Bröd- och bakrecept från Italien http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/italien/ Bröd- och bakrecept från Italien. Recept från Receptcentralen.se Mon, 20 May 2019 19:30:14 +0100 sv Hansson, Daniel Alinge, Henrik Copyright 2019 Choklad- och kolapaj med cointreaugrädde http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/choklad-och-kolapaj-med-cointreaugradde/ En härligt chokladig efterrättspaj som bör förberedas minst 3 timmar innan den ska serveras. Den mörka Chokladens bitterhet balanseras med en kolasås och uppfriskade cointreaugrädde. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/choklad-och-kolapaj-med-cointreaugradde/

En härligt chokladig efterrättspaj som bör förberedas minst 3 timmar innan den ska serveras. Den mörka Chokladens bitterhet balanseras med en kolasås och uppfriskade cointreaugrädde.

Ingredienser (10 portioner)

  • Dulce de Leche (kolasås)
  • 1 burk (397 g) sötad kondenserad mjölk
  • Pâte Sucre
  • 250 g vetemjöl
  • 100 g rumsvarmt osaltat smör
  • 100 g florsocker
  • 1 krm salt
  • 1 ägg
  • Chokladfyllning
  • 150 g mörk choklad (70%)
  • 50 g vit choklad
  • 75 g smält osaltat smör
  • 2 hela ägg
  • 2 äggulor
  • ½ dl råsocker strö
  • florsocker till serveringen
  • Cointreaugrädde
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 ½ msk cointreau
  • 2 tsk florsocker

Tillagning

  1. Dulce de Leche: Ta bort etiketten från burken.
  2. Gör två hål i ovansidan av burken. Görs enklast med hammare och spik.
  3. Placera burken i en liten kastrull och fyll den med tillräckligt med vatten för att komma upp till 1 cm från toppen av burken. Man måste hälla i mer vatten under tillagningsprocessen för att försäkra att vattnet inte avdunstar under 2,5 cm. Men det får heller inte komma in något vatten genom hålen i toppen.
  4. Placera grytan på spisen och sätt vredet på drygt medeltemperatur.
  5. Håll koll tills vattnet börjar koka.
  6. Sänk värmen lite, men det måste fortfarande koka. Det kommer läcka ut lite kondenserad mjölk genom hålen, blir det för mycket gör man bäst i att skrapa bort det med sked så det inte hamnar i vattnet.
  7. Låt burken ligga i det kokande vattnet i 3-4 timmar, beroende på hur fast man vill ha sin dulce de leche.
  8. Lyft upp burken med en tång eller en grytvante, placera på spisen och låt den svalna lite.
  9. Öppna burken försiktigt med en konservöppnare och töm innehållet i en skål. Vispa ihop för att göra kolasåsen homogen.
  10. Pâte Sucre: Arbeta ihop smör och florsocker till en homogen deg med en stor träsked.
  11. Tillsätt ägget och blanda till en homogen deg.
  12. Tillsätt vetemjöl och salt.
  13. Blanda till en kompakt deg.
  14. Kavla ut mellan två bakplåtspapper.
  15. Tryck ut degen i pajformen (24-26 cm i diameter) och ställ den i kylskåpet i minst 30 minuter (för att förhindra att den krymper under förgräddningen).
  16. Sätt ugnen på 200 grader (180 grader om det är en varmluftsugn).
  17. Förgrädda pajskalet i 15 minuter.
  18. Chokladfyllning: Bryt chokladen i bitar och smält i vattenbad.
  19. Tillsätt det smälta smöret.
  20. Vispa ägg, äggulor och råsocker med elvisp i 10 minuter tills det är vitt och pösigt och lämnar spår när man tar upp visparna.
  21. Blanda smält choklad och äggsmeten.
  22. Häll smeten ovanpå kolasåsen i den förgräddade formen och sätt i ugnen (180 grader) i 20-25 minuter. Ytan ska precis ha stelnat.
  23. Ta ut pajen och låt svalna och ställ kallt i minst 3 timmar eller gärna över natten.
  24. Cointreaugrädde: Vispa samtliga ingredienser till en lättvispad grädde.
  25. Ta fram pajen i god tid innan servering. Pudra pajen med florsocker precis innan servering. Servera med cointreaugrädde eller vaniljglass.
]]>
recept Fri, 1 Apr 2011 08:23:38 +0100
Panforte di Siena (medeltida kryddkaka) http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/panforte-di-siena-medeltida-kryddkaka/ Siena, söder om Florens och dess rival sedan medeltiden, är en oemotståndlig stad högt upp på en kulle med utsikt över den toskanska landsbygden. För det mesta lugn och vilsam. Lätt att gå vilse i trots det naturliga centrumet, det stora, skålformade torget Piazza del Campo, navet som staden växer ut från. Medeltiden känns ännu mer närvarande i Siena än i Florens, och man vårdar sin kulinariska historia, som i denna medeltida kaka från 1100- eller 12OO-talet. Kompakt och matig och med en doft av jul. Panforte di Siena betyder starkt bröd från Siena. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/panforte-di-siena-medeltida-kryddkaka/

Siena, söder om Florens och dess rival sedan medeltiden, är en oemotståndlig stad högt upp på en kulle med utsikt över den toskanska landsbygden. För det mesta lugn och vilsam. Lätt att gå vilse i trots det naturliga centrumet, det stora, skålformade torget Piazza del Campo, navet som staden växer ut från. Medeltiden känns ännu mer närvarande i Siena än i Florens, och man vårdar sin kulinariska historia, som i denna medeltida kaka från 1100- eller 12OO-talet. Kompakt och matig och med en doft av jul. Panforte di Siena betyder starkt bröd från Siena.

