Bröd- och bakrecept från Frankrike http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/frankrike/ Bröd- och bakrecept från Frankrike. Recept från Receptcentralen.se Wed, 27 Aug 2014 23:14:01 +0100 sv Hansson, Daniel Alinge, Henrik Copyright 2014 Choklad- och kolapaj med cointreaugrädde http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/choklad-och-kolapaj-med-cointreaugradde/ En härligt chokladig efterrättspaj som bör förberedas minst 3 timmar innan den ska serveras. Den mörka Chokladens bitterhet balanseras med en kolasås och uppfriskade cointreaugrädde. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/choklad-och-kolapaj-med-cointreaugradde/

En härligt chokladig efterrättspaj som bör förberedas minst 3 timmar innan den ska serveras. Den mörka Chokladens bitterhet balanseras med en kolasås och uppfriskade cointreaugrädde.

Ingredienser (10 portioner)

  • Dulce de Leche (kolasås)
  • 1 burk (397 g) sötad kondenserad mjölk
  • Pâte Sucre
  • 250 g vetemjöl
  • 100 g rumsvarmt osaltat smör
  • 100 g florsocker
  • 1 krm salt
  • 1 ägg
  • Chokladfyllning
  • 150 g mörk choklad (70%)
  • 50 g vit choklad
  • 75 g smält osaltat smör
  • 2 hela ägg
  • 2 äggulor
  • ½ dl råsocker strö
  • florsocker till serveringen
  • Cointreaugrädde
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 ½ msk cointreau
  • 2 tsk florsocker

Tillagning

  1. Dulce de Leche: Ta bort etiketten från burken.
  2. Gör två hål i ovansidan av burken. Görs enklast med hammare och spik.
  3. Placera burken i en liten kastrull och fyll den med tillräckligt med vatten för att komma upp till 1 cm från toppen av burken. Man måste hälla i mer vatten under tillagningsprocessen för att försäkra att vattnet inte avdunstar under 2,5 cm. Men det får heller inte komma in något vatten genom hålen i toppen.
  4. Placera grytan på spisen och sätt vredet på drygt medeltemperatur.
  5. Håll koll tills vattnet börjar koka.
  6. Sänk värmen lite, men det måste fortfarande koka. Det kommer läcka ut lite kondenserad mjölk genom hålen, blir det för mycket gör man bäst i att skrapa bort det med sked så det inte hamnar i vattnet.
  7. Låt burken ligga i det kokande vattnet i 3-4 timmar, beroende på hur fast man vill ha sin dulce de leche.
  8. Lyft upp burken med en tång eller en grytvante, placera på spisen och låt den svalna lite.
  9. Öppna burken försiktigt med en konservöppnare och töm innehållet i en skål. Vispa ihop för att göra kolasåsen homogen.
  10. Pâte Sucre: Arbeta ihop smör och florsocker till en homogen deg med en stor träsked.
  11. Tillsätt ägget och blanda till en homogen deg.
  12. Tillsätt vetemjöl och salt.
  13. Blanda till en kompakt deg.
  14. Kavla ut mellan två bakplåtspapper.
  15. Tryck ut degen i pajformen (24-26 cm i diameter) och ställ den i kylskåpet i minst 30 minuter (för att förhindra att den krymper under förgräddningen).
  16. Sätt ugnen på 200 grader (180 grader om det är en varmluftsugn).
  17. Förgrädda pajskalet i 15 minuter.
  18. Chokladfyllning: Bryt chokladen i bitar och smält i vattenbad.
  19. Tillsätt det smälta smöret.
  20. Vispa ägg, äggulor och råsocker med elvisp i 10 minuter tills det är vitt och pösigt och lämnar spår när man tar upp visparna.
  21. Blanda smält choklad och äggsmeten.
  22. Häll smeten ovanpå kolasåsen i den förgräddade formen och sätt i ugnen (180 grader) i 20-25 minuter. Ytan ska precis ha stelnat.
  23. Ta ut pajen och låt svalna och ställ kallt i minst 3 timmar eller gärna över natten.
  24. Cointreaugrädde: Vispa samtliga ingredienser till en lättvispad grädde.
  25. Ta fram pajen i god tid innan servering. Pudra pajen med florsocker precis innan servering. Servera med cointreaugrädde eller vaniljglass.
]]>
recept Fri, 1 Apr 2011 08:23:38 +0100
Kuvertbröd http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/kuvertbrod/ Små portionsbröd som är lyxiga att servera till de flesta huvudrätter. Har man smör i bröd så håller det sig saftigt längre och det är gott att äta utan att bre smör på. Kuvertbröden kan formas lite hur man vill, som runda eller avlånga bullar, som kringlor eller ta fram en lite hjärtformad pepparkaksform och tryck ut dem med den. Strö på salt, linfrö, sesamfrön eller mjöl. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/kuvertbrod/

Små portionsbröd som är lyxiga att servera till de flesta huvudrätter. Har man smör i bröd så håller det sig saftigt längre och det är gott att äta utan att bre smör på. Kuvertbröden kan formas lite hur man vill, som runda eller avlånga bullar, som kringlor eller ta fram en lite hjärtformad pepparkaksform och tryck ut dem med den. Strö på salt, linfrö, sesamfrön eller mjöl.

Ingredienser (40 portioner)

  • 1 liter löst packat vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk vatten
  • 1 msk olivolja
  • 50 g jäst
  • 75 g smör
  • 2 msk havssalt
  • äggstrykning (1 ägg uppvispat med 1 msk vatten och 1 tsk finsalt)
  • frön, mjöl eller salt

Tillagning

  1. Häll mjöl och strösocker i en bunke.
  2. Lös upp jästen i mjölken och häll på.
  3. Tillsätt vatten och olivolja.
  4. Knåda degen i 5 minuter på lästa hastighet.
  5. Tillsätt smöret i klimpar och knåda i 5 minuter till.
  6. Tillsätt havssaltet och höj hastigheten lite och knåda i 5 minuter till.
  7. Låt degen jäsa i en halvtimme.
  8. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och stöt ihop den ordentligt.
  9. Låt jäsa i en halvtimme till.
  10. Stöt samman igen och låt jäsa i 15 minuter.
  11. Dela upp degen i bitar à 30 g och forma till bullar.
  12. Låt jäsa på plåt under bakduk i 50 minuter.
  13. Sätt ugnen på 225 grader.
  14. Pensla med äggstrykning och strö på frön (linfrön måste tryckas till för att fastna).
  15. Grädda mitt i ugnen i 3 minuter och spruta sen in kallt vatten med en blomspruta. Grädda i ytterligare 10 minuter tills bullarna fått fin färg.
  16. Låt svalna på galler.
]]>
recept Mon, 27 Dec 2010 20:58:29 +0100
Apelsinringar http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/apelsinringar/ Dessa bakverk blir extra saftiga genom att de doppas i en citruslag med agar-agar som får den att stelna till. Med chokladdoppade ändar blir de ännu godare. Agar-agar går att köpa i kinesiska matbutiker. I kyl de håller sig färska i ca 7 dagar. De är lika goda när de varit frusna. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/apelsinringar/

Dessa bakverk blir extra saftiga genom att de doppas i en citruslag med agar-agar som får den att stelna till. Med chokladdoppade ändar blir de ännu godare. Agar-agar går att köpa i kinesiska matbutiker.

