Recept efterrättspajer http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/efterrattspajer/ Recept efterrättspajer. Recept från Receptcentralen.se Wed, 22 May 2019 18:35:58 +0100 sv Hansson, Daniel Alinge, Henrik Copyright 2019 Choklad- och kolapaj med cointreaugrädde http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/choklad-och-kolapaj-med-cointreaugradde/ En härligt chokladig efterrättspaj som bör förberedas minst 3 timmar innan den ska serveras. Den mörka Chokladens bitterhet balanseras med en kolasås och uppfriskade cointreaugrädde. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/choklad-och-kolapaj-med-cointreaugradde/

En härligt chokladig efterrättspaj som bör förberedas minst 3 timmar innan den ska serveras. Den mörka Chokladens bitterhet balanseras med en kolasås och uppfriskade cointreaugrädde.

Ingredienser (10 portioner)

  • Dulce de Leche (kolasås)
  • 1 burk (397 g) sötad kondenserad mjölk
  • Pâte Sucre
  • 250 g vetemjöl
  • 100 g rumsvarmt osaltat smör
  • 100 g florsocker
  • 1 krm salt
  • 1 ägg
  • Chokladfyllning
  • 150 g mörk choklad (70%)
  • 50 g vit choklad
  • 75 g smält osaltat smör
  • 2 hela ägg
  • 2 äggulor
  • ½ dl råsocker strö
  • florsocker till serveringen
  • Cointreaugrädde
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 ½ msk cointreau
  • 2 tsk florsocker

Tillagning

  1. Dulce de Leche: Ta bort etiketten från burken.
  2. Gör två hål i ovansidan av burken. Görs enklast med hammare och spik.
  3. Placera burken i en liten kastrull och fyll den med tillräckligt med vatten för att komma upp till 1 cm från toppen av burken. Man måste hälla i mer vatten under tillagningsprocessen för att försäkra att vattnet inte avdunstar under 2,5 cm. Men det får heller inte komma in något vatten genom hålen i toppen.
  4. Placera grytan på spisen och sätt vredet på drygt medeltemperatur.
  5. Håll koll tills vattnet börjar koka.
  6. Sänk värmen lite, men det måste fortfarande koka. Det kommer läcka ut lite kondenserad mjölk genom hålen, blir det för mycket gör man bäst i att skrapa bort det med sked så det inte hamnar i vattnet.
  7. Låt burken ligga i det kokande vattnet i 3-4 timmar, beroende på hur fast man vill ha sin dulce de leche.
  8. Lyft upp burken med en tång eller en grytvante, placera på spisen och låt den svalna lite.
  9. Öppna burken försiktigt med en konservöppnare och töm innehållet i en skål. Vispa ihop för att göra kolasåsen homogen.
  10. Pâte Sucre: Arbeta ihop smör och florsocker till en homogen deg med en stor träsked.
  11. Tillsätt ägget och blanda till en homogen deg.
  12. Tillsätt vetemjöl och salt.
  13. Blanda till en kompakt deg.
  14. Kavla ut mellan två bakplåtspapper.
  15. Tryck ut degen i pajformen (24-26 cm i diameter) och ställ den i kylskåpet i minst 30 minuter (för att förhindra att den krymper under förgräddningen).
  16. Sätt ugnen på 200 grader (180 grader om det är en varmluftsugn).
  17. Förgrädda pajskalet i 15 minuter.
  18. Chokladfyllning: Bryt chokladen i bitar och smält i vattenbad.
  19. Tillsätt det smälta smöret.
  20. Vispa ägg, äggulor och råsocker med elvisp i 10 minuter tills det är vitt och pösigt och lämnar spår när man tar upp visparna.
  21. Blanda smält choklad och äggsmeten.
  22. Häll smeten ovanpå kolasåsen i den förgräddade formen och sätt i ugnen (180 grader) i 20-25 minuter. Ytan ska precis ha stelnat.
  23. Ta ut pajen och låt svalna och ställ kallt i minst 3 timmar eller gärna över natten.
  24. Cointreaugrädde: Vispa samtliga ingredienser till en lättvispad grädde.
  25. Ta fram pajen i god tid innan servering. Pudra pajen med florsocker precis innan servering. Servera med cointreaugrädde eller vaniljglass.
]]>
recept Fri, 1 Apr 2011 08:23:38 +0100
Lime- och jordgubbscheesecake http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/lime-och-jordgubbscheesecake/ En mycket god jordgubbscheesecake med en fräsch smak av lime och med vaniljfyllning. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/lime-och-jordgubbscheesecake/

En mycket god jordgubbscheesecake med en fräsch smak av lime och med vaniljfyllning.

Ingredienser (10 portioner)

  • Botten
  • 10 digestivekex
  • 75 g smält smör
  • Fyllning
  • 500 g Kesella vanilj
  • 2 dl crème fraiche
  • 3 ägg
  • 1 dl strösocker
  • ½ msk vaniljsocker
  • Topping
  • 2 gelatinblad
  • 250 g frysta jordgubbar
  • 1 dl vatten
  • 4 msk strösocker
  • pressad saft av 1 lime

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Krossa kexen fint i en mortel.
  3. Smält smöret och blanda med kexsmulorna.
  4. Tryck ut smulblandningen på botten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  5. Grädda i mitten av ugnen ca 7 minuter. Vispa ihop Kesella, crème fraiche och ägg till en jämn smet. Tillsätt socker och vaniljsocker.
  6. Häll smeten i formen och grädda ytterligare 35- 40 minuter.
  7. Låt kakan kallna. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
  8. Sjud jordgubbar, vatten, socker och limesaft ca 5 min i en kastrull. Sila från jordgubbarna och häll tillbaka spadet i kastrullen.
  9. Ta upp gelatinet ur vattnet, krama försiktigt ur och smält gelatinet i det varma spadet under omrörning.
  10. Låt spadet svalna innan den försiktigt hälls över kakan.
  11. Ställ i kylen minst 4 timmar innan servering.
]]>
recept Tue, 29 Mar 2011 20:10:55 +0100
Vit chokladcheesecake http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/vit-chokladcheesecake/ Härligt somrig cheesecake med vit choklad signerad Melker Andersson. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/vit-chokladcheesecake/

Härligt somrig cheesecake med vit choklad signerad Melker Andersson.

