • Deg
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 tsk hel kummin
  • 1 tsk hel fänkål
  • 1 tsk hel anis
  • 50 g jäst
  • 1 apelsin
  • 6-7 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Dag 1: Koka upp vattnet.
  2. Blanda rågmjöl, vetemjöl och salt i en bunke.
  3. Häll det kokande vattnet över mjölet. Rör om ordentligt. Låt stå till nästa dag med en handduk över.
  4. Dag 2: Mortla kryddorna. Häll på kryddor och sirap.
  5. Smula ner jästen i en annan skål.
  6. Pressa juicen ur apelsinen. Det ska bli 2 dl blir det mindre tillsätt vatten. Värm apelsinjuicen till fingervarmt.
  7. Blanda apelsinjuice och jäst. Häll det på degen tillsammans med vetemjöl.
  8. Arbeta degen i Kitchenaid eller med elvispens degkrokar till en fast deg som inte kladdar.
  9. Jäs degen i bunken i 45 minuter.
  10. Knåda degen ordentligt för hand på mjölat bakbord och forma en rund limpa 20 centimeter i diameter och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  11. Gör en stjärna genom att 3 snitt i 60 graders förflyttning.
  12. Låt jäsa i 45 minuter till.
  13. Sätt ugnen på 225 grader.
  14. Grädda brödet på nedersta falsen i 35-40 minuter. Sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter.
  15. Låt svalna på galler.
]]>
recept Tue, 17 Aug 2010 18:51:32 +0100
San Francisco Sourdough http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/san-francisco-sourdough/ Berömd surdegsbaguette från den amerikanska västkusten som äts över hela det stora landet i väster. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/san-francisco-sourdough/

Berömd surdegsbaguette från den amerikanska västkusten som äts över hela det stora landet i väster.

Ingredienser (2 portioner)

  • Surdeg
  • 3 dl varmt vatten (40 grader)
  • 2 tsk torrjäst
  • ½ tsk strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • Deg
  • 1 ½ dl varm mjölk (40 grader)
  • 2 ½ tsk torrjäst
  • ½ dl strösocker
  • 1 ½+6-7 dl vetemjöl
  • 1 msk havssalt
  • 2 ¼ dl surdeg (enligt ovan)
  • 2 msk rumsvarmt smör
  • olivolja
  • Till utbakning
  • majsmjöl
  • 1 ägg
  • 1 msk vatten

Tillagning

  1. Blanda alla ingredienser till surdegen och låt stå på varm plats i 2 dygn.
  2. Blanda den varma mjölken med jäst, socker och den lilla mängden vetemjöl och rör om. Tillsätt 2 1/4 dl surdeg, resten av vetemjölet, salt och rumsvarmt smör. Knåda i 10 minuter för hand eller 5 minuter med elvispens degkrokar eller köksmaskin av KitchenAid-typ.
  3. Lägg degen i en lätt oljad bunke och vänd runt så hela degen får olja på sig. Låt jäsa till dubbel storlek i 1-2 timmar.
  4. Slå ner degen och låt vila i 15 minuter.
  5. Dela degen i två delar och forma två korta baguetter. Lägg på en plåt som är beströdd med majsmjöl.
  6. Låt jäsa till dubbel storlek.
  7. Sätt ugnen på 250 grader.
  8. Skär 3-4 sneda skåror i brödet med en vass kniv som doppats i kallt vatten.
  9. Grädda mitt i ugnen i 30 minuter. Sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter och vädra ugnen efter 15 minuter.
  10. Låt svalna på galler.
]]>
recept Sun, 15 Aug 2010 07:30:50 +0100
Grahamsbröd http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/grahamsbrod/ Smakrikt, billigt och lättbakat grahamsbröd. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/grahamsbrod/

Smakrikt, billigt och lättbakat grahamsbröd.