I kyl de håller sig färska i ca 7 dagar. De är lika goda när de varit frusna.

Ingredienser (25 portioner)

  • 25 st små savarinformar
  • 50 g smör till formarna
  • vetemjöl till formarna
  • Agar-agargelé att doppa ringarna i:
  • 10 g agar-agar
  • 100 g vatten
  • 350 g socker
  • 175 g citronsaft
  • 2 apelsiner
  • 600 g mandelmassa 50/50
  • 200 g smör
  • 160 g äggula (ca 8 st)
  • 50 g majsena
  • 200 g mörk choklad till doppning, helst Valrhona Grand Cru Manjari 64 procent

Tillagning

  1. Dag 1: Blötlägg agar-agar till gelen i vattnet över natten.
  2. Dag 2: Koka upp det under omrörning med socker och citronsaft och ställ åt sidan.
  3. Smöra formarna med det rumstempererade smöret. Mjöla dem och skaka ur överflödigt mjöl.
  4. Riv de tvättade apelsinerna på ett fint rivjärn. Ta bara det yttersta på skalet.
  5. Blanda den ru mstempererade mandelmassan med en tredjedel av smöret och citrusrasp till en klumpfri
    massa. Tillsätt resterande smör i omgångar till en smidig massa.
  6. Rör ner äggulorna en och en utan att röra i massan för mycket. Sikta ner majsena och vänd ner med en slickepott.
  7. Fyll massan i en plastspritspåse. Klipp ett hål framtill eller använd slät tyll nr 12.
  8. Fyll formarna till ¾ med massan.
  9. Sätt ugnen på 190 grader.
  10. Baka kakorna gyllenbruna i ca 15 minuter. Ta ut dem ut ugnen och låt dem samla sig i 5 minuter.
  11. Strö socker på ett bakplåtspapper, vänd formarna på det och plocka bort formarna.
  12. Låt ringarna svalna. Sätt in dem i kylen i 1 timme innan de doppas i lagen.
  13. Kontrollera att lagen har en temperatur på ca 85-90 grader. Doppa ringarna med hjälp av en hålslev och låt dem rinna av på ett galler.
  14. Rulla ringarna i strösocker och dela dem på mitten med en vass kniv doppad i varmt vatten.
  15. Temperera chokladen och doppa ändarna på kakorna. Sätt av dem att stelna på ett bakplåtspapper.
]]>
recept Sun, 10 Oct 2010 19:40:23 +0100
Enkla biskvier http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/enkla-biskvier/ Underbart goda, lättbakade, frasiga men samtidigt sega biskvier. Går bra att frysa in och ta fram nån halvtimme inna servering om man får oväntat besök. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/enkla-biskvier/

Underbart goda, lättbakade, frasiga men samtidigt sega biskvier. Går bra att frysa in och ta fram nån halvtimme inna servering om man får oväntat besök.

Ingredienser (25 portioner)

  • 4 äggvitor
  • 5 dl florsocker
  • 200 g mald sötmandel
  • 100 g blockchoklad till kanten
  • Fyllning
  • 100 g smör
  • 1 dl florsocker
  • 1 äggula
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kakaopulver

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa äggvitorna med elvisp i 2 minuter.
  3. Blanda ner florsockret lite i taget under vispning.
  4. Vispa ½ min och vänd därefter ner mandeln.
  5. Klicka ut på plåt med bakplåtspapper.
  6. Grädda i ugnen på 2:a falsen nerifrån i cirka 10 minuter.
  7. Rör smör och socker till fyllningen, tillsätt äggulan och övriga ingredienser.
  8. När kakorna svalnat bred på fyllning, dela på mitten och lägg ihop till halvmånar.
  9. Doppa kanten i smält blockchoklad.
]]>
recept Fri, 8 Oct 2010 12:43:38 +0100
Tarte au citron de Menton http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/tarte-au-citron-de-menton/ Citronpaj från Menton. Mentoncitronerna må vara små, men de är stora i smak och doft. Citronerna från Menton är världens bästa men det fungerar givetvis bra att använda även andra citroner. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/tarte-au-citron-de-menton/

Citronpaj från Menton. Mentoncitronerna må vara små, men de är stora i smak och doft. Citronerna från Menton är världens bästa men det fungerar givetvis bra att använda även andra citroner.

Ingredienser (4 portioner)

  • Pajdeg
  • 270 g smör, rumsvarmt
  • 240 g (ca 2 1/2 dl) strösocker
  • 120 g ägg (ca 2 st)
  • 500 g (ca 7 1/2 dl) vetemjöl
  • Citroncreme
  • 225 g (ca 2 1/4 dl) färskpressad citronsaft + rivet skal av 2 citroner
  • 450 g (ca 4 1/4 dl) strösocker
  • 350 g ägg (ca 6 st)
  • 300 g osaltat smör
  • 3 gelatinblad, blötlagda i kallt vatten

Tillagning

  1. Blanda smör; socker och ägg till pajdegen hastigt i en bunke. Tillsätt mjöl, rör ihop till en deg. Rulla ihop och lägg in i plastfilm. Låt degen vila i kylen 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Rör ihop hälften av sockret och ägg till citroncremen i en kastrull. Tillsätt citronsaft, -skal och resterande socker. Koka upp och låt sjuda tills smeten nått 83 grader. Dra kastrullen av värmen, tillsätt smör och gelatin under omrörning. Sila och kyl.
  4. Tryck ut pajdegen i en ugnsfast form. Grädda i ugnen ca 10 minuter.
  5. Bred ut ett tjockt lager citroncreme i pajskalet. Låt vila i kylen I timme. Strölite socker över och bränn hastigt av med en gasolbrännare precis innan servering.
]]>
recept Wed, 8 Sep 2010 07:19:13 +0100
Krämmassa http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/krammassa/ God vanilj- och mandelmassekräm som passar att fylla bullar och andra bakverk med. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/krammassa/

God vanilj- och mandelmassekräm som passar att fylla bullar och andra bakverk med.