Ingredienser (6 portioner)

  • 100 g vit choklad, i bitar
  • 700 g philadelphiaost
  • 1 dl socker
  • 4 ägg
  • 2 dl crème fraiche
  • Till mördegsbotten
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 150 g osaltat smör
  • 2 msk socker
  • 1 msk kallt vatten
  • Hallonsås
  • 500 g frysta hallon, tinade
  • ½ dl socker
  • ½ dl vatten

Tillagning

  1. Blanda mjöl, smör och socker till mördegsbotten i en bunke. Tillsätt kallt vatten. Arbeta degen tills den är smidig.
  2. Slå in degen i plastfolie och låt vila i kylen ca 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 180 grader.
  4. Blanda philadelphiaost och socker i en bunke.
  5. Lägg den vita chokladen i en rostfri bunke, smält den över vattenbad.
  6. Rör ner äggen i ost- och sockerblandningen.
  7. Tillsätt den smälta chokladen.
  8. Klä en springform med mördegen och förgrädda den i ugn 20 minuter.
  9. Ta formen ur ugnen. Sänk ugnstemperaturen till 130 grader. Fyll mördegsbotten med ostblandningen.
  10. Baka i ugn ytterligare 20 minuter. Låt kallna.
  11. Vispa crème fraichen och stryk ett tunt lager på toppen av cheesecaken innan servering.
  12. Hallonsås: Blanda, mixa slätt och passera genom sil.
]]>
recept Tue, 26 Oct 2010 18:40:19 +0100
Tarte au citron de Menton http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/tarte-au-citron-de-menton/ Citronpaj från Menton. Mentoncitronerna må vara små, men de är stora i smak och doft. Citronerna från Menton är världens bästa men det fungerar givetvis bra att använda även andra citroner. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/tarte-au-citron-de-menton/

Citronpaj från Menton. Mentoncitronerna må vara små, men de är stora i smak och doft. Citronerna från Menton är världens bästa men det fungerar givetvis bra att använda även andra citroner.

Ingredienser (4 portioner)

  • Pajdeg
  • 270 g smör, rumsvarmt
  • 240 g (ca 2 1/2 dl) strösocker
  • 120 g ägg (ca 2 st)
  • 500 g (ca 7 1/2 dl) vetemjöl
  • Citroncreme
  • 225 g (ca 2 1/4 dl) färskpressad citronsaft + rivet skal av 2 citroner
  • 450 g (ca 4 1/4 dl) strösocker
  • 350 g ägg (ca 6 st)
  • 300 g osaltat smör
  • 3 gelatinblad, blötlagda i kallt vatten

Tillagning

  1. Blanda smör; socker och ägg till pajdegen hastigt i en bunke. Tillsätt mjöl, rör ihop till en deg. Rulla ihop och lägg in i plastfilm. Låt degen vila i kylen 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Rör ihop hälften av sockret och ägg till citroncremen i en kastrull. Tillsätt citronsaft, -skal och resterande socker. Koka upp och låt sjuda tills smeten nått 83 grader. Dra kastrullen av värmen, tillsätt smör och gelatin under omrörning. Sila och kyl.
  4. Tryck ut pajdegen i en ugnsfast form. Grädda i ugnen ca 10 minuter.
  5. Bred ut ett tjockt lager citroncreme i pajskalet. Låt vila i kylen I timme. Strölite socker över och bränn hastigt av med en gasolbrännare precis innan servering.
]]>
recept Wed, 8 Sep 2010 07:19:13 +0100
New York Cheesecake http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/new-york-cheesecake/ En New York Cheesecake med blåbår. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/new-york-cheesecake/

En New York Cheesecake med blåbår.

Ingredienser (8 portioner)

  • 300 g digestivekex
  • 150 g osaltat smör
  • 1 dl socker
  • 1 dl majsmjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 600 g philadelphiaost
  • 2 ½ dl kesella
  • 3 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 200 g vit choklad
  • 1 dl färska blåbär

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 190 grader. Smält smöret.
  2. Krossa kexen i mortel eller mixer och rör i det smälta smöret.
  3. Packa blandningen hårt en stor form med löstagbar botten.
  4. Grädda botten i 10 minuter och låt den svalna.
  5. Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker i en skål.
  6. Tillsätt kesella och philadelphiaost. Vispa krämigt med en elvisp.
  7. Höj temperaturen i ugnen till 220 grader (200 grader varmluft). Vispa i äggen så det blandas väl. Häll i vispgrädden lite i taget under vispning.
  8. Smält chokladen i ett vattenbad eller micro och rör ner den i smeten.
  9. Fyll smeten över kakbotten och strö över bären på toppen. Grädda kakan i 30 minuter. Man kan täcka den med aluminiumfolie när den fått gyllene färg för att den inte ska bli för bränd.
  10. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 minuter.
  11. Låt cheesecaken stå i kylen över natten eller 6-8 timmar för att den ska sätta sig.
]]>
recept Wed, 25 Aug 2010 22:06:05 +0100
Citruspaj http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/citruspaj/ Snygg dessertkaka med massor av härlig citrussmak. Kan förberedas upp till två dagar i förväg. Servera citruskakan med vispad grädde. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/citruspaj/

Snygg dessertkaka med massor av härlig citrussmak. Kan förberedas upp till två dagar i förväg. Servera citruskakan med vispad grädde.

