Hallongrottor

Hallongrottor är en barnsligt god och väldigt lättbakad liten kaka som blivit en modern klassiker på det svenska fikabordet. Hallongrottor är godast nybakad, men det som blir över går bra att frysa in och tina vid behov. Man kan variera hallongrotter med olika sorters sylt testa till exempel med rabarber- eller blåbärsylt eller varför inte lemoncurd.

Vill man göra en lyxigare variant rekommenderas blåbärsgrottor med vit choklad.

Ingredienser (20 portion)

150 g rumsvarmt osaltat smör
¾ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
200 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
ev 1-2 msk kallt vatten
fast hallonsylt

Tillagning

Rör samman smör, strösocker, salt och vaniljsocker.

Blanda bakpulver med vetemjölet och arbeta in det i smörblandningen. Känns degen lite för smulig kan man tillsätta 1-2 msk kallt vatten.

Rulla ut degen till en längd och låt den vila i 15-20 minuter i kylskåp.

Sätt ugnen på 175 grader.

Dela degen i 20 delar. Rulla dem till kulor och lägg i småbrödsformar.

Gör en urgröpning i varje kula med ett mjölat pekfinger och fyll med hallonsylt.

Grädda i 12-14 minuter. Har de inte fått färg kan man sätt dem högt upp i ugnen de sista minuterna.

Fler liknande recept