Bröd- och bakrecept från Grekland http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/grekland/ Bröd- och bakrecept från Grekland. Recept från Receptcentralen.se Tue, 23 Jul 2019 14:13:54 +0100 sv Hansson, Daniel Alinge, Henrik Copyright 2019 Grekiskt påskbröd http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/grekiskt-paskbrod/ Imponerande skådebröd som dessutom är gott att äta. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/grekiskt-paskbrod/

Imponerande skådebröd som dessutom är gott att äta.

Ingredienser (1 portion)

  • 50 g jäst
  • 1 dl kallt vatten
  • 3 ½ dl grekisk yoghurt
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk salt
  • 12-13 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 1 vispat ägg
  • påskfjädrar

Tillagning

  1. Rör ut jästen det kalla vattnet.
  2. Tillsätt yoghurt, olivolja, salt och 1 liter av vetemjölet. Arbeta degen väl.
  3. Låt jäsa under duk i 1 ½ timme.
  4. Knåda in resten av mjölet.
  5. Skär bort en fjärdedel av degen och gör en rund bulle av den stora biten och lägg den i en liten gryta av gjutjärn.
    .
    Dela sista biten i 6 delar och rulla ut till fingertjocka längder. Fläta till två flätor och rulla runt de båda äggen ovan på brödet.
  6. Låt jäsa i 45 minuter under duk.
  7. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Pensla brödet med ett uppvispat ägg och grädda det i 5 minuter i nedersta delen av ugnen. Vädra ugnen och sätt därefter värmen på 200 grader och grädde i 45 minuter till.
  9. Låt svalna under bakduk. Dekorera med påskfjädrar.
]]>
recept Sun, 4 Apr 2010 08:33:44 +0100
Påskbröd http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/paskbrod/ Ett skådebröd som pryder sin plats på påskbordet. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/paskbrod/

Ett skådebröd som pryder sin plats på påskbordet.

Ingredienser (1 portion)

  • 25 gram jäst
  • 4 dl kallt vatten
  • ½ msk salt
  • 25 gram smält och avsvalnat smör
  • 1 msk honung
  • 2 dl durumvetemjöl
  • 3 dl majsmjöl
  • 6-7 dl vetemjöl
  • 1 ägg till dekoration
  • 1 ägg till pensling

Tillagning

  1. Smula ner jästen i en storbunke.
  2. Slå över vattnet och rör tills jästen löst sig ordenligt.
  3. Tillsätt salt, smält smör och honung.
  4. Rör i durumvetemjölet, majsmjöl och hälften av vetemjölet. Rör och tillsätt nästan allt av det resterande mjölet. Arbeta ordentligt till en fast och smidig deg.
  5. Jäs under bakduk i minst 1 timme.
  6. Knåda degen på mjölat bakbord och forma till en rund boll som fördjupas i mitten där ägget sätts i.
  7. Låt jäsa i c:a 45 minuter.
  8. Pensla brödet med uppvispat ägg.
  9. Sätt ugnen på 200 grader.
  10. Grädda lite under mitten i ugnen i 20-25 minuter.
  11. När du testar att knacka i botten på brödet skall det låta ihåligt om det är färdigt.
]]>
recept Sat, 11 Apr 2009 07:34:30 +0100
Olivbröd http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/olivbrod/ Ett grekiskt olivbröd. Olivbrödet passar bäst till en grekiskinspirerad måltid. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/olivbrod/

Ett grekiskt olivbröd. Olivbrödet passar bäst till en grekiskinspirerad måltid.