Ingredienser (8 portioner)

  • Botten
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk socker
  • 125 g smör
  • 1 äggula
  • Fyllning
  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 ½ tsk vaniljsocker
  • rivet skal och saft från 1 lime och ½ citron
  • Dekoration
  • 1 halverad och skivad lime
  • 1 msk florsocker
  • 3 dl vispgrädde

Tillagning

  1. Hacka samman vetemjöl, socker och smör.
  2. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en smidig deg.
  3. Tryck ut degen i en form (23-24 cm i diameter). Låt vila i kylen minst 45 minuter.
  4. Värm ugnen till 200 grader.
  5. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  6. Tillsätt grädde, vetemjöl, vaniljsocker, lime- och citronsaft och skal. Häll i pajformen.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter. Låt kallna.
  8. Garnera med limeskivor och pudra på florsocker precis innan servering. Servera med vispad grädde.
]]>
recept Mon, 16 Aug 2010 07:08:25 +0100
Aprikospaj http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/aprikospaj/ Besöker man Frankrike upptäcker man snabbt att ingen måltid är fullbordad utan en söt avslutning. Men man behöver inte vara fransman för att uppskatta en härlig fruktpaj. Fast i ärlighetens namn, inte bakas det speciellt ofta i de franska köken, men så har också minsta lilla by sin egen bagare. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/aprikospaj/

Besöker man Frankrike upptäcker man snabbt att ingen måltid är fullbordad utan en söt avslutning. Men man behöver inte vara fransman för att uppskatta en härlig fruktpaj. Fast i ärlighetens namn, inte bakas det speciellt ofta i de franska köken, men så har också minsta lilla by sin egen bagare.

Ingredienser (8 portioner)

  • Deg
  • 150 g kallt smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk socker
  • 1 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 3 msk socker
  • 1 tsk mald kanel
  • 2 burkar aprikoser à 400 g
  • 1 ½ dl aprikosmarmelad
  • 3 msk vitt vin eller vatten
  • ½ dl rostade mandelspån
  • Till servering
  • crème fraiche eller lättvispad grädde

Tillagning

  1. Skär smöret i kuber. Hacka ihop smör, mjöl och socker till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg.
  2. Tryck ut degen i en låg pajform, cirka 26 centimeter i diameter. Nagga pajen med en gaffel. Låt stå i kylen minst 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen dirka 10 minuter. Strö över socker och kanel.
  4. Låt aprikoserna rinna av och lägg dem i pajskalet med den kupiga sidan upp.
  5. Värm marmeladen försiktigt tillsammans med vinet i en liten kastrull. Skeda över det mesta av marmeladen över aprikoserna. Strö över mandelspånen.
  6. Grädda aprikospajen i mitten av ugnen cirka 30 minuter. Skeda över resten av marmeladen mot slutet av gräddningen.
]]>
recept Fri, 16 Jul 2010 12:30:56 +0100
Enkel smulpaj http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/enkel-smulpaj/ Passa på att göra smulpaj när trädgårdsbären och skogsbären är mogna. Vinbär, hallon, björnbär, jordgubbar och blåbär är alla utmärkta i smulpaj. Blanda som du vill i just din smulpaj. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/enkel-smulpaj/ Passa på att göra smulpaj när trädgårdsbären och skogsbären är mogna. Vinbär, hallon, björnbär, jordgubbar och blåbär är alla utmärkta i smulpaj. Blanda som du vill i just din smulpaj.

Ingredienser (6 portioner)

  • 6 dl blandade bär (t.ex. vinbär, hallon, björnbär, jordgubbar och blåbär).
  • 1 msk maizenamjöl
  • 2 msk strösocker
  • Smuldeg
  • 100 g smör
  • 100 g vetemjöl
  • 100 g strösocker
  • 100 g riven kokos
  • 1 citron eller 2 lime
  • 1 tsk malen kanel eller riven ingefära

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Tvätta och torka citron eller lime och finriv skalet.
  3. Blanda kokos, sockret och mjölet i en bunke. Lägg ner citronskalet och tillsätt kanel eller ingefära.
  4. Skär smöret i kuber och blanda med mjölblandningen med hjälp av händerna till en grynig massa med smulor.
  5. Blanda strösocker med maizena. Lägg bären i en pajform och strö över sockerblandningen.
  6. Lägg sedan smulorna ovanpå bären rikligt och ställ in i ugnen i cirka 20-25 minuter.
  7. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.
]]>
recept Sat, 29 May 2010 09:40:38 +0100
Grillad smulpaj med sommarbär http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/grillad-smulpaj-med-sommarbar/ Portionspajer att ta med på picknick - jag kom på ett fantastiskt sätt att göra det på: Man river aluminiumfoll små fyrkanter, pressar ner dem i små skålar med fiat botten och fyller dem med godsaker. Smulpaj är den godaste efterrätten att äta i det gröna, om du frågar mig. Med den typen av pajdeg behöver man heller inte begränsa sig till mjöl och socker. Använd nötter, choklad, frön och kärnor så blir den gamla kioskvältaren en helt ny upplevelse. Det är makalöst enkelt att göra vaniljsås själv. Har marsansås eller vaniljvisp varit det stående alternativet kommer du att få en riktig aha-upplevelse. Spara gärna vaniljstängerna efter koket, torka och mixa dem med strösocker så har man fått ett hemgjort vaniljsocker på köpet. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/grillad-smulpaj-med-sommarbar/

Portionspajer att ta med på picknick - jag kom på ett fantastiskt sätt att göra det på: Man river aluminiumfoll små fyrkanter, pressar ner dem i små skålar med fiat botten och fyller dem med godsaker. Smulpaj är den godaste efterrätten att äta i det gröna, om du frågar mig. Med den typen av pajdeg behöver man heller inte begränsa sig till mjöl och socker. Använd nötter, choklad, frön och kärnor så blir den gamla kioskvältaren en helt ny upplevelse.

Det är makalöst enkelt att göra vaniljsås själv. Har marsansås eller vaniljvisp varit det stående alternativet kommer du att få en riktig aha-upplevelse. Spara gärna vaniljstängerna efter koket, torka och mixa dem med strösocker så har man fått ett hemgjort vaniljsocker på köpet.

