Recept gotlandslimpa

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Gotlandslimpa

Ett skållat bröd från Sveriges största ö.

Utskriftsvänlig version

Gotlandslimpa med sökord som bröd, pomerans, apelsin, jul och rågbröd

Ingredienser (1 portion)

  • Skållning
  • 5 dl kokande vatten
  • 4 dl fint rågmjöl
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk ättika
  • 2 bitar pomeranskal
  • ½ vatten
  • Dag 2
  • 25 g jäst
  • ½ dl ljus sirap
  • pomeransskal, skurna + spad
  • 8 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Lägg mjöl, salt och ättika i en bunke.
  2. Häll på det kokande vattnet och kör degen 10-15 minuter med maskin.
  3. Mjöla på degen och täck med bakduk.
  4. Koka upp pomeransskalen i vattnet och låt stå till nästa dag.

    Dag 2: Skala bort det vita på pomeransskalen och skär det gula i små bitar.
  5. Blanda jäst, sirap och pomeransskal med spadet.
  6. Slå blandningen över gårdagens deg.
  7. Blanda i vetemjöl och arbeta degen kraftigt tills den släpper från bunken. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.

    Slå upp degen på rikligt mjölat bakbord och arbeta ihop den.
  8. Forma till ett runt bröd och på en plåt. Låt jäsa övertäckt 45 minuter.
  9. Sätt ugnen på 200 grader.
  10. Pensla bröden med sirapsvatten.
  11. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 1 timme.
  12. Pensla med lite smör. Låt svalna under bakduk.

Kommentera detta Gotlandslimpa recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013