Ingredienser (1 portion)

  • 100 g sötmandel
  • 100 g hasselnötter
  • 1 tsk korianderfrön
  • 1 tsk hela kryddnejlikor
  • 1 tsk svartpepparkorn
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk riven muskot
  • 50 g torkade fikon, finhackade
  • 1 msk kakao
  • 200 g kanderade citrusskal, grovhackade
  • rivet skal av 1 citron
  • 50 g vetemjöl
  • 150 g socker
  • 4 msk honung
  • 2 msk smör
  • florsocker att dekorera med

Tillagning

  1. Smörj en springform och mjöla.
  2. Skålla mandeln och skala den.
  3. Värm ugnen till 150 grader. Lägg nötter och mandel på en plåt och rosta dem i ugnen. Därefter kan hasselnötternas tunna skal gnidas bort.
  4. Mal kryddorna eller stöt i mortel. Blanda kryddor, nötter, mandel, fikon, kakao, kanderat citrusskal, rivet citronskal och mjöl.
  5. Låt socker, honung och smör smälta i en kastrull. Värm blandningen till 120 grader. Använd termometer! Häll genast det heta över nötblandningen. Blanda. Häll i formen och släta ut.
  6. Grädda i 15 minuter. Låt svalna. Pudra med florsocker.
]]>
recept Sat, 13 Nov 2010 10:35:36 +0100
Sicilianskt lantbröd http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/sicilianskt-lantbrod/ Det behövs inte surdeg för att göra ett mustigt vitt bröd. Detta sicilianska lantbröd får härligt knaprig skorpa och ett läckert inkråm. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/sicilianskt-lantbrod/

Det behövs inte surdeg för att göra ett mustigt vitt bröd. Detta sicilianska lantbröd får härligt knaprig skorpa och ett läckert inkråm.

Ingredienser (2 portioner)

  • Fördeg
  • 6 g jäst
  • 500 g kallt vatten
  • 450 g durumvete
  • Huvuddeg
  • 1 ägg
  • 12 g jäst
  • 500 g italienskt vetemjöl, manitoba cream eller vetemjöl special
  • fördegen
  • 25 g olivolja
  • 20 g havssalt
  • 25 g vatten

Tillagning

  1. Vispa ut jästen i vattnet och vispa ner hälften av durumvetemjölet till en lös smet. Vispa i resterande mjöl. Täck över med plastfilm och låt stå i rumstemperatur 5 timmar.
  2. Lägg i ägg, smulad jäst, fördegen, olivolja, vatten och salt och knåda degen med maskin på lägsta hastighet ca 15 minuter.
  3. Lägg degen i en inoljad plastlåda sätt på lock och låt jäsa 1 timme.
  4. Lägg upp degen på bordet och tryck ut all luft. Lägg tillbaka den i lådan och låt vila 1 timme till.
  5. Upprepa stötningen av degen. Låt vila i 10 minuter.
  6. Dela degen på mitten, rulla den till två stora bullar och strö över lite durumvetemjöl. Låt jäsa ca 1 timme på en mjölad handduk.
  7. Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in en baksten eller plåt.
  8. Lyft försiktigt över bröden på bakstenen eller plåten med hjälp av en brödspade. Spruta in rikligt med vatten i ugnen. Sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter. Lufta ugnen efter 15 minuter och efter 40 minuter. Baka ca 1 timme.
  9. Låt svalna på galler.
]]>
recept Sun, 12 Sep 2010 20:38:59 +0100
Enkel tiramisutårta http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/enkel-tiramisutarta/ Snabbgjord men ändå läcker efterättstårta av tiramisutyp. Tiramisutårtan förbereds minst 4 timmar i förväg och ställs in i frysen. Ta ut en god stund innan servering så den mjuknar lite. Servera nybryggt kaffe till. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/enkel-tiramisutarta/ Snabbgjord men ändå läcker efterättstårta av tiramisutyp. Tiramisutårtan förbereds minst 4 timmar i förväg och ställs in i frysen. Ta ut en god stund innan servering så den mjuknar lite. Servera nybryggt kaffe till.

Ingredienser (10 portioner)

  • Botten
  • 1 gelatinblad
  • ½ dl starkt hett kaffe
  • 2 msk konjak
  • 1 skiva färdig sockerkaksbotten
  • Fyllning
  • 2 äggulor
  • 1 dl socker
  • 250 g mascarpone
  • 2 ½ dl vispgrädde
  • Till garnering
  • 2 tsk florsocker
  • 2 tsk kakaopulver

Tillagning

  1. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten 5 minuter.
  2. Ta upp bladet och låt det smälta i det varma kaffet. Låt svalna och tillsätt konjaken.
  3. Lägg tårtbottnen i en form med löstagbar kant (ungefär 24 cm i diameter). Skeda kaffeblandningen jämnt över bottnen.
  4. Vispa äggulor, strösocker och mascarpone tills sockret löser sig.
  5. Vispa grädden och vänd ner den. Bred ut fyllningen över bottnen.
  6. Täck med folie och frys in. Ta ut tårtan 30-45 minuter före servering. Lossa och lägg upp den på fat medan den är fryst.
  7. Blanda florsocker och kakaopulver och pudra över precis innan servering.
]]>
recept Sun, 29 Aug 2010 10:38:01 +0100
Snabb focaccia http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/snabb-focaccia/ En enklare variant på det klassiska italienska brödet från Toscana. Tradionellt bakas focaccia främst i samband med olivskörden november-januari. Har man gott om tid och vill göra en äkta frekommenderasJan Hedhs recept på focaccia. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/snabb-focaccia/

En enklare variant på det klassiska italienska brödet från Toscana. Tradionellt bakas focaccia främst i samband med olivskörden november-januari. Har man gott om tid och vill göra en äkta frekommenderasJan Hedhs recept på focaccia.