Ingredienser (6 portioner)

  • 400 g blandade bär, t ex vinbär, hallon och jordgubbar
  • ½ dl grovriven choklad
  • 1 dl havregryn
  • 95 g osaltat rumsvarmt smör
  • 1 dl vetemjöl
  • ½ dl hackad mandel
  • 1 dl socker
  • 1 msk maizena
  • 2 msk florsocker
  • Vaniljsås
  • 1 vaniljstång
  • 5 dl grädde
  • 5 dl mjölk
  • 5 äggulor
  • 2 dl socker

Tillagning

  1. Lägg flera lager aluminiumfolie i små skålar och tryck till. Lyft upp folien skålarna och använd som engångsformar för smulpajerna.
  2. Blanda choklad, havregryn, smör, mjöl, mandel och socker i en bunke och nyp ihop till en smulig deg. Fördela bären i botten på folieformarna och pudra över maizena och florsocker. Täck med smulpaj och baka under lock i grillen tills bären är mjuka och smulorna fått fin färg och blivit krispiga, ca 10 minuter.
  3. Servera pajerna med vaniljsåsen.
  4. Vaniljsås: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp grädde, mjölk, vaniljstång och frön i en rostfri kastrull.
  5. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.
  6. Häll gräddmjölken över äggulorna under vispning, sjud blandningen till strax under kokpunkt när den börjar tjockna. Blås en ros på baksidan av en träslev för att kontrollera att såsen är fårdig: Doppa en träsked i såsen och blås på baksidan. Såsen ska få formen av rosenblad.
  7. Ta kastrullen från värmen, sila vaniljsåsen genom en finmaskig sil och kyl ner snabbt.
]]>
recept Sun, 25 Apr 2010 08:01:34 +0100
Pajdeg för söta pajer http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/pajdeg-for-sota-pajer/ Klassisk fransk pajdeg, pâte sucre, som passar för sötare pajer. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/pajdeg-for-sota-pajer/

Klassisk fransk pajdeg, pâte sucre, som passar för sötare pajer.

Ingredienser (1 portion)

  • 250 g vetemjöl
  • 100 g rumsvarmt osaltat smör
  • 100 g florsocker
  • 1 krm salt
  • 1 ägg

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader (180 grader om det är en varmluftsugn).
  2. Arbeta ihop smör och florsocker till en homogen deg med en stor träsked.
  3. Tillsätt ägget och blanda till en homogen deg.
  4. Tillsätt vetemjöl och salt.
  5. Blanda till en kompakt boll.
  6. Kavla ut mellan två bakplåtspapper.
  7. Tryck ut degen i pajformen (24-26 cm i diameter) och ställ den i kylskåpet i minst 30 minuter (för att förhindra att den krymper under förgräddningen).
  8. Förgrädda pajskalet i 15 minuter och fyll med valfri fyllning.
]]>
recept Fri, 2 Apr 2010 08:12:40 +0100
Glutenfri kladdkaka http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/glutenfri-kladdkaka/ Enkel och god tårta utan gluten. Vill man även att den ska vara laktosfri kan man använda mjölkfritt margarin istället för smör. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/glutenfri-kladdkaka/ Enkel och god tårta utan gluten. Vill man även att den ska vara laktosfri kan man använda mjölkfritt margarin istället för smör.

Ingredienser (10 portioner)

  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl sojamjöl
  • 4 msk kakaopulver
  • 2 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Vispa ägg och strösocker poröst med en elvisp.
  4. Blanda sojamjöl, kakaopulver och vaniljsocker i ett separat kärl.
  5. Vänd ner mjölblandning och smöret i smeten.
  6. Häll smeten i en form som är 24 cm i diameter. Vill man smörja och "bröa" formen kan man använda kokosflingor eller glutenfritt ströbröd/skorpmjöl.
  7. Sätt in i ugnen och grädda i ca 15-17 minuter.
  8. Låt kakan svalna en stund, och servera sedan med lättvispad grädde.
]]>
recept Sat, 20 Mar 2010 06:22:39 +0100
Fudgetårta http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/fudgetarta/ En smäktade god chokladfudgetårta med mörk choklad och en skvätt Baileys. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/fudgetarta/

En smäktade god chokladfudgetårta med mörk choklad och en skvätt Baileys.

Ingredienser (10 portioner)

  • Botten
  • 150 g smör
  • 2 ägg
  • 2 ½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk Baileys
  • 1 ½ dl manitoba cream
  • ½ dl kakaopulver
  • 1 tsk bakpulver
  • Chokladfudge
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 1 ½ dl strösocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 100 g mörk choklad
  • 75 g smör
  • Till servering
  • 1 msk kakaopulver
  • vispad grädde

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader och smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Vispa ihop ägg och sockersorterna.
  4. Sikta i mjöl, kakaopulver och bakpulver.
  5. Rör i det smälta smöret och Baileys.
  6. Häll smeten formen.
  7. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan svalna i formen.
  8. Blanda vispgrädde, strösocker, sirap och mörk choklad i en kastrull.
  9. Låt koka under omrörning 10-15 minuter till en tjock och blank smet.
  10. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll smeten på chokladbotten och låt kakan kallna.
  11. Pudra över kakao och servera med vispad grädde.
]]>
recept Sun, 24 Jan 2010 17:53:19 +0100
Enkel chokladpaj http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/enkel-chokladpaj/ Enkel och billig chokladpaj som görs på ingredienser man oftast har hemma. Servera gärna med vispad grädde och färska hallon. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/enkel-chokladpaj/

Enkel och billig chokladpaj som görs på ingredienser man oftast har hemma. Servera gärna med vispad grädde och färska hallon.

Ingredienser (8 portioner)

  • Pajdeg
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 1/4 dl vetemjöl
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 äggula
  • 1 msk kallt vatten
  • Chokladfyllning
  • 3 dl mjölk
  • 3 msk maizenamjöl
  • 1/2 dl strösocker
  • 1/2 dl kakao
  • 1 äggula
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 msk cointreau
  • 1/2 dl vispgrädde

Tillagning

  1. Blanda alla ingredienser till degen. Det gör man enklast med en matberedare.
  2. Kavla ut degen tunt och tryck ut den i en pajform. Ställ formen kallt i minst en halvtimme.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Grädda pajskalet i 14-15 minuter. Låt svalna.
  5. Blanda mjölk, maizenamjöl, strösocker, kakao och äggula i en kastrull, värm upp och sjud under omrörning tills krämen tjocknar. Låt den svalna lite.
  6. Smaksätt med vaniljsocker och cointreau. Vispa grädden, vänd ner i chokladen. Fyll pajskalet med chokladen.
]]>
recept Tue, 27 Oct 2009 21:50:11 +0100
Valnötspaj http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/valnotspaj/ En god paj med valnötter. Servera med med GB Gräddglass Äpple & Kanel, skivade nektariner och färska hallon. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/valnotspaj/

En god paj med valnötter. Servera med med GB Gräddglass Äpple & Kanel, skivade nektariner och färska hallon.