Ingredienser (1 portion)

  • 150 g nyskållad och nymald mandel
  • 150 g strösocker
  • ev. lite vatten
  • ½ vaniljstång
  • 250 g mjölk
  • 3 äggulor
  • 20 g maizena
  • 12 g smör

Tillagning

  1. Blanda mald mandel och strösocker. Det kan behövas lite vatten för att få ihop det till en massa. Ställ kallt minst någon timme. Gärna längre.
  2. Dela vaniljstången på hälften och skrapa ur fröna.
  3. Häll mjölk och frön i en liten kastrull. Koka upp under omkörning och dra åt sidan och sätt på ett lock och ställ ut sidan ett tag.
  4. Vispa äggulor och socker lätt och tillsätt mjölet. Slå över mjölken och blanda ordentligt. Häll tillbaka i kastrullen.
  5. Koka upp under omkörning. Tillsätt smöret och vispa tills det smält. Sätt ner kastrullen i ett isvattenbad och låt svalna.
  6. Blanda mandelmassa och 100 g vaniljkräm. Häll i en spritspåse och lägg den i kylskåpet tills den ska användas.
]]>
recept Tue, 24 Aug 2010 21:04:55 +0100
Pain d'épices http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/pain-d-epices/ Härligt sött kryddbröd från Frankrike som påminner om mjuka pepparkakor. Njut det nyrostat med en het kopp te. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/pain-d-epices/

Härligt sött kryddbröd från Frankrike som påminner om mjuka pepparkakor. Njut det nyrostat med en het kopp te.

Ingredienser (1 portion)

  • ½ dl mjölk
  • ½ dl vatten
  • 1 dl honung
  • ½ dl råsocker
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 msk hel anis
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 krm malen nejlika
  • 1 tsk havssalt
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 1 ½ dl fint rågmjöl
  • 1 citron
  • 2 äggulor
  • smör
  • Honungsvatten
  • 1 del honung
  • 2 delar vatten

Tillagning

  1. Värm ugnen till 175 grader. Smöra en liten brödform.
  2. Koka upp mjölk, vatten, honung och råsocker. Låt svalna till fingervarmt. Blanda i bikarbonat.
  3. Mortla anisen. Finriv citronens skal. Blanda anis, ingefära, kanel, nejlika, salt med mjöl, äggulor och citronskal i en skål. Häll den fingervarma vätskan.
  4. Knåda degen med elvisp i 4-5 minuter. Fördela degen i brödformen. Dofta över lite vetemjöl och jämna ut.
  5. Grädda på galler i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter.
  6. Vält ut brödet på ett galler. Låt svalna lite och pensla sen med honungsvatten.
  7. Förvara i plastpåse i svalen. Rosta i tunna skivor vid behov.
]]>
recept Wed, 18 Aug 2010 16:33:04 +0100
Aprikospaj http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/aprikospaj/ Besöker man Frankrike upptäcker man snabbt att ingen måltid är fullbordad utan en söt avslutning. Men man behöver inte vara fransman för att uppskatta en härlig fruktpaj. Fast i ärlighetens namn, inte bakas det speciellt ofta i de franska köken, men så har också minsta lilla by sin egen bagare. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/aprikospaj/

Besöker man Frankrike upptäcker man snabbt att ingen måltid är fullbordad utan en söt avslutning. Men man behöver inte vara fransman för att uppskatta en härlig fruktpaj. Fast i ärlighetens namn, inte bakas det speciellt ofta i de franska köken, men så har också minsta lilla by sin egen bagare.

Ingredienser (8 portioner)

  • Deg
  • 150 g kallt smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk socker
  • 1 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 3 msk socker
  • 1 tsk mald kanel
  • 2 burkar aprikoser à 400 g
  • 1 ½ dl aprikosmarmelad
  • 3 msk vitt vin eller vatten
  • ½ dl rostade mandelspån
  • Till servering
  • crème fraiche eller lättvispad grädde

Tillagning

  1. Skär smöret i kuber. Hacka ihop smör, mjöl och socker till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg.
  2. Tryck ut degen i en låg pajform, cirka 26 centimeter i diameter. Nagga pajen med en gaffel. Låt stå i kylen minst 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen dirka 10 minuter. Strö över socker och kanel.
  4. Låt aprikoserna rinna av och lägg dem i pajskalet med den kupiga sidan upp.
  5. Värm marmeladen försiktigt tillsammans med vinet i en liten kastrull. Skeda över det mesta av marmeladen över aprikoserna. Strö över mandelspånen.
  6. Grädda aprikospajen i mitten av ugnen cirka 30 minuter. Skeda över resten av marmeladen mot slutet av gräddningen.
]]>
recept Fri, 16 Jul 2010 12:30:56 +0100
Savarin http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/savarin/ Klassisk efterrätt som även kallas Baba au rhum. Savarin kan även göras med andra spritsorter, som Grand Marnier eller Maraschino. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/savarin/

Klassisk efterrätt som även kallas Baba au rhum. Savarin kan även göras med andra spritsorter, som Grand Marnier eller Maraschino.

Ingredienser (10 portioner)

  • 15 g jäst
  • ½ dl vispgrädde
  • ½ dl strösocker
  • 3 ägg
  • 240 g vetemjöl
  • 150 g smör
  • Sockerlag
  • 2 ½ dl kallt vatten
  • 2 ½ dl strösocker
  • rivet skal av 1 citron
  • Till servering
  • 1 dl rom
  • 3 dl vispgrädde
  • ½ tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Lägg äggen i ljummet vatten och tag fram jäst, grädde och smör en stund innan baket ska börja, så att alla ingredienser blir rumstempererade.
  2. Rör ut jästen i grädden. Tillsätt socker, ägg och mjöl. Arbeta degen smIdig. Lägg på bakduk och ställ degen på
    varm plats att jäsa till sin dubbla storlek, ca 1 timme.
  3. Rör Milda mjukt och smidigt och arbeta in det i degen.
  4. Lägg degen i en väl smord och bröad kransform och låt den jäsa till dubbel storlek.
  5. Grädda i 200 grader tills kakan känns torr och släpper från formens kanter, det tar ca 35 minuter. Stjälp upp kakan när den svalnat något.
  6. Koka vatten, socker och citronskal några minuter. Häll den varma sockerlagen över kakan som bör stå på ett galler över en stor skål. Samla ihop den sockerlag som rinner ned, värm den och häll den över kakan igen. Hela sockerlagen skall rymmas i kakan.
  7. Lägg kakan på ett servenngsfat. Före serveringen häller man över rom eller någon likör (Grand Marnier eller Maraschino).
  8. Vispa grädden, smaksätt med vaniljsocker och fyll hålet i kakan.
  9. Servera resten av grädden till.
]]>
recept Fri, 21 May 2010 20:54:22 +0100
Minimaränger http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/minimaranger/ Gör egna maränger, speciellt minimaränger, är väldigt enkelt och de blir faktiskt märkbart godare än de köpta. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/minimaranger/

Gör egna maränger, speciellt minimaränger, är väldigt enkelt och de blir faktiskt märkbart godare än de köpta.