Ingredienser (1 portion)

  • 30 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1 msk honung
  • 7 dl vetemjöl
  • 3 dl durumvete
  • 1 msk torkad oregano
  • ½ dl olivolja
  • 1 msk havssalt
  • Till utbakning
  • ½ dl olivolja
  • pressad vitlök
  • 1 dl färsk rosmarin
  • 25 svarta oliver
  • flingsalt

Tillagning

  1. Lös upp jästen i vattnet.
  2. Tillsätt honung, mjöl, olivolja, havssalt och oregano. Arbeta degen i minst 10 minuter. Låt jäsa i 30 minuter.
  3. Kavla ut degen. Pensla en ungsplåt med höga kanter. Lägg i degen och tryck ut den till kanterna. Pensla ovansidan med olivolja och vitlök. Låt jäsa i en timme.
  4. Sätt ugnen på 250 grader.
  5. Tryck i oilver och strö över rosmarin och flingsalt.
  6. Sätt in plåten mitt i ugnen och spruta in vatten med en blomspruta. Grädda i c:a 8 minuter.
]]>
recept Thu, 15 Jul 2010 08:22:06 +0100
Panettone http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/panettone/ Italiensk brödkaka som främst ätes i juletid. Skapade enligt legenden av en fattig bagare vid namn Tonio, som hade en vacker dotter. Dottern skulle gifta sig med en rik adelsman och behövde en hemgift. Hemgiften var just en kaka, pane de Tonio, eller panettone som den heter numera. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/panettone/ Italiensk brödkaka som främst ätes i juletid. Skapade enligt legenden av en fattig bagare vid namn Tonio, som hade en vacker dotter. Dottern skulle gifta sig med en rik adelsman och behövde en hemgift. Hemgiften var just en kaka, pane de Tonio, eller panettone som den heter numera.

Ingredienser (12 portioner)

  • 100 g smält smör
  • 2 tsk torrjäst
  • 6 dl vetemjöl special
  • 1 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 ägg från frigående höns
  • rivet skal från 1 citron
  • rivet skal från 1 apelsin

Tillagning

  1. Blanda jästen med 5 dl mjöl, socker, salt och vaniljsocker.
  2. Tillsätt smöret som bör vara ca 50 grader.
  3. Tillsätt ägg och rivna citrusskal.
  4. Blanda samman till en deg. Jäs 30 minuter.
  5. Slå ner degen och låt jäsa i 30 minuter till.
  6. Värm ugnen till 200 grader.
  7. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en avlång 1 ½ liters sockerkaksform.
  8. Ta upp degen och arbeta samman den. Lägg den i sockerkaksformen.
  9. Ställ den vid spisen att jäsa ca 30 minuter.
  10. Ställ in formen på galler längst ner i ugnen, sänk temperaturen till 175 grader och grädda 35-40 minuter.
  11. Känn med en provsticka så att kakan stelnat.
]]>
recept Fri, 25 Dec 2009 11:38:32 +0100
Jan Hedhs choklad-panettone http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/jan-heds-choklad-panettone/ Denna italienska specialitet är fantastiskt god, och att göra den med äppeljäst lärde jag mig på Pasticceria Motta i Milano. Får du tag på gult Italienskt vetemjöl blir dey ännu bättre elasticitet på degen, och brödet blir lättare och luftigagare. Varianten med choklad blir inte så söt. Startern som blir över kan man använda till bröd. Det går inte att göra mindre mängd med bra resultat. Naturligtvis kan du använda levain gjord på russin, äpple eller surdeg istället. Är du i Italien och kommer till Brescia ska du inte missa ett besök hos Igino Massari på Via Salvo d'Aquisto 8. Han är Italiens bästa konditor. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/jan-heds-choklad-panettone/

Denna italienska specialitet är fantastiskt god, och att göra den med äppeljäst lärde jag mig på Pasticceria Motta i Milano. Får du tag på gult Italienskt vetemjöl blir dey ännu bättre elasticitet på degen, och brödet blir lättare och luftigagare. Varianten med choklad blir inte så söt. Startern som blir över kan man använda till bröd.
Det går inte att göra mindre mängd med bra resultat. Naturligtvis kan du använda levain gjord på russin, äpple eller surdeg istället.

Är du i Italien och kommer till Brescia ska du inte missa ett besök hos Igino Massari på Via Salvo d'Aquisto 8. Han är Italiens bästa konditor.