Ingredienser (6 portioner)

  • Pajdeg:
  • 2 msk strösocker
  • 100 g smör
  • 1 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • Fyllningen:
  • 1 dl strösocker
  • 100 g valnötter
  • 100 g smör
  • ½ dl sirap
  • Till servering
  • 150 g färska hallon
  • 2 nektariner
  • GB Gräddglass Äpple & Kanel

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen i en matberedare. Låt degen vila 30 minuter i kylen.
  3. Kavla ut degen och klä en springform med den.
  4. Förgrädda skalet i 10-15 minuter.
  5. Smält smöret till fyllningen. Blanda i sirapen i smöret.
  6. Smält socker i en stekpanna, tillsätt nötterna och därefter margarinet och sirapsblandningen.
  7. Låt fyllningen koka ihop. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i ugnen ca 10-15 minuter.
  8. Låt svalna innan den serveras med hallon, nektariner och GB Gräddglass Äpple & Kanel.
]]>
recept Fri, 9 Oct 2009 19:43:49 +0100
Enkel äppelkaka http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/enkel-appelkaka/ Lättlagad äppelkaka/äppelpaj som blir makalöst god. Perfekt att göra på hösten med svenska äpplen. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/enkel-appelkaka/

Lättlagad äppelkaka/äppelpaj som blir makalöst god. Perfekt att göra på hösten med svenska äpplen.

Ingredienser (8 portioner)

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 120 g vetemjöl
  • 150 g smält smör
  • 1-2 svenska äpplen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa upp äggen, häll i sockret och vispa upp igen.
  3. Vänd ner mjölet. Blanda i smöret.
  4. Häll smeten i en smord och bröad form.
  5. Skala äpplet, skär i tunna skivor och lägg på smeten.
  6. Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter.
]]>
recept Sun, 27 Sep 2009 07:45:48 +0100
Citronfromagetårta http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/citronfromagetarta/ En tårta man kan göra utan ugn och variera i det oändliga genom att välja bär som finns tillgängliga. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/citronfromagetarta/

En tårta man kan göra utan ugn och variera i det oändliga genom att välja bär som finns tillgängliga.

Ingredienser (8 portioner)

  • 12-15 digestivekex
  • 50 g smör
  • 400 g philadelphiaost
  • 2 ägg
  • saft och rivet skal från 1 citron
  • 2 gelatinblad
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • frukt och bär till garnering

Tillagning

  1. Smält smöret.
  2. Krossa kexen och blanda med smöret.
  3. Tryck ut blandningen i en springform. Ställ kallt.
  4. Lägg gelatinbladen i blöt
  5. Separera äggen i gulor och vitor.
  6. Vispa gulorna med philadelphiaost, crème fraiche, strösocker, vaniljsocker och citronskal.
  7. Vispa vitorna väl och vänd ner i smeten.
  8. Värm citronsaften.
  9. Krama ut vätskan ur gelatinbladen och låt dem smälta i citronsaften. Låt svalna något.
  10. Rör ned blandningen i ostkrämen under vispning.
  11. Häll blandningen ovanpå digestivebottnen och ställ kallt i några timmar.
  12. Garnera med frukt och bär.
]]>
recept Sat, 12 Sep 2009 19:46:59 +0100
Chokladkladdkaka http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/chokladkladdkaka/ En enkel och mycket god kladdkaka som smakar som vore den gjord på dyr choklad, fast det är vanlig kakao. Kakan fungerar också som efterrätt med t.ex. en silad hallonsås, lite vispad grädde eller glass. Men den är mäktig. Det räcker med små bitar. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/chokladkladdkaka/

En enkel och mycket god kladdkaka som smakar som vore den gjord på dyr choklad, fast det är vanlig kakao.

Kakan fungerar också som efterrätt med t.ex. en silad hallonsås, lite vispad grädde eller glass. Men den är mäktig. Det räcker med små bitar.

Ingredienser (10 portioner)

  • 150 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Smält smöret försiktigt och ta bort det från värmen.
  3. Rör ner socker, kakao och vaniljsocker.
  4. Rör sedan ner ett ägg i taget och därpå mjölet. Blanda väl till en slät smet.
  5. Smörj en form, c:a 24 cm i diameter, med lite smör och bröa den sedan med ströbröd.
  6. Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen.
  7. Om man gräddar c:a 20 minuter blir kakan lös och rinnig i mitten. Vill man ha den mindre lös, låt stå några minuter till.
  8. Låt kakan svalna och gärna stå i kylen en stund. Den blir fastare när den svalnar.
]]>
recept Sun, 30 Aug 2009 10:50:37 +0100
Katrinplommonkaka http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/katrinplommonkaka/ God katrinplommonkaka med saffran. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/katrinplommonkaka/

God katrinplommonkaka med saffran.

Ingredienser (6 portioner)

  • 3 ägg
  • ½ dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 1 påse saffran
  • ½ dl vetemjöl
  • 500 g Keso naturell
  • 2 dl mjölk

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och strösocker.
  3. Rör i salt, saffran, mjöl, Keso och mjölk.
  4. Häll smeten i en smord ugnssäker form.
  5. Hacka katrinplommonen och strö dem över smeten.
  6. Grädda i mitten av ugnen i c:a 50 minuter.
  7. Servera med lättvispad grädde.
]]>
recept Wed, 26 Aug 2009 16:40:34 +0100
Kronans kaka http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/kronans-kaka/ Klassisk dessertkaka med mandel och potatis. Svartvinbärssåsen behöver man inte göra men det är väldigt god till. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/kronans-kaka/

Klassisk dessertkaka med mandel och potatis. Svartvinbärssåsen behöver man inte göra men det är väldigt god till.