Ingredienser (1 portion)

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk honung
  • 2 tsk havssalt
  • 12-13 dl vetemjöl
  • 20-30 kalamataoliver

Tillagning

  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Blanda vatten och jäst till degspad.
  3. Tillsätt olivolja, honung, salt och det mesta av mjölet och arbeta degen kraftigt.
  4. Låt jäsa under bakduk i minst en timme.
  5. Knåda degen och kavla därefter ut den på ett mjölat bakbord.
  6. Kärna ur oliverna och dela dem i mindre bitar. Strö ut oliverna på brödet.
  7. Rulla ihop brödet till en stor giffel och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Jäs i 30-40 minuter.
  9. Sätt ugnen på 250 grader.
  10. Grädda brödet i 5 minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda i totalt 30-35 minuter.
  11. Låt svalna lite innan servering.
]]>
recept Sun, 1 Mar 2009 09:31:54 +0100
Grekiskt lantbröd http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/grekiskt-lantbrod/ Ett enkelt sätt att baka sitt lantbröd på, som ger ett fantastiskt resultat. Fuska dock inte med jäsningen. Det är den som gör brödet luftigt och ger dess arom. [a href=*http://www.receptcentralen.se/lantbrod/*]Lantbröd finns i olika varianter[/a] från Norrland till Medelhavet. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/grekiskt-lantbrod/

Ett enkelt sätt att baka sitt lantbröd på, som ger ett fantastiskt resultat. Fuska dock inte med jäsningen. Det är den som gör brödet luftigt och ger dess arom. Lantbröd finns i olika varianter från Norrland till Medelhavet.

Ingredienser (2 portioner)

  • 75 g jäst
  • 1 ½ msk havssalt
  • 8 dl ljummet vatten
  • ½ dl olivolja
  • 1 msk honung
  • 1 ½ kg vetemjöl

Tillagning

  1. Smula ner jästen i en riktigt stor bunke.
  2. Häll på vatten. Rör om och tillsätt oljan, salt och honung.
  3. Häll i mjölet och arbeta till en fast deg. Det gör man enklast med maskin eller elvispens degkrokar.
  4. Låt degen jäsa i 45 minuter under bakduk.
  5. Knåda degen igen och låt jäsa i 45 minuter under bakduk.
  6. Knåda sedan degen ytterligare en gång och forma till två limpor.
  7. Låt jäsa i 1 timme på plåten under bakduk.
  8. Sätt ugnen på 275 grader.
  9. Grädda långt ner i ugnen tills brödet fått en gyllenbrun färg. Tar 10-15 minuter
  10. Lägg sedan på folie på limporna och sänk värmen till 200 grader.
  11. Gräddas totalt 50 minuter.
  12. Ta ut bröden och pensla eller spruta på vatten.
]]>
recept Mon, 26 May 2008 12:29:17 +0100
Pitabröd http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/pitabrod/ Baka egna pitabröd till sin kebab eller [a href=*http://www.receptcentralen.se/nyttigt/falafel/*]falafel[/a] är enkelt och blir godare. Överblivna bröd går utmärkt att frysa. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/pitabrod/ Baka egna pitabröd till sin kebab eller falafel är enkelt och blir godare. Överblivna bröd går utmärkt att frysa.

Ingredienser (20 portioner)

  • 25 g jäst
  • 5 dl fingervarmt vatten
  • 1 tsk salt
  • ½ msk honung
  • 2 msk olivolja
  • 13-14 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Smula ner jästen i en stor bunke. Rör ut den med lite av vattnet.
  2. Tillsätt resten av vattnet, salt, honung, olivolja och nästan allt mjölet. Degen ska vara lite kladdig.
  3. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.
  4. Sätt ugnen på 275°.
  5. Tag upp degen på mjölat bakbord och dela den i 20 delar.
  6. Kavla ut varje del till en ½ cm tjocka rundlar.
  7. Lägg dem på en smord eller bakplåtspappersbeklädd plåt.
  8. Låt jäsa 15 min.
  9. Grädda dem i 275° mitt i ugnen i ca 8 minuter.
  10. Låt kallna under bakduk. Skär en skåra mitt i bröden.
]]>
recept Fri, 1 Feb 2008 21:51:40 +0100