Recept bullar http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/bullar/ Recept bullar. Recept från Receptcentralen.se Wed, 17 Oct 2018 14:04:17 +0100 sv Hansson, Daniel Alinge, Henrik Copyright 2018 Frukostmuffins LCHF http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/frukostmuffins-lchf/ Mättande muffins med bacon som är perfekta om man följer en lågkolhydrats, som t.ex LCHF. Blir det några muffins över kan de förvaras i kylen minst 2 dygn. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/frukostmuffins-lchf/

Mättande muffins med bacon som är perfekta om man följer en lågkolhydrats, som t.ex LCHF. Blir det några muffins över kan de förvaras i kylen minst 2 dygn.

Ingredienser (10 portioner)

  • 1 paket bacon
  • 5 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 ½ dl riven ost
  • 1 msk gräslök
  • 1 tsk bakpulver
  • salt
  • nymald peppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader (175 grader om man har varmluft).
  2. Stek baconet och skär/klipp i mindre bitar.
  3. Vispa snabbt ihop vispgrädde och ägg.
  4. Tillsätt bacon, gräslök, ost, bakpulver, salt och peppar.
  5. Häll upp smeten i 10 formar placerade i en muffinsplåt.
  6. Grädde mitt i ugnen i ca 20 minuter.
]]>
recept Sun, 6 Feb 2011 08:21:25 +0100
Kladdkakemuffins http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/kladdkakemuffins/ Kladdkaka eller muffins till kaffet? Varför välja när man kan få både och! http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/kladdkakemuffins/ Kladdkaka eller muffins till kaffet? Varför välja när man kan få både och!

Ingredienser (12 portioner)

  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2 ½ dl strösocker
  • 1 ½ tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 3/4 dl kakaopulver
  • ½ tsk bakpulver
  • 2 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret och låt svalna.
  3. Vispa ägg och socker poröst.
  4. Blanda bakpulvret, vaniljsockret, salt, kakao, bakpulver och vetemjöl.
  5. Rör ner det avsvalnande smöret.
  6. Fyll muffinsformar till ungefär hälften med smet.
  7. Grädda i 200 grader i ca 10-12 minuter.
]]>
recept Tue, 7 Dec 2010 12:52:13 +0100
Lussekatter med kesella http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/lussekatter-med-kesella/ Detta är ett recept på riktigt luftiga och saftiga lussekatter till lucia, adventsfika eller självaste julafton. Saffran må vara världens dyraste krydda, men den är faktiskt helt oumbärlig i lussekatter och man kan inte snåla med den. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/lussekatter-med-kesella/

Detta är ett recept på riktigt luftiga och saftiga lussekatter till lucia, adventsfika eller självaste julafton.

Saffran må vara världens dyraste krydda, men den är faktiskt helt oumbärlig i lussekatter och man kan inte snåla med den.

Ingredienser (40 portioner)

  • 100 g osaltat smör
  • 1 g saffran (2 paket)
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst för söta degar
  • 250 g kesella
  • 2 ½ dl strösocker
  • 2 tsk nystött kardemumma
  • ½ tsk salt
  • 1000-1100 g vetemjöl
  • uppvispat ägg
  • russin

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och lös upp med mjölkblandningen.
  2. Tillsätt kesella, socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet. Arbeta i maskin några minuter tills degen släpper från kanterna och känns smidig. Tillsätt eventuellt mer mjöl.
  3. Låt jäsa i 30 minuter.
  4. Arbeta degen smidig på ett lätt mjölat bakbord. Dela i 4 delar och dela sen de delarna i 10 vardera.
  5. Rulla ut till tunna längder och forma lussekatter. Tryck in russin på lämpliga ställen
  6. Låt jäsa på bakpappersbeklädd plåt i 30-40 minuter.
  7. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Pensla bullarna med ägg och rädda mitt i ugnen i 7-8 minuter.
  9. Låt svalna på bakgaller.
]]>
recept Mon, 29 Nov 2010 19:35:41 +0100
Enkla lussebullar http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/enkla-lussebullar/ Lättbakade lussebullar med kesella. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/enkla-lussebullar/

Lättbakade lussebullar med kesella.

Ingredienser (50 portioner)

  • 50 g jäst för söta degar
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 250 g kesella
  • 2 paket saffran
  • 1 ½ dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • lite drygt 1 kg vetemjöl
  • Övrigt
  • ägg
  • russin

Tillagning

  1. Smula ner jästen i en degbunke.
  2. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till fingervarmt.
  3. Häll lite av smörmjölken över jästen och rör tills den är upplöst.
  4. Tillsätt resten av smörmjölken, kesella, saffran, strösocker och salt.
  5. Arbeta in nästan allt mjölet i omgångar med maskin (eller för hand) . Degen ska bli smidig och släppa från bunkens kanter.
  6. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 minuter.
  7. Knåda degen slät och blank på en lätt mjölad arbetsbänk.
  8. Dela degen i fem delar. Baka ut 10 lussebullar av varje del, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt.
  9. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin.
  10. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek 20-30 minuter.
  11. Sätt ugnen på 225 grader.
  12. Pensla brödet med uppvispat ägg.
  13. Grädda lussekatterna mitt i ugnen i ca 8 minuter.
  14. Låt svalna under bakduk. Förvara i plastpåse eller frys in.
]]>
recept Thu, 11 Nov 2010 19:23:37 +0100
Enkla kanelbullar http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/enkla-kanelbullar/ Goda och lättbakade kanelbullar. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/enkla-kanelbullar/

Goda och lättbakade kanelbullar.

Ingredienser (12 portioner)

  • 20 g jäst
  • 25 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk strösocker
  • 1 krm salt
  • 5-6 dl vetemjöl
  • Utbakning
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 3 msk strösocker
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 ägg
  • pärlsocker

Tillagning

  1. Smält smöret, tillsätt mjölk och värm till 30-35 grader.
  2. Blanda vätska och jäst i en bunke.
  3. Tillsätt strösocker, salt och nästan allt mjöl.
  4. Arbeta degen smidig med köksmaskin, elvispens degkrokar eller för hand.
  5. Låt jäsa övertäckt i minst 30 minuter gärna längre.
  6. Knåda degen och kavla ut till ungefär A3-storlek.
  7. Bred på det rumsvarma smöret. Strö över kanel och strösocker.
  8. Rulla ihop från kortändan. Skär i 2 cm bitar och lägg i bullformar.
  9. Låt bullarna jäsa under bakduk i c:a 30 minuter.
  10. Sätt ugnen på 250 grader.
  11. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
  12. Grädda mitt i ugnen i c:a 8 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
]]>
recept Sun, 10 Oct 2010 09:15:09 +0100
Mormors vetebröd http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/mormors-vetebrod/ Stor sats med gammaldags vetebröd som ger ca 48 bullar eller 4 längder eller flätor. Kanelsnurror går att frysa med ett gott resultat. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/mormors-vetebrod/

Stor sats med gammaldags vetebröd som ger ca 48 bullar eller 4 längder eller flätor. Kanelsnurror går att frysa med ett gott resultat.