Ingredienser (12 portioner)

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 ½ dl strösocker
  • 4 ägg
  • 3 kokta kalla potatisar
  • 150 g mandel
  • Svartvinbärssås
  • 2 dl svarta vinbär
  • 2 dl gräddfil
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 1 msk koncentrerad svartvinbärssaft

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rör smör och strösocker poröst.
  3. Separera äggen i gulor och vitor.
  4. Tillsätt en äggula i taget under fortsatt omrörning.
  5. Pressa potatisen.
  6. Finhacka eller mixa mandeln och rör ner i smeten.
  7. Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.
  8. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten.
  9. Grädda i ugnen i c:a 45 minuter.
  10. Låt svalna och ta kakan ur formen när den kallnat.
  11. Svartvinbärssås: Blanda bär, gräddfil och citronskal. Tillsätt koncentrerad svartvinbärssaft.
  12. Servera kakan ihop med såsen.
]]>
recept Wed, 26 Aug 2009 16:29:17 +0100
Nektarinpaj http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/nektarinpaj/ God paj med mandelmassa och nektariner. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/nektarinpaj/

God paj med mandelmassa och nektariner.

Ingredienser (8 portioner)

  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 150 gram rumsvarmt smör
  • 2 msk kallt vatten
  • 1 ägg
  • Fyllning
  • 150 g mandelmassa
  • 2 ägg
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 kg färska nektariner
  • rivet skal av 1 apelsin
  • Garnering
  • ¾ dl aprikosmarmelad

Tillagning

  1. Lägg vetemjöl och socker i en skål.
  2. Arbeta in fettet till en grynig massa.
  3. Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop degen.
  4. Tryck ut degen i en pajform. Låt vila i kylen i minst en halvtimme.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Pensja pajdegen med uppvispat ägg.
  7. Nagga med en gaffel och förgrädda i 10-15 minuter.
  8. Riv mandelmassan.
  9. Blanda i ägg, crème fraiche och apelsinskalet.
  10. Kärna ur och skär nektarinerna i tunna skivor.
  11. Häll äggsmeten i pajskalet. Lägg på nektarinskivorna tätt.
  12. Grädda i ca 30 minuter. (Täck ev. kanterna med aluminiumfolie om de får mycket färg).
  13. Smält aprikosmarmeladen i en kastrull.
  14. Skeda marmeladen över pajen.
  15. Servera ljummen med vaniljglass eller vaniljsås.
]]>
recept Tue, 18 Aug 2009 13:24:16 +0100
Italiensk citronpaj http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/italiensk-citronpaj/ Frasig och god italiensk paj med nästan bedövande god citronsmak. Citronpajen kan serveras både ljummen och kall. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/italiensk-citronpaj/

Frasig och god italiensk paj med nästan bedövande god citronsmak.

Citronpajen kan serveras både ljummen och kall.

Ingredienser (8 portioner)

  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 125 gram smör
  • 1 msk strösocker
  • 1 krm salt
  • 2 äggulor
  • 2 msk mjölk
  • Fyllning
  • 1 ½ dl färskpressad citronsaft
  • finrivet skal av 3 citroner
  • 1 ½ dl socker
  • 3 ägg
  • 3 äggulor
  • 1 ask (250 g) mascarpone
  • Övrigt
  • 1 msk solros- eller rapsolja
  • 1 ½ msk florsocker

Tillagning

  1. Blanda samman mjöl och smör med fingertopparna.
  2. Tillsätt övriga degingredienser och arbeta snabbt ihop till en deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform lite över kanten.
  4. Rulla en kavel över kanterna och ta bort överflödig deg.
  5. Ställ formen i kylskåp i c:a 30 minuter.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Blanda citronsaft, citronskal och strösocker och rör om tills sockret löst sig ordentligt.
  8. Blanda försiktigt ner ett ägg och en äggula i taget.
  9. Tillsätt mascarponen och rör om till en slät smet.
  10. Fördela citronfyllningen i pajformen och grädda mitt i ugnen tills den stelnat, 40-45 minuter. Lägg försiktigt över aluminumfolie på slutet om fyllningen får för mycket färg.
  11. Låt citronpajen svalna något.
  12. Pudra över florsocker och servera.
]]>
recept Sun, 9 Aug 2009 11:06:17 +0100
Hallonpannacottapaj http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/hallonpannacottapaj/ Syndigt god pannacotta på digestivebotten. Pajen passar bästa att göra när de svenska hallonen är mogna. Hallonpannacottapajen håller sig 1-2 dagar i kylskåp om något skulle bli över. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/hallonpannacottapaj/

Syndigt god pannacotta på digestivebotten. Pajen passar bästa att göra när de svenska hallonen är mogna.

Hallonpannacottapajen håller sig 1-2 dagar i kylskåp om något skulle bli över.

Ingredienser (10 portioner)

  • Botten
  • 80 g smör
  • 13 digestivekex
  • Pannacotta
  • 3 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 250 g färska eller tinade hallon
  • 200 g philadelphiaost
  • Garnering
  • färska hallon

Tillagning

  1. Smält smöret.
  2. Kör kex och smör i matberedare. Kan så klart även göras för hand om man vill.
  3. Tryck ut blandningen i botten på en pajform. Ställ i kylen.
  4. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
  5. Häll vispgrädde och strösocker i en tjockbottnad kastrull och sjud på svag värme tills sockret har löst upp sig.
  6. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och krama ur.
  7. Rör ner dem i sockergrädden.
  8. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna något.
  9. Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare till en puré. Är man extra ambitiös kan man sila bort kärnorna med en hushållssil.
  10. Rör ner philadelphiaosten och hallonpurén i sockergrädden.
  11. Vispa smeten slät och häll i pajformen.
  12. Låt pajen stå i kylskåpet i minst 3 timmar tills den har stelnat.
  13. Servera med färska hallon.
]]>
recept Thu, 6 Aug 2009 21:05:45 +0100
Citroncheesecake med hallon http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/citroncheesecake-med-hallon/ Frisk somrig cheesecake med hallon. Kan sparas i kylen några dagar om det mot förmodan blir något över. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/citroncheesecake-med-hallon/

Frisk somrig cheesecake med hallon. Kan sparas i kylen några dagar om det mot förmodan blir något över.