Ingredienser (2 portioner)

  • 6 dl+1 dl vetemjöl
  • 5 dl grahamsmjöl
  • 25 g jäst
  • 1 ½ tsk salt
  • 5 dl kallt vatten
  • 1 msk sirap
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk fänkål

Tillagning

  1. Smula jästen i en bunke. Lös den i vattnet.
  2. Mortla fänkålen och tillsätt tillsammans med honung, salt, sirap och olivolja.
  3. Tillsätt allt grahamsmjöl och 5 dl vetemjöl. Arbeta med elvispens degkrokar eller hushållsassisten i 5 minuter. Strö över 1 dl vetemjöl och låt jäsa i 1 1/2 timme.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den ordentligt. Forma till två limpor.
  5. Låt jäsa i 30 minuter.
  6. Sätt ugnen på 250 grader.
  7. Grädda i nederdelen av ugnen i 20-25 minuter sänk värmen till 225 grader efter 10 minuter. Vädra efter 15 minuter.
  8. Låt svalna på bakgaller.
]]>
recept Sat, 14 Aug 2010 22:15:20 +0100
Snabb focaccia http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/snabb-focaccia/ En enklare variant på det klassiska italienska brödet från Toscana. Tradionellt bakas focaccia främst i samband med olivskörden november-januari. Har man gott om tid och vill göra en äkta frekommenderasJan Hedhs recept på focaccia. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/snabb-focaccia/

En enklare variant på det klassiska italienska brödet från Toscana. Tradionellt bakas focaccia främst i samband med olivskörden november-januari. Har man gott om tid och vill göra en äkta frekommenderasJan Hedhs recept på focaccia.

Ingredienser (1 portion)

  • 30 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1 msk honung
  • 7 dl vetemjöl
  • 3 dl durumvete
  • 1 msk torkad oregano
  • ½ dl olivolja
  • 1 msk havssalt
  • Till utbakning
  • ½ dl olivolja
  • pressad vitlök
  • 1 dl färsk rosmarin
  • 25 svarta oliver
  • flingsalt

Tillagning

  1. Lös upp jästen i vattnet.
  2. Tillsätt honung, mjöl, olivolja, havssalt och oregano. Arbeta degen i minst 10 minuter. Låt jäsa i 30 minuter.
  3. Kavla ut degen. Pensla en ungsplåt med höga kanter. Lägg i degen och tryck ut den till kanterna. Pensla ovansidan med olivolja och vitlök. Låt jäsa i en timme.
  4. Sätt ugnen på 250 grader.
  5. Tryck i oilver och strö över rosmarin och flingsalt.
  6. Sätt in plåten mitt i ugnen och spruta in vatten med en blomspruta. Grädda i c:a 8 minuter.
]]>
recept Thu, 15 Jul 2010 08:22:06 +0100
Grekiskt påskbröd http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/grekiskt-paskbrod/ Imponerande skådebröd som dessutom är gott att äta. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/grekiskt-paskbrod/

Imponerande skådebröd som dessutom är gott att äta.

Ingredienser (1 portion)

  • 50 g jäst
  • 1 dl kallt vatten
  • 3 ½ dl grekisk yoghurt
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk salt
  • 12-13 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 1 vispat ägg
  • påskfjädrar

Tillagning

  1. Rör ut jästen det kalla vattnet.
  2. Tillsätt yoghurt, olivolja, salt och 1 liter av vetemjölet. Arbeta degen väl.
  3. Låt jäsa under duk i 1 ½ timme.
  4. Knåda in resten av mjölet.
  5. Skär bort en fjärdedel av degen och gör en rund bulle av den stora biten och lägg den i en liten gryta av gjutjärn.
    .
    Dela sista biten i 6 delar och rulla ut till fingertjocka längder. Fläta till två flätor och rulla runt de båda äggen ovan på brödet.
  6. Låt jäsa i 45 minuter under duk.
  7. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Pensla brödet med ett uppvispat ägg och grädda det i 5 minuter i nedersta delen av ugnen. Vädra ugnen och sätt därefter värmen på 200 grader och grädde i 45 minuter till.
  9. Låt svalna under bakduk. Dekorera med påskfjädrar.
]]>
recept Sun, 4 Apr 2010 08:33:44 +0100
Bröd med poolish http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/brod-med-poolish/ Bröd som bakas med poolish får en rikare arom och kräver mindre mängd jäst. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/brod-med-poolish/ Bröd som bakas med poolish får en rikare arom och kräver mindre mängd jäst.

