Recept hamburgerbröd

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Hamburgerbröd

Att göra egna hamburgerbröd är både lätt och blir betydligt nyttigare än de man kan köpa i livsmedelsaffärer. Det smakar bättre också. Vi har även ett recept på ännu nyttigare hamburgerbröd.

Utskriftsvänlig version

Hamburgerbröd med sökord som bröd, barnkalas, barbeque, tillbehör och billigt

Ingredienser (10 portioner)

  • 25 g jäst
  • 25 g smör
  • 2 ½ dl mjölk
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 7 dl vetemjöl
  • sesamfrön

Tillagning

  1. Smält smör, häll på mjölken och värm allt fingervarmt.
  2. Smula ner jästen i en bunke. Häll på lite av degspadet och rör ut det med jästen.
  3. Häll på resten av degspadet, saltet, strösockret och nästan allt vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i minst en halvtimme.
  4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den.
  5. Dela degen i 10 delar och forma dem till runda bullar.
  6. Häll sesamfrön på en tallrik och tryck ner varje bulle i den.
  7. Låt jäsa på bakplåtsklädd plåt i ca 10 min.
  8. Lägg även ett bakplåtspapper över bullarna och tryck till ordentligt med en tom plåt. Låt jäsa i 30-45 minuter.
  9. Sätt ugnen på 250 grader.
  10. Grädda hamburgerbröden i 7-8 minuter mitt i ugnen.
  11. Låt svalna under bakduk.

43 kommentarer

  1. Eva:

    Hej. Jag undrar om plåten ska ligga kvar när bröden jäser?? Mina blev inte alls som på bilden, dom jäste mest på höjden och blev alldeles för små och runda. Jag tryckte till ordentligt med en plåt och tog sedan bort den och jäste i 45 minuter.
    Hoppas jag kan få ett svar.

  2. Receptcentralen.se:

    Hej Eva!

    Trist att det inte gick bra för dina hamburgerbröd.

    Vi har nu provlagat hamburgerbrödsreceptet och det är korrekt. Det som kan ha blivit fel är att du inte tryckt ut bröden tillräckligt. De ska tryckas ut till önskad storlek på bredden, sen ska plåten tas bort, och då ska de jäsa på höjden.

    Mvh
    Receptcentralen.se

  3. Iréne:

    5 stjärnor

    Hej!

    Vill tacka för ett perfekt recept på hamburgerbröd. De blev verkligen lyckade och mycket uppskattade av familjen. De rostade sesamfröna var pricken över i:et.

  4. Maria:

    4 stjärnor

    Supergoda, tack för ett bra recept, och som det står ovan var inte rädd för att trycka till rejält med plåten. =)

  5. Carina:

    4 stjärnor

    Mycket fina bröd

  6. Rebecca:

    4 stjärnor

    Mycket goda, och lagom mängd mjöl :) Tog en dl grahamsmjöl och bytte ut bara för jag skulle känna mig lite nyttigare :) Och jag stog i stort sett på plåten för att få dem riktigt platta, hehe.

  7. Catharina:

    4 stjärnor

    Första riktigt bra receptet på hamburgerbröd som jag har testat. När jag gjorde det första gången så tryckte jag inte ut bullarna tillräckligt, läste sedan era kommentarer här och förstod bättre hur mycket jag skulle trycka ut dem. Nu blir de perfekta varje gång.

    Stort tack!

  8. Hans:

    5 stjärnor

    Imponerade på hustrun med göra en sats hamburgerbröd för ett tag sen eftersom köpebröden var slut. Det blev perfekta bröd som smakade mycket bättre än de i affärsdisken.
    Nu är det dags att baka nya igen.

    Tack för receptet

  9. Mikke:

    Ska man ha bäde över- och undervärme på när man gräddar bröd?

  10. Receptcentralen.se:

    @micke:

    Kör med både under- och övervärme!

  11. Amanda:

    4 stjärnor

    Testade göra dessa när vi skulle ha gäster och det blev kanongoa! Har nu sparat detta recept under mina favoritet och återkommer hit när jag ska göra dem. Går det bra att frysa och tina dessa förresten?

  12. Kaborka:

    3 stjärnor

    Bröna står på första jäsen nu, ska degen verkligen vara så kompakt? :|

    Får återkomma om/när jag lyckats :)

  13. Anders:

    Det vore bättre om alla mått vore i gram, vanligt vetemjöl väger väll ca 60 gram/dl.
    Då blir det mer exakt och med en hushållsvåg av digital modell roligare och enklare att baka!
    Mina bröd står på andra jäsningen nu, hamburgarna ligger och gottar sig i kylen, hemgjorda naturligtvis!

  14. Anders:

    Det vore bättre om alla mått vore i gram, vanligt vetemjöl väger väll ca 60 gram/dl.
    Då blir det mer exakt och med en hushållsvåg av digital modell roligare och enklare att baka!
    Mina bröd står på andra jäsningen nu, hamburgarna ligger och gottar sig i kylen, hemgjorda naturligtvis!

  15. Johan:

    5 stjärnor

    Använt mig av detta recept några gånger, mycket gott! Tack

  16. mika:

    Ett ännu bättre sätt att få hamburgerbröden runda och lagom platta är att kavla ut degen så att den är ca en cm tjock eller så att degen räcker till 10 bröd, och sen trycka ut bröd med en skål eller ett lock som har lagom storlek i diameter. Då blir dom perfekta!

  17. loppan:

    5 stjärnor

    Guuuuud va fina!!!!!!

  18. A&E:

    5 stjärnor

    Mycket goda, men sesamfröna ramlade av! Finns det något sätt att få sesamfröna att sitta kvar ända fram till servering?

