Recept croissanter

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Croissanter

Croissanten skapades 1920 när en fransk konditor kom på genidraget att kavla in smör i degen. Den är fortfarande i allra högsta grad en frasig fransk frukostspecialitet.

Utskriftsvänlig version

Croissanter med sökord som frasig, smör, klassiker, populär och kontinental

Ingredienser (16 portioner)

  • 1 dl vatten
  • 1,5 dl mjölk
  • 30 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 8 dl vetemjöl special
  • 0,5 dl socker
  • 200 g smör
  • ägg

Tillagning

  1. Värm vattnet och mjölken fingervarm.
  2. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med vätskan.
  3. Tillsätt salt, socker och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg.
  4. Lägg degen i en platslåda med lock och låt jäsa i ca 2 timmar.
  5. Slå ihop degen och lägg tillbaka i plastlådan. Låt vila i kylskåp över natten.
  6. Tag upp den ojästa degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en tunn kaka, ca 40 x 70 cm.
  7. Skär det kalla smöret i tunna skivor med osthyvel. Lägg dem på halva degen och vik över den andra halvan. Kavla ut degen igen och vik den så att det blir 3 deglager. Kavla och vik på samma sätt 2 gånger till.
  8. Dela degen i 2 delar och forma dem till bullar. Kavla ut dem till tunna runda kakor, ungefär 30 cm i diameter. Skär varje kaka tvärsöver till 8 trekanter. Rulla ihop dem mot spetsen. Tänj lite i degen så att snibben kommer på undersidan. Lägg croissanterna på en plåt med bakplåtspapper.
  9. Jäs under bakduk ca 60 minuter. Värm ugnen till 230°C.
  10. Pensla croissanterna försiktigt med uppvispat ägg. Baka dem gyllenbruna i mitten av ugnen ca 15 min.
  11. Låt croissanterna svalna på galler utan bakduk.

13 kommentarer

  1. elvira:

    det e lettare om man tar ferdig smördeg!

  2. lina:

    Kanske lättare med köpt smördeg men det blir aldrig i närheten av lika utsökt som att baka "på riktigt".

  3. Jens:

    Jag fattar inte ett jävla skit.

    "# Slå ihop degen och lägg tillbaka i plastlådan. Låt jäsa i kylskåp över natten.
    # Tag upp den ojästa degen på mjölat bakbord..."

  4. andreas:

    3 stjärnor

    jens , degen kmr inte jäsa i kylen, den ligger där för å binda.... blir som med "bake of" bröd,
    det jäser å blir bakat i ugnen

  5. Elentin:

    Degen kan visst jäsa i kylskåp, men inte lika mycket.

  6. Anna N:

    20 ggr??? Det måste vara för mkt. 3 ggr tror jag är lagom. Kanske 5 ggr.

  7. Nonna:

    0 stjärnor

    Instämmer i det Jens skriver... Receptets egen slogan: "Varför en enkel och logisk beskrivning när man kan krångla till det"

  8. Sebastian:

    4 stjärnor

    Det finns gott om youtubevideos som visar hur man ska baka dom, Sen receptet hittar man ju här.

  9. hej:

    hur många ägg behövar till

  10. Receptcentralen.se:

    @hej
    1

  11. Lina:

    ska man lägga på allt smör på första lagret?

  12. niklas:

    3 stjärnor

    var kan man köpa dom ?

  13. häjjaa brynääs:

    3 stjärnor

    jag gillar spenat

Totalbetyg: 2,6 baserat på 5 betyg

Kommentera detta Croissanter recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013