Ingredienser (1 portion)

  • 100 g äggvita (ca 3 ägg)
  • 3 dl strösocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 100 grader och klä två plåtar med bakplåtspapper.
  2. Vispa äggvita och strösocker till en styv maräng (den ska gå att vända upp och ner utan att det rinner ut).
  3. Spritsa ut små marängtoppar på plåtarna.
  4. Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter (öppna inte ugnen).
  5. Låt svalna på bakplåtspappret, men ta bort det från plåten.
]]>
recept Mon, 17 May 2010 21:27:37 +0100
Tarte flambée http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/tarte-flambee/ Fransk/tysk pizzavariant som har sitt epicentrum i Alsace. Tarte flambée är det franska namnet. På alsasiska heter den lammekueche och på tyska flammkuchen. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/tarte-flambee/

Fransk/tysk pizzavariant som har sitt epicentrum i Alsace. Tarte flambée är det franska namnet. På alsasiska heter den lammekueche och på tyska flammkuchen.

Ingredienser (4 portioner)

  • Deg
  • 400 g mjöl
  • 15 g jäst
  • 8 g salt
  • 2 ¼ fingervarmt vatten
  • Fyllning
  • 250 g ost
  • 100 g vispgrädde
  • 1 msk olja
  • salt, peppar och muskot
  • 2 lökar
  • 100 g bacon
  • 150 g riven ost

Tillagning

  1. Knåda med smulad jäst, vatten, salt och mjöl med hjälp av en matberedare i 10 minuter
  2. Låt jäsa i minst 30 minuter.
  3. Blanda grädde och ost med salt, peppar och riven muskotnöt.
  4. Skiva löken och hacka baconet.
  5. Sätt ugnen på 250 grader.
  6. Dela den färdigjästa degen i 4 delar och kavla ut degen mycket tunnt
  7. Bred på ost- och gräddblandningen, strö över lök, bacon och sist riven ost
  8. Grädda i ugnen i 10 minuter.
]]>
recept Sat, 1 May 2010 08:37:51 +0100
Madeleinekakor http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/madeleinekakor/ Traditionell mjuk kaka från Lorraine i nordöstra Frankrike. Madeleinekakor är billiga att göra om man äger en madeleineform. Har man inte en sådan kan en inhandlas i välsorterade köksutrustningsbutiker. Madeleinekakor är kanske mest kända utanför Frankrike för sin koppling till Marcel Proust romansvit À la recherche du temps perdu (sv. På spaning efter den tid som flytt) där berättaren minns sin barndom när han äter en madeleine doppad i te. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/madeleinekakor/

Traditionell mjuk kaka från Lorraine i nordöstra Frankrike. Madeleinekakor är billiga att göra om man äger en madeleineform. Har man inte en sådan kan en inhandlas i välsorterade köksutrustningsbutiker.

Madeleinekakor är kanske mest kända utanför Frankrike för sin koppling till Marcel Proust romansvit À la recherche du temps perdu (sv. På spaning efter den tid som flytt) där berättaren minns sin barndom när han äter en madeleine doppad i te.

Ingredienser (24 portioner)

  • 125 g smör
  • 2 ½ ägg
  • 1 ¼ dl strösocker
  • 1 msk brun farin
  • 1 msk honung
  • 1 krm salt
  • 110 g vetemjöl

Tillagning

  1. Smält smöret och låt det svalna.
  2. Vispa äggen, strösockret och farinsockret pösigt med elvisp.
  3. Tillsätt honung, salt och vetemjöl och till sist det smälta smöret.
  4. Rör till en jämn smet. Låt smeten stå kallt ca 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 220 grader.
  6. Smörj en plåt för madeleinekakor med smör.
  7. Häll smeten upp till 3/4 i plåtens urgröpningar.
  8. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.
  9. Låt kakorna vila några minuter i plåten innan de lossas och får svalna på galler.
  10. Servera kakorna nygräddade med en kopp te.
]]>
recept Fri, 23 Apr 2010 22:15:02 +0100
Macarons http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/macarons/ Macarons är otroligt söta, i dubbel bemärkelse. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/macarons/

Macarons är otroligt söta, i dubbel bemärkelse.

Ingredienser (25 portioner)

  • 175 g florsocker
  • 125 g malda mandlar
  • 100 g äggvita
  • 1 nypa salt
  • 75 g strösocker
  • Fyllning
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 75 g florsocker

Tillagning

  1. Mixa florsocker och mandlar i en matberedare till en mycket fin blandning och sikta sedan i en skål.
  2. Vispa äggvitan med en nypa salt i en separat skål tills mjuka toppar bildas. Vispa sedan gradvis i strösocker till en tjock och glänsande fluffig massa. (Här kan man röra i smakextrakt, som pepparmint eller citron, och motsvarande färg som blått eller gult, beroende på vilken typ av macaroons man vill ha)
  3. Vänd ner halva mandel- och florsockerblandningen i marängen och blanda väl. Tillsätt resterande hälften med en spatel tills den är blank och har en tjock konsistens som faller av från spateln.
  4. Skeda ner blandningen i en spritspåse försedd med en 1 cm vanligt tyll.
  5. Klä 2 plåtar med bakplåtspapper. Spritsa ut små rundor av blandningen, ca 3 cm i diameter, på plåten.
  6. Låt stå i rumstemperatur 10-15 minuter. Detta är viktigt - du ska kunna röra dem lätt utan att smet fastnar på fingarna.
  7. Värm ugnen till 160 grader (140 grader om man har varmluft)
  8. Grädda i 15 minuter. Låt svalna.
  9. Fyllning: Vispa smöret tills ljuset och fluffigt och vispa sedan i florsockret, hushållsfärg och smaksättning.
  10. Spritsa fyllning på de hälften av de avsvalnade maränger och tryck ihop med dem utan fyllning.
]]>
recept Mon, 5 Apr 2010 08:39:43 +0100
Pajdeg för söta pajer http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/pajdeg-for-sota-pajer/ Klassisk fransk pajdeg, pâte sucre, som passar för sötare pajer. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/pajdeg-for-sota-pajer/

Klassisk fransk pajdeg, pâte sucre, som passar för sötare pajer.

Ingredienser (1 portion)

  • 250 g vetemjöl
  • 100 g rumsvarmt osaltat smör
  • 100 g florsocker
  • 1 krm salt
  • 1 ägg

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader (180 grader om det är en varmluftsugn).
  2. Arbeta ihop smör och florsocker till en homogen deg med en stor träsked.
  3. Tillsätt ägget och blanda till en homogen deg.
  4. Tillsätt vetemjöl och salt.
  5. Blanda till en kompakt boll.
  6. Kavla ut mellan två bakplåtspapper.
  7. Tryck ut degen i pajformen (24-26 cm i diameter) och ställ den i kylskåpet i minst 30 minuter (för att förhindra att den krymper under förgräddningen).
  8. Förgrädda pajskalet i 15 minuter och fyll med valfri fyllning.
]]>
recept Fri, 2 Apr 2010 08:12:40 +0100
Chokladkaka med chokladglasyr http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/chokladkaka-med-chokladglasyr/ En lyxig chokladtårta/chokladkaka med massor av nyttig mörk choklad. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/chokladkaka-med-chokladglasyr/

En lyxig chokladtårta/chokladkaka med massor av nyttig mörk choklad.

