Recept mjuka kakor http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/mjuka-kakor/ Recept mjuka kakor. Recept från Receptcentralen.se Tue, 23 Jul 2019 15:08:01 +0100 sv Hansson, Daniel Alinge, Henrik Copyright 2019 Enkla muffins http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/enkla-muffins/ Saftiga och goda enkla muffins. Man kan smaksätta med bär om man har lust. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/enkla-muffins/

Saftiga och goda enkla muffins. Man kan smaksätta med bär om man har lust.

Ingredienser (12 portioner)

  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver

Tillagning

  1. Smält smöret och låt svalna.
  2. Sätt ugnen på 200 grader varmluft/225 vanlig.
  3. Vispa ägg och socker pösigt (enklast med maskin).
  4. Blanda ner mjölken i äggsmeten tillsammans med det avsvalnade smöret.
  5. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
  6. Rör i mjölblandningen försiktigt i smeten.
  7. Häll smeten i formarna.
  8. Grädda muffinsen i mitten av ugnen ca 10-12 minuter.
]]>
recept Wed, 24 Oct 2012 19:35:05 +0100
Radiokaka http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/radiokaka/ Klassisk svensk kaka som såklart fått sitt namn för att den ser ut lite som fronten på en gammal transistorradio. Tycker man radiokaka är ett töntigt namn så kan man istället kalla den vid något av sina andra namn, som tex kexkaka, ischokladkaka eller källarkaka. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/radiokaka/

Klassisk svensk kaka som såklart fått sitt namn för att den ser ut lite som fronten på en gammal transistorradio. Tycker man radiokaka är ett töntigt namn så kan man istället kalla den vid något av sina andra namn, som tex kexkaka, ischokladkaka eller källarkaka.

Ingredienser (20 portioner)

  • 200 g kokosfett
  • 200 g mörk blockchoklad
  • 2 ägg
  • 3 dl florsocker
  • mariekex

Tillagning

  1. Smält kokosfett tillsammans med blockchoklad på svag värme i en kastrull. Låt svalna.
  2. Vispa ägg och florsocker vitt och pösigt.
  3. Rör ner det avsvalnade kokosfettet.
  4. Klä ev avlång form (typ en 1 1/2 liters brödform) med bakplåtspapper.
  5. Börja med ett lager smet och varva sen mariekex och smet 3 gånger. Avsluta med smet.
  6. Låt kaka stå i kylskåp några timmar eller över natten.
  7. När den ska serveras skär man den i tunna skivor.
]]>
recept Sat, 29 Oct 2011 07:01:41 +0100
Amerikanska chokladmuffins http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/amerikanska-chokladmuffins/ Stora härliga muffins av amerikansk typ som blir så mätt på att man kan skippa lunchen. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/amerikanska-chokladmuffins/

Stora härliga muffins av amerikansk typ som blir så mätt på att man kan skippa lunchen.

Ingredienser (10 portioner)

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 ¾ dl strösocker
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 1 dl kakaopulver
  • 200 g mjölkchoklad (vi använde mintkrokant, men man kan ta sin personliga favorit)
  • 1 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl rapsolja

Tillagning

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Blanda mjöl, strösocker, bakpulver, vaniljsocker, salt och kakaopulver väl.
  3. Vispa ihop ägg, mjölk och rapsolja i ca 1 minut med elvisp eller KitcheAid.
  4. Häll ner äggvispet i mjölblandningen och blanda till en jämn smet.
  5. Fördela smeten i pappersformar för Amerikanska muffins. Fyll dem till ungefär hälften.
  6. Dela chokladkakan i halvstora rektangulära bitar och tryck ner dem lite lätt, med kortsidan först, i muffinsarna.
  7. Grädda 20-25 minuter i mitten av ugnen.
]]>
recept Sun, 27 Mar 2011 17:43:15 +0100
Lemon Meringue Cupcakes http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/lemon-meringue-cupcakes/ Läckra och fräscha cupcakes med marängfrosting med härlig citronsmak. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/lemon-meringue-cupcakes/

Läckra och fräscha cupcakes med marängfrosting med härlig citronsmak.

Ingredienser (12 portioner)

  • Muffins
  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 125 g osaltat smör
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • Fyllning
  • lemoncurd
  • Marängfrosting
  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk citronsaft

Tillagning

  1. Muffins: Sätt ugnen på 175 grader
  2. Vispa ägg och strösocker en stund, så att det blir ljust och luftigt.
  3. Tillsätt smält smör och mjölk under fortsatt vispning.
  4. Tillsätt de torra ingredienserna i omgångar under fortsatt vispning.
  5. Fyll formarna till 2/3 och grädda tills de fått färg och är torra inuti, använd teststicka.
  6. Låt svalna.
  7. Fyllning: Skär av ett litet lock och gröp ur. Fyll med lemon curd och sätt tillbaka locket.
  8. Marängfrosting: Vispa äggvitorna tillsammans med sockret och citronsaften ett par minuter. 
  9. Fortsätt sedan att vispa marängen över en kastrull med sjudande vatten. 
  10. Vispa tills det blir tjockt och krämigt och marängen ska kännas fingervarm och sockret ha smält helt. Det tar ca 10 minuter.
  11. Ta skålen bort från värmen och vispa vidare tills marängen svalnat, den här delen tar en stund och görs lättast med en maskin av KitchenAid-typ, men man kan göra det för hand om man är uthållig. IU maskin tar det ca 10 minuter och förhand ungefär det dubbla. Vispa tills marängen börjar kännas småseg och går att vända upp-och-ned utan att den rinner ut.
  12. Ställ i kylskåpet ett tag.
  13. Spritsa på frostingen på muffinsen.
  14. Bränn av försiktigt med en gasbrännare.
]]>
recept Mon, 17 Jan 2011 18:18:43 +0100
Kladdkakemuffins http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/kladdkakemuffins/ Kladdkaka eller muffins till kaffet? Varför välja när man kan få både och! http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/kladdkakemuffins/ Kladdkaka eller muffins till kaffet? Varför välja när man kan få både och!

Ingredienser (12 portioner)

  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2 ½ dl strösocker
  • 1 ½ tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 3/4 dl kakaopulver
  • ½ tsk bakpulver
  • 2 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret och låt svalna.
  3. Vispa ägg och socker poröst.
  4. Blanda bakpulvret, vaniljsockret, salt, kakao, bakpulver och vetemjöl.
  5. Rör ner det avsvalnande smöret.
  6. Fyll muffinsformar till ungefär hälften med smet.
  7. Grädda i 200 grader i ca 10-12 minuter.
]]>
recept Tue, 7 Dec 2010 12:52:13 +0100
Julstjärnor http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/julstjarnor/ Innan finska separatister skriver kommentarer som "dettaaa e int finska juuuulstjärnor" så ber vi att få det noterat att vi enbart har kallat dem för "julstjärnor". Finska julstjärnor görs med nånslags katrinplommonmos. Vi tog svensk hallonsylt istället. Våra blev garanterat snyggare och säkert godare. Här finns vårt recept på [a href=*http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/smordeg/*]smördeg.[/a] http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/julstjarnor/

Innan finska separatister skriver kommentarer som "dettaaa e int finska juuuulstjärnor" så ber vi att få det noterat att vi enbart har kallat dem för "julstjärnor".

