Italiensk plommonpaj

Täckt italiensk plommonpaj för härliga fikastunder på hösten.

Ingredienser (6 portion)

7 dl vetemjöl
3 msk florsocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
250 gram smör
½ dl vatten
1 ägg
Fyllning
1 kg plommon
1 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 msk potatismjöl

Tillagning

Rör samman vetemjöl, florsocker, bakpulver och salt.

Tillsätt sedan smöret i kuber.

Tillsätt vattnet.

Kör ihop degen med en matberedare.

Dela degen i två bitar och rulla till bollar som du plattar ut till runda plattor.

Slå in i plastfolie och låt vila c:a 30 minuter i kylen.

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda plommonen med socker och potatismjöl.

Kavla ut ena halvan av degen och tryck ut i en pajform med höga kanter.

Lägg i fyllningen.

Kavla eller rulla ut resten till ett runt lock som ska vara snäppet större än pajformen.

Skär ut fyra hål i deglocket och pensla med uppvispat ägg.

Grädda i 15 minuter, sänk sedan värmen till 175 grader och grädda i ytterligare 25-30 minuter.

Låt pajen vila en halvtimme innan den serveras med vispad grädde eller vaniljglass.

Fler liknande recept