Ingredienser (12 portioner)

  • 425 g mörk choklad
  • 250 g smör
  • 5 ägg
  • 4 msk strösocker
  • 1 ¼ dl malen mandel
  • 2 ½ dl maitoba cream eller annat vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 ¼ dl vispgrädde

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Lägg 300 g hackad mörk choklad och smör i en kastrull. Värm svag värme och rör till en mjuk smet. Ställ åt sidan.
  3. Lägg ägg och strösocker i en skål och vispa pösigt (ca 6 minuter).
  4. Vänd ner mandel, blanda mjöl och bakpulver och sikta ner. Rör sist ner chokladsmeten i äggblandningen.
  5. Häll smeten i en smord 23 cm stor kakform med bakplåtspapper i botten och grädda i 45 minuter eller tills kakan är genomgräddad (använd provsticka). Låt kakan svalna i formen.
  6. Gör i ordning chokladglasyren genom att hetta upp grädde i en kastrull tills den nästan kokar och ta den från plattan.
  7. Rör ner resterande hackad choklad och fortsätt röra till en jämn smet.
  8. Bred ut glasyren på kakan. Ställ kallt i väntan på servering.
  9. Skär kakan i tårtbitar och servera med blandade bär och vispgrädde.
]]>
recept Sun, 24 Jan 2010 13:41:19 +0100
Napoleonbakelse http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/napoleonbakelse/ Napoleonbakelser är ett bakverk som är standard på de flesta svenska konditorier. Detta recept på napoleonbakelse blir godast om man gör hemgjord vaniljkräm. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/napoleonbakelse/

Napoleonbakelser är ett bakverk som är standard på de flesta svenska konditorier. Detta recept på napoleonbakelse blir godast om man gör hemgjord vaniljkräm.

Ingredienser (8 portioner)

  • 3 plattor smördeg alternativt 1 stor platta (ca 24x40 cm)
  • Fyllning
  • 2 ½ dl vaniljkräm
  • 1 dl äkta vispgrädde
  • 1 dl äppelmos
  • Garnering
  • 1-1 ½ msk röd vinbärsgelé
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk kallt vatten

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Lägg ut den kalla smördegen på en bakplåt med bakpapper och, om det är en hel platta, till 3 delar på ca 8x40 cm.
  3. Se till att det är lite mellanrum mellan plattorna, nagga dem och grädda i ugnen ca 10 minuter.
  4. Vispa grädden.
  5. Gör vaniljkrämen och låt den kallna.
  6. Blanda grädde och vaniljkräm.
  7. Bred äppelmoset på den understa av smördegsplattorna.
  8. Lägg nästa ovanpå och bred ut vaniljkrämen på den.
  9. Lägg på den tredje plattan med undersidan uppåt.
  10. Smält gelén, låt svalna lite, och bred ut den på toppen. Låt det stelna en stund.
  11. Rör ut florsockret i vattnet och fördela det över bakelsen.
  12. Skär längden i ca 5 cm stora bitar när den ska serveras.
]]>
recept Sun, 13 Dec 2009 07:32:39 +0100
Enkel chokladpaj http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/enkel-chokladpaj/ Enkel och billig chokladpaj som görs på ingredienser man oftast har hemma. Servera gärna med vispad grädde och färska hallon. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/enkel-chokladpaj/

Enkel och billig chokladpaj som görs på ingredienser man oftast har hemma. Servera gärna med vispad grädde och färska hallon.

Ingredienser (8 portioner)

  • Pajdeg
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 1/4 dl vetemjöl
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 äggula
  • 1 msk kallt vatten
  • Chokladfyllning
  • 3 dl mjölk
  • 3 msk maizenamjöl
  • 1/2 dl strösocker
  • 1/2 dl kakao
  • 1 äggula
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 msk cointreau
  • 1/2 dl vispgrädde

Tillagning

  1. Blanda alla ingredienser till degen. Det gör man enklast med en matberedare.
  2. Kavla ut degen tunt och tryck ut den i en pajform. Ställ formen kallt i minst en halvtimme.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Grädda pajskalet i 14-15 minuter. Låt svalna.
  5. Blanda mjölk, maizenamjöl, strösocker, kakao och äggula i en kastrull, värm upp och sjud under omrörning tills krämen tjocknar. Låt den svalna lite.
  6. Smaksätt med vaniljsocker och cointreau. Vispa grädden, vänd ner i chokladen. Fyll pajskalet med chokladen.
]]>
recept Tue, 27 Oct 2009 21:50:11 +0100
Pain au vin http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/pain-au-vin/ Detta bröd smakade jag första gången på en liten restaurang i Alsace som mästerkocken Marc Haeberlln rekommenderat. De lagade världens bästa oxsvansragu i rödvin med glacerade schalottenlökar, rimmat sidfläsk och champinjoner som fått sjuda 24 timmar på Iåg värme. Till denna serverades en smörig potatispure på rattepotatis. Förrätten var Presskopf, som är en sylta på grishuvud som serveras med cornichons. Till hela måltiden serverades vinbröd med saltat nykärnat smör. Brödet bakades av en bagare i byn speciellt för restaurangen. Osten efteråt var klassisk Münster som doppades i kumminfrön. Efterrätten var en rabarbertarte med maräng typisk för denna landsända. Till det hela serverades goda viner från distriktet. Nästa morgon pratade jag med bagaren och beundrade hans fina bröd och gamla vedeldade stenugn som brunnit i många generationer i familjen. Han var en riktig Artisan Boulanger som var mycket stolt över sitt yrke och sina gamla familjetraditioner. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/pain-au-vin/

Detta bröd smakade jag första gången på en liten restaurang i Alsace som mästerkocken Marc Haeberlln rekommenderat. De lagade världens bästa oxsvansragu i rödvin med glacerade schalottenlökar, rimmat sidfläsk och champinjoner som fått sjuda 24 timmar på Iåg värme. Till denna serverades en smörig potatispure på rattepotatis. Förrätten var Presskopf, som är en sylta på grishuvud som serveras med cornichons. Till hela måltiden serverades vinbröd med saltat nykärnat smör. Brödet bakades av en bagare i byn speciellt för restaurangen. Osten efteråt var klassisk Münster som doppades i kumminfrön. Efterrätten var en rabarbertarte med maräng typisk för denna landsända. Till det hela serverades goda viner från distriktet.

Nästa morgon pratade jag med bagaren och beundrade hans fina bröd och gamla vedeldade stenugn som brunnit i många generationer i familjen. Han var en riktig Artisan Boulanger som var mycket stolt över sitt yrke och sina gamla familjetraditioner.