Finska julstjärnor görs med nånslags katrinplommonmos. Vi tog svensk hallonsylt istället. Våra blev garanterat snyggare och säkert godare.

Här finns vårt recept på smördeg.

Ingredienser (10 portioner)

  • 1 sats smördeg
  • hallonsylt
  • 1 dl florsocker
  • ca 1 msk kallt vatten

Tillagning

  1. Sätt ugen på 225 grader.
  2. Kavla ut smördegen på ett lätt mjölat bakbord till storleken 18 x 45.
  3. Skär i 10 kvadrater. Skär fyra snitt nästan in till mitten från hörnorna. Vik in varannan flik till mitten och tryck till.
  4. Lägg en klick hallonsylt i mitten.
  5. Lägg på kalla plåtar med bakplåtspapper.
  6. Låt vila 5 minuter.
  7. Grädda mitt i ugnen i 13-14 minuter. Sänk värmen till 200 grader efter 2 minuter.
  8. Låt svalna på galler.
  9. Blanda florsocker och vatten till glasyr och lägg en klick på varje kaka.
]]>
recept Sat, 20 Nov 2010 13:51:55 +0100
Smördeg http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/smordeg/ Göra egen smördeg är inte så svårt om man bara är noggrann. Detta recept är med riktigt smör. Vill man förenkla det lite så använder man margarin istället, precis som i butikernas "smördeg", men det blir inte riktigt lika gott. Av smördegen kan man göra oräkneliga kakor och även endel maträtter. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/smordeg/

Göra egen smördeg är inte så svårt om man bara är noggrann. Detta recept är med riktigt smör. Vill man förenkla det lite så använder man margarin istället, precis som i butikernas "smördeg", men det blir inte riktigt lika gott.

Av smördegen kan man göra oräkneliga kakor och även endel maträtter.

Ingredienser (1 portion)

  • 275 g vetemjöl
  • 1 ¼ d kallt vatten
  • 1 tsk ättika
  • 200 g osaltat smör
  • 1 liten nypa finsalt

Tillagning

  1. Ingredienserna bör i möjligaste mån ha samma temperatur. Frys alltså mjölet nån kvart och ta fram smöret. Eller förvara alla ingredienser i kylskåp några timmar innan bakningen ska ske.
  2. Häll det mesta av mjölet i en bunke helst en maskin typ matberedare eller kitchenaid.
  3. Tillsätt vatten, ättika och knappt 25 g smör.
  4. Arbeta ihop till en deg. Låt vila 15 minuter i plastpåse eller inlindad i plast- eller aluminiumfolie i kylen.
  5. Ta ut degen och skär ett djupt kryss i mitten. Kavla så att degen bildar en fyrkant 30 x 30 cm.
  6. Ruta in en kvadrat vars sidor skär deghörnen.
  7. Skiva resten av smöret och lägg det på kvadraten.
  8. Vik degen så att hörnen möts på mitten och bildar ett kuvert. Vänd degen upp och ner.
  9. Kavla eller platta ut degen försiktigt.
  10. Mjöla lätt på både över- och undersida,så att degen inte fäster vid bakbordet. Degen ska vara 30 x 30 cm.
  11. Vik degen i 3 delar åt ena hållet. Platta till den försiktigt och vik den sedan i 3 delar åt andra hållet.
  12. Låt den vila kallt minst 15 minuter.
  13. Kavla ut degen på nytt till en något större fyrkant än vid förra vikningen.
  14. Vik ihop degen 3 gånger åt ena hållet, kavla och 3 gånger åt andra hållet och kavla.
  15. Låt vila kallt minst 15 minuter.
  16. Upprepa vikning och kavling 1 gång till.
  17. Nu är degen klar att bakas med.
]]>
recept Sat, 20 Nov 2010 08:10:10 +0100
Chokladtröst med vispad grädde http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/chokladtrost-med-vispad-gradde/ Choklad tröstar bra! En supersnabb favorit på fikabordet, efter sjuttonminuter i ugnen är den perfekt. Piffa upp kladdkakan med lite pudrad kakao eller florsocker som man enkelt får på plats med hjälp av en tesil. Perfekt för den rätta cafékänslan. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/chokladtrost-med-vispad-gradde/

Choklad tröstar bra! En supersnabb favorit på fikabordet, efter sjuttonminuter i ugnen är den perfekt.

Piffa upp kladdkakan med lite pudrad kakao eller florsocker som man enkelt får på plats med hjälp av en tesil. Perfekt för den rätta cafékänslan.

Ingredienser (8 portioner)

  • 100 g smör
  • 100 g mörk choklad
  • 2 ägg
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • Till servering
  • florsocker
  • vispad grädde

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj och bröa en rund form med löstagbar botten.
  3. Smält smör och choklad på låg värme i en kastrull.
  4. Vispa ägg och socker lätt. Blanda samman vetemjöl och salt.
  5. Rör ihop samtliga ingredienser till en jämn smet och bred ut i formen.
  6. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
  7. Sikta florsocker över kakan och servera med vispad grädde.
]]>
recept Wed, 17 Nov 2010 18:39:15 +0100
Flapjack http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/flapjack/ Brittisk havrekaka som börjar bli poppis även här. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/flapjack/

Brittisk havrekaka som börjar bli poppis även här.

Ingredienser (30 portioner)

  • 500 g smör
  • 400-500 g råsocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1200 g havregryn
  • 1 nypa salt

Tillagning

  1. Värm ugnen till 150 grader.
  2. Värm smöret, sockret och sirapen i en kastrull tills smöret smält.
  3. Tillsätt havregryn och rör till en smet.
  4. Häll smeten i en smörjd långpanna och fördela smeten jämntjockt över hela ytan.
  5. Baka i ugnen 25 minuter tills kakan fått en jämn, gyllenbrun färg.
  6. Ta ut och låt svalna i cirka fem minuter. Skär sedan kakan i lagom stora bitar, till exempel 5x10 cm. Låt kakorna svalna helt och hållet i formen.
]]>
recept Tue, 2 Nov 2010 20:19:12 +0100
Halloween mini cupcakes http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/halloween-mini-cupcakes/ Småläskiga minicupkakes till halloween! De är både bus och godis i samma form. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/halloween-mini-cupcakes/

Småläskiga minicupkakes till halloween! De är både bus och godis i samma form.