Ingredienser (13 portioner)

  • Levain
  • 100 g rå äppelpuré
  • 300 g fint siktat grahamsmjöl
  • 140 g vatten, 30 grader
  • Första knådningen
  • 260 g vatten
  • 110 g Ievain
  • 500 g vetemjöl special, eller allra helst gult italienskt vetemjöl
  • 125 g strösocker
  • 125 g osaltat smör
  • Andra knådningen
  • 50 g svensk honung
  • 50 g strösocker
  • 50 g osaltat smör
  • 5 g äkta vaniljsocker
  • 240 g äggula (ca 12 st)
  • 4 g salt. Helst fleur de sel
  • 325 g hackad mörk choklad. 70 %, helst Valrhona Grand Cru Guanaja
  • 100 g hackade syltade apelsinskal

Tillagning

  1. Levain: Kör äpplen i en råsaftcentrifug till puré eller kör i matberedare och passera genom en sil tills du har 100 g. Blanda ner mjöl och vatten till en deg. Lägg den i en plastlåda med lock och låt stå i rumstemperatur tills den har tredubblats i volym, vilket brukar ta ca 16 timmar.
  2. Första knådningen: Blanda vattnet med levain, mjöl och socker. Arbeta på lägsta hastighet 2 minuter. Tillsätt smöret och arbeta degen på högsta hastighet 5 minuter. Det ska bli en väldigt smidig och torr deg. Låt jäsa i idealiskt 28 grader eller i avstängd ugn ca 8 timmar, tills den tredubblats i volym.
  3. Andra knådningen: Blanda alla ingredienser utom chokladen och apelsinskalen med den första degen till en smidig och mycket elastiskt deg, vilket tar ca 10 minuter. Man ska kunna dra ut en mycket tunn hinna av degen. Arbeta sedan in chokladen och apelsinskalen.
  4. Olja in arbetsbordet med lite rapsolja och dela degen i 150 g stora bitar. Riv bullar av degen och täck över dem med en bakduk 30 minuter så att degen kan spänna av.
  5. Rulla till bullar igen och ställ dem i panettone-formar elelr stora muffinsformar med skarven nedåt. Låt jäsa ca 3 timmar i 28 grader eller i en avstängd ugn tills degen jäst upp till formens kant.
  6. Sätt ugnen på 170 grader.
  7. Baka 30-35 minuter, kontrollera med termometer att brödens innertemperatur är 98 grader. Låt svalna på galler, liggande på sidan så att de behåller sin volym.
]]>
recept Wed, 30 Sep 2009 21:07:58 +0100
Pestosnurror http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/pestosnurror/ Dessa bullar går lika bra att göra med tapenade. Servera till soppor, kallskuret och vitello tonnato, som är tunnskuret kokt kalvkött med tonfisksås med kapris och oliver - fantastiskt enkelt och gott. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/pestosnurror/

Dessa bullar går lika bra att göra med tapenade. Servera till soppor, kallskuret och vitello tonnato, som är tunnskuret kokt kalvkött med tonfisksås med kapris och oliver - fantastiskt enkelt och gott.

Ingredienser (35 portioner)

  • Pesto
  • 30 g pinjekärnor
  • 120 g färska basilikablad
  • 4 vitlöksklyftor
  • 100 g riven parmesanost, helst lagrad 4 år
  • fleur de sel
  • nymalen svartpeppar
  • 1 ¼ dl extra virgin olivolja, ljus
  • Smörbullsdeg
  • 300g mjölk
  • 25 g jäst
  • 500 g vetemjöl med hög proteinhalt, gärna stenmalet
  • 200 g smör
  • 20 g strösocker
  • 15 g honung
  • 10 g havssalt

Tillagning

  1. Pesto: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg pinjekärnorna på en plåt och rosta dem gyllenbruna i ca 5 minuter.
  3. Koka upp 1 liter vatten, lägg ner basilikabladen i en sil och blanchera dem 1 minut. Kyl dem under rinnande vatten.
  4. Krama ut vätskan ur bladen och stöt dem i morteln med vitlöksklyftorna och de rostade pinjekärnorna till en jämn pasta med lite salt och peppar. Tillsätt parmesanosten och arbeta till en smidig pasta.
  5. Tillsätt oljan droppvis precis som när du gör majonnäs tills all olja är absorberad.
  6. Fyll i små burkar med lite olja på toppen. Förvara i burk i kylen. Hållbar ca 1 månad.
  7. Smörbullsdeg: Lös upp jästen i mjölken med en visp, häll den över de andra ingredienserna i degbunken och knåda en elastisk deg, ca 18 minuter. Gör ett glutenprov. Lägg den i en lätt inoljad plastlåda att jäsa till tredubbel storlek.
  8. Stöt samman degen för att frigöra gaserna och ställ in den i kylen att stelna till 1 timme.
  9. Kavla ut degen med hjälp av lite vetemjöl, 3 mm tjock, 43 cm bred och 50 cm lång. Stryk ut peston över degen och pensla kanten längst ner med lite äggstrykning. Rulla samman som till snäckor och lägg längden med skarven nedåt.
  10. Kubba upp 40 g stora snäckor och sätt av dem på bakplåt med bakplåtspapper. Pensla dem med äggstrykning och strö på lite grovt durumvetemjöl. StäII dem att jäsa tills de fördubblats i storlek, ca 45-60 minuter
  11. Sätt ugnen på 230 grader.
  12. Baka snäckorna gyllenbruna ca 10-12 minuter. Låt dem svalna på galler.
]]>
recept Wed, 30 Sep 2009 20:14:51 +0100
Italiensk citronpaj http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/italiensk-citronpaj/ Frasig och god italiensk paj med nästan bedövande god citronsmak. Citronpajen kan serveras både ljummen och kall. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/italiensk-citronpaj/

Frasig och god italiensk paj med nästan bedövande god citronsmak.

Citronpajen kan serveras både ljummen och kall.

