Hjortrontårta

En enkel efterättstårta med den svenska delikatessen den vackra hjortronet.

Hjortronen växer från i fuktiga marker från fjällområdena i Lappland till Småland.

Ingredienser (4 portion)

100 g mandelmassa
½ dl strösocker
1 äggvita
3 dl vispgrädde
½ liter mylta (hjortron och socker blandat)
färska hjortron till garnering

Tillagning

Sätt ugnen på 150 grader.

Riv mandelmassan grovt.

Tillsätt socker och äggvita. Rör massan smidig.

Bred ut smeten på en smord och mjölad plåt till en rund botten, c:a 22 cm i diameter.

Grädda i 30-40 minuter tills den är genomgräddad.

Lossa från plåten med en vass kniv men låt den ligga kvar och kallna.

Lägg bottnen på ett vackert fat.

Vispa grädden och bred ut på bottnen.

Garnera med färska hjortron.

Servera tårtan med myltan bredvid i en skål.

Fler liknande recept