Ingredienser (48 portioner)

  • 1 ½ liter vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 nypa finstött kardemumma (kan uteslutas)
  • 50 g jäst
  • 100 g smör
  • ½ liter mjölk
  • Fyllning
  • 50 g smör
  • ¾ dl strösocker
  • stött kanel eller stött kardemumma

Tillagning

  1. Mät upp 1 liter vetemjöl, salt, strösocker och kardemumma i en vid bunke.
  2. Smula sönder jästen och lägg i vid ena kanten av bunken.
  3. Smält smöret och häll i mjölken. Värm till fingervarmt.
  4. Häll degvätskan på jästen i bunken och knåda därefter alltsammans med degkrokförsedd maskin eller förhand. Tillsätt restan av mjölet i omgångar och arbeta därefter till en smidig deg.
  5. Låt jäsa övertäckt i bunken i 45 minuter.
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda kraftigt för hand till en smidig deg.
  7. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en stor avlång kaka.
  8. Bred ut smöret, som inte får vara för hårt, över kakan.
  9. Strö på socker och kanel eller kardemumma.
  10. Rulla ihop den utkavlade kakan till en fast rulle. Dela den mitt itu. En lång längd kan även formas till en krans. Längderna eller kransen kan skåras med kniv eller klippas. Längden kan skäras till bullar som kan formas på olika sätt.
]]>
recept Tue, 17 Aug 2010 07:19:49 +0100
Frukostbullar http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/frukostbullar/ Vill man baka färskt bröd på morgonen så behöver man bara förbereda lite kvällen innan. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/frukostbullar/

Vill man baka färskt bröd på morgonen så behöver man bara förbereda lite kvällen innan.

Ingredienser (10 portioner)

  • 25 g jäst
  • 3 dl kallt vatten
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 10-11 dl vetemjöl
  • 1 dl durumvetemjöl

Tillagning

  1. Dag 1: Rör ut jästen i vattnet och mjölken.
  2. Häll i salt och honung och sist mjölet (men spara 1 dl vetemjöl till utbakningen).
    Blanda ihop till en deg i en stor bunke med en träslev.
  3. Pudra över lite mjöl och ställ sedan in i kylen för att jäsa över natten övertäckt med en plastfolie.
  4. Dag 2: Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt.
  5. Dela upp degen i 10 bitar och forma runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 45 minuter.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Grädda bullarna i 12-15 minuter.
]]>
recept Sun, 15 Aug 2010 18:38:08 +0100
Donuts http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/donuts/ Amerikanska munkar med glasyr är festligt och gott. OBS: Friteringen är farlig. Se till att vara försiktig och ha framförallt inte köksfläkten igång. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/donuts/

Amerikanska munkar med glasyr är festligt och gott.

OBS: Friteringen är farlig. Se till att vara försiktig och ha framförallt inte köksfläkten igång.

Ingredienser (18 portioner)

  • 15 g jäst för söta degar
  • 2 msk ljummet vatten
  • 75 g smör
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 2 ägg
  • 11-12 dl vetemjöl
  • Glasyr
  • 75 gram smör
  • 5 dl florsocker
  • ½ dl vatten
  • hushållsfärg av valfri kulör
  • strössel
  • 1 liter neutral olja

Tillagning

  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Häll över fingervarmt vatten (35-37 grader).
  3. Lös upp jästen i vattnet.
  4. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt det låt det 35-37 grader.
  5. Häll smörmjölken över jästen och tillsätt socker, salt, äggen och ca 8 dl
    av mjölet.
  6. Rör ihop till en slät smet, tillsätt sedan resten av mjölet i omgångart.
  7. Knåda degen ett par minuter och låt den sedan jäsa till dubbel storlek. Det tar ca en timme.
  8. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla ut den till en ca 1 cm tjock platta.
  9. Ta ut rundlar med hjälp av en utstickare och tag sedan ur ett hål i mitten
    på varje rundel.
  10. Låt dem jäsa till dubbel storlek.
  11. Hetta upp oljan till ca 180 grader i en tjockbottnad gryta.
  12. Fritera de jästa ringarna vackert gyllenbruna ca 1 minut på varje sida.
  13. Låt donutsen rinna av på hushållpapper.
  14. Smält smöret till glasyren och låt det svalna. Rör i florsocker, vatten
    och hushållsfärg.
  15. Doppa donutsen i glasyren och dekorera eventuellt med strössel.
]]>
recept Fri, 22 Jan 2010 12:41:47 +0100
Bröd med poolish http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/brod-med-poolish/ Bröd som bakas med poolish får en rikare arom och kräver mindre mängd jäst. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/brod-med-poolish/ Bröd som bakas med poolish får en rikare arom och kräver mindre mängd jäst.

Ingredienser (20 portioner)

  • Poolish
  • 5 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 300 g Manitoba Cream (eller vetemjöl special)
  • Bortgörning
  • 5 g jäst
  • 2 dl vatten
  • 500 g Manitoba Cream (eller vetemjöl special)
  • 10 g havssalt

Tillagning

  1. Poolish: Vispa ihop ingredienserna.
  2. Låt jäsa 4-5 timmar i rumstemperatur.
  3. Bortgörning: Blanda polishen med ingredienserna till borgörningen.
  4. Knåda på låg fart i en kitchenaid eller liknade i 12 minuter.
  5. Tillsätt salt och knåda ytterligare sex minuter.
  6. Låt jäsa i 90 minuter.
  7. Baka ut till 20 rundrivna bullar eller 2 bröd och jäs på plåt eller i jäskorg i 75 minuter.
  8. Värm ugnen till 250 grader.
  9. Ställ in bröden och spruta in vatten med en blomspruta.
  10. Efter 5 minuter sänk värmen till 200 grader.
  11. Om man gör 20 bullar: Lufta ugnen när bullarna stått 10 minuter i ugnen.
  12. Grädda i 4-5 minuter till
  13. Om man gör 2 bröd: Lufta ugnen efter 20 och 40 minuter.
  14. Totalt ska brödet stå i ugnen i 50 minuter.
  15. Låt bullarna eller bröden kallna på galler. Spraya gärna med vatten så krackelerar bröden vackert.
]]>
recept Thu, 31 Dec 2009 18:08:18 +0100
Wienerbröd http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/wienerbrod/ Klassiskt svenskt (och danskt) fikabröd. Det är inte helt enkelt att göra, men är man noggrann går det. En sak att vara noga med när man gör wienerbröd är att ha kylskåpskalla ingredienser och en sval arbetsplats. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/wienerbrod/

Klassiskt svenskt (och danskt) fikabröd. Det är inte helt enkelt att göra, men är man noggrann går det. En sak att vara noga med när man gör wienerbröd är att ha kylskåpskalla ingredienser och en sval arbetsplats.