Ingredienser (20 portioner)

  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 ½ tsk vaniljsocker
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl vaniljyoghurt
  • Frosting
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 4 dl florsocker
  • 1-2 msk färskpressad citron
  • karamellfärg
  • Dekoration
  • Sockerpasta
  • svart tårtfärg

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa socker och ägg poröst.
  3. Blanda vaniljsocker, bakpulver och mjöl i en annant skål.
  4. Rör sedan i det i äggsmeten.
  5. Blanda i yoghurten.
  6. Fördela smeten i små muffinsformar och grädda i ca 8 minuter i mitten av ugnen.
  7. Låt dem svalna helt.
  8. Frosting: Vispa smöret riktigt mjukt med en elvisp, häll i florsockret och fortsätt vispa på låg fart.
  9. Häll i grädden och fortsätt vispa en stund till.
  10. Dela upp frostingen i skålar och färga i olika färger. Spritsa eller bred krämen cupcakesen.
  11. Dekorera med utkavlad vit sockerpasta och gör mun och ögon med (ätbar) svart penna eller svart tårtfärg.
]]>
recept Sun, 31 Oct 2010 13:36:00 +0100
Gula rutor http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/gula-rutor/ Saftig och enkel långpannekaka. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/gula-rutor/ Saftig och enkel långpannekaka.

Ingredienser (40 portioner)

  • Botten
  • 4 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 300 g vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 2 ½ dl varmt vatten
  • Glasyr
  • 200 g smät smör
  • 2 ½ dl strösocker
  • 2 äggulor
  • 4 msk vaniljsocker
  • Garnering
  • 1 ½ dl kokosflingor

Tillagning

  1. Klä en långpanna med bakplåtspapper.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Botten: Vispa ägg och socker pösigt.
  4. Blanda vetemjöl och bakpulver och tillsätt det i äggsmeten. Rör om.
  5. Tillsätt det varma vattnet under omrörning.
  6. Grädda i ca. 15 minuter, prova med sticka.
  7. Låt svalna.
  8. Glasyr: Smält smöret, tillsätt socker, äggulor och vaniljsocker under omrörning.
  9. Bred glasyren på kakan.
  10. Strö över kokos.
  11. Låt kakan stå kallt.
  12. Skär i rutor.
]]>
recept Sun, 31 Oct 2010 10:57:48 +0100
Klenäter http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/klenater/ Klassisk julkaka här i Leif Mannerströms version. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/klenater/

Klassisk julkaka här i Leif Mannerströms version.

Ingredienser (35 portioner)

  • 50 g smör
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • ½ dl ljus sirap
  • 1 msk konjak
  • rivet skal av ½ citron
  • 3 dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • olja till fritering
  • Till garnering
  • strösocker
  • kanel

Tillagning

  1. Smält smöret.
  2. Rör ihop ägg, äggula och sirap med konjak och citronskal.
  3. Tillsätt smöret.
  4. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen vila i kyl i minst 1 timme.
  5. Kavla ut degen tunt, 2-3 millimeter.
  6. Sporra ut 2-3 centimeter breda och 10 centimeter långa rutor/remsor och skär en skåra i mitten på varje bit.
  7. Trä den ena degsnibben genom skåran så att degbiten blir vriden.
  8. Värm oljan till 170 grader.
  9. För att prova om oljan är lagom varm lägger man ner en bit vitt bröd. Om brödet är gyllene efter ca l minut så är temperaturen på oljan bra.
  10. Fritera några klenäter i taget tills de är gyllene, ca 1 minut på var sida.
  11. Lyft upp och låt dem rinna av på hushållspapper.
  12. Vänd dem i socker och kanel.
]]>
recept Thu, 28 Oct 2010 18:24:24 +0100
Ambrosiakaka http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/ambrosiakaka/ Få kakor har fått ett så tragiskt öde som ambrosiatårtan, som tillverkas av industrin i förpackningar som håller sig i flera månader och är fulla av konserveringsmedel. På Blekingsborgs konditori bakade vi dem på riktigt och kunderna köpte dem alltid så fort de var klara. Traditionellt strös glasyren bara med hackade syltade apelsinskal, men Kurt på Blekingsborgs konditori ville att vi skulle strö på lite pistaschmandel också. På den tiden färgade man vit mandel med grön färg för att den skulle se ut som pistaschmandel, men det var svårt att få tag i pistaschmandel då. De användes bara till praliner. /Jan Hedh Fondant betyder smältande på franska. Genom tableringen blir sockerkristallerna små, vilket ger en smältande känsla. Glykosen gör att sockerarterna spjälkar sig, får smidig konsistens och bildar små kristaller. Tillsats av vinsten förekommer också, vilket inverterar fondanten (gör den mjukare) och kan göra den rinnande i praliner. Fondant glänser mycket mer än en så kallad vattenglasyr, som bara består av vatten och florsocker, men värmer man den för mycket tappar den sin glans. Till glasering av bakverk som mazariner, petits-fours och schweiziska tebröd, värmer man den till mellan 35 och 40 grader. Viktigt är att först pensla de bakverk man ska glasera med ett tunt lager lager aprikotyr, annars suger bakverket åt sig vattnet från fondanten och glasyren "dör", det vill säga den mister sin glans. Lägg fondanten i en glasburk och stänk vatten på ytan. Sätt på ett tättslutande lock och förvara i kyl. Då håller den sig i flera veckor. Ska fondanten användas till glasering, värm försiktigt till mellan 35 och 40 grader och tunna eventuellt ut med sockerlag. Tunna aldrig ut med bara vatten, då blir det ingen glans på glasyren. Aprikotyr Används som underlag till glaserade bakverk och till att pensla på smördegsbakverk med frukt. Förvaring: i kyl håller de sig i 2-3 dagar. Ska de frysas, frys in dem oglaserade. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/ambrosiakaka/

Få kakor har fått ett så tragiskt öde som ambrosiatårtan, som tillverkas av industrin i förpackningar som håller sig i flera månader och är fulla av konserveringsmedel.

På Blekingsborgs konditori bakade vi dem på riktigt och kunderna köpte dem alltid så fort de var klara.

Traditionellt strös glasyren bara med hackade syltade apelsinskal, men Kurt på Blekingsborgs konditori ville att vi skulle strö på lite pistaschmandel också. På den tiden färgade man vit mandel med grön färg för att den skulle se ut som pistaschmandel, men det var svårt att få tag i pistaschmandel då. De användes bara till praliner. /Jan Hedh

Fondant betyder smältande på franska. Genom tableringen blir sockerkristallerna små, vilket ger en smältande känsla. Glykosen gör att sockerarterna spjälkar sig, får smidig konsistens och bildar små kristaller.

Tillsats av vinsten förekommer också, vilket inverterar fondanten (gör den mjukare) och kan göra den rinnande i praliner.

Fondant glänser mycket mer än en så kallad vattenglasyr, som bara består av vatten och florsocker, men värmer man den för mycket tappar den sin glans. Till glasering av bakverk som mazariner, petits-fours och schweiziska tebröd, värmer man den till mellan 35 och 40 grader.

