Recept enkelt bondbröd

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Enkelt bondbröd

Ett enkelt och gott lantbröd, som är gott både till frukost och som tillbehör vid matbordet.

Utskriftsvänlig version

Enkelt bondbröd med sökord som bröd, billigt, vitt bröd, råg och midsommar

Ingredienser (2 portioner)

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1-2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 3 dl rågsikt
  • 9 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Lös upp jästen i lite av det fingervarma vattnet.
  2. Häll på resten av vattnet, saltet, oljan och arbeta in det mesta av mjölet. Låt degen jäsa till dubbel storlek, c:a 30 minuter.
  3. Tag upp degen och knåda den slät med resten av mjölet.
  4. Dela den i två bitar. Rulla dessa till släta bröd som läggs på bakpappersklädd plåt att jäsa i 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 30 minuter.

25 kommentarer

  1. Jenny:

    4 stjärnor

    Tack för ett bra recept. Brödet blev jättegott.

  2. Daniel:

    4 stjärnor

    Mitt första bröd någonsin "Kille 26" lätt å baka smakar kanon

  3. Erica:

    mitt första bröd tjej 13 år :) smaskens var det!.

  4. Anna:

    4 stjärnor

    Jätte gott och som titeln säger enkelt.
    Tycker absolut att man ska baka detta bröd och sen njuta!!!!

  5. ; p:

    Det verkar gott ska testa att baka det efter skolan =)
    Tjej 12år

  6. Gezahegn, 37 år:

    5 stjärnor

    Mycket bra, samt med utrymme för egna idéer; äter det till soppor, frukost och med olivolja och nått inställsamt vin - mycket bra!

  7. Rasmus:

    1 stjärnor

    ööööö det smakar ju precis som bajs!

  8. Katarina:

    5 stjärnor

    Helt suveränt bröd. Tjejerna gillar det. Gjorde dock om det. Minskade på vetemjölet & la till havregryn.

  9. Johanna:

    5 stjärnor

    tycker det var kult. ska göra bröd ofta. tack
    "tjej 10år!

  10. philip:

    hoppas det låter gott

  11. Moyye:

    Låter gott =) Tack för tipset Katrina, ska testa det " tjej 16 år"

  12. Dunder:

    4 stjärnor

    Helt kanoners bröd!

  13. Catherine:

    Jättegott, jag tillsätter linfrön i degen. Däremot måste jag låta det stå i ugnen mycket längre tid än vad som står i receptet annars blir det degigt i mitten. Förstår inte vad jag gör fel.

  14. MICHAELA:

    CATHERINE: DET KAN BERO PÅ DIN UGN, OCH INTE ATT DU GÖR NÅGOT FEL. I VISSA UGNAR MÅSTE BRÖD OCH LIKNANDE STÅ LÄNGRE TID, DET ÄR SAMMA SAK FÖR MIG NÄR JAG BAKAR I OCH MED ATT MIN UGN ÄR AV ÄLDRE MODELL.

  15. dr.P:

    5 stjärnor

    grymt grymt mmmmmmm gott

  16. ann:

    5 stjärnor

    Lägg en plåt eller ugnsform undererst i ugnen- reste sig högre då o blev luftigare- tillsätt oliver, tomat o basilika i receptet o gör tunnare/längre bröd- blev kanongott

  17. Ann:

    5 stjärnor

    Glömde skriva ugnsform med VATTEN underst i ugnen (#16)

  18. sophie:

    5 stjärnor

    jätte gott familjen tyckte också om det tjej 9 år

  19. Kattis:

    5 stjärnor

    Grymmt gott bröd. Förändrade receptet lite, la till lite mer rågsikt + jag tog & la i havregryn. Minskade på mängden vetemjöl.

  20. Kristina:

    3 stjärnor

    Helt okej bröd! Går att göra på flera olika sätt och byta ut ingredienser. Själva grundreceptet tyckte jag var lite smaklöst och resultatet blev en aning degigt trots att jag hade inne brödet lite längre. Men överlag, gott snabblagat bröd!

  21. lina:

    5 stjärnor

    gott och enkelt.

  22. Elin:

    4 stjärnor

    Gott bröd och enkelt att baka. Kan tänka mig att det passar bra till soppa.
    Jag bytte hälften av vetemjölet mot grovt rågmjöl, det funkade det med. Dock blev brödet lite degigt i mitten. Jag trodde att det skulle bli luftigare än vad det blev. Kanske var det rågmjölet eller så skulle jag gräddat mer än 30 minuter..?

    Är det förresten någon som vet om brödet går att frysa?

  23. Miriam:

    4 stjärnor

    hej brödet var jätegott :):) hade frön å fis lite i ungnen efter,, visa mej mer bröl

  24. Claudiu:

    5 stjärnor

    Jag bakar den varje kväll och hella familjen älskar den till frukost! Super enkelt att baka!

  25. Claudiu:

    5 stjärnor

    Jag bakade igår och idag, jag byte ut en del av vetemjöl mot rågmjöl och hakade i torkade fikon och tranbär det blev mumsigt alltså. Man måste dock grädda brödet lite längre än bara 30 min.

Totalbetyg: 4,4 baserat på 19 betyg

Kommentera detta Enkelt bondbröd recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013