  19. Eva:

    5 stjärnor

    Delikata hembakade hamburgerbröd…
    Tyvärr ramlade nästan alla sesamfröna av efter gräddningen. Vi tryckte ner varje bulle ordentligt i sesamfröna. Något tips på hur man ska få dem att ”sitta kvar”?

  20. Zara:

    Nu ska jag baka hamburgerbröd. Jag har längtat länge.

  21. Cyber:

    5 stjärnor

    Mycket fint recept jag penslade mina med lite ägg för att få en finare yta och det är ett enkelt sätt att få sesamfröna att sitta kvar.

    Jag gillar stora burgare 150g+ så för mej blev det lagom till 4 riktigt stora hamburgerbröd.

  22. Paulina:

    5 stjärnor

    Jättebra recept, verkligen! Smidigt att göra degen och baka ut den och bröden ser verkligen kanonfina ut när de är klara! Aldrig mer köpebröd! Jag gjorde om receptet lite genom att använda vatten istället för mjölk, samt ha 4 dl vetemjöl, 1 dl dinkelmjöl samt 1 dl grahamsmjöl! Blev jättebra och lite nyttigare!

  23. Kocken:

    3 stjärnor

    För bättre resultat, grädda bröden på en baksten (pizzasten) och pensla dem med ägg innan gräddning, strö sedan över sesamfröna. Annars helt ok recept.

  24. Mia kock:

    5 stjärnor

    Ska aldrig mer handla hamburgerbröd, lätt och perfekt resultat, bytte dock ut lite vetemjöl mot lite nyttigare variant ; )

  25. K0m4:

    4 stjärnor

    Jag låter plåten ligga kvar under jäsningen - går lika bra det. MEN: låt inte degen jäsa särskilt mycket innan ni gör bullarna, bara vila till sig några minuter! Låt huvuddelen av jäsningen vara efter att ni format dem! Så gjorde vi alltid på bageriet.. ;-) Mycket lättare att forma till bullar då, och de blir fluffiga och aromrika.

    Ni som inte får sesamfröna att fastna: doppa bullarna i vatten innan ni doppar dem i fröna. Jag maler ner lite grovsalt bland fröna också - ger en liten extra kick för smaklökarna.

  26. Sandra:

    4 stjärnor

    Jag gjorde först en sats men tyckte bröden blev alldeles för små. När jag gjorde nästa sats råkade degen stå närmare en timme istället för tio minuter i bunken innan jag bakade ut den till bullar, jag kortade då ner nästa jästid från 45 minuter till 25 - och resultatet blev fantastiskt! Jättefluffiga bröd, formade precis som hamburgerbröd ska vara =)

  27. kokko:

    5 stjärnor

    Tack, underbart. Helt perfekt!

  28. C.serell:

    Mopedtävlingen är ett skämt om man läser reglerna
    Och dessutom ligger mopedtävlingsrutan över sista delen av receptet vi

  29. Maria:

    2 stjärnor

    Verkar bara vara jag som är missnöjd... dom blev platta, tråkiga och inte alls särskilt goda, trots att jag följde receptet till punkt och pricka. :(

  30. emma:

    5 stjärnor

    ska man ta bort det bakplåts pappret som var på dom eller ska dom vara kvar i ungnen??? snälla svara

  31. Monica:

    5 stjärnor

    Gjorde 100 stycken av dem till en crusing o nu ska jag göra 150 stycken till vårt rally, mycket uppskattade o goda o enkla att göra.

  32. Maryam:

    4 stjärnor

    Hej! jag vill göra Hamburgerbröd
    men jag vet inte vad är degspadet?

  33. Stoker:

    5 stjärnor

    Blev perfekta! Åt mina med pulled pork och Coleslaw, mycket uppskattad måltid bland mina vänner :)

  34. Sarah:

    5 stjärnor

    @Maryam: Spad är en flytande blandning. I detta fall blandningen av mjölk och smör. Lycka till!

  35. Laila:

    5 stjärnor

    Fina som tusan! Goda med smör på också : ) Jag tog hälften vetemjöl special, inte dumt alls!

  36. Dan:

    5 stjärnor

    Finns ingen anledning att köpa hamburgerbröd, mycket bra recept till en tiondel av köpepriset och tio gånger så goda som det som går att köpa. "Gottgott" sa barnen. Blir rejält frasiga om dom får kallna "eller frysta"innan man värner dom igen. Jag penslade bröden med vatten innan sesamfröna monterades. Tack för detta repcept!

  37. Tomten:

    hej undrar om det går att frysa bröden och sedan köra i ugnen alltså om man kan ta upp ur ur frysen baka av å sedan äta

  38. Stina:

    5 stjärnor

    TACK!!

  39. Morten:

    Mums mums!

  40. Birger King:

    5 stjärnor

    Tag en assiett/fat i ung samma storlek som det färdiga brödet och använd det uppochnedvänt för att tycka ut varje bröd (och fröna). Blir perfekt runda fina bröd!

    Om degen inte släpper lätt från fatet, mjöla det lite innan.

    Ett platt fat som svänger upp ngt åt kanterna är bäst.

  41. Navaya:

    5 stjärnor

    Super goda! Mitt första försök blev dock inte lika fluffiga som på din bild. Men nästa gång så ska jag nog allt lyckas med fluffigheten :)

  42. Jenny:

    5 stjärnor

    Bästa receptet på hamburgerbröd. Gör korvbröd på samma deg. Underbart goda!
    Tack!

  43. Ida:

    Lär man äta dom direkt, eller kan dom bakas dagen före man tänkt äta dom? Funkar dom till och med lika bra om man fryser in dom?

Totalbetyg: 4,5 baserat på 31 betyg

Kommentera detta Hamburgerbröd recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013