Ingredienser (8 portioner)

  • 150 g digestivekex
  • 50 g smält smör
  • 4 gelatinblad
  • 2 ägg
  • 400 g philadelphiaost
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 citron
  • Glasyr
  • 1 gelatinblad
  • 2 msk strösocker
  • 4 msk kallt vatten
  • 3 dl hallon

Tillagning

  1. Krossa kexen fint.
  2. Blanda kex och smält smör.
  3. Tryck ut i en springform.
  4. Lägg gelatinbladen i vatten c:a 5 minuter.
  5. Separera äggen i gulor och vitor.
  6. Blanda gulorna med ost, creme fraiche, strösocker, vaniljsocker och skalet från citronen till en slät smet.
  7. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.
  8. Värm saften från citronen i en kastrull.
  9. Ta bort den från värmen.
  10. Krama ur gelatinbladen och låt de smälta i citronsaften. Låt svalna något.
  11. Häll ner citrongelatinet i ostsmeten i en tunn stråle under omrörning.
  12. Häll blandningen i formen och låt stå i kylen minst en timme.
  13. Lägg gelatinbladet i vatten.
  14. Koka upp vatten och strösocker.
  15. Blanda gelatin och hallon. Låt svalna en stund.
  16. Häll glasyren i formen.
  17. Servera med extra hallon.
]]>
recept Sun, 2 Aug 2009 18:56:09 +0100
Frukttartelette http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/frukttartelette/ Fransk bakelsepaj som man gör med säsongens frukter. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/frukttartelette/

Fransk bakelsepaj som man gör med säsongens frukter.

Ingredienser (12 portioner)

  • Pajdeg
  • 6 dl vetemjöl
  • 250 g smör
  • 3 msk kallt vatten
  • 2 tsk strösocker
  • Fyllning
  • 250 g philadelphiaost
  • ½ dl florsocker
  • 2 tsk pressad citronsaft
  • äppelgelé
  • Frukt
  • jordgubbar
  • kiwi
  • mandarin
  • hallon
  • smultron
  • vindruvor

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela smöret i mindre bitar och blanda det med mjöl, vatten och strösocker till en deg.
  3. Kavla ut degen och ta ut 12 rundlar med ett mått med c:a 7 cm i diameter.
  4. Klä tarteletteformar med degrundlarna, gör små hål med en gaffel i bottnen och låt dem stå i kylen 10 minuter.
  5. Täck varje skal med bakplåtspapper och fyll dem med ris eller torkade gula ärtor.
  6. Grädda dem 10 minuter.
  7. Ta bort papper och ris- eller ärtfyllning och grädda ytterligare 5–7 minuter.
  8. Låt dem kallna helt innan du fyller dem.
  9. Vispa ihop philadelphiaost, florsocker och citronsaft.
  10. Lägg blandningen i formarna.
  11. Lägg på valfri skivad frukt.
  12. Värm äppelgelé tills den smält och pensla den rikligt över frukten.
]]>
recept Sun, 28 Jun 2009 21:46:16 +0100
Glace au four http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/glace-au-four/ Betydligt enklare att göra än den ser ut. Vill man förenkla sin glace au four ännu mer så köper man färdig sockerkaksbotten. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/glace-au-four/

Betydligt enklare att göra än den ser ut. Vill man förenkla sin glace au four ännu mer så köper man färdig sockerkaksbotten.

Ingredienser (6 portioner)

  • Sockerkaksbotten
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • smör
  • ströbröd
  • Maräng
  • 3 äggvitor
  • 3 msk socker
  • Fyllning
  • ½ liter vaniljglass
  • ½ liter färska eller halvtinade frysta hallon

Tillagning

  1. Sockerkaksbotten:sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en rund springform.
  3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
  4. Blanda mjöl och bakpulver. Blanda försiktigt med äggsmeten.
  5. Häll i formen.
  6. Ställ formen på galler i nedre delen av ugnen. Grädda i cirka 30-35 minuter (prova med sticka att den är torr).
  7. Vänd upp och ner på galler.
  8. Låt formen ligga över medans den kallnar.
  9. Maräng: Sätt ugnen på 250 grader.
  10. Vispa äggvitan till hårt skum, tillsätt sockret lite i taget.
  11. Färdigställning: Skär ut sockerkaksbottnen lika stor som glassblocket och lägg upp på ett ugnsfat.
  12. Lägg glassblocket på sockerkaksbottnen, täck med hallonen och spritsa marängmassan vackert över så att det täcker ordentligt.
  13. Gratinera högt upp i ugnen i 3-4 minuter. Servera omedelbart tillsammans med extra bär.
]]>
recept Wed, 25 Mar 2009 18:51:26 +0100
Daimcheesecake http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/daimcheesecake/ En härlig fryst cheesecake med daim. Gillas även av barn. Gillar man daim så har finns här många [a href=*http://www.receptcentralen.se/daim/*]daim-recept.[/a] http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/daimcheesecake/

En härlig fryst cheesecake med daim. Gillas även av barn. Gillar man daim så har finns här många
daim-recept.

