Recept kummin- och västerbottensostbröd

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Kummin- och västerbottensostbrödStjärnrecept

Detta saftiga bröd är hållbart, och med ett lager gott smör ovanpå är det en riktig njutning. Servera gärna goda charkuterier till, och saltgurka och rädisor med flingsalt. Hovtraktör Werner Vögeli vurmade mycket för den goda västerbottensosten. Tyvärr är inte Werner med oss längre, men hans mission lever vidare med alla elever som fått sin utbildning på Operakällaren.

Receptet är hämtat ur boken Bröd & kaffebröd (Norstedts). Köp den på Bokus för 240 kr.

Utskriftsvänlig version

Kummin- och västerbottensostbröd med sökord som kummin, västerbottensost, jan hedh, råg och surdeg

Ingredienser (2 portioner)

  • Dag 1
  • Skållning
  • 250 g vatten
  • 125 g fint rågmjöl, gärna stenmalet
  • 1O g havssalt
  • 10 g hel kummin
  • Dag 2
  • Raskdeg
  • 250 g vatten
  • 40 g jäst
  • 395 g skållning
  • 400 g fint rågmjöl, gärna stenmalet
  • Bortgörning
  • 1 085 g raskdeg
  • 115 g mörk ljunghonung
  • 425 g vetemjöl med hög proteinhalt, gärna stenmalet
  • 25 g smör
  • 100 g rågsurdeg
  • 300 g västerbottensost, i små tärningar

Tillagning

  1. Dag 1: Koka upp vattnet och häll det kokande över mjöl, salt och kummin. Rör om till en slät massa med en slev. Låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
  2. Dag 2: Lös jästen med en visp i vattnet och slå det över skållningen i degbunken. Tillsätt mjölet och blanda degen väl (den bör hålla 28 grader). Täck över den med en bakduk och låt jäsa 1 timme.
  3. Häll honungen på raskdegen med vetemjöl, smör och råg surdeg. Knåda till en elastisk deg på lägsta hastighet ca 15 minuter. Gör ett glutenprov.
  4. Knåda in osttärningarna i degen. Lägg den i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt vila 30 minuter.
  5. Lägg upp degen på mjölat bakbord, dela den på mitten och riv till runda bullar. Lägg bröden i två starkt mjölade korgar, med slutet uppåt. Jäs till dubbel volym under duk ca 45-60 minuter.
  6. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en stenskiva eller bakplåt.
  7. Häll upp bröden ur korgarna och ställ in dem i ugnen med hjälp av en spade. Spruta in rikligt med vatten i ugnen med en blomspruta och sänk temperaturen till 180 grader efter 5 minuter. Lufta ugnen efter 20 minuter genom att öppna luckan. Upprepa luhningen en gång under bakningen.
  8. Baka bröden 60-70 minuter, kontrollera innertemperaturen med en termometer, den ska vara 98 grader då är de färdigbakade. Ställ dem på galler att svalna.

Kommentera detta Kummin- och västerbottensostbröd recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013