Ingredienser (12 portioner)

  • Deg
  • 300 g manitoba cream
  • 1 ¼ dl kallt vatten
  • 25 g jäst
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk havssalt
  • 300 g osaltat smör
  • Vaniljkräm
  • 1 vaniljstång
  • 2 ½ dl mjölk
  • 3 äggulor
  • 70 g strösocker
  • 2 msk maizenamjöl
  • 12 g smör
  • Glasyr
  • 2 dl florsocker
  • 2 msk kallt vatten

Tillagning

  1. Deg: Ställ in mjölet i frysen en halvtimme (gör att jäsningen fördröjs).
  2. Lös upp jästen i vattnet.
  3. Tillsätt ägg, äggula, strösocker, salt och manitoba cream.
  4. Arbeta degen några minuter med degkrokar tills den släpper från bunkens kanter.
  5. Lägg degen i en plastpåse och lägg frys i 10-15 minuter.
  6. Kavla ut degen till ungefär 21x16 cm.
  7. Banka på smöret med kaveln så det mjuknar och passar för knappt halva den utkavlade degen.
  8. Vik över degen och tryck ihop kanterna noga. Slå in degen i plastfolie och lägg den i kylen en halvtimme.
  9. Kavla försiktigt ut degen till 30x40 cm. Kavla inifrån och ut.
  10. Vik ihop till ett treslag.
  11. Vrid degen ett kvarts varv och kavla ut den igen till 30x40 cm. Vik ihop och slå in i folie och lägg den i kylen i 30 minuter.
  12. Kavla ut degen igen och vik ihop den med ett treslag.
  13. Lägg i kylen tills den ska användas.
  14. Vaniljkräm: Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
  15. Blanda frön och mjölk i en kastrull och koka upp. Ta bort från värmen och sätt på ett lock.
  16. Vispa äggulor och socker några minuter.
  17. Tillsätt maizenamjölet och vispa in det. Slå på mjölken och blanda ordentligt. Häll tillbaka i kastrullen.
  18. Koka upp under omkörning tills det tjocknat och precis börjat koka.
  19. Häll i en skål och sätt den i isvattenbad så krämen svalnar så fort som möjligt. Förvara i kylen.
  20. Kavla ut degen till 30x40 cm och skär den i 10x10 cm rutor. Vik in flikarna ungefär som ett kuvert och tryck till.
  21. Låt jäsa 45 minuter under bakduk.
  22. Sätt ugnen på 225 grader.
  23. Pensla varje wienerbröd med äggstrykning (1 ägg, 1 äggula och lite salt som vispats ihop)
  24. Lägg en klick vaniljkräm mitt på varje wienerbröd.
  25. Grädda i mitten av ugnen i ungefär en kvart. Kolla efter 10-12 minuter, börjar de få för mycket färg sänk värmen till 200 grader.
  26. Låt svalna på bakgaller.
  27. Blanda glasyren och dekorera de avsvalnade wienerbröden med denna.
]]>
recept Thu, 31 Dec 2009 15:14:28 +0100
Enkla wienerbröd http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/enkla-wienerbrod/ Goda och lättbakade wienerbröd. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/enkla-wienerbrod/

Goda och lättbakade wienerbröd.

Ingredienser (40 portioner)

  • Deg
  • ½ pkt jäst
  • 2 dl kall mjölk
  • 200 g rumstempererat smör
  • 1 msk socker
  • 6 dl vetemjöl special
  • Fyllning
  • 75 g smör
  • 2 msk socker
  • 1 ½ tsk vaniljsocker
  • Till pensling
  • 1 ägg
  • Glasyr
  • 1 dl florsocker
  • några droppar kallt vatten

Tillagning

  1. Rör ut jästen i lite av mjölken i en skål. Tillsätt resten av mjölken.
  2. Blanda ner smöret skuret i bitar, socker och nästan allt vetemjöl.
  3. Arbeta ihop allt till en deg, gärna med hushållsassistent eller elvispens degkrokar.
  4. Ta upp degen och kavla ut den på ett mjölat bakbord till en fyrkant, ca 40x40 cm. Skär degen i 20 mindre bitar, ca 10x10 cm.
  5. Fyllning: Rör smör, strösocker och vaniljsocker smidigt.
  6. Fördela fyllningen mitt på varje fyrkant. Vik in hörnen och nyp ihop runt fyllningen. Lägg varje bulle i en form och ställ på en plåt.
  7. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 2 timmar på en rumsvarm och dragfri plats.
  8. Värm ugnen till 250 grader.
  9. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  10. Grädda mitt i ugnen i 5-8 minuter.
  11. Låt svalna på galler.
  12. Glasyr: Blanda florsocker och vatten. Glasera wienerbröden med hjälp av en tesked. Låt glasyren stelna.
]]>
recept Thu, 31 Dec 2009 08:12:30 +0100
Klassiska kanelbullar http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/klassiska-kanelbullar/ Kanelbullar som garanterat smälter i munnen. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/klassiska-kanelbullar/

Kanelbullar som garanterat smälter i munnen.