Ingredienser (8 portioner)

  • Botten
  • 75 g smör
  • 14 digestivekex
  • Fyllning
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 äggulor
  • 2 dl strösocker
  • 125 g Philadelphiaost
  • 3 äggvitor
  • 3 pkt dubbeldaim

Tillagning

  1. Botten: Smält smöret.
  2. Kör digestivekexen i en matberedare.
  3. Häll på smöret och kör ihop till en smulig massa.
  4. Tryck ut massan i en springform.
  5. Fyllning:Vispa grädden med vaniljsocker i en skål.
  6. Vispa äggvitor till hårt skum i en annan skål.
  7. Vispa ägggulor med socker i en stor skål och tillsätt Philadelphiaost.
  8. Tillsätt de två första skålarna i den stora skålen. Rör ihop.
  9. Krossa eller skär två av daimpaketen i småbitar och rör i smeten.
  10. Häll i smeten över digestivebotten.
  11. Ställ kakan i frysen minst 5 timmar.
  12. Ta ut cheesecaken 15 minuter innan servering.
  13. Hacka det sista daimpaketet och strö på.
]]>
recept Sun, 25 Jan 2009 13:05:01 +0100
Cheesecake med färska frukter och bär http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/cheesecake-med-farska-frukter-och-bar/ En god och nyttig cheesecake som man kan variera med säsongens frukter och bär. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/cheesecake-med-farska-frukter-och-bar/

En god och nyttig cheesecake som man kan variera med säsongens frukter och bär.

Ingredienser (8 portioner)

  • 130 g smör
  • 16 digestivekex
  • 3 dl grädde
  • 1 msk vaniljsocker
  • 75 g philadelphiaost
  • 1 ½ dl florsocker
  • mango- och passionsfruktkräm eller annan söt kräm
  • Till exempel blåbär, hallon, aprikos, jordgubbar, körsbär, kiwi och vindruvor

Tillagning

  1. Smält smöret.
  2. Smula kexen och blanda med det smälta margarinet.
  3. Tryck ut bladningen i botten på en pajform.
  4. Vispa grädden och blanda i vaniljsockret.
  5. Rör ihop philadelphiaosten med florsockret och blanda det med den vispade grädden.
  6. Bred ostmassan på kexbotten och bred ett lager kräm ovanpå.
  7. Täck med bär och/eller frukt.
]]>
recept Fri, 23 Jan 2009 16:06:02 +0100
Citronmarängpaj http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/citronmarangpaj/ En god och snygg citronmarängpaj som blandar sött och surt på ett förföriskt sätt. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/citronmarangpaj/

En god och snygg citronmarängpaj som blandar sött och surt på ett förföriskt sätt.

Ingredienser (8 portioner)

  • Pajbotten
  • 50 g smör, rumstempererat
  • 15 Oat Bits-kex
  • Citronkräm
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 4 msk vetemjöl
  • Rivet skal av 1 citron
  • knappt 1 dl pressad citronsaft
  • Maräng
  • 5 äggvitor
  • 1 dl socker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Pajbotten: Smula sönder Oat Bits-kexen och blanda med smöret.
  3. Tryck ut degen i en stor pajform (c:a 24 cm i diameter).
  4. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 12-15 minuter.
  5. Citronkräm: Riv citronskalet och pressa ur saften (det behövs antagligen mer än en ctron för att få ihop tilräckligt med saft).
  6. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner vetemjöl, citronsaft och rivet skal.
  7. Häll citronkrämen över det förgräddade pajskalet. Grädda i ytterligare 6-7 minuter.
  8. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
  9. Maräng: Vispa äggvitorna till hårt skum, vänd ner sockret och fortsätt vispa tills marängmassan är tjock och blank.
  10. Klicka ut marängmassan över citronpajen
  11. Grädda i ytterligare c:a 15 minuter tills marängtäcket fått lite färg.
]]>
recept Thu, 22 Jan 2009 13:44:04 +0100
Krispig smulpaj med blåbär http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/krispig-smulpaj-med-blabar/ Om det blir spontanfest är det kladdkaka eller smulpaj som gäller. Det här receptet på smulpaj är fyllt med supernyttiga blåbär och krispiga digestivekex. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/krispig-smulpaj-med-blabar/

Om det blir spontanfest är det kladdkaka eller smulpaj som gäller. Det här receptet på smulpaj är fyllt med supernyttiga blåbär och krispiga digestivekex.

Ingredienser (6 portioner)

  • Smuldeg
  • 100 g smör
  • 2 msk strösocker
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 4-5 digestivekex
  • Övrig fyllning
  • 250 g frysta blåbär
  • 2 msk socker
  • ½-1 msk potatismjöl
  • 1 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Finfördela smöret och mortla digestivekexen. Blanda med övriga ingredienser till en smuldeg.
  3. Häll blåbären i en pajform.
  4. Strö över socker, potatismjöl och vaniljsocker.
  5. Föredela smuldegen över blåbären.
  6. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter.
  7. Servera med vaniljglass.
]]>
recept Sun, 18 Jan 2009 14:20:59 +0100
Daimtårta http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/daimtarta/ En supergod tårta för alla daimälskare. Daimtårtan kan förberedas flera dagar i förväg för den som så önskar. En annan fördel med daimtårta är att den är glutenfri. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/daimtarta/

En supergod tårta för alla daimälskare. Daimtårtan kan förberedas flera dagar i förväg för den som så önskar. En annan fördel med daimtårta är att den är glutenfri.

Ingredienser (10 portioner)

  • Mandelbotten
  • 3 äggvitor
  • 150 g strösocker
  • 150 g sötmandel
  • Glassfyllning
  • 3 äggulor
  • ½ dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 100 g Marabou-daim
  • 1 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Mandelbotten: Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skåla, skala och finmal mandeln.
  3. Vispa äggvitorna styvt.
  4. Tillsätt strösockret och vispa tillsammans tills styvt.
  5. Vänd ner den finmalda mandeln.
  6. Häll ner smeten i en smord springform.
  7. Ställ in i ugnen c:a 25 minuter.
  8. Låt bottnen kallna på galler.
  9. Glassfyllning: Hacka daimen grovt.
  10. Vispa äggulorna och sockret luftigt.
  11. Vispa grädden och vänd ner den i äggsmeten tillsammans med daimen och vaniljsockret.
  12. Häll glasssmeten på den kalla bottnen som fortfarande är i sin form och ställ in i frys i minst 4 timmar innan servering.
  13. Ta fram glassen c:a 15 min innan den ska serveras så den tinar lite.
]]>
recept Tue, 6 Jan 2009 08:19:38 +0100