Viktigt är att först pensla de bakverk man ska glasera med ett tunt lager lager aprikotyr, annars suger bakverket åt sig vattnet från fondanten och glasyren "dör", det vill säga den mister sin glans.

Lägg fondanten i en glasburk och stänk vatten på ytan. Sätt på ett tättslutande lock och förvara i kyl. Då håller den sig i flera veckor. Ska fondanten användas till glasering, värm försiktigt till mellan 35 och 40 grader och tunna eventuellt ut med sockerlag. Tunna aldrig ut med bara vatten, då blir det ingen glans på glasyren.

Aprikotyr Används som underlag till glaserade bakverk och till att pensla på smördegsbakverk med frukt.

Förvaring: i kyl håller de sig i 2-3 dagar. Ska de frysas, frys in dem oglaserade.

Ingredienser (30 portioner)

  • Klassisk mördeg
  • 600 g vetemjöl
  • 400 g smör
  • 200 g socker
  • 100 g ägg (ca 2 st)
  • Fondant
  • 200 g vatten (2 dl)
  • 500 g socker
  • 100 g glykos (stärkelsesirap)
  • Aprikotyr
  • 100 g aprikossylt, passerad utan bitar (se t ex aprikossylt i Jan Hedhs bok Sylt och marmelad)
  • 25 g pressad citronsaft
  • 25 g socker
  • 25 g vatten
  • Snabbsyltade apelsinskal eller citronskal (behövs 150 g till detta recept)
  • 1 kg apelsiner eller citroner
  • 1 kg vatten (1 liter)
  • 1 kg socker
  • 1 vaniljstång
  • Ambrosiamassa
  • 500 g mandelmassa 50/50
  • 200 g smör
  • 100 g äggula (ca 5 st)
  • 200 g ägg (ca 4 st)
  • 50 g vetemjöl
  • Övrigt
  • 30 mazarinformar
  • 1 droppe grön färg, helst växtfärg
  • 50 g pistaschmandel

Tillagning

  1. Klassisk mördeg: Sikta vetemjölet på bakbordet. Forma det till en ring.
  2. Lägg det rumsvarma smöret och sockret i mitten.
  3. Nyp samman till en smulig massa och tillsätt äggen. Arbeta med händerna till en deg.
  4. Rulla in degen i plastfilm och förvara den minst 1 timme i kylen.
  5. Fondant: Mät upp vatten i en kastrull. Tillsätt sockret under vispning.
  6. Sätt kastrullen på plattan och värm på svag värme så att sockret löser sig ordentligt. Ta bort eventuellt skum på ytan med en tesil.
  7. Tillsätt glykos.
  8. Koka därefter på så hög värme som möjligt. Pensla kontinuerligt ner sockerkristallerna från kastrullens insida med en pensel som doppas i vatten då och då. Att sätta ett lock på på glänt ger samma effekt.
  9. Så fort sockerlagen har uppnått 180 grader, häll ut den på en vattenstänkt yra, helst en marmorskiva eller en väl rengjord diskbänk.
  10. Stänk sockerlagen med kallt vatten så att ingen skorpa bildas på ytan.
  11. Efter ca 5 minuter, när massan svalnat, kan du bearbeta den med en målarspackel tills glasyren vitnar.
  12. Aprikotyr: Koka upp samtliga ingredienser. Sjud sedan på svag värme tills massan blir en tjock gelé.
  13. Gör ett geléprov genom att droppa en droppe på en tallrik. Känn på den efter 1 minut, den ska vara fast och inte klibba vid beröringen.
  14. Snabbsyltade apelsinskal eller citronskal: Tvätta frukten noga med en borste under rinnande vatten.
  15. Skåra skalet i 4 delar och dra bort det. Pressa saften ur frukten, frys in den och använd till något annat, till exempel sorbet.
  16. Koka skalen i vatten under lock i ca 30 minuter eller tills de är alldeles mjuka. Spola med kallt vatten och låt dem rinna av på en sikt.
  17. Koka upp 1 liter vatten med 250 g socker och 1 vaniljstång.
  18. Lägg ner skalen och koka upp igen. Låt lagen sjuda på ca 90 grader i 15 minuter. Tillsätt ytterligare 250 g socker och sjud i ytterligare 15 minuter. Upprepa proceduren två gånger till med 250 g socker varje gång.
  19. Häll upp på steriliserade burkar och konservera dem i vattenbad i 20 minuter i 80 grader varm ugn.
  20. Förvara burkarna i kylskåp.
  21. Ambrosiamassan: Blanda den rumstempererade mandelmassan med 1/3 av det rumstempererade smöret till en smidig massa, med hjälp av vinge om du har matberedare, annars för hand.
  22. Blanda in ytterligare 1/3 av smöret, vetemjölet och slutligen resterande smör till en klumpfri massa.
  23. Tillsätt de rumstempererade äggen ett och ett. Blanda bara precis så att alla ingredienser är inblandade.
  24. Färdigställning: Arbeta den kalla mördegen smidig för hand.
  25. Sätt ugnen på 190 grader.
  26. Sätt ut de rengjorda mazarinformarna på bakbordet.
  27. Arbeta den kalla mördegen jämn och smidig för hand.
  28. Kavla ut den ca 3 mm tjock med hjälp av en kavel och vetemjöl.
  29. Rulla upp degen på kaveln och rulla ur den över formarna.
  30. Dofta över med mjöl och för samman formarna lite.
  31. Ta en degbit och slå ner degen i formarna. Kavla över med kaveln så att degen lossar från formarna.
  32. Sätt av formarna på bakplåt och fyll dem med ambrosiamassa med hjälp av en plastspritspåse. Använd slät tyll nr 12 eller klipp en hål framtill.
  33. Baka gyllenbruna i ca 18 minuter.
  34. Strö över socker, täck med en bakplåtspapper och lägg en bakplåt med kanter ovanpå (utan kant åker de lätt av plåten när man vänder på den). Vänd alltsammans uppochner så att ovansidan på kakorna blir jämn.
  35. Låt svalna med formarna på.
  36. Aprikotera de kalla kakorna eller tårran med kokande aprikoryr.
  37. Värm fondanten till 35 grader. Färgsätt med 1 droppe grön växtfärg.
  38. Doppa kakorna i glasyren och stryk bort överflödig fondanr med hjälp av en palett.
  39. Strö på en blandning av hackade apelsinskal och pistaschmandel.
  40. Vill du göra en tårta istället så gör på samma sätt men med 1/2 recept.
]]>
recept Tue, 12 Oct 2010 18:43:17 +0100
Japonais (Japaner) http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/japonais-japaner/ Dessa kakor var specialitet på Conditori Lundagård i Lund när jag arbetade där och ugnarna var fulla av japanbottnar hela dagen eftersom efterfrågan var så stor på denna hasselnötssmakande kaka. Vi gjorde den som tårta också. Receptet kommer ursprungligen från Schweiz, och Max Hämmerli, som var verkmästare, tog med sig receptet från sitt hemland. Max hade senare konditori Malmö, där han också tillverkade japaner. Denna kaka är fantastisk om man gör den på rätt sätt. Konditorer stryker ut marängen med en plåtschablon men det går lika bra att spritsa upp bottnarna, vilket är orginalet. Ursprungligen spritsade man chokladfondant ovanpå men jag tar mörk choklad istället, vilket inte blir så sött. /Jan Hedh Tips! Får du inte tag i kakaosmör i affären så gå in på något konditori och fråga om du kan köpa kakaosmör där. Förvaring: Förvara dem i kylen tills de ska ätas. De är hållbara i ca 3 dagar. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/japonais-japaner/