Ingredienser (8 portioner)

  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 125 gram smör
  • 1 msk strösocker
  • 1 krm salt
  • 2 äggulor
  • 2 msk mjölk
  • Fyllning
  • 1 ½ dl färskpressad citronsaft
  • finrivet skal av 3 citroner
  • 1 ½ dl socker
  • 3 ägg
  • 3 äggulor
  • 1 ask (250 g) mascarpone
  • Övrigt
  • 1 msk solros- eller rapsolja
  • 1 ½ msk florsocker

Tillagning

  1. Blanda samman mjöl och smör med fingertopparna.
  2. Tillsätt övriga degingredienser och arbeta snabbt ihop till en deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform lite över kanten.
  4. Rulla en kavel över kanterna och ta bort överflödig deg.
  5. Ställ formen i kylskåp i c:a 30 minuter.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Blanda citronsaft, citronskal och strösocker och rör om tills sockret löst sig ordentligt.
  8. Blanda försiktigt ner ett ägg och en äggula i taget.
  9. Tillsätt mascarponen och rör om till en slät smet.
  10. Fördela citronfyllningen i pajformen och grädda mitt i ugnen tills den stelnat, 40-45 minuter. Lägg försiktigt över aluminumfolie på slutet om fyllningen får för mycket färg.
  11. Låt citronpajen svalna något.
  12. Pudra över florsocker och servera.
]]>
recept Sun, 9 Aug 2009 11:06:17 +0100
Hallonpannacottapaj http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/hallonpannacottapaj/ Syndigt god pannacotta på digestivebotten. Pajen passar bästa att göra när de svenska hallonen är mogna. Hallonpannacottapajen håller sig 1-2 dagar i kylskåp om något skulle bli över. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/hallonpannacottapaj/

Syndigt god pannacotta på digestivebotten. Pajen passar bästa att göra när de svenska hallonen är mogna.

Hallonpannacottapajen håller sig 1-2 dagar i kylskåp om något skulle bli över.

Ingredienser (10 portioner)

  • Botten
  • 80 g smör
  • 13 digestivekex
  • Pannacotta
  • 3 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 250 g färska eller tinade hallon
  • 200 g philadelphiaost
  • Garnering
  • färska hallon

Tillagning

  1. Smält smöret.
  2. Kör kex och smör i matberedare. Kan så klart även göras för hand om man vill.
  3. Tryck ut blandningen i botten på en pajform. Ställ i kylen.
  4. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
  5. Häll vispgrädde och strösocker i en tjockbottnad kastrull och sjud på svag värme tills sockret har löst upp sig.
  6. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och krama ur.
  7. Rör ner dem i sockergrädden.
  8. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna något.
  9. Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare till en puré. Är man extra ambitiös kan man sila bort kärnorna med en hushållssil.
  10. Rör ner philadelphiaosten och hallonpurén i sockergrädden.
  11. Vispa smeten slät och häll i pajformen.
  12. Låt pajen stå i kylskåpet i minst 3 timmar tills den har stelnat.
  13. Servera med färska hallon.
]]>
recept Thu, 6 Aug 2009 21:05:45 +0100
Hemlagad pasta http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/hemlagad-pasta/ Att göra sin egen pasta är enkelt. Med denna pastadeg kan man till exempel göra sin egen tagliatelle, ravioli och egna lasagneplattor. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/hemlagad-pasta/

Att göra sin egen pasta är enkelt. Med denna pastadeg kan man till exempel göra sin egen tagliatelle, ravioli och egna lasagneplattor.

Ingredienser (4 portioner)

  • 3 dl durumvetemjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk vatten
  • ½ tsk salt

Tillagning

  1. Klassisk metod: Mät upp mjölet på ett bakbord.
  2. Vispa ihop ägg, äggulor, salt, vatten och olivolja till en smet.
  3. Gör en grop i mjölet och smeten i äggblandningen.
  4. Arbeta in mjölet och knåda degen elastisk.
  5. Enkel metod: Blanda alla ingredienser i en matberedare på full fart i 60 sekunder.
  6. Vira in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåp minst 45 minuter.
  7. Dela degen i två lika stora delar.
  8. Kavla och forma degen i pastamaskin. Alternativt kavla ut varje del på lätt mjölat bakbord till en mycket tunn platta. Skär till olika former.
  9. Låt pastan ligga och torka en stund innan den kokas.
]]>
recept Sat, 3 Jan 2009 09:52:47 +0100
Italiensk plommonpaj http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/italiensk-plommonpaj/ Täckt italiensk plommonpaj för härliga fikastunder på hösten. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/italiensk-plommonpaj/

Täckt italiensk plommonpaj för härliga fikastunder på hösten.

Ingredienser (6 portioner)

  • 7 dl vetemjöl
  • 3 msk florsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 250 gram smör
  • ½ dl vatten
  • 1 ägg
  • Fyllning
  • 1 kg plommon
  • 1 ½ dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 msk potatismjöl

Tillagning

  1. Rör samman vetemjöl, florsocker, bakpulver och salt.
  2. Tillsätt sedan smöret i kuber.
  3. Tillsätt vattnet.
  4. Kör ihop degen med en matberedare.
  5. Dela degen i två bitar och rulla till bollar som du plattar ut till runda plattor.
  6. Slå in i plastfolie och låt vila c:a 30 minuter i kylen.
  7. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Blanda plommonen med socker och potatismjöl.
  9. Kavla ut ena halvan av degen och tryck ut i en pajform med höga kanter.
  10. Lägg i fyllningen.
  11. Kavla eller rulla ut resten till ett runt lock som ska vara snäppet större än pajformen.
  12. Skär ut fyra hål i deglocket och pensla med uppvispat ägg.
  13. Grädda i 15 minuter, sänk sedan värmen till 175 grader och grädda i ytterligare 25-30 minuter.
  14. Låt pajen vila en halvtimme innan den serveras med vispad grädde eller vaniljglass.
]]>
recept Mon, 27 Oct 2008 21:25:58 +0100
Grissini http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/grissini/ Snygga hårda italienska brödpinnar. Servera med parmaskina som drinktilltugg, röt lax på midsommar eller som smakneutraliserare mellan glasen på en vinprovning. Håller flera veckor om de förvaras i en lufttät burk. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/grissini/

Snygga hårda italienska brödpinnar. Servera med parmaskina som drinktilltugg, röt lax på midsommar eller som smakneutraliserare mellan glasen på en vinprovning. Håller flera veckor om de förvaras i en lufttät burk.