Ingredienser (20 portioner)

  • Poolish
  • 5 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 300 g Manitoba Cream (eller vetemjöl special)
  • Bortgörning
  • 5 g jäst
  • 2 dl vatten
  • 500 g Manitoba Cream (eller vetemjöl special)
  • 10 g havssalt

Tillagning

  1. Poolish: Vispa ihop ingredienserna.
  2. Låt jäsa 4-5 timmar i rumstemperatur.
  3. Bortgörning: Blanda polishen med ingredienserna till borgörningen.
  4. Knåda på låg fart i en kitchenaid eller liknade i 12 minuter.
  5. Tillsätt salt och knåda ytterligare sex minuter.
  6. Låt jäsa i 90 minuter.
  7. Baka ut till 20 rundrivna bullar eller 2 bröd och jäs på plåt eller i jäskorg i 75 minuter.
  8. Värm ugnen till 250 grader.
  9. Ställ in bröden och spruta in vatten med en blomspruta.
  10. Efter 5 minuter sänk värmen till 200 grader.
  11. Om man gör 20 bullar: Lufta ugnen när bullarna stått 10 minuter i ugnen.
  12. Grädda i 4-5 minuter till
  13. Om man gör 2 bröd: Lufta ugnen efter 20 och 40 minuter.
  14. Totalt ska brödet stå i ugnen i 50 minuter.
  15. Låt bullarna eller bröden kallna på galler. Spraya gärna med vatten så krackelerar bröden vackert.
]]>
recept Thu, 31 Dec 2009 18:08:18 +0100
Enkla wienerbröd http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/enkla-wienerbrod/ Goda och lättbakade wienerbröd. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/enkla-wienerbrod/

Goda och lättbakade wienerbröd.

Ingredienser (40 portioner)

  • Deg
  • ½ pkt jäst
  • 2 dl kall mjölk
  • 200 g rumstempererat smör
  • 1 msk socker
  • 6 dl vetemjöl special
  • Fyllning
  • 75 g smör
  • 2 msk socker
  • 1 ½ tsk vaniljsocker
  • Till pensling
  • 1 ägg
  • Glasyr
  • 1 dl florsocker
  • några droppar kallt vatten

Tillagning

  1. Rör ut jästen i lite av mjölken i en skål. Tillsätt resten av mjölken.
  2. Blanda ner smöret skuret i bitar, socker och nästan allt vetemjöl.
  3. Arbeta ihop allt till en deg, gärna med hushållsassistent eller elvispens degkrokar.
  4. Ta upp degen och kavla ut den på ett mjölat bakbord till en fyrkant, ca 40x40 cm. Skär degen i 20 mindre bitar, ca 10x10 cm.
  5. Fyllning: Rör smör, strösocker och vaniljsocker smidigt.
  6. Fördela fyllningen mitt på varje fyrkant. Vik in hörnen och nyp ihop runt fyllningen. Lägg varje bulle i en form och ställ på en plåt.
  7. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 2 timmar på en rumsvarm och dragfri plats.
  8. Värm ugnen till 250 grader.
  9. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  10. Grädda mitt i ugnen i 5-8 minuter.
  11. Låt svalna på galler.
  12. Glasyr: Blanda florsocker och vatten. Glasera wienerbröden med hjälp av en tesked. Låt glasyren stelna.
]]>
recept Thu, 31 Dec 2009 08:12:30 +0100
Langos http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/langos/ Ungerskt bröd som man kan variera med många olika pålägg. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/langos/ Ungerskt bröd som man kan variera med många olika pålägg.

Ingredienser (8 portioner)

  • Deg
  • 25 g jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 1 riven kokt potatis
  • 1 tsk salt
  • 7 dl+1 dl vetemjöl
  • friteringsolja
  • Garnering
  • gräddfil
  • hackad rödlök
  • vitlök blandat med olivolja

Tillagning

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Rör ut jästen i vattnet.
  3. Blanda degvätskan med riven potatis, salt och mjöl.
  4. Arbeta till en slät, blank och ganska lös deg.
  5. Jäs degen i 30-40 minuter.
  6. Arbeta in lite mer mjöl i degen.
  7. Dela degen i 8 bitar.
  8. Kavla ut till rundlar 10-15 cm diameter.
  9. Jäs dem ca 15 minuter på mjölat bakplåtspapper.
  10. Hetta upp oljan, 2-3 cm i en tjockbottnad kastrull.
  11. Fritera brödet någon minut på varje sida tills det fått en gyllenbrun färg.
  12. Garnera med vitlök eller hackad lök och gräddfil.
]]>
recept Sat, 26 Dec 2009 20:01:25 +0100
Panettone http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/panettone/ Italiensk brödkaka som främst ätes i juletid. Skapade enligt legenden av en fattig bagare vid namn Tonio, som hade en vacker dotter. Dottern skulle gifta sig med en rik adelsman och behövde en hemgift. Hemgiften var just en kaka, pane de Tonio, eller panettone som den heter numera. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/panettone/ Italiensk brödkaka som främst ätes i juletid. Skapade enligt legenden av en fattig bagare vid namn Tonio, som hade en vacker dotter. Dottern skulle gifta sig med en rik adelsman och behövde en hemgift. Hemgiften var just en kaka, pane de Tonio, eller panettone som den heter numera.