Dessa kakor var specialitet på Conditori Lundagård i Lund när jag arbetade där och ugnarna var fulla av japanbottnar hela dagen eftersom efterfrågan var så stor på denna hasselnötssmakande kaka. Vi gjorde den som tårta också. Receptet kommer ursprungligen från Schweiz, och Max Hämmerli, som var verkmästare, tog med sig receptet från sitt hemland. Max hade senare konditori Malmö, där han också tillverkade japaner.

Denna kaka är fantastisk om man gör den på rätt sätt. Konditorer stryker ut marängen med en plåtschablon men det går lika bra att spritsa upp bottnarna, vilket är orginalet. Ursprungligen spritsade man chokladfondant ovanpå men jag tar mörk choklad istället, vilket inte blir så sött. /Jan Hedh

Tips! Får du inte tag i kakaosmör i affären så gå in på något konditori och fråga om du kan köpa kakaosmör där.

Förvaring: Förvara dem i kylen tills de ska ätas. De är hållbara i ca 3 dagar.

Ingredienser (30 portioner)

  • 400 g hasselnötter till strössel
  • 90 g oskalad mandel
  • 90 g socker
  • 25 g mjölk 3 procent
  • Maräng
  • 270 g äggvita (ca 9 st)
  • 120 g socker
  • 5 g citronsaft
  • Japonaise-kräm
  • 400 g socker
  • 200 g vatten
  • 200 g oskalade mandlar
  • 200 g hasselnötter
  • 150 g kakaosmör
  • 300 g osaltat smör
  • 80 g mörk choklad, helst Valrhona Grand Cru Guanaja 70 procent

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg ut nötterna till strössel på en plåt med kanter. Rosta dem gyllenbruna under omrörning då och då tills skalet börjar lossna.
  3. Skala hasselnötterna genom att gnida dem i en handduk tills skalet lossnar.
  4. Mal dem fint i kvarn.
  5. Sätt ugnen på 110 grader.
  6. Gör en tpt genom att köra den oskalade mandeln och socker i en matberedare med tandade knivar till ett fint pulver.
  7. Blanda tpt med mjölken till en slät massa i en bunke.
  8. Vispa upp äggvitan på mellanhastighet med citronsaften och en ¼ av sockret till maräng. Tillsätt resterande socker i omgångar under ständig vispning och vispa till en fast maräng. Öka hastigheten på vispningen på slutet så att marängen blir rikrigt styv.
  9. Blanda ner en handfull maräng i tpt-blandningen. Rör till en slät smet och vänd försiktigt ner den med en slickepott i marängen.
  10. Rita upp 60-70 cirklar på bakplåtspapper, ca 50 mm i diameter. Fyll mandelmarängen i plastspritspåse med slät tyll nr 12 och spritsa ut runda bottnar, ca 5 mm tjocka, på bakplåtspappret.
  11. Baka dem gyllenbruna i ca 2 timmar.
  12. Lossa bottnarna från pappret så fort de kallnat och lägg dem i en stor burk med lock så att de inte mjuknar.
  13. Koka socker och vatten till japonais-krämen till 110 grader.
  14. Tillsätt mandlar och nötter och koka tills det börjar knäppa i dem. Rör om då och då. Öka rörandet när sockret börjar vitna och kristalliseras.
  15. Rör kraftigt tills sockret blivit guldgul karamell. Häll upp på bakplåtspapper och låt svalna.
  16. Mixa massan i en matberedare tills den oljar sig och blir krämig. Temperaturen ska vara ca 70 grader. Låt massan svalna.
  17. Hacka kakaosmöret fint och smält det i en liten kastrull, låt det inte bli varmare än 50 grader.
  18. Tillsätt kakaosmöret och det rumstempererade smöret och rör krämen lätt och luftig med elvisp på mellanhastighet. Skulle inte krämen lyfta och bli lätt och luftig så kyl ner den i 30 minuter och fortsätt vispa igen.
  19. Lägg hälften av bottnarna på en bakplåt och spritsa på en boll av krämen med en plastspritspåse. Klipp hål framtill eller använd slät tyll nr 12.
  20. Lägg resterande bottnar ovanpå med den flata sidan uppåt. Kakan bör väga ca 30 g.
  21. Tryck kakorna jämna med en bakplåt och sätt in dem i frysen i 10 minuter.
  22. Ta ut dem två och två, de är lättast att stryka om man lägger dem mot varandra. Stryk upp dem runtom på sidorna med krämen med hjälp aven palett.
  23. Stryk ett tunt lager kräm ovanpå var och en. Lägg dem med krämsidan nedåt i strösslet. Sätt ihop dem igen med strösselsidorna mot varandra och rulla dem så att sidorna är täckta med strössel. Stryk upp resten av kakorna på samma sätt.
  24. Temperera chokladen.
  25. Fyll chokladen i en pappersstrut, klipp ett litet hål framtill och spritsa en punkt stor som en tiokrona ovanpå varje kaka.
]]>
recept Mon, 11 Oct 2010 18:20:46 +0100
Enkel mjuk pepparkaka http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/enkel-mjuk-pepparkaka/ En saftig och god mjuk pepparkaka. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/enkel-mjuk-pepparkaka/

En saftig och god mjuk pepparkaka.

Ingredienser (20 portioner)

  • 100 g smör
  • 2 ½ dl farinsocker
  • 2 ägg
  • 1 ½ dl gräddfil
  • 3 dl vetemjöl special
  • 1 msk kanel malen
  • 1 tsk kryddnejlikor malda
  • 1 tsk ingefära malen
  • 1 tsk bikarbonat

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en 1 ½-liters brödform.
  3. Rör rumsvarmt fett och farinsocker poröst.
  4. Tillsätt ett ägg i taget och rör om.
  5. Rör ner gräddfil och sist mjölet blandat med bikarbonat och kryddor.
  6. Häll smeten i formen.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen 45-50 minuter.
  8. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp.
]]>
recept Sun, 10 Oct 2010 20:12:47 +0100
Apelsinringar http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/apelsinringar/ Dessa bakverk blir extra saftiga genom att de doppas i en citruslag med agar-agar som får den att stelna till. Med chokladdoppade ändar blir de ännu godare. Agar-agar går att köpa i kinesiska matbutiker. I kyl de håller sig färska i ca 7 dagar. De är lika goda när de varit frusna. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/apelsinringar/

Dessa bakverk blir extra saftiga genom att de doppas i en citruslag med agar-agar som får den att stelna till. Med chokladdoppade ändar blir de ännu godare. Agar-agar går att köpa i kinesiska matbutiker.