Ingredienser (20 portioner)

  • 25 g jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 7-8 dl vetemjöl
  • 2 tsk salt
  • 5 msk olivolja

Tillagning

  1. Lös upp jästen i vattnet.
  2. Rör i hälften av vetemjölet. Blanda i saltet och olivoljan.
  3. Rör ner resten av mjölet och blanda till en lös deg.
  4. Låt degen jäsa i ca 20 minuter till dubbel storlek.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Dela degen i två delar och kavla ut med rikligt med mjöl till ½ cm tjocklek.
  7. Pensla med vatten. Skär i 1 cm breda remsor. Skruva remsorna och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper.
  8. Låt jäsa i 15 minuter.
  9. Baka i ugnen i 20-25 minuter, tills de är gyllenbruna.
  10. Tips: Om bröden inte blir helt spröda kan man eftertorka dem i ugnen genom att stänga av värmen och öppna luckan.
]]>
recept Sun, 29 Jun 2008 08:50:27 +0100
Matbröd med smak av Italien http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/matbrod-med-smak-av-italien/ Ett lättbakat och luftigt bröd med god arom från olivolja och durumvete. Passar bra som bröd till maten. Saltmängden kan varieras lite efter personlig smak. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/matbrod-med-smak-av-italien/

Ett lättbakat och luftigt bröd med god arom från olivolja och durumvete. Passar bra som bröd till maten. Saltmängden kan varieras lite efter personlig smak.

Ingredienser (2 portioner)

  • 50 g jäst
  • 4 ½ dl vatten, fingervarmt
  • ½ dl italiensk olivolja
  • 1 msk honung
  • 1 tsk havssalt
  • 9 dl vetemjöl
  • 3 dl durumvete

Tillagning

  1. Lös upp jästen i lite av det fingervarma vattnet.
  2. Häll på resten av vattnet, honungen, havssaltet, olivoljan och arbeta in det mesta av mjölet. Låt degen jäsa till dubbel storlek, 50 minuter.
  3. Tag upp degen och knåda den slät med resten av mjölet.
  4. Dela degen i två bitar. Rulla dessa till släta bröd som läggs på en olivoljesmord plåt för att jäsa i 50 minuter.
  5. Sätt ugnen på 250 grader.
  6. Grädda bröden mitt i ugnen i 5 minuter. Sänk därefter värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 20 minuter. Brödet ska låta ihåligt när man knackar på det. Då är det färdigt.
]]>
recept Sat, 21 Jun 2008 08:52:19 +0100
Tiramisù http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/tiramisu/ Tiramisu betyder "dra mig upp" och jag antar att man syftar på kaffet och sockret som ska pigga upp efter en bättre middag. Rätten sägs ha skapats så sent som på 70-talet i norditalienska Treviso. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/tiramisu/

Tiramisu betyder "dra mig upp" och jag antar att man syftar på kaffet och sockret som ska pigga upp efter en bättre middag. Rätten sägs ha skapats så sent som på 70-talet i norditalienska Treviso.

Ingredienser (4 portioner)

  • Zabaione
  • 2 äggulor
  • 2 msk socker
  • 5 cl marsala
  • Mascarponekräm
  • 2 äggvitor
  • 200 g mascarpone
  • 12 savoiardikex
  • Espressokex
  • 5 cl espresso
  • 50 g mörk riven choklad (kan ersättas med kakao)

Tillagning

  1. Börja med zabaionen genom att vispa äggulor, socker och marsala till en luftig sås. Gör helst detta i ett vattenbad.
  2. Låt zabaionen svalna.
  3. Vispa äggvitor till hårt skum.
  4. Blanda zabaione med mascarponen och äggviteskummet till en kräm.
  5. Doppa kexen i espresso.
  6. Varva kex och kräm i en stor skål. Avsluta med riven mörk choklad.
  7. Låt svalna i flera timmar innan servering.
]]>
recept Sat, 14 Jun 2008 12:21:34 +0100
Pizzabullar Adriatico http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/pizzabullar-adriatico/ En god variant av de populära pizzabullarna. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/pizzabullar-adriatico/

En god variant av de populära pizzabullarna.