Ingredienser (12 portioner)

  • 100 g smält smör
  • 2 tsk torrjäst
  • 6 dl vetemjöl special
  • 1 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 ägg från frigående höns
  • rivet skal från 1 citron
  • rivet skal från 1 apelsin

Tillagning

  1. Blanda jästen med 5 dl mjöl, socker, salt och vaniljsocker.
  2. Tillsätt smöret som bör vara ca 50 grader.
  3. Tillsätt ägg och rivna citrusskal.
  4. Blanda samman till en deg. Jäs 30 minuter.
  5. Slå ner degen och låt jäsa i 30 minuter till.
  6. Värm ugnen till 200 grader.
  7. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en avlång 1 ½ liters sockerkaksform.
  8. Ta upp degen och arbeta samman den. Lägg den i sockerkaksformen.
  9. Ställ den vid spisen att jäsa ca 30 minuter.
  10. Ställ in formen på galler längst ner i ugnen, sänk temperaturen till 175 grader och grädda 35-40 minuter.
  11. Känn med en provsticka så att kakan stelnat.
]]>
recept Fri, 25 Dec 2009 11:38:32 +0100
Bröd i lergryta http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/brod-i-lergryta/ Det går utmärkt att baka vitt bröd i lergryta. Detta lergrytebröd kräver inte så mycket arbete i förhållande till resultatet. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/brod-i-lergryta/

Det går utmärkt att baka vitt bröd i lergryta. Detta lergrytebröd kräver inte så mycket arbete i förhållande till resultatet.

Ingredienser (1 portion)

  • 25 g jäst
  • 2+2 msk olivolja
  • 1 msk honung
  • 4 dl kallt vatten
  • 2 tsk salt
  • 9-10 dl vetemjöl special

Tillagning

  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Tillsätt honung, 2 msk olivolja, salt och vattnet. Rör tills allt löst upp sig.
  3. Tillsätt 8-9 dl vetemjöl och arbeta till en homogen deg.
  4. Låt jäsa i 2-3 timmar under bakduk.
  5. Lägg en lergryta i blöt i minst 15 minuter.
  6. Ta upp lergrytan och smörj den med några matskedar olja.
  7. Ta upp brödet på ett lätt mjölat bakbord och knåda några gånger. Forma till ett lätta avlångt bröd och lägg i lergrytan. Lägg på locket.
  8. Ställ in lergrytan i kall ugn och sätt ugnen på 250 grader.
  9. Grädda brödet först i 45 minuter. Ta därefter av locket och sänk värmen till 200 grader. Grädda i 15-20 minuter till.
  10. Ta ut lergrytan. Spruta på kallt vatten. Stjälp upp brödet på ett bakgaller och linda in i en handduk. Låt svalna.
]]>
recept Sun, 1 Nov 2009 20:34:39 +0100
Enkelt fullkornsbröd http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/enkelt-fullkornsbrod/ Man håller sig mätt längre på fullkornsbröd. Det är dessutom lätt att baka sitt eget fullkornsbröd. Och det blir gott. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/enkelt-fullkornsbrod/

Man håller sig mätt längre på fullkornsbröd. Det är dessutom lätt att baka sitt eget fullkornsbröd. Och det blir gott.