Ingredienser (16 portioner)

  • Vetedeg
  • 2 ½ dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 350+250 g vetemjöl special
  • 2 msk+¾ dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk nymald kardemumma
  • 1 ägg
  • 100 g rumstempererat smör
  • Mandelremonce
  • 75 g mandel
  • 75 g strössocker
  • 1 msk kallt vatten
  • 75 g rumstempererat normalsaltat smör
  • Kanelsocker
  • 50 g strösocker
  • 5 g vaniljsocker
  • 5 g kanel
  • Utbakning
  • lite vetemjöl special
  • 1 rumstemperterat och uppvispat ägg
  • pärlsocker

Tillagning

  1. Vetedeg: Häll mjölk och jäst i en matberedare eller KitchenAid Artisan. Kör snabbt tills jästen löst sig.
  2. Tillsätt den stora mängden vetemjöl special och den lilla mängden strösocker. Knåda några minuter. Låt jäsa i en halvtimme.
  3. Tillsätt resten av vetemjölet och strösockret, samt saltet, kardemumman och ägget. Klicka i smöret.
  4. Knåda i 4-5 minuter.
  5. Lägg över allt i en skål och täck över noga. Låt jäsa i 30 minuter.
  6. Mandelremonce: Skålla och skala mandel.
  7. Kör mandeln i en matberdare.
  8. Tillsätt strösockret och vattnet. Kör till en massa.
  9. Tillsätt smöret och blanda väl.
  10. Kanelsocker: Blanda alla ingredienser.
  11. Knåda den färdigjästa deg lätt och kavla ut den på ett lätt mjölat bakbord. 30 cm bred och 3-4 mm tjock.
  12. Bred på mandelremonce och strö över rikligt med kanelsocker.
  13. Rulla ihop och dela degen i 16 delar.
  14. Lägg bitarna i bullformar och låt jäsa i 40-45 minuter.
  15. Sätt ugnen på 225 grader.
  16. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
  17. Grädda mitt i ugnen i 7 minuter.
  18. Låt svalna under bakduk på galler.
  19. Servera med mjölk, saft eller kaffe.
]]>
recept Thu, 8 Oct 2009 21:20:43 +0100
Jan Hedhs choklad-panettone http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/jan-heds-choklad-panettone/ Denna italienska specialitet är fantastiskt god, och att göra den med äppeljäst lärde jag mig på Pasticceria Motta i Milano. Får du tag på gult Italienskt vetemjöl blir dey ännu bättre elasticitet på degen, och brödet blir lättare och luftigagare. Varianten med choklad blir inte så söt. Startern som blir över kan man använda till bröd. Det går inte att göra mindre mängd med bra resultat. Naturligtvis kan du använda levain gjord på russin, äpple eller surdeg istället. Är du i Italien och kommer till Brescia ska du inte missa ett besök hos Igino Massari på Via Salvo d'Aquisto 8. Han är Italiens bästa konditor. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/jan-heds-choklad-panettone/

Denna italienska specialitet är fantastiskt god, och att göra den med äppeljäst lärde jag mig på Pasticceria Motta i Milano. Får du tag på gult Italienskt vetemjöl blir dey ännu bättre elasticitet på degen, och brödet blir lättare och luftigagare. Varianten med choklad blir inte så söt. Startern som blir över kan man använda till bröd.
Det går inte att göra mindre mängd med bra resultat. Naturligtvis kan du använda levain gjord på russin, äpple eller surdeg istället.

Är du i Italien och kommer till Brescia ska du inte missa ett besök hos Igino Massari på Via Salvo d'Aquisto 8. Han är Italiens bästa konditor.

Ingredienser (13 portioner)

  • Levain
  • 100 g rå äppelpuré
  • 300 g fint siktat grahamsmjöl
  • 140 g vatten, 30 grader
  • Första knådningen
  • 260 g vatten
  • 110 g Ievain
  • 500 g vetemjöl special, eller allra helst gult italienskt vetemjöl
  • 125 g strösocker
  • 125 g osaltat smör
  • Andra knådningen
  • 50 g svensk honung
  • 50 g strösocker
  • 50 g osaltat smör
  • 5 g äkta vaniljsocker
  • 240 g äggula (ca 12 st)
  • 4 g salt. Helst fleur de sel
  • 325 g hackad mörk choklad. 70 %, helst Valrhona Grand Cru Guanaja
  • 100 g hackade syltade apelsinskal

Tillagning

  1. Levain: Kör äpplen i en råsaftcentrifug till puré eller kör i matberedare och passera genom en sil tills du har 100 g. Blanda ner mjöl och vatten till en deg. Lägg den i en plastlåda med lock och låt stå i rumstemperatur tills den har tredubblats i volym, vilket brukar ta ca 16 timmar.
  2. Första knådningen: Blanda vattnet med levain, mjöl och socker. Arbeta på lägsta hastighet 2 minuter. Tillsätt smöret och arbeta degen på högsta hastighet 5 minuter. Det ska bli en väldigt smidig och torr deg. Låt jäsa i idealiskt 28 grader eller i avstängd ugn ca 8 timmar, tills den tredubblats i volym.
  3. Andra knådningen: Blanda alla ingredienser utom chokladen och apelsinskalen med den första degen till en smidig och mycket elastiskt deg, vilket tar ca 10 minuter. Man ska kunna dra ut en mycket tunn hinna av degen. Arbeta sedan in chokladen och apelsinskalen.
  4. Olja in arbetsbordet med lite rapsolja och dela degen i 150 g stora bitar. Riv bullar av degen och täck över dem med en bakduk 30 minuter så att degen kan spänna av.
  5. Rulla till bullar igen och ställ dem i panettone-formar elelr stora muffinsformar med skarven nedåt. Låt jäsa ca 3 timmar i 28 grader eller i en avstängd ugn tills degen jäst upp till formens kant.
  6. Sätt ugnen på 170 grader.
  7. Baka 30-35 minuter, kontrollera med termometer att brödens innertemperatur är 98 grader. Låt svalna på galler, liggande på sidan så att de behåller sin volym.
]]>
recept Wed, 30 Sep 2009 21:07:58 +0100
Pestosnurror http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/pestosnurror/ Dessa bullar går lika bra att göra med tapenade. Servera till soppor, kallskuret och vitello tonnato, som är tunnskuret kokt kalvkött med tonfisksås med kapris och oliver - fantastiskt enkelt och gott. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/pestosnurror/

Dessa bullar går lika bra att göra med tapenade. Servera till soppor, kallskuret och vitello tonnato, som är tunnskuret kokt kalvkött med tonfisksås med kapris och oliver - fantastiskt enkelt och gott.