Ingredienser (20 portioner)

  • 25 g jäst
  • 2 ½ dl vatten
  • ½ dl olivolja
  • ¾ tsk salt
  • 1 tsk honung
  • 7 ½ dl vetemjöl
  • 1 ägg till pensling
  • Fyllning
  • 3 dl tomatsås eller ketchup
  • 120 g kokt skinka
  • 2 mozzarellaostar
  • 1 burk champinjoner
  • torkad oregano
  • 150 g skalade räkor
  • 1 näve färsk basilika

Tillagning

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Tillsätt vattnet och blanda med jästen.
  3. Blanda med övriga ingredienser till en smidig deg.
  4. Låt jäsa i 1 timme.
  5. Kavla ut till rektangulär platta. Bred på tomatsåsen, strö på strimmlas skinka, räkor, basilika och champinjoner. Strö över riven
  6. Rulla ihop på samma sätt som kanelsnurror och skiva rullen till ca 20 st.
  7. Låt jäsa en stund, ca 30 min.
  8. Sätt ugnen på 250 grader.
  9. Pensla med ägg, krydda med torkad oregano och strö på lite ost.
  10. Grädda mitt i ugnen i 8-10 min.
]]>
recept Sun, 1 Jun 2008 16:35:17 +0100
Rustik grissini http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/rustik-grissini/ En rustik variant på den italienska klassikern grissini. Passar perfekt på buffébordet. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/rustik-grissini/ En rustik variant på den italienska klassikern grissini. Passar perfekt på buffébordet.

Ingredienser (14 portioner)

  • 50 g jäst
  • 6 dl vatten, rumstempererat
  • 9 dl vetemjöl
  • ½ dl olivolja
  • 1 msk salt
  • 1 msk honung

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lös jästen tillsammans med salt och honung i vattnet.
  3. Baka ut degen till en platta och pensla med uppvispat ägg.
  4. Kavla ner salt och frön i degplattan och skär sen smala långa bitar. Vrid dem till spiralformade stänger och lägg dem på en smord plåt.
  5. Baka mitt i ugnen ca 7-10 minuter.
]]>
recept Thu, 29 May 2008 12:57:53 +0100
Mandelskorpor http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/mandelskorpor/ Den italienska mandelskorpmaffian har visserligen segrat, men svenska spröda mandelskorpor är inte så dumma de heller. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/mandelskorpor/

Den italienska mandelskorpmaffian har visserligen segrat, men svenska spröda mandelskorpor är inte så dumma de heller.

Ingredienser (40 portioner)

  • 1 ½ dl sötmandel
  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 ½ dl vetemjöl special

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Hacka mandeln grovt med en kökskniv.
  3. Rör ihop smör och socker.
  4. Tillsätt äggen ett i taget under omrörning.
  5. Blanda i bakpulver, mandel och mjöl.
  6. Lägg ut tre längder (ca 30 cm var) deg på en bakplåtspappersbeklädd plåt.
  7. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter.
  8. Stäng av ugnen. Ta ut plåten och skär de varma skorporna i ca 2 cm breda bitar. Sätt in plåten igen och låt skorporna torka i eftervärmen.
]]>
recept Thu, 21 Feb 2008 12:30:44 +0100
Focaccia http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/focaccia/ Detta italienska bröd finns i många tappningar, och de flesta har tyvärr inget med riktigt focacciabröd att göra. Mattemplet Peck i Milano, liksom Motta i samma stad, vet dock hur man gör. Bäst blir det med italienskt mjöl, som finns i vissa delikatessbutiker. Glutenprov: Det är viktigt att kontrollera degens konsistens under knådningen. Ta upp en bit deg och sträck den mellan tummen och pekfingret. Det ska bildas en hinna med bra elasticitet. Spricker degen lätt måste den bearbetas längre. Brister den däremot har den arbetats för länge. Foto: Klas Andersson http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/focaccia/

Detta italienska bröd finns i många tappningar, och de flesta har tyvärr inget med riktigt focacciabröd att göra. Mattemplet Peck i Milano, liksom Motta i samma stad, vet dock hur man gör. Bäst blir det med italienskt mjöl, som finns i vissa delikatessbutiker.

Glutenprov: Det är viktigt att kontrollera degens konsistens under knådningen. Ta upp en bit deg och sträck den mellan tummen och pekfingret. Det ska bildas en hinna med bra elasticitet. Spricker degen lätt måste den bearbetas längre. Brister den däremot har den arbetats för länge.

Foto: Klas Andersson

Ingredienser (1 portion)

  • Dag 1
  • Fördeg
  • 3 g jäst
  • 125 g vatten
  • 175 g vetemjöl special, eller allra helst italienskt vetemjöl
  • 5 g havssalt
  • Dag 2
  • (om degen jäst i kylskåp)
  • Bortgörning
  • 8 g jäst
  • 500 g vatten
  • 300 g fördeg
  • 850 g vetemjöl med hög proteinhalt, gärna stenmalet, eller allra helst italienskt vetemjöl
  • 125 g fint durumvetemjöl, gärna stenmalet
  • 125 g vetesurdeg
  • 25 g olivolja
  • 20 g havssalt
  • 60 g vatten
  • Garnering
  • olivolja
  • rosmarin
  • parmesanost
  • gärna även tomater, salami, coppa, oliver, ostar osv