Ingredienser (2 portioner)

  • 3 dl fil utan smaksättning
  • 7 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 1 tsk honung
  • 2 dl linfrö
  • 3 dl rostade solrosfrön
  • ½-1 msk salt
  • 7 dl fullkornsvetemjöl
  • 7 dl grahamsmjöl

Tillagning

  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Ljumma filen och vattnet fingervarmt och rör
    ut jästen med.
  3. Rör ner linfrön, solrosfrön, salt, fullkornsvetemjöl och grahamsmjöl. Degen ska vara rätt kladdig.
  4. Fördela dege i 2 stycken smorda 1 ½-litersformar.
  5. Låt jäsa i 45 minuter.
  6. Sätt in formarna i kall ugn på ett galler i nedre delen av ugnen. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Grädda 1 timme, täck med aluminumfolie och grädda 30 minuter till.
  8. Låt svalna på galler under bakduk.
]]>
recept Fri, 23 Oct 2009 10:55:36 +0100
Pain au vin http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/pain-au-vin/ Detta bröd smakade jag första gången på en liten restaurang i Alsace som mästerkocken Marc Haeberlln rekommenderat. De lagade världens bästa oxsvansragu i rödvin med glacerade schalottenlökar, rimmat sidfläsk och champinjoner som fått sjuda 24 timmar på Iåg värme. Till denna serverades en smörig potatispure på rattepotatis. Förrätten var Presskopf, som är en sylta på grishuvud som serveras med cornichons. Till hela måltiden serverades vinbröd med saltat nykärnat smör. Brödet bakades av en bagare i byn speciellt för restaurangen. Osten efteråt var klassisk Münster som doppades i kumminfrön. Efterrätten var en rabarbertarte med maräng typisk för denna landsända. Till det hela serverades goda viner från distriktet. Nästa morgon pratade jag med bagaren och beundrade hans fina bröd och gamla vedeldade stenugn som brunnit i många generationer i familjen. Han var en riktig Artisan Boulanger som var mycket stolt över sitt yrke och sina gamla familjetraditioner. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/pain-au-vin/

Detta bröd smakade jag första gången på en liten restaurang i Alsace som mästerkocken Marc Haeberlln rekommenderat. De lagade världens bästa oxsvansragu i rödvin med glacerade schalottenlökar, rimmat sidfläsk och champinjoner som fått sjuda 24 timmar på Iåg värme. Till denna serverades en smörig potatispure på rattepotatis. Förrätten var Presskopf, som är en sylta på grishuvud som serveras med cornichons. Till hela måltiden serverades vinbröd med saltat nykärnat smör. Brödet bakades av en bagare i byn speciellt för restaurangen. Osten efteråt var klassisk Münster som doppades i kumminfrön. Efterrätten var en rabarbertarte med maräng typisk för denna landsända. Till det hela serverades goda viner från distriktet.

Nästa morgon pratade jag med bagaren och beundrade hans fina bröd och gamla vedeldade stenugn som brunnit i många generationer i familjen. Han var en riktig Artisan Boulanger som var mycket stolt över sitt yrke och sina gamla familjetraditioner.

Ingredienser (4 portioner)

  • Dag 1. Fördeg
  • 75 g vatten
  • 2 jäst
  • 125 g grahamsmjöl, gärna stenmalet
  • Dag 2. Bortgöring
  • 400 g vatten
  • 20 g jäst
  • 1 000 g vitt dinkelmjöl, gärna stenmalet
  • 15 g honung
  • 200 g fördeg
  • 270 g torrt vitt vin, gärna från Alsace
  • 27 g havssalt

Tillagning

  1. Dag 1. Fördeg: Lös upp jästen i vattnet med en visp och slå det över mjölet i degbunken. Knåda 5 minuter på lägsta hastighet. Täck över degen med plastfilm låt den stå i rumstemperatur 1 timme. Ställ sedan i kylen i minst 12 timmar.
  2. Dag 2. Bortgöring: Lös upp jästen i vattnet och slå den över mjölet och honungen i degbunken. Lägg ner fördegen och slå på vinet. Knåda på låg hastighet ca 9 minuter. Tillsätt saltet, öka hastigheten och knåda ca 5 minuter till. Gör ett glutenprov.
  3. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt vila 45 minuter.
  4. Lägg upp degen på lätt mjölat bakbord och stöt samman den. Lägg tillbaka den i lådan med skarven nedåt och låt vila ytterligare 25 minuter.
  5. Stöt degen en gång till och låt spänna av ytterligare 10 minuter.
  6. Dela degen i fyra lika stora bitar och forma dem försiktigt till runda bröd med hjälp av lite mjöl utan att arbeta degen för mycket. Tryck ett kors ovanpå bröden med hjälp även kavel och lägg dem i var sin mjölad korg (har du inga korgar så låt dem jäsa på en mjölad duk i stället, de blir inte lika höga men lika goda). Låt jäsa ca 60-90 minuter till dubbel storlek med en mjölad duk ovanpå.
  7. Ställ in två korgar i kylen för att avstanna jäsningen. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en stenskiva eller bakplåt.
  8. Vänd upp bröden på en spade och ställ in dem i ugnen. Spruta in lite vatten med en blomspruta och sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter. Lufta ugnen efter 20 minuter och upprepa det ett par gånger under bakningen för att utveckla en knaprig skorpa.
  9. Baka totalt 1 timme. Kontrollera med hjälp av en termometer att innertemperaturen är 98 grader. Lyft över dem på ett galler att svalna. Upprepa bakningen med de två resterande bröden i kylen.
  10. Prova gärna det nybakade brödet med en bit mogen Münsterost som doppas i kumminfrön och gott vin från Alsace.
]]>
recept Tue, 29 Sep 2009 21:05:53 +0100
Rågröd i lergryta http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/ragrod-i-lergryta/ Nyttig bröd bakat i lergryta. Gör gärna dubbel sats om det finns två lergrytor. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/ragrod-i-lergryta/

