Bröd- och bakrecept från Mellanöstern http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/mellanostern/ Bröd- och bakrecept från Mellanöstern. Recept från Receptcentralen.se Tue, 23 Jul 2019 13:31:33 +0100 sv Hansson, Daniel Alinge, Henrik Copyright 2019 Lahmacun http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/lahmacun/ Pizzaliknaderätt som framförallt serveras i den kurdiska-delen av Turkiet. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/lahmacun/

Pizzaliknaderätt som framförallt serveras i den kurdiska-delen av Turkiet.

Ingredienser (4 portioner)

  • Deg
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 1 msk olivolja
  • ½ tsk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 dl vatten
  • Fyllning
  • 200 g lammfärs
  • 2 gula lökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk pulbiber (eller chilipulver)
  • 1 tomat
  • 1 knippe persilja
  • 1 grön paprika
  • salt
  • nymald svartpeppar

Tillagning

  1. Häll mjölet i en bunke och för en grop i mitten.
  2. Häll i salt, strösocker och olja.
  3. Knåda fram en jämn deg genom att tillsätta vatten lite i taget.
  4. Låt degen vila 30 minuter under fuktig bakduk.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Finhacka persilja lök och vitlök.
  7. Skala tomaten och skär i små tärningar.
  8. Skölj paprikan och skär i små tärningar.
  9. Lägg lammfärsen i en skål.
  10. Blanda med persiljan löken vitlöken tomaten och paprikan.
  11. Tillsätt tomatpuré och pulbiber.
  12. Bearbeta det hela till en jämn smet.
  13. Strö mjöl på ett bakbord.
  14. Dela degen i 4 delar.
  15. Platta till degklumparna och kavla sedan ut till runda kakor.
  16. Fördela färsblandningen över kakorna.
  17. Grädda mitt i ugnen c:a 10 minuter.
  18. Lägg gärna på lite färsk persilja som dekoration efter gräddningen.
]]>
recept Sat, 20 Jun 2009 12:53:05 +0100
Arabiskt bröd http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/arabiskt-brod/ Ett snyggt arabiskt bröd som både kan serveras till maten eller fyllas med mat. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/arabiskt-brod/

Ett snyggt arabiskt bröd som både kan serveras till maten eller fyllas med mat.

Ingredienser (14 portioner)

  • 25 g jäst
  • 4 dl vatten
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 2 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 1 msk olivolja
  • 13-14 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Smula ned jästen i en bunke.
  2. Tillsätt vatten, yoghurt, salt, honung och olivolja.
  3. Rör så att allt löser sig.
  4. Tillsätt nästan allt vetemjöl och arbeta kraftigt till en smidig deg.
  5. Forma runda bullar à 90 g och låt dem jäsa i minst 45 minuter under bakduk.
  6. Tryck ut till rundlar stora så att det får plats 6 stycken per plåt.
  7. Låt jäsa i 45 minuter.
  8. Sätt ugnen på 250 grader.
  9. Grädda bröden strax över mitten i ugnen i 8-10 minuter tills de jäst upp och fått fin färg.
  10. Ta ut ur ugnen och spruta med vatten.
  11. Låt svalna under bakduk.
]]>
recept Sat, 18 Apr 2009 16:09:16 +0100
Baklava http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/baklava/ En härligt frasig och mycket söt arabisk kaka. Avnjuts helst med starkt svart kaffe. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/baklava/

En härligt frasig och mycket söt arabisk kaka. Avnjuts helst med starkt svart kaffe.

Ingredienser (30 portioner)

  • 10 ark filodeg
  • 250 g smör
  • Fyllning
  • 300 g hackade valnötter, pistaschnötter och sötmandlar
  • 1 krm malen nejlika
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 3 msk socker
  • Sockerlag
  • 4 dl socker
  • 2 dl vatten
  • ½ dl citronsaft

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Halvera filodegsarken till ca 20x30 cm (Håll dem fuktiga under en våt handduk, de torkar lätt).
  3. Smält smöret och pensla botten av en rektangulär form, cirka 20x30 cm.
  4. Blanda nötter, nejlika, kardemumma och socker.
  5. Lägg det första filoarket i formen och pensla det med smör.
  6. Strö över mandelhacket. Fortsätt likadant med resten av filloarken. Det ska vara många lager.
  7. Skåra ut kakor i fyrkanter, cirka 15 st. Pensla översta lagret med vatten och lägg över ett bakplåtspapper.
  8. Grädda kakorna i ugnen ca 1 timme.
  9. Koka upp socker, vatten och citronsaft.
  10. Låt sockerlagen koka på svag värme cirka en kvart. Låt den svalna.
  11. Häll den över den färdiggräddade kakan så att allt täcks.
  12. Ställ kakan åt sidan cirka två timmar. Skär sedan varje fyrkant i trekanter.
]]>
recept Wed, 16 Apr 2008 12:37:44 +0100