Tillagning

  1. Dag 1: Lös upp jästen i vattnet med en visp och slå det över mjölet i hushållsmaskinen. Knåda på lägsta hastighet till en elastisk deg ca 13 minuter. Tillsätt saltet, öka hastigheten och knåda ytterligare 3 minuter. Lägg degen i en inoljad plastlåda med lock att vila 6 timmar i rumstemperatur eller 12 timmar i kylskåp.
  2. Dag 2: Lös upp jästen med en visp i vattnet, häll det över fördegen, mjölsorterna och surdegen i hushållsmaskinen. Knåda degen på lägsta hastighet 10 minuter.
  3. Tillsätt oljan och knåda ytterligare 3 minuter. Tillsätt saltet, öka hastigheten och knåda ytterligare 7 minuter till en seg och elastisk deg. Gör ett glutenprov. Är degen inte tillräckligt elastisk så knåda bara vidare.
  4. Tillsätt 60 g vatten och knåda in det mot slutet så får du längre struktur på degen och längre blåsor i bakverket.
  5. Lägg degen i en plastlåda ingniden med lite olivolja med lock och låt jäsa 1 timme.
  6. Ta upp degen och stöt ut all luft. Vik samman degen och lägg tillbaka den i lådan med skarven mot bottnen. Upprepa proceduren två gånger (sammanlagd jästid 3 timmar).
  7. Kavla ut degen och lägg den i en olivoljesmord långpanna. Nagga den med fingertopparna, pensla med olivolja och strö på rikligt med rosmarin. Dekorera på olika sätt med vad du tycker om. Låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek, ca 90 minuter.
  8. Sätt ugnen på 250 grader.
  9. Baka focaccian ca 8-10 minuter. Lägg den på ett galler att svalna. Skär upp i fyrkantiga bitar.
]]>
recept Thu, 21 Feb 2008 08:31:51 +0100
Ciabatta http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/ciabatta/ Att baka ciabatta är inget för den ovane eller otålige bagaren. Det tar nästan två dygn innan man får smaka. Men det är det värt. Har man bråttom är det bättre att uppsöka närmsta bageri. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/ciabatta/

Att baka ciabatta är inget för den ovane eller otålige bagaren. Det tar nästan två dygn innan man får smaka. Men det är det värt. Har man bråttom är det bättre att uppsöka närmsta bageri.

Ingredienser (6 portioner)

  • Fördeg
  • 3 g jäst
  • 2 ½ dl vatten
  • 4 dl vetemjöl
  • Deg
  • 6 g jäst
  • 2 ½ dl vatten
  • 4 dl durumvete
  • 2 dl vetemjöl
  • 10 g havssalt
  • olivolja

Tillagning

  1. Fördeg: lös upp jästen i vattnet och vispa i mjölet.
  2. Häll i en plastlåda och låt stå i minst 24 timmar.
  3. Deg: lös upp jästen i vattnet. Tillsätt mjölet, saltet och fördegen. Knåda i minst 10 minuter.
  4. Olja in en ungsplåt med höga kanter och lägg i degen jämt över hela. Ringla på olivolja.
  5. Jäs i minst en timme.
  6. Sätt ugnen på 250 grader.
  7. Stjälp upp degen på en durumvetemjölat bakbord. Dela den i 6 delar.
  8. Olja in plåten ytterligare och lägg dit delarna. Låt jäsa i minst 30 min.
  9. Grädda mitt i ugnen i 5 minuter. Sänk värmen till 200 grader och spruta in vatten med en blomspruta.
  10. Grädda i 10 minuter. Spruta in mer vatten.
  11. Grädda i 10 minuter till och ta ut. Lägg ciabattorna på ett galler och spruta på vatten.
]]>
recept Sun, 17 Feb 2008 21:03:13 +0100
Mandelbiscotti http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/mandelbiscotti/ Italienska mandelskorpor är härligt goda efter maten. På traditionellt toskanskt vis ska skorporna serveras med ett litet glas vin santo eller något annat sött vitt vin. Använd mandel av god kvalitet (ej ICA:s egna varor). http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/mandelbiscotti/

Italienska mandelskorpor är härligt goda efter maten. På traditionellt toskanskt vis ska skorporna serveras med ett litet glas vin santo eller något annat sött vitt vin. Använd mandel av god kvalitet (ej ICA:s egna varor).

Ingredienser (40 portioner)

  • 4 dl vetemjöl
  • 2 ½ dl socker
  • ½ tsk bakpulver
  • ½ tsk riven citron
  • 2 ägg och 1 äggula
  • 2 dl hel oskalad mandel
  • 1 äggula + 1 msk vatten

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, socker, bakpulver och rivet citronskal.
  2. Arbeta in ett ägg i taget + gulan. Det ska vara aningen löst.
  3. Tillsätt mandeln. Dela degen i två delar.
  4. Mjöla händerna och rulla ut degen till två stycken plåtlånga rullar. Lägg på plåten. Pensla med vispad äggula och vatten.
  5. Grädda 20 minuter.
  6. Ta ut plåten ur ugnen och låt svalna. Sänk ugnen till 100 grader.
  7. Skär längderna i 1,5 cm bitar lite på snedden.
  8. Sätt in i ugnen och stäng av den. Låt stå i ugnen minst 40 minuter. Låt svalna på galler.
]]>
recept Sun, 10 Feb 2008 16:57:29 +0100
Pizzadeg http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/enkel-pizzadeg/ Enkel deg till pizza. Hemligheten med en bra pizzadeg är att inte snåla med olivoljan. Vill man få den extra smidig kan man låta den jäsa lite längre och kavla ut två gånger. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/enkel-pizzadeg/

Enkel deg till pizza. Hemligheten med en bra pizzadeg är att inte snåla med olivoljan. Vill man få den extra smidig kan man låta den jäsa lite längre och kavla ut två gånger.

Ingredienser (2 portioner)

  • 25 g jäst
  • 2 dl vatten, fingervarmt
  • ½ dl olivolja
  • 1 tsk honung
  • 5-6 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt

Tillagning

  1. Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet.
  2. Tillsätt resten av vattnet, olivolja, honung, salt och nästan allt mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg.
  3. Låt jäsa minst i en halvtimme, men gärna längre.
]]>
recept Tue, 29 Jan 2008 10:15:03 +0100