Ingredienser (35 portioner)

  • Pesto
  • 30 g pinjekärnor
  • 120 g färska basilikablad
  • 4 vitlöksklyftor
  • 100 g riven parmesanost, helst lagrad 4 år
  • fleur de sel
  • nymalen svartpeppar
  • 1 ¼ dl extra virgin olivolja, ljus
  • Smörbullsdeg
  • 300g mjölk
  • 25 g jäst
  • 500 g vetemjöl med hög proteinhalt, gärna stenmalet
  • 200 g smör
  • 20 g strösocker
  • 15 g honung
  • 10 g havssalt

Tillagning

  1. Pesto: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg pinjekärnorna på en plåt och rosta dem gyllenbruna i ca 5 minuter.
  3. Koka upp 1 liter vatten, lägg ner basilikabladen i en sil och blanchera dem 1 minut. Kyl dem under rinnande vatten.
  4. Krama ut vätskan ur bladen och stöt dem i morteln med vitlöksklyftorna och de rostade pinjekärnorna till en jämn pasta med lite salt och peppar. Tillsätt parmesanosten och arbeta till en smidig pasta.
  5. Tillsätt oljan droppvis precis som när du gör majonnäs tills all olja är absorberad.
  6. Fyll i små burkar med lite olja på toppen. Förvara i burk i kylen. Hållbar ca 1 månad.
  7. Smörbullsdeg: Lös upp jästen i mjölken med en visp, häll den över de andra ingredienserna i degbunken och knåda en elastisk deg, ca 18 minuter. Gör ett glutenprov. Lägg den i en lätt inoljad plastlåda att jäsa till tredubbel storlek.
  8. Stöt samman degen för att frigöra gaserna och ställ in den i kylen att stelna till 1 timme.
  9. Kavla ut degen med hjälp av lite vetemjöl, 3 mm tjock, 43 cm bred och 50 cm lång. Stryk ut peston över degen och pensla kanten längst ner med lite äggstrykning. Rulla samman som till snäckor och lägg längden med skarven nedåt.
  10. Kubba upp 40 g stora snäckor och sätt av dem på bakplåt med bakplåtspapper. Pensla dem med äggstrykning och strö på lite grovt durumvetemjöl. StäII dem att jäsa tills de fördubblats i storlek, ca 45-60 minuter
  11. Sätt ugnen på 230 grader.
  12. Baka snäckorna gyllenbruna ca 10-12 minuter. Låt dem svalna på galler.
]]>
recept Wed, 30 Sep 2009 20:14:51 +0100
Frallor http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/frallor/ Härliga frasiga frallor av danskt/skånskt snitt. Det finns en utmärkt [a href=*http://www.vimeo.com/5728745/*]instruktionsvideo för den som är osäker på hur rundrivning går till[/a]. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/frallor/

Härliga frasiga frallor av danskt/skånskt snitt.

Det finns en utmärkt instruktionsvideo för den som är osäker på hur rundrivning går till.

Ingredienser (20 portioner)

  • Fördeg
  • 12 g jäst
  • 200 g kallt vatten
  • 300 g vetemjöl special
  • 5 g salt
  • Huvuddeg
  • 30 g jäst
  • 500 g kallt vatten
  • 750 g vetemjöl special
  • 1 äggula
  • 10 g honung
  • 30 g smör
  • 10 g havssalt

Tillagning

  1. Dag 1: Blanda alla ingredienserna till fördegen i en skål, täck med plastfolie och låt jäsa i kylen i ett dygn.
  2. Dag 2: Lös upp jästen i vattnet i degbunken.
  3. Tillsätt fördegen och alla ingredienserna utom saltet.
  4. Kör i maskin på låg hastighet 10 min. Blanda nu i saltet och kör 10 min till på högre hastighet.
  5. Lägg degen i ett inoljat kärl och täck med lock eller plastfolie. Jäs i minst en timme. Stöt samman degen efter 30 minuter.
  6. Häll ut degen på lätt mjölat bakbord och rundriv till 20 bullar, och lägg dem på en plåt.
  7. Spraya bullarna lätt med vatten med en blomspruta.
  8. Lägg över en lätt fuktad tunn bakduk och jäs c:a 45 minuter.
  9. Sätt ugnen på 250 grader med en lågpanna längst ner.
  10. Häll lite vatten i långpannan samtidigt som bullarna sätts in. Sänk värmen till 225 grader.
  11. Grädda 20-25 minuter tills bröden fått fin färg och känns hårda på ytan.
  12. Spraya in vatten ett par gånger under gräddningen.
  13. Ta ut bullarna och spraya dem med vatten. Låt svalna lite på bakgaller innan servering.
  14. Godast färska, men det går även bra att frysa de som blir över.
]]>
recept Sun, 20 Sep 2009 07:12:25 +0100
Morotsbullar http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/morotsbullar/ Nyttiga frukostbullar med morötter i är ett bra sätt att starta dagen. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/morotsbullar/

Nyttiga frukostbullar med morötter i är ett bra sätt att starta dagen.

Ingredienser (32 portioner)

  • 50 g jäst
  • 6 dl fingervarmt vatten
  • 2 tsk salt
  • ½ dl olja
  • 5 dl finrivna morötter
  • 5 dl rågsikt
  • 5 dl grahamsmjöl
  • 4-5 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Smula jästen i en degbunken.
  2. Vispa ut jästen i vattnet.
  3. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en smidig deg.
  4. Låt jäsa i 30-40 minuter.
  5. Knåda degen på lätt mjölat bakbord.
  6. Dela den i 32 delar och forma till bullar. Fördela på 2 plåtar. Pudra över mjöl. Lägg över bakduk.
  7. Låt jäsa i 30-40 minuter.
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter.
  10. Låt svalna på galler under bakduk.
]]>
recept Sun, 9 Aug 2009 21:18:34 +0100
Tekakor med skrädmjöl http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/tekakor-med-skradmjol/ Lite nyttigare tekakor med skrädmjöl. Skrädmjöl är ett stenmalt fullkornsmjöl gjort på rostad havre. Det ger ett betydligt mer proteinrikt bröd än till exempel om man bakar med vetemjöl. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/tekakor-med-skradmjol/

Lite nyttigare tekakor med skrädmjöl.

Skrädmjöl är ett stenmalt fullkornsmjöl gjort på rostad havre. Det ger ett betydligt mer proteinrikt bröd än till exempel om man bakar med vetemjöl.