I kyl de håller sig färska i ca 7 dagar. De är lika goda när de varit frusna.

Ingredienser (25 portioner)

  • 25 st små savarinformar
  • 50 g smör till formarna
  • vetemjöl till formarna
  • Agar-agargelé att doppa ringarna i:
  • 10 g agar-agar
  • 100 g vatten
  • 350 g socker
  • 175 g citronsaft
  • 2 apelsiner
  • 600 g mandelmassa 50/50
  • 200 g smör
  • 160 g äggula (ca 8 st)
  • 50 g majsena
  • 200 g mörk choklad till doppning, helst Valrhona Grand Cru Manjari 64 procent

Tillagning

  1. Dag 1: Blötlägg agar-agar till gelen i vattnet över natten.
  2. Dag 2: Koka upp det under omrörning med socker och citronsaft och ställ åt sidan.
  3. Smöra formarna med det rumstempererade smöret. Mjöla dem och skaka ur överflödigt mjöl.
  4. Riv de tvättade apelsinerna på ett fint rivjärn. Ta bara det yttersta på skalet.
  5. Blanda den ru mstempererade mandelmassan med en tredjedel av smöret och citrusrasp till en klumpfri
    massa. Tillsätt resterande smör i omgångar till en smidig massa.
  6. Rör ner äggulorna en och en utan att röra i massan för mycket. Sikta ner majsena och vänd ner med en slickepott.
  7. Fyll massan i en plastspritspåse. Klipp ett hål framtill eller använd slät tyll nr 12.
  8. Fyll formarna till ¾ med massan.
  9. Sätt ugnen på 190 grader.
  10. Baka kakorna gyllenbruna i ca 15 minuter. Ta ut dem ut ugnen och låt dem samla sig i 5 minuter.
  11. Strö socker på ett bakplåtspapper, vänd formarna på det och plocka bort formarna.
  12. Låt ringarna svalna. Sätt in dem i kylen i 1 timme innan de doppas i lagen.
  13. Kontrollera att lagen har en temperatur på ca 85-90 grader. Doppa ringarna med hjälp av en hålslev och låt dem rinna av på ett galler.
  14. Rulla ringarna i strösocker och dela dem på mitten med en vass kniv doppad i varmt vatten.
  15. Temperera chokladen och doppa ändarna på kakorna. Sätt av dem att stelna på ett bakplåtspapper.
]]>
recept Sun, 10 Oct 2010 19:40:23 +0100
Enkla biskvier http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/enkla-biskvier/ Underbart goda, lättbakade, frasiga men samtidigt sega biskvier. Går bra att frysa in och ta fram nån halvtimme inna servering om man får oväntat besök. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/enkla-biskvier/

Underbart goda, lättbakade, frasiga men samtidigt sega biskvier. Går bra att frysa in och ta fram nån halvtimme inna servering om man får oväntat besök.

Ingredienser (25 portioner)

  • 4 äggvitor
  • 5 dl florsocker
  • 200 g mald sötmandel
  • 100 g blockchoklad till kanten
  • Fyllning
  • 100 g smör
  • 1 dl florsocker
  • 1 äggula
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kakaopulver

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa äggvitorna med elvisp i 2 minuter.
  3. Blanda ner florsockret lite i taget under vispning.
  4. Vispa ½ min och vänd därefter ner mandeln.
  5. Klicka ut på plåt med bakplåtspapper.
  6. Grädda i ugnen på 2:a falsen nerifrån i cirka 10 minuter.
  7. Rör smör och socker till fyllningen, tillsätt äggulan och övriga ingredienser.
  8. När kakorna svalnat bred på fyllning, dela på mitten och lägg ihop till halvmånar.
  9. Doppa kanten i smält blockchoklad.
]]>
recept Fri, 8 Oct 2010 12:43:38 +0100
Rosendals morotskaka http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/rosendals-morotskaka/ Morotskakan är en favorit som hängt med så länge att ingen längre minns hur eller när den började serveras i kaféet på Rosendals Trädgård. I sin saftiga, mäktiga härlighet är den kakbufféns drottning, kanske för att dess kombination av grönsak och godsak så fint sammanfattar Rosendal - eller kanske helt enkelt för att den är så väldigt god. En solig söndag kan det gå åt över trehundra bitar morotskaka; sommartid har bagarna som stående uppgift att baka drygt hundra hela kakor i veckan. Rosendals morotskaka tycks vara känd överallt - från japanska inredningsmagasin och italiensk tv till bussresearrangörer i Småland. Bäst avnjuts den förstås under ett äppelträd med en kopp ekologiskt kaffe, men den är också förtjusande enkel att baka själv därhemma. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/rosendals-morotskaka/

Morotskakan är en favorit som hängt med så länge att ingen längre minns hur eller när den började serveras i kaféet på Rosendals Trädgård. I sin saftiga, mäktiga härlighet är den kakbufféns drottning, kanske för att dess kombination av grönsak och godsak så fint sammanfattar Rosendal - eller kanske helt enkelt för att den är så väldigt god. En solig söndag kan det gå åt över trehundra bitar morotskaka; sommartid har bagarna som stående uppgift att baka drygt hundra hela kakor i veckan. Rosendals morotskaka tycks vara känd överallt - från japanska inredningsmagasin och italiensk tv till bussresearrangörer i Småland. Bäst avnjuts den förstås under ett äppelträd med en kopp ekologiskt kaffe, men den är också förtjusande enkel att baka själv därhemma.

Ingredienser (10 portioner)

  • 2 1/2 dl neutral olja
  • 3 1/2 dl strösocker
  • 4 dl rivna morötter
  • 3 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 tsk lkanel
  • Topping
  • 200 g smör
  • 3 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 ekologisk citron, saft och skal
  • 200 g philadelphiaost

Tillagning

  1. Vispa olja och socker tills det blir vitt, blanda ner riven morot och sedan äggen ett i taget.
  2. Blanda de torra ingredienserna, rör ner ismeten. Häll upp i en smord och bröad form, grädda i 200 grader varm ugn 35-40 minuter.
  3. Gör toppingen: Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citron tills det blir vitt och poröst.
  4. Vispa ner philadelphiaosten, hela blandningen ska vara lätt och fluffig!
  5. När den färdiga kakan svalnat breds toppingsmeten över.
]]>
recept Sun, 19 Sep 2010 15:39:08 +0100
Amerikansk morotskaka http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/amerikansk-morotskaka/ Lyxig morotskaka med pistaschnötter. Denna morotskaka håller sig saftig och fin i flera dagar utan problem. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/amerikansk-morotskaka/

Lyxig morotskaka med pistaschnötter. Denna morotskaka håller sig saftig och fin i flera dagar utan problem.