Ingredienser (4 portioner)

  • Dag 1. Fördeg
  • 75 g vatten
  • 2 jäst
  • 125 g grahamsmjöl, gärna stenmalet
  • Dag 2. Bortgöring
  • 400 g vatten
  • 20 g jäst
  • 1 000 g vitt dinkelmjöl, gärna stenmalet
  • 15 g honung
  • 200 g fördeg
  • 270 g torrt vitt vin, gärna från Alsace
  • 27 g havssalt

Tillagning

  1. Dag 1. Fördeg: Lös upp jästen i vattnet med en visp och slå det över mjölet i degbunken. Knåda 5 minuter på lägsta hastighet. Täck över degen med plastfilm låt den stå i rumstemperatur 1 timme. Ställ sedan i kylen i minst 12 timmar.
  2. Dag 2. Bortgöring: Lös upp jästen i vattnet och slå den över mjölet och honungen i degbunken. Lägg ner fördegen och slå på vinet. Knåda på låg hastighet ca 9 minuter. Tillsätt saltet, öka hastigheten och knåda ca 5 minuter till. Gör ett glutenprov.
  3. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt vila 45 minuter.
  4. Lägg upp degen på lätt mjölat bakbord och stöt samman den. Lägg tillbaka den i lådan med skarven nedåt och låt vila ytterligare 25 minuter.
  5. Stöt degen en gång till och låt spänna av ytterligare 10 minuter.
  6. Dela degen i fyra lika stora bitar och forma dem försiktigt till runda bröd med hjälp av lite mjöl utan att arbeta degen för mycket. Tryck ett kors ovanpå bröden med hjälp även kavel och lägg dem i var sin mjölad korg (har du inga korgar så låt dem jäsa på en mjölad duk i stället, de blir inte lika höga men lika goda). Låt jäsa ca 60-90 minuter till dubbel storlek med en mjölad duk ovanpå.
  7. Ställ in två korgar i kylen för att avstanna jäsningen. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en stenskiva eller bakplåt.
  8. Vänd upp bröden på en spade och ställ in dem i ugnen. Spruta in lite vatten med en blomspruta och sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter. Lufta ugnen efter 20 minuter och upprepa det ett par gånger under bakningen för att utveckla en knaprig skorpa.
  9. Baka totalt 1 timme. Kontrollera med hjälp av en termometer att innertemperaturen är 98 grader. Lyft över dem på ett galler att svalna. Upprepa bakningen med de två resterande bröden i kylen.
  10. Prova gärna det nybakade brödet med en bit mogen Münsterost som doppas i kumminfrön och gott vin från Alsace.
]]>
recept Tue, 29 Sep 2009 21:05:53 +0100
Makroner http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/makroner/ Makroner eller macarons är söta små biskvier med smörkrämsfyllning. Roligast blir det om man gör med olika smak. I detta recept har vi tre förslag, hallon, choklad och citron. Men det är endast ens egen fantasi som sätter gränserna för vad en makroner kan smaka. Perfekt för tjejmiddagen. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/makroner/

Makroner eller macarons är söta små biskvier med smörkrämsfyllning. Roligast blir det om man gör med olika smak. I detta recept har vi tre förslag, hallon, choklad och citron. Men det är endast ens egen fantasi som sätter gränserna för vad en makroner kan smaka. Perfekt för tjejmiddagen.

Ingredienser (20 portioner)

  • 3 dl florsocker
  • 90 g skållad, torkad och därefter mald sötmandel
  • 1 dl äggvita (ca 3 äggvitor)
  • ½ dl strösocker
  • ev 5-10 droppar hushållfärg
  • Smörkräm med hallonsmak
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 ½ dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula
  • 2 msk hallonsylt
  • ev. några droppar röd karamellfärg
  • Smörkräm med chokladsmak
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao
  • Smörkräm med citronsmak
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk finrivet citronskal
  • 1 tsk pressad citron
  • ev. några droppar gul karamellfärg

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Sikta ner florsocker och mandel i en bunke.
  3. Vispa äggvitan i en annan bunke med en elvisp (börja på låg hastighet och öka efter hand).
  4. Tillsätt strösockret, vispa till en styv marängsmet.
  5. Häll de torra ingredienserna i marängen och blanda varsamt.
  6. Spritsa ut ca 40 klickar stora som femkronor på plåt med bakplåtspapper.
  7. Låt kakorna vila c:a 15 minuter på plåten.
  8. Baka i nedre delen av ugnen i c:a 12 minuter.
  9. Kakorna ska vara lite mjuka i mitten.
  10. Dra av bakplåtspappret från plåten till köksbänken, direkt när kakorna kommit ur ugnen.
  11. Låt kakorna kallna.
  12. Smörkräm med hallonsmak: Lägg smöret i en bunke och sikta ner florsocker och vaniljsocker.
  13. Vispa med elvisp tills blandningen är ljus och porös.
  14. Vispa ner äggulan och hallonsylten.
  15. Färga med lite röd karamellfärg.
  16. Smörkräm med chokladsmak: Rör smöret mjukt.
  17. Tillsätt sockret och vaniljsocker och rör till en jämn kräm.
  18. Tillsätt kakao och rör tills det fördelats jämnt.
  19. Smörkräm med citronsmak: Rör smöret mjukt.
  20. Tillsätt sockret och vaniljsocker och rör till en jämn kräm.
  21. Tillsätt citronskal, pressad citron och gul hushållsfärg och rör tills det fördelats jämnt.
  22. Färdigställande: Bred en klick smörkräm på hälften av makronerna och täck med den andra hälften.
  23. Förvara i kylskåpet.
]]>
recept Mon, 31 Aug 2009 17:04:00 +0100
Fougasse http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/fougasse/ Sydfransk släkting till den italienska foccacchian. Smaksättningen kan varieras lite som man själv vill, men örter och oliver är klassikern. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/fougasse/

Sydfransk släkting till den italienska foccacchian. Smaksättningen kan varieras lite som man själv vill, men örter och oliver är klassikern.