Ingredienser (16 portioner)

  • ½ liter mjölk
  • 100 g smör
  • ½ dl honung
  • 2 tsk salt
  • 50 g jäst
  • 5 dl skrädmjöl
  • 7-8 dl vetemjö

Tillagning

  1. Smula ned jästen i en degbunke.
  2. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
  3. Blanda jäst och smörmjölk.
  4. Tillsätt övriga ingredienser, men spara lite mjöl.
  5. Låt jäsa i minst 30 minuter.
  6. Ta upp degen och knåda den smidig.
  7. Dela degen i 16 bitar och kavla eller platta ut till runda kakor. Picka hål med en gaffel eller annat spetsigt verktyg.
  8. Låt jäsa i minst 45 minuter.
  9. Sätt ugnen på 250 grader.
  10. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter.
  11. Låt svalna på galler under bakduk.
]]>
recept Sun, 2 Aug 2009 14:00:34 +0100
Rimbobullar http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/rimbobullar/ Goda fikabullar som går bra att frysa. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/rimbobullar/

Goda fikabullar som går bra att frysa.

Ingredienser (24 portioner)

  • 30 g jäst
  • 2 dl mjölk
  • 150 g smör
  • 1 msk strösocker
  • 6 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 75 g smör
  • ¾ dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Till pensling
  • ägg

Tillagning

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Rör ut den med den mjölken.
  3. Rör fettet mjukt med sockret.
  4. Blanda det med jäsvätskan och nästan allt mjölet.
  5. Arbeta ihop till en deg.
  6. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en avlång fyrkant, 28 x 42 cm.
  7. Sporra eller skär ut fyrkanter, 7 x 7 cm.
  8. Rör fettet till fyllningen mjukt med strösocker och vaniljsocker.
  9. Lägg klickar av fyllningen på varje fyrkant, vik upp hörnen mot mitten och tryck till.
  10. Lägg bullarna i pappersformar på en plåt.
  11. Jäs under bakduk c:a 2 timmar.
  12. Sätt ugnen på 250 grader.
  13. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  14. Grädda mitt i ugnen.
]]>
recept Sun, 2 Aug 2009 10:22:38 +0100
Solbullar http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/solbullar/ Snygga vaniljbullar för hela familjen. Det kommer att bli över av vaniljkrämen. Stör man sig på det får man göra dubbelsats av bullarna. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/solbullar/

Snygga vaniljbullar för hela familjen. Det kommer att bli över av vaniljkrämen. Stör man sig på det får man göra dubbelsats av bullarna.

Ingredienser (10 portioner)

  • 75 g smör
  • 1 ½ dl mjölk
  • 1 dl vatten
  • 25 g jäst
  • ¼ tsk salt
  • 4 msk strösocker
  • ca 7-8 dl vetemjöl
  • 25 g smör
  • ¾ dl strösocker
  • Vaniljkräm
  • 2 ½ dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • ¾ dl strösocker
  • 4 äggulor
  • ¾ dl maizenamjöl
  • 25 g mjukt smör

Tillagning

  1. Vaniljkräm: Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna.
  2. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken.
  3. Koka upp.
  4. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp.
  5. Ta ur vaniljstången ur mjölkblandningen.
  6. Slå över den heta mjölken under kraftig vispning.
  7. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning tills det börjar sjuda. OBS: Det får inte koka!
  8. Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över den i en kall skål.
  9. Tillsätt smöret, låt smälta och kyl krämen i isbad.
  10. Bullar: Smält smöret. Häll i mjölken och vattnet. Låt vätskan bli fingervarm.
  11. Smula i jästen.
  12. Tillsätt salt och socker.
  13. Blanda i mjölet, lite i taget. Arbeta ihop till en smidig lös deg, som inte ska klibba.
  14. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
  15. Knåda degen på mjölad arbetsbänk. Dela i 10 bitar och rulla till släta bullar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt.
  16. Låt bullarna jäsa övertäckta till dubbel storlek, c:a 30 minuter.
  17. Sätt ugnen på 225 grader.
  18. Gör djupa hål i bullarna och klicka vaniljkräm i varje hål.
  19. Grädda solbullarna 10 minuter mitt i ugnen tills de är gyllenbruna
  20. Ta ut bullarna och låt svalna.
  21. Smält smöret och pensla bullarna. Vänd dem i strösocker.
]]>
recept Sun, 17 May 2009 11:17:57 +0100
Snabba frukostbullar http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/snabba-frukostbullar/ Väldigt snabba frukostbullar som funkar bra om brödet är slut och man tröttnat på [a href=*http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/akta-engelska-scones/*]scones[/a]. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/snabba-frukostbullar/

Väldigt snabba frukostbullar som funkar bra om brödet är slut och man tröttnat på scones.

Ingredienser (10 portioner)

  • 25 g jäst
  • 2 ½ dl fingervarmt vatten
  • 1 msk honung
  • 2 msk olivolja
  • 1 nypa salt
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 5 dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • uppvispat ägg
  • linfrön eller sesamfrön

Tillagning

  1. Smula jästen och lös i vattnet.
  2. Tillsätt honung, olivolja, salt, grahamsmjöl och 4 dl vetemjöl. Arbeta ihop till en deg.
  3. Blanda resten av vetemjölet med bakpulvret och arbeta snabbt in det i degen.
  4. Forma 8 bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Pensla bullarna med ägg och strö på valfria frön, eller låt bli.
  6. Sätt in i kall ugn och sätt den på 200 grader (ej varmluft). Grädda i 25 -30 minuter.
  7. Låt svalna lite på galler innan servering..
]]>
recept Fri, 1 May 2009 20:35:27 +0100
Stora lyxiga semlor http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/stora-lyxiga-semlor/ Ett perfekt recept på stora lyxiga semlor. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/stora-lyxiga-semlor/

Ett perfekt recept på stora lyxiga semlor.

Ingredienser (12 portioner)

  • 75 g jäst
  • 50 g smör
  • 4 dl mjölk
  • ½ tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ msk nymald kardemumma
  • 11-12 dl vetemjöl
  • Till pensling
  • 1 ägg
  • Färdigställning
  • florsocker
  • mandelmassa
  • vispgrädde

Tillagning

  1. Smula jästen i en stor bunke.
  2. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 35 grader.
  3. Blanda i övriga ingredienser, förutom 1 dl mjöl och bakpulvret.
  4. Arbeta till en smidig deg och arbeta därefter i det sista mjölet blandat med bakpulvret.
  5. Låt jäsa under bakduk i 1 timme.
  6. Baka ut 12 runda bullar à 100 gram. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Låt jäsa i c:a 45 minuter.
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 8-10 minuter. Börjar de få för mycket färg så sänk värmen till 200 grader och skydda bullarna med aluminiumfolie.
  10. Låt svalna på galler.
  11. Skär av locket och pudra på florsocker.
  12. Gröp ur semlorna, blanda inkråmet med mandelmassa och lägg till baka så mycket som får plats.
  13. Spritsa på grädde och lägg tillbaka locket.
]]>
recept Sun, 22 Feb 2009 16:48:56 +0100
Stora lyxiga kanelbullar http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/stora-lyxiga-kanelbullar/ Stora och saftiga kanelbullar med massor av fyllning. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/stora-lyxiga-kanelbullar/

Stora och saftiga kanelbullar med massor av fyllning.