Ingredienser (12 portioner)

  • 75 g finhackade nötkärnor
  • 2-3 rivna morötter
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl raps- eller matolja
  • 3 ägg
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk kanel
  • Glasyr
  • 100 g philadelphiaost
  • ½ dl siktat florsocker
  • 25 g smör
  • 2 msk nypressad citron
  • Topping
  • ca 1 dl grovhackade pistaschnötter

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa olja och strösocker i en skål. Rör ner ett ägg i taget. Blanda ner nötter och morötter.
  3. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och kanel i en annan skål.
  4. Blanda de båda skålarna och häll sen i en smord och bröad springform 22 cm i diameter.
  5. Grädda mitt i ugnen i 45-50 minuter.
  6. Låt svalna på galler.
  7. Blanda ihop ingredienserna till glasyren och bred på toppen av de avsvalnade morotskakan.
  8. Toppa med hackade pistaschnötter.
]]>
recept Wed, 8 Sep 2010 21:12:40 +0100
Blåbärsgrottor med vit choklad http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/blabarsgrottor-med-vit-choklad/ Makeover av de omåttligt populära [a href=*http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/hallongrottor/*]hallongrottorna[/a]. De blir både godast och nyttigast med färska blåbär. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/blabarsgrottor-med-vit-choklad/

Makeover av de omåttligt populära hallongrottorna. De blir både godast och nyttigast med färska blåbär.

Ingredienser (15 portioner)

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • ½ tsk bakpulver
  • 5 dl vetemjöl
  • ½-1 dl färska blåbär (eller blåbärssylt)
  • 25 g finriven vit choklad

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda smör, strösocker, bakpulver och vetemjöl till en jämn deg.
  3. Forma 15 kulor och lägg i muffinsformar.
  4. Gör en fördjupning i mitten och lägg i blåbär (eller blåbärssylt).
  5. Grädda mitt i ugnen i 14-15 minuter.
  6. Strö över den finrivna chokladen.
  7. Låt svalna lite eller helt innan servering.
]]>
recept Wed, 18 Aug 2010 06:46:09 +0100
Banankaka http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/banankaka/ Mättande och lite nyttigare mellanmålskaka. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/banankaka/

Mättande och lite nyttigare mellanmålskaka.

Ingredienser (2 portioner)

  • 100 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 4 bananer
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 1 dl mjölk
  • ströbröd

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och ströbröa en 2-liters brödform.
  3. Rör smör och socker poröst i en bunke.
  4. Rör ner äggen ett i taget.
  5. Mosa bananerna och rör ner dem i smeten.
  6. Blanda mjöl, salt och bakpulver.
  7. Vänd ner mjölblandningen och mjölken i smeten.
  8. Häll smeten i formen och grädda kakan i ugnen i 40-45 minuter.
  9. Låt den bli helt kall innan den skärs i bitar.
]]>
recept Mon, 16 Aug 2010 20:09:16 +0100
Rabarberrutor http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/rabarberrutor/ Sega och goda rabarberrutor. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/rabarberrutor/

Sega och goda rabarberrutor.

Ingredienser (25 portioner)

  • 200 g smör
  • 6 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2-3 stjälkar rabarber
  • 1 påse mandelspån

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret och låt svalna.
  3. Rör ihop smör, strösocker, ägg, mjöl och vaniljsocker.
  4. Bred ut smeten i en ugnsform, ca 35x20 cm, med bakplåtspapper i botten.
  5. Skär rabarbern i mindre bitar och strö över tillsammans med mandelspån.
  6. Grädda mitt i ugnen 30 minuter.
  7. Låt svalna och skär i rutor.
]]>
recept Sun, 6 Jun 2010 19:04:35 +0100
Savarin http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/savarin/ Klassisk efterrätt som även kallas Baba au rhum. Savarin kan även göras med andra spritsorter, som Grand Marnier eller Maraschino. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/savarin/

Klassisk efterrätt som även kallas Baba au rhum. Savarin kan även göras med andra spritsorter, som Grand Marnier eller Maraschino.

Ingredienser (10 portioner)

  • 15 g jäst
  • ½ dl vispgrädde
  • ½ dl strösocker
  • 3 ägg
  • 240 g vetemjöl
  • 150 g smör
  • Sockerlag
  • 2 ½ dl kallt vatten
  • 2 ½ dl strösocker
  • rivet skal av 1 citron
  • Till servering
  • 1 dl rom
  • 3 dl vispgrädde
  • ½ tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Lägg äggen i ljummet vatten och tag fram jäst, grädde och smör en stund innan baket ska börja, så att alla ingredienser blir rumstempererade.
  2. Rör ut jästen i grädden. Tillsätt socker, ägg och mjöl. Arbeta degen smIdig. Lägg på bakduk och ställ degen på
    varm plats att jäsa till sin dubbla storlek, ca 1 timme.
  3. Rör Milda mjukt och smidigt och arbeta in det i degen.
  4. Lägg degen i en väl smord och bröad kransform och låt den jäsa till dubbel storlek.
  5. Grädda i 200 grader tills kakan känns torr och släpper från formens kanter, det tar ca 35 minuter. Stjälp upp kakan när den svalnat något.
  6. Koka vatten, socker och citronskal några minuter. Häll den varma sockerlagen över kakan som bör stå på ett galler över en stor skål. Samla ihop den sockerlag som rinner ned, värm den och häll den över kakan igen. Hela sockerlagen skall rymmas i kakan.
  7. Lägg kakan på ett servenngsfat. Före serveringen häller man över rom eller någon likör (Grand Marnier eller Maraschino).
  8. Vispa grädden, smaksätt med vaniljsocker och fyll hålet i kakan.
  9. Servera resten av grädden till.
]]>
recept Fri, 21 May 2010 20:54:22 +0100
Madeleinekakor http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/madeleinekakor/ Traditionell mjuk kaka från Lorraine i nordöstra Frankrike. Madeleinekakor är billiga att göra om man äger en madeleineform. Har man inte en sådan kan en inhandlas i välsorterade köksutrustningsbutiker. Madeleinekakor är kanske mest kända utanför Frankrike för sin koppling till Marcel Proust romansvit À la recherche du temps perdu (sv. På spaning efter den tid som flytt) där berättaren minns sin barndom när han äter en madeleine doppad i te. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/madeleinekakor/

Traditionell mjuk kaka från Lorraine i nordöstra Frankrike. Madeleinekakor är billiga att göra om man äger en madeleineform. Har man inte en sådan kan en inhandlas i välsorterade köksutrustningsbutiker.

Madeleinekakor är kanske mest kända utanför Frankrike för sin koppling till Marcel Proust romansvit À la recherche du temps perdu (sv. På spaning efter den tid som flytt) där berättaren minns sin barndom när han äter en madeleine doppad i te.