Ingredienser (2 portioner)

  • 10 g jäst
  • 3 dl kallt vatten
  • 1 msk honung
  • 2 msk + 2 msk olivolja
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 5-6 dl vetemjöl
  • 1 msk havssalt
  • 1 tsk blandade torkade örter (timjan, rosmarin, oregano och basilika)
  • svarta oliver

Tillagning

  1. Lös jästen i vattnet.
  2. Tillsätt honung och hälften av olivoljan. Blanda ordentligt.
  3. Tillsätt grahamsmjöl, 4 ½ dl vetemjöl och kryddorna. Blanda degen väl under några minuter.
  4. Låt jäsa i 2 timmar.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda med händerna i 5 minuter. Tillsätt mer mjöl om degen är för klibbig.
  6. Dela degen i 2 delar och forma till ovala bullar.
  7. Låt jäsa på tallrikar under plastfolie i 30 minuter.
  8. Tryck ut degen till ovala bröd som är c:a 1 cm tjocka.
  9. Skär skåror i bröden och gör skårorna större med fingrarna.
  10. Pensla bröden med olivolja.
  11. Kärna ur oliverna och halvera dem och placera ut i bröden.
  12. Låt jäsa i 1 timme.
  13. Sätt ugnen på 250 grader.
  14. Grädda i övre delen av ugnen i 10-12 minuter.
  15. Servera varma.
]]>
recept Mon, 3 Aug 2009 21:47:43 +0100
Pissaladière http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/pissaldiere/ Klassisk provesalsk salt lökpizza utan ost och tomatsås. Om en pizza kan vara slowfood så är det det denna sydfranska specialitet. Dels tar den över 2 timmar att göra klar och sen passar den bra att äta långsamt, gärna med ett glas välkyld rosé i ena handen och pissaladièren i den andra. Receptet är beräknat för två pizzor. Den kan även skivas upp i trekanter och då räcker receptet som förrätt till 8-10 personer. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/pissaldiere/

Klassisk provesalsk salt lökpizza utan ost och tomatsås.

Om en pizza kan vara slowfood så är det det denna sydfranska specialitet. Dels tar den över 2 timmar att göra klar och sen passar den bra att äta långsamt, gärna med ett glas välkyld rosé i ena handen och pissaladièren i den andra.

Receptet är beräknat för två pizzor. Den kan även skivas upp i trekanter och då räcker receptet som förrätt till 8-10 personer.

Ingredienser (2 portioner)

  • Deg
  • 25 g jäst
  • 3 dl kallt vatten
  • ½ tsk salt
  • 3 msk olivolja
  • 7-8 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 5 stora gula lökar
  • 1 dl olivolja
  • 2 lagerblad
  • 1 msk repade färska timjanblad
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 20 sardeller
  • 20 svarta oliver

Tillagning

  1. Blanda jäst och vatten.
  2. Tillsätt salt, olivolja och nästan allt mjölet och arbeta ihop till en deg.
  3. Låt jäsa 1 ½-2 timmar under bakduk. Slå ner degen efter halva tiden.
  4. Skala och skiva löken så tunt det går.
  5. Lägg den i en kastrull eller gryta tillsammans med olivolja, lagerblad och timjan.
  6. Stek löken mjuk på svag värme utan att den tar färg. Löken ska smälta ihop. Det tar minst 1 ½ timme.
  7. Smaka av med salt och svartpeppar.
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Knåda degen och dela den i två delar.
  10. Kavla ut till någorlunda runda pizzor.
  11. Lägg på den stekta löken. Lägg på sardeller och oliver.
  12. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter. Löken ska bli delvis bränd.
]]>
recept Sun, 2 Aug 2009 16:50:00 +0100
Frukttartelette http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/frukttartelette/ Fransk bakelsepaj som man gör med säsongens frukter. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/frukttartelette/

Fransk bakelsepaj som man gör med säsongens frukter.

Ingredienser (12 portioner)

  • Pajdeg
  • 6 dl vetemjöl
  • 250 g smör
  • 3 msk kallt vatten
  • 2 tsk strösocker
  • Fyllning
  • 250 g philadelphiaost
  • ½ dl florsocker
  • 2 tsk pressad citronsaft
  • äppelgelé
  • Frukt
  • jordgubbar
  • kiwi
  • mandarin
  • hallon
  • smultron
  • vindruvor

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela smöret i mindre bitar och blanda det med mjöl, vatten och strösocker till en deg.
  3. Kavla ut degen och ta ut 12 rundlar med ett mått med c:a 7 cm i diameter.
  4. Klä tarteletteformar med degrundlarna, gör små hål med en gaffel i bottnen och låt dem stå i kylen 10 minuter.
  5. Täck varje skal med bakplåtspapper och fyll dem med ris eller torkade gula ärtor.
  6. Grädda dem 10 minuter.
  7. Ta bort papper och ris- eller ärtfyllning och grädda ytterligare 5–7 minuter.
  8. Låt dem kallna helt innan du fyller dem.
  9. Vispa ihop philadelphiaost, florsocker och citronsaft.
  10. Lägg blandningen i formarna.
  11. Lägg på valfri skivad frukt.
  12. Värm äppelgelé tills den smält och pensla den rikligt över frukten.
]]>
recept Sun, 28 Jun 2009 21:46:16 +0100
Citronkola http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/citronkola/ Julgodis som passar hela året runt. Variera gärna genom att använda lime istället. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/citronkola/

Julgodis som passar hela året runt. Variera gärna genom att använda lime istället.

Ingredienser (30 portioner)

  • 50 g osaltat smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 ½ dl strösocker
  • ½ dl ljus sirap
  • ½ tsk vaniljsocker
  • 1 citron (finrivet skal+1 msk citronsaft)

Tillagning

  1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.
  2. Blanda i vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker.
  3. Koka utan lock tills smeten är 127 grader och gör ett kulprov för säkerhets skull.
  4. Tillsätt citronskal och citronsaft. Skaka kastrullen så det blandas runt (rör ej).
  5. Häll upp smeten i en låda (ca 18x12 cm) klädd med bakplåtspapper.
  6. Låt svalna.
  7. Skär eller klipp kolan i bitar och slå in i papper.
]]>
recept Tue, 23 Jun 2009 20:23:23 +0100
Marängbotten http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/marangbotten/ Ingen färdig marängbotten kan jämföras med en hemgjord. Det är dessutom mycket enklare att göra en egen marängbotten än man kan tro. Med maräng som botten är det enkelt att göra en egen tårta och den kan varieras i det oändliga med grädde, olika sorters glass och de bär det är säsong på. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/marangbotten/

Ingen färdig marängbotten kan jämföras med en hemgjord. Det är dessutom mycket enklare att göra en egen marängbotten än man kan tro.

Med maräng som botten är det enkelt att göra en egen tårta och den kan varieras i det oändliga med grädde, olika sorters glass och de bär det är säsong på.

