Recept brödrecept

Hoppa till innehållet
Recept centralen

BrödreceptStjärnrecept

Ett nyttigt recept på rågbröd ur boken Maten som botar (Prisma).

Receptet är hämtat ur boken Maten som botar (Prisma). Köp den på Bokus för 170 kr.

Utskriftsvänlig version

Brödrecept med sökord som bröd, råg, fibrer, linfrö och fänkål

Ingredienser (2 portioner)

  • 2 dl havrekross (kan bytas mot rågkross)
  • 1 dl hela linfrön (obs ej krossade)
  • 2 dl solroskärnor
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 8 dl kokhett vatten
  • 2 dl russin
  • 2 dl kokhett vatten
  • 1 ½ pkt jäst
  • 8 dl vetemjöl special
  • 4 dl rågsikt (blandad)
  • 1 dl havrekli
  • 1 ½ msk salt (finmalet havssalt)
  • 1 msk krossad koriander
  • 1 msk krossad fänkål

Tillagning

  1. Blötlägg havrekross, linfrön, solroskärnor och rågmjöl i det kokhetavattnet. Låt svalna.
  2. Lägg russinen i hett vatten. Låt dem svalna och mixa dem sedan med en stavmixer. Blanda russinen i grynblandningen.
  3. Lös upp jästen i 1 dl kallt vatten och blanda ner gryn- och russinblandningen, vetemjöl, rågsikt, havrekli, salt, koriander och fänkål.
  4. Kör degen i ca 10 minuter på medelhastighet och låt den därefter vila i 90 minuter.
  5. Smörj två brödformar och sprid ut solroskärnor i botten. Fyll formarna till två tredjedelar med deg och lägg över ett bakplåtspapper.
  6. Sprid ut solroskärnor på bakplåtspapper och klicka ut degen som blir över (ca 6 klickar). Låt småbröden vila i 20 minuter och grädda dem sedan i 240 grader i 20 minuter.
  7. Strö lite havrekli över formbröden och grädda dem sedan i 220 grader i 70 minuter i nedre delen av ugnen.
  8. Ta ut bröden ur ugnen och ta bort formarna. Sänk temperaturen till 170 grader. Lägg bröden på ett galler och grädda dem i ytterligare 20 minuter. Bröden blir godast om de får vila ett dygn.

Kommentera detta Brödrecept recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013