Ingredienser (12 portioner)

  • 30 g jäst för söta degar
  • 50 g smör
  • 3 dl mjölk
  • ½ dl vit baksirap
  • 1 ½ krm salt
  • ½ tsk nymald kardemumma
  • 1 krm hjorthornsalt
  • 9-10 dl vetemjöl
  • Utbakning
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • ¾ dl strösocker
  • 1 msk malen kanel
  • 1 ägg
  • pärlsocker

Tillagning

  1. Smula jästen i en matberedare.
  2. Smält smöret och tillsätt smöret. Värm fingervarmt.
  3. Häll smörmjölken på jästen. Tillsätt sirap, salt, kardemumma, hjorthornsalt och nästan allt vetemjöl.
  4. Kör matberedaren tills allt blandats väl.
  5. Låt jäsa i 1 timme i matbedarens skål.
  6. Starta matberedare hastigt så att de jästa degen samlas ihop.
  7. Ta upp på mjölat bakbord och kavla ut till en platta som är stor som en ugnsplåt ungefär.
  8. Blanda smör, strösocker och kanel väl. Bred ut blandningen på den utkavlade degen.
  9. Vi ihop degen så att långsidorna möts.
  10. Skär degen i 12 remsor och skär sen varje remsa i två delar, men skär inte helt igenom. Vrid varje del runt sig själv och fläta sen de två delarna till en. Sno ihop till en bulle.
  11. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i minst 45 minuter.
  12. Sätt ugnen på 225 grader.
  13. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
  14. Sänk ugnen till 200 grader. Sätt in bullarna mitt i ugnen och grädda i c:a 10 minuter tills de fått fin färg.
  15. Låt svalna på galler under bakduk.
]]>
recept Wed, 4 Feb 2009 19:55:42 +0100
Mjuka rågbullar http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/mjuka-ragbullar/ Härliga mjuka bullar med rågsmak. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/mjuka-ragbullar/

Härliga mjuka bullar med rågsmak.

Ingredienser (16 portioner)

  • 50 g smör
  • 25 g jäst
  • ½ dl ljus sirap
  • 1 dl mjölk
  • 4 dl vatten
  • 1 dl grovt rågmjöl
  • 1 dl fint rågmjöl
  • 2 dl rågsikt (spara lite till utbakningen)
  • 5-6 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • mjölk till pensling

Tillagning

  1. Smält smöret på låg värme.
  2. Smula jästen i en bunke.
  3. Tillsätt sirap, mjölk, vatten och smält smör. Blanda väl.
  4. Tillsätt mjölsorterna och saltet.
  5. Arbeta degen i några minuter. Den ska vara aningen lös.
  6. Låt jäsa i minst 1 ½ timme.
  7. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den någon minut.
  8. Dela degen i 16 lika stora bitar (c:a 80 g stycket) och forma till avlånga bullar.
  9. Lägg på papprad plåt och låt jäsa i minst 45 minuter övertäckta.
  10. Sätt ugnen på 225 grader.
  11. Pensla de jästa bullarna med mjölk.
  12. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8-10 minuter.
  13. Låt svalna på bakgaller.
]]>
recept Sun, 1 Feb 2009 19:20:23 +0100
Engelska scones http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/engelska-scones/ English scones äts främst till afternoon tea, men de går även bra till en lyxigare frukost eller brunch. Scones är det snabbaste sättet att själv fixa färskt bröd till frukost eller mellanmål. Den snabbe fixar sina scones på 15 minuter blankt. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/engelska-scones/

English scones äts främst till afternoon tea, men de går även bra till en lyxigare frukost eller brunch. Scones är det snabbaste sättet att själv fixa färskt bröd till frukost eller mellanmål. Den snabbe fixar sina scones på 15 minuter blankt.

Ingredienser (8 portioner)

  • 4 dl fint vetemjöl (med bakpulver)
  • 50 g smör
  • 1 ½ dl mjölk
  • 1 msk strösocker
  • ½ tsk salt

Tillagning

  1. Sätt ugen på 225 grader.
  2. Sikta mjölet genom en sil.
  3. Tillsätt socker och salt.
  4. Klicka ner fettet i mjölet och blanda till en grynig massa.
  5. Tillsätt mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg.
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord.
  7. Kavla eller platta ut till en 2 cm tjock kaka.
  8. Ta ut kakor med kakmått eller ett tunnt glas, 5 cm i diameter.
  9. Samla ihop den överblivna degen, kavla ut och ta ut nya kakor. Upprepa tills degen är slut.
  10. Lägg kakorna på bakplåtspapper på en ugnsplåt.
  11. Grädda sconesen i 10-12 minuter.
  12. Servera sconesen nygräddade, med smör, sylt och eventuellt grädde.
]]>
recept Sun, 1 Feb 2009 17:55:13 +0100
Linfröbullar http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/linfrobullar/ Mustiga, nyttiga och goda linfröbullar. Linfröbullarna går utmärkt att frysa in och värma i mikro inför servering, smakar nästan som nybakta även då. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/linfrobullar/

Mustiga, nyttiga och goda linfröbullar. Linfröbullarna går utmärkt att frysa in och värma i mikro inför servering, smakar nästan som nybakta även då.

Ingredienser (16 portioner)

  • 25 g jäst
  • 50 smör
  • 1 msk honung
  • 1 dl rågsikt
  • ¾ dl linfrön
  • ½ dl vetekli
  • 2 ½ dl mjölk
  • 1 ½ dl filmjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 dl fullkornsvetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 4-5 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm fingervarmt.
  3. Blanda i de övriga ingredienserna, men spara lite vetemjöl till utbakningen.
  4. Kör i maskin eller med elvispens degkrokar i 4-5 minuter.
  5. Täck över och låt jäsa i minst 1 timme.
  6. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den väl.
  7. Forma 16 runda bullar och låt jäsa 45 minuter på en bakplåtspappersbeklädd plåt.
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 10-12 minuter.
  10. Låt svalna på galler.
]]>
recept Mon, 12 Jan 2009 19:24:37 +0100
Citronbullar http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/citronbullar/ En roligt och gott kuvertbröd som passar bra till mat som behöver ett tillskott av citron. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/citronbullar/

En roligt och gott kuvertbröd som passar bra till mat som behöver ett tillskott av citron.