Nyttig bröd bakat i lergryta. Gör gärna dubbel sats om det finns två lergrytor.

Ingredienser (1 portion)

  • 1 ½ dl kallt vatten
  • 1 ½ dl rågmjöl
  • 25 g jäst
  • ½ dl hela rågkorn
  • ½ dl rågkross
  • ½ dl vetegroddar
  • 1 ½ dl kokande vatten
  • 6 dl rågsikt
  • 6 dl vetemjöl
  • ½ dl linfrön
  • 4 dl ljummet vatten
  • 1 msk honung
  • 1 msk olja
  • 1 ½ msk salt
  • olja till lergrytan

Tillagning

  1. På kvällen: Lös upp jästen i 1 ½ dl vatten.
  2. Rör i 3 dl rågmjöl.
  3. Täck med plastfolie.
  4. Häll kokande vatten på vetekornen och råg- och vete-kross
  5. På morgonen: Lägg lergrytan i blöt.
  6. Blanda ingredienserna från dagen före.
  7. Tillsätt rågsikt och vetemjöl.
  8. Häll i ljummet vatten, honung, olja och salt.
  9. Arbeta degen jämn och slät.
  10. Låt jäsa i 30 minuter.
  11. Smörj in lergrytans nederdel med olja och lägg i lergrytan.
  12. Sätt in grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 225 grader.
  13. Grädda i 1 timme.
  14. Ta av locket på lergrytan och sänk värmen till 200 grader.
  15. Grädda i 10 minuter till.
  16. Spruta på kallt vatten med en blomspruta.
  17. Stjälp upp brödet och låt svalna på bakgaller.
]]>
recept Sat, 26 Sep 2009 21:48:31 +0100
Vetetortillas http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/vetetortillas/ Det är enkelt att baka sitt eget mexikanska bröd, Tortillas de Harina eller vetetortillas. Dessa används traditionellt främst i norra Mexiko. De kan användas till enchiladas eller helt enkelt fyllas med tacofyllning. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/vetetortillas/

Det är enkelt att baka sitt eget mexikanska bröd, Tortillas de Harina eller vetetortillas. Dessa används traditionellt främst i norra Mexiko. De kan användas till enchiladas eller helt enkelt fyllas med tacofyllning.

Ingredienser (10 portioner)

  • 5 dl vetemjöl
  • ¾ tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk smör
  • 1 msk rapsolja
  • 1 ¾ dl kallt vatten

Tillagning

  1. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke.
  2. Arbeta in smör och rapsolja väl i mjölet.
  3. Tillsätt vatten och knåda till degen är mjuk och elastisk (använd gärna matberedare).
  4. Forma tio bollar och låt dem vila övertäckta i en kvart ungefär.
  5. Kavla ut dem på mjölat bakbord till runda tunna brödkakor stora som en medelstor stekpanna. Borsta av överblivet mjöl.
  6. Lägg en tortilla i taget i en varm torr medelvarm stekpanna på spisen. Grädda i 1 ½ minut per sida.
  7. Tryck ned blåsorna som bildas med hjälp av en handduk.
  8. Lägg tortillas på bakgaller i en hög. Låt dem svalna under bakduk så håller de sig mjuka.
  9. Tortillas kan förvaras i nästan en vecka i plastpåse i
    kylskåp.
]]>
recept Sat, 19 Sep 2009 11:06:58 +0100
LCHF-bröd http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/lchf-brod/ Lättbakat bröd för den som inte gillar kolhydrater. Kan även användas som ersättare för hamburgerbröd. Variera gärna kryddningen och tillsätt exempelvis linfrön för mer tuggmotstånd. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/lchf-brod/

Lättbakat bröd för den som inte gillar kolhydrater. Kan även användas som ersättare för hamburgerbröd. Variera gärna kryddningen och tillsätt exempelvis linfrön för mer tuggmotstånd.