Ingredienser (2 portioner)

  • 6 äggvitor
  • 4 dl strösocker
  • ½ tsk pressad citron

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Visp äggvitorna till skum (går enklast med en elvisp).
  3. Tillsätt socker och pressad citron. Vispa till ett styvt och blank skum som inte rinner ut när man vänder på skålen.
  4. Lägg bakplåtspapper på en ungsplåt och rita två stora cirklar med blyerts på bakplåtspappret.
  5. Bred ut marängmassan inom cirklarna i ett c:a 1 cm tjockt lager.
  6. Blir det marängmassa över så kan den såklart klickas ut bredvid på plåten.
  7. Sätt in plåten i nedre delen av ugnen och grädda i c:a 1 ½ timme. Marängen är klar när den känns lätt och släpper bakplåtspapperet.
]]>
recept Thu, 18 Jun 2009 20:27:23 +0100
Hemgjorda maränger http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/hemgjorda-maranger/ Härliga lite sega hemgjorda maränger. Har man engång gjort egna maränger så är det svårt att gå tillbaka till köpta. Marängerna kan smaksättas med nötter eller färgas in med hushållsfärg om man så önskar. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/hemgjorda-maranger/

Härliga lite sega hemgjorda maränger. Har man engång gjort egna maränger så är det svårt att gå tillbaka till köpta.
Marängerna kan smaksättas med nötter eller färgas in med hushållsfärg om man så önskar.

Ingredienser (30 portioner)

  • 5 äggvitor
  • 1 krm vinäger
  • 2 ½ dl strösocker
  • ev. hushållsfärg

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Vispa äggvitorna till ett fast vitt skum med elvispen.
  3. Tillsätt vinäger och socker och vispa ytterligare ännu fastare.
  4. Marängmassan ska vara helt fast och stanna i bunken om man vänder den upp och ner.
  5. Klicka ut maränger på bakplåtspapper.
  6. Sätt in i ugnen och grädda i knappt 1 ½ timme (öppna inte luckan).
  7. Låt svalna på galler.
]]>
recept Sun, 17 May 2009 07:42:54 +0100
Snabbt eget vaniljsocker http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/snabbt-eget-vaniljsocker/ Hemgjort vaniljsocker görs traditionellt genom att man stoppar ned urskrapade vaniljstänger i socker och låter det stå och dra. Detta recept på vaniljsocker är ett mycket snabbare sätt att få ut maximalt med smak ur sina vanlijstänger. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/snabbt-eget-vaniljsocker/

Hemgjort vaniljsocker görs traditionellt genom att man stoppar ned urskrapade vaniljstänger i socker och låter det stå och dra.

Detta recept på vaniljsocker är ett mycket snabbare sätt att få ut maximalt med smak ur sina vanlijstänger.

Ingredienser (1 portion)

  • 1 vaniljstång
  • 1 urskrapad vaniljstång
  • 300 g strösocker

Tillagning

  1. Lägg vaniljstängerna i en matberedare och kör med kniven på högsta hastighet i någon minut.
  2. Tillsätt strösockret och kör på högsta hastighet i två minuter.
  3. Sila sockretgenom en finmaskig hushållssil.
  4. Häll tillbaka de vaniljbitar som är samlas i silen tillsammans med hälften av sockret.
  5. Kör återigen någon minut på högsta hastighet och sila igen.
  6. Upprepa gärna förfarandet ännu en gång.
  7. Förvara vaniljsockret i en lufttät burk.
]]>
recept Sun, 12 Apr 2009 15:42:21 +0100
Chokladmaränger http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/chokladmaranger/ Snygga och goda maränger för alla chokladälskare. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/chokladmaranger/

Snygga och goda maränger för alla chokladälskare.

Ingredienser (30 portioner)

  • 200 g strösocker
  • 100 g äggvita (c:a 3 medelstora ägg)
  • 60 g smält mörk choklad

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 140 grader.
  2. Häll strösocker och äggvita i en rostfri skål placerad över en kastrull med vatten på spisen och på högsta temperatur.
  3. Vispa med elvisp eller ballongvisp tills det blir riktigt varmt.
  4. Ta bort från värmen och vispa tills det svalnat.
  5. Vänd i chokladen lite i taget så att marängen blir snyggt marmorerad.
  6. Klicka ut små maränger på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Baka i ugnen c:a 35 minuter.
]]>
recept Sun, 29 Mar 2009 20:26:28 +0100
Glace au four http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/glace-au-four/ Betydligt enklare att göra än den ser ut. Vill man förenkla sin glace au four ännu mer så köper man färdig sockerkaksbotten. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/glace-au-four/

Betydligt enklare att göra än den ser ut. Vill man förenkla sin glace au four ännu mer så köper man färdig sockerkaksbotten.

Ingredienser (6 portioner)

  • Sockerkaksbotten
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • smör
  • ströbröd
  • Maräng
  • 3 äggvitor
  • 3 msk socker
  • Fyllning
  • ½ liter vaniljglass
  • ½ liter färska eller halvtinade frysta hallon

Tillagning

  1. Sockerkaksbotten:sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en rund springform.
  3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
  4. Blanda mjöl och bakpulver. Blanda försiktigt med äggsmeten.
  5. Häll i formen.
  6. Ställ formen på galler i nedre delen av ugnen. Grädda i cirka 30-35 minuter (prova med sticka att den är torr).
  7. Vänd upp och ner på galler.
  8. Låt formen ligga över medans den kallnar.
  9. Maräng: Sätt ugnen på 250 grader.
  10. Vispa äggvitan till hårt skum, tillsätt sockret lite i taget.
  11. Färdigställning: Skär ut sockerkaksbottnen lika stor som glassblocket och lägg upp på ett ugnsfat.
  12. Lägg glassblocket på sockerkaksbottnen, täck med hallonen och spritsa marängmassan vackert över så att det täcker ordentligt.
  13. Gratinera högt upp i ugnen i 3-4 minuter. Servera omedelbart tillsammans med extra bär.
]]>
recept Wed, 25 Mar 2009 18:51:26 +0100
Snabba croissanter http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/snabba-croissanter/ Att göra egna croissanter är enkelt om man köper färdigkvalad smördeg. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/snabba-croissanter/

Att göra egna croissanter är enkelt om man köper färdigkvalad smördeg.

Ingredienser (12 portioner)

  • 1 förpackning färdigkavlad smördeg
  • 1 ägg
  • 1 msk socker
  • ½ tsk salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär ut trekanter, 12 cm i basen och 16 cm höga.
  3. Rulla ihop dem löst med basen först.
  4. Placera ut croissanterna på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Vispa upp ägg med socker och salt. Pensla på croissanterna.
  6. Grädda i 7-10 minuter, tills croissanterna fått fin färg.
]]>
recept Sun, 15 Mar 2009 09:39:13 +0100
Hemmagjord mandelmassa http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/hemmagjord-mandelmassa/ Att göra egen mandelmassa är nästan enklare än att gå till affären och köpa. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/hemmagjord-mandelmassa/

Att göra egen mandelmassa är nästan enklare än att gå till affären och köpa.

Ingredienser (1 portion)

  • 200 g sötmandel
  • 200 g socker
  • 1 äggvita
  • 1-2 msk kallt vatten

Tillagning

  1. Skålla och skala mandeln.
  2. Mixa mandlarna fint med mixern.
  3. Tillsätt socker och se till att allt mixas.
  4. Tillsätt äggvitan och vatten och kör till en hård smet.
]]>
recept Tue, 6 Jan 2009 12:47:39 +0100