Ingredienser (16 portioner)

  • 1 ½ dl kallt vatten
  • 1 dl mjölk
  • 15 g jäst
  • 1 msk olivolja
  • ½ dl färskpressad citron
  • 1 msk honung
  • 1 tsk finrivet citronskal
  • 3 dl durumvetemjöl
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk salt
  • Garnering
  • 1 ägg
  • ½ dl mannagryn

Tillagning

  1. Vispa kallt vatten, mjölk, jäst, olivolja, färskpressad citron, honung och finrivet citronskal.
  2. Tillsätt mjölet och arbeta degen i maskin i c:a 5 minuter.
  3. Låt jäsa i 2 timmar.
  4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda.
  5. Dela degen i 16 lika stora delar och forma dem till citronliknade bullar. Lägg på en smord plåt.
  6. Låt jäsa 45 minuter under bakduk
  7. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mannagryn.
  9. Sputa in vatten i ugnen med en blomsputa.
  10. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter tills de fått fin färg.
  11. Låt svalna innan servering.
]]>
recept Tue, 6 Jan 2009 11:16:48 +0100
Rosenbröd http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/rosenbrod/ Ett klassiskt kuvertbröd. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/rosenbrod/

Ett klassiskt kuvertbröd.

Ingredienser (30 portioner)

  • 50 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 13-14 dl vetemjöl
  • ägg
  • vallmofrö och/eller sesamfrö

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Häll i mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt).
  3. Smula jästen i en stor bunke.
  4. Vispa ut jästen med degspadet.
  5. Tillsätt salt, socker och det mesta av mjölet.
  6. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg.
  7. Jäs degen övertäckt c:a 45 minuter.
  8. Slå ner degen och låt den jäsa i c:a 30 minuter till.
  9. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den.
  10. Dela degen i 3 delar och forma dem till längder.
  11. Skär varje längd i 10 bitar och forma runda bullar.
  12. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
  13. Klipp ett kryss i toppen på varje bulle.
  14. Jäs under bakduk c:a 30 minuter.
  15. Värm ugnen till 225 grader.
  16. Precis innan man ska sätta in bullarna ska de penslas med uppvispat ägg och strös med vallmo- eller sesamfrö.
  17. Grädda mitten i ugnen 8-10 minuter.
]]>
recept Thu, 1 Jan 2009 10:24:26 +0100
Frukostmuffins http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/frukostmuffins/ Goda och ganska nyttiga muffins att servera till söndagsfrukosten. Allra godast är frukostmuffinsen med smör, marmelad och te. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/frukostmuffins/

Goda och ganska nyttiga muffins att servera till söndagsfrukosten. Allra godast är frukostmuffinsen med smör, marmelad och te.

Ingredienser (15 portioner)

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 1 vispat ägg
  • 1 dl rapsolja
  • ½ dl honung
  • 3 ½ dl neutral yoghurt eller filmjölk

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rör ihop de torra ingredienserna och de våta ingredienserna var för sig.
  3. Blanda ihop samtliga ingredienser snabbt.
  4. Lägg smeten i normalstora muffinsformar med hjälp av en sked.
  5. Grädda mitt i ugnen 20 minuter.
]]>
recept Mon, 8 Dec 2008 20:58:47 +0100
Kolache http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/kolache/ Tjeckisk småkaka som kan fyllas med det mesta man kan tänka sig. Har även blivit väldigt populär i Texas och Minnesota. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/kolache/

Tjeckisk småkaka som kan fyllas med det mesta man kan tänka sig. Har även blivit väldigt populär i Texas och Minnesota.

Ingredienser (40 portioner)

  • 2 ½ dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 1 vispat ägg
  • 75 g smör
  • 1 tsk salt
  • 2 msk torrjäst
  • 13-14 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 2 burkar cherry pie filling
  • 1 dl socker

Tillagning

  1. Sjud mjölken och tillsätt socker, ägg, smör och salt.
  2. Låt svalna till c:a 50 grader.
  3. Lös jästen med lite av vätskan i en stor skål.
  4. Tillsätt resten av vätskan.
  5. Arbeta in mjölet i omgångar till en mycket mjuk deg.
  6. Låt jäsa till dubbel storlek. Tar c:a 1 timme.
  7. Forma degen till runda bollar på 5 cm i diameter.
  8. Placera bollarna på en smord plåt, täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek. Tar c:a 45 minuter.
  9. Sätt ugnen på 175 grader.
  10. Blanda fyllningen.
  11. Gör ett hål i mitt i varje boll.
  12. Fyll med fyllningen och baka i 20 till 25 minuter.
]]>
recept Thu, 27 Nov 2008 10:45:47 +0100
Havrebullar http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/havrebullar/ Saftiga havrebullar som både är goda och som får en att må gott. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/havrebullar/

Saftiga havrebullar som både är goda och som får en att må gott.

Ingredienser (20 portioner)

  • 50 g jäst
  • 75 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 ½ tsk salt
  • ½ dl ljus sirap
  • 3 dl havregryn
  • ca 10-11 dl vetemjöl special
  • Garnering/pensling
  • mjölk
  • havregryn
  • ev. cornflakes

Tillagning

  1. Smula ner jästen i en degskål.
  2. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt.
  3. Häll det över jästen och rör om så att jästen löser sig.
  4. Tillsätt salt, sirap, havregryn och det mesta av mjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig.
  5. Låt dem jäsa under duk c:a 30 minuter.
  6. Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt.
  7. Dela degen i c:a 20 lika stora bitar och forma lätt avlånga bullar. Lägg dem på bakpappersbeklädd plåt.
  8. Låt dem jäsa under duk c:a 30 minuter.
  9. Sätt ugnen på 225 grader.
  10. Pensla bullarna med mjölk och strö över havregryn och ev. cornflakes.
  11. Grädda mitt i ugnen c:a 12-14 minuter.
  12. Låt bullarna kallna på galler under duk. Frys det som blir över.
]]>
recept Thu, 13 Nov 2008 19:59:58 +0100