Ingredienser (8 portioner)

  • 3 ägg
  • 100 g philadelphiaost
  • 1 msk fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • torkade örtkryddor

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Separera äggen i vitor och gulor.
  3. Vispa vitorna och saltet styvt med maskin (det ska gå att väna uppochner på skålen utan att det rinner ut).
  4. Vispa äggulor och philadelphiaost och vänd sen försiktigt ner den vispade äggvitan, fiberhusk, bakpulver och örtkryddor med hjälp av en slickepot.
  5. Klicka ut degen på en plåt med bakplåtspapper, det ska bli 6-10 st bröd.
  6. Grädda mitt i ugnen i 25 minuter.
  7. Låt svalna på bakgaller.
]]>
recept Thu, 17 Sep 2009 09:20:00 +0100
Surdeg på vete http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/surdeg-pa-vete/ Surdeg på vete används främst till baguetter, men det kan blandas i de flesta bröd om man vill. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/surdeg-pa-vete/

Surdeg på vete används främst till baguetter, men det kan blandas i de flesta bröd om man vill.

Ingredienser (5 portioner)

  • 4 dl vatten
  • 5 ½ dl vetemjöl special

Tillagning

  1. Dag 1: Mixa 2 dl vatten och 2 ½ dl vetemjöl så att degen blir slät.
  2. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i 2 dygn.
  3. Dag 3:Tillsätt 1 dl vatten och 1 ½ dl vetemjöl.
  4. Vispa jämnt, plasta in och låt stå i 1 dygn.
  5. Dag 4:Tillsätt 1 dl vatten och 1 ½ dl vetemjöl.
  6. Vispa jämnt, plasta in och låt stå i 1 dygn.
  7. Dag 5: Nu är surdegen färdig. Baka ut i önskade recept, förvara lite i kylskåp och frys in det du inte behöver.
]]>
recept Tue, 25 Aug 2009 16:58:15 +0100
Valnötsbröd http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/valnotsbrod/ Valnötter och valnötsolja ger brödet en härlig arom. Valnötsbrödet är godast att konsumera direkt, men kan även frysas in och värmas upp i micro. Degen kan förberedas på kvällen, jäsas i kylskåp och sen bakas ut på morgonen om man vill ha gott bröd till frukost. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/valnotsbrod/

Valnötter och valnötsolja ger brödet en härlig arom. Valnötsbrödet är godast att konsumera direkt, men kan även frysas in och värmas upp i micro.

Degen kan förberedas på kvällen, jäsas i kylskåp och sen bakas ut på morgonen om man vill ha gott bröd till frukost.

Ingredienser (1 portion)

  • 25 g jäst
  • 1 msk flingsalt
  • 1 msk honung
  • 4 dl kallt vatten
  • 1 dl mjölk
  • 2 msk valnötsolja
  • 75 g valnötter
  • 2 dl fint rågmjöl
  • 7-8 dl vetemjöl special

Tillagning

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Tillsätt filingsalt, honung, vatten, mjölk och valnötsolja. Vispa allt till en homogen vätska.
  3. Hacka valnötterna grovt och tillsätt.
  4. Blanda i det mesta av mjölet och arbeta kraftigt till en deg. Minst 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
  5. Låt jäsa i 2 timmar eller över natten i kylskåp.
  6. Häll resten av mjölet på bakbordet och häll ut degen. Knåda den ordentligt och forma till ett avlångt bröd.
  7. Jäs i 1 timme.
  8. Sätt ugnen på 250 grader.
  9. Grädda brödet i 5 minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda i 35-40 minuter till.
  10. Låt svalna lite under bakduk innan det serveras.
]]>
recept Sun, 9 Aug 2009 17:54:21 +0100