Ingredienser (24 portioner)

  • 125 g smör
  • 2 ½ ägg
  • 1 ¼ dl strösocker
  • 1 msk brun farin
  • 1 msk honung
  • 1 krm salt
  • 110 g vetemjöl

Tillagning

  1. Smält smöret och låt det svalna.
  2. Vispa äggen, strösockret och farinsockret pösigt med elvisp.
  3. Tillsätt honung, salt och vetemjöl och till sist det smälta smöret.
  4. Rör till en jämn smet. Låt smeten stå kallt ca 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 220 grader.
  6. Smörj en plåt för madeleinekakor med smör.
  7. Häll smeten upp till 3/4 i plåtens urgröpningar.
  8. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.
  9. Låt kakorna vila några minuter i plåten innan de lossas och får svalna på galler.
  10. Servera kakorna nygräddade med en kopp te.
]]>
recept Fri, 23 Apr 2010 22:15:02 +0100
Triple chocolate brownies http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/triple-chocolate-brownies/ Breownies med djup härlig chokladsmak från tre sorters choklad. Detta brownies-recept är en liten sats som ger 8 bitar. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/triple-chocolate-brownies/

Breownies med djup härlig chokladsmak från tre sorters choklad. Detta brownies-recept är en liten sats som ger 8 bitar.

Ingredienser (8 portioner)

  • 100 g smör
  • 100 g mörk choklad
  • 90 g ägg
  • 1 ½ dl strösocker
  • 50 g vetemjöl
  • ½ dl kakaopulver
  • 1 dl grovhackad vit choklad
  • 1 dl grovhackad mjölkchoklad

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smör och mörk choklad i en tjockbottnad kastrull på låg värme.
  3. Rör om tills allt smält. Låt svalna av.
  4. Vispa ägg och strösocker pösigt med elvisp och blanda ner smör- och chokladblandningen.
  5. Sikta mjöl och kakaopulver över smeten. Rör om försiktigt.
  6. Blanda ner den vita chokladen och mjölkchokladen.
  7. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form, ca 10x20 cm.
  8. Grädda mitt i ugnen 30-45 minuter.
  9. Låt kakan kallna och skär den i fyrkanter.
]]>
recept Sun, 21 Mar 2010 17:08:46 +0100
Kardemummakaka http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/kardemummakaka/ Kaka med mycket smak av kardemumma. Smeten går snabbt att sno ihop och sen är det bara att grädda, låta svalna lite och servera. Kardemummakakan går dessutom bra att frysa in. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/kardemummakaka/

Kaka med mycket smak av kardemumma. Smeten går snabbt att sno ihop och sen är det bara att grädda, låta svalna lite och servera. Kardemummakakan går dessutom bra att frysa in.

Ingredienser (10 portioner)

  • 6 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk kardemummakärnor
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 ½ dl mjölk
  • 1 ägg
  • pärlsocker

Tillagning

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Smörj och bröa en rund form med hål i mitten.
  3. Stöt kardemumman i en mortel.
  4. Blanda samman vetemjöl, bakpulver, strösocker och kardemumma.
  5. Rör ner smör, mjölk och ägg.
  6. Häll smeten i formen.
  7. Strö på pärlsocker och grädda 35-40 minuter.
  8. Låt kakan svalna lite innan den skärs upp.
]]>
recept Sat, 30 Jan 2010 17:51:07 +0100
Panettone http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/panettone/ Italiensk brödkaka som främst ätes i juletid. Skapade enligt legenden av en fattig bagare vid namn Tonio, som hade en vacker dotter. Dottern skulle gifta sig med en rik adelsman och behövde en hemgift. Hemgiften var just en kaka, pane de Tonio, eller panettone som den heter numera. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/panettone/ Italiensk brödkaka som främst ätes i juletid. Skapade enligt legenden av en fattig bagare vid namn Tonio, som hade en vacker dotter. Dottern skulle gifta sig med en rik adelsman och behövde en hemgift. Hemgiften var just en kaka, pane de Tonio, eller panettone som den heter numera.

Ingredienser (12 portioner)

  • 100 g smält smör
  • 2 tsk torrjäst
  • 6 dl vetemjöl special
  • 1 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 ägg från frigående höns
  • rivet skal från 1 citron
  • rivet skal från 1 apelsin

Tillagning

  1. Blanda jästen med 5 dl mjöl, socker, salt och vaniljsocker.
  2. Tillsätt smöret som bör vara ca 50 grader.
  3. Tillsätt ägg och rivna citrusskal.
  4. Blanda samman till en deg. Jäs 30 minuter.
  5. Slå ner degen och låt jäsa i 30 minuter till.
  6. Värm ugnen till 200 grader.
  7. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en avlång 1 ½ liters sockerkaksform.
  8. Ta upp degen och arbeta samman den. Lägg den i sockerkaksformen.
  9. Ställ den vid spisen att jäsa ca 30 minuter.
  10. Ställ in formen på galler längst ner i ugnen, sänk temperaturen till 175 grader och grädda 35-40 minuter.
  11. Känn med en provsticka så att kakan stelnat.
]]>
recept Fri, 25 Dec 2009 11:38:32 +0100
Bananbröd med kokos och crème fraiche http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/bananbrod-med-kokos-och-creme-fraiche/ Saftigt och smakrikt banana bread med kokos, crème fraiche och dinkelmjöl. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/bananbrod-med-kokos-och-creme-fraiche/

Saftigt och smakrikt banana bread med kokos, crème fraiche och dinkelmjöl.

Ingredienser (1 portion)

  • 1,1 dl solrosolja + lite extra till formen
  • 200 g ljust muscovadosocker
  • 2 lätt vispade ägg
  • 75 g kokosflingor
  • 400 g mosad banan (c:a 4 st)
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 170 g dinkelmjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • ½ tsk salt

Tillagning

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Smörj en liten brödform (1 liter) med solrosolja på kanterna och skär till och lägg ett bakplåtspapper i botten.
  3. Blanda solrosolja och socker.
  4. Tillsätt ägg, kokos, mosad banan, crème fraiche och vaniljsocker.
  5. Blanda i dinkelmjöl, bikarobonat och salt. Rör tills allt blandats väl. Häll i formen.
  6. Baka i 45-50 minuter tills den är gyllene och torr. Prova med en provsticka.
  7. Servera varm med lite smör.
]]>
recept Mon, 26 Oct 2009 08:00:03 +0100
Kladdkaksmuffins http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/kladdkaksmuffins/ Härligt sega muffins. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/kladdkaksmuffins/

Härligt sega muffins.

Ingredienser (12 portioner)

  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl ljus sirap
  • ½ dl neutral matolja
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl kakao
  • 1 krm salt
  • 100 g mörk choklad (70%)
  • vispad grädde

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Går enklast med elvisp.
  3. Smält smöret, häll i sirap och matolja.
  4. Blanda det med äggsmeten.
  5. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
  6. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad.
  7. Blanda ner i smeten.
  8. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
  9. Fyll formarna till två tredjedelar med muffinssmet.
  10. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 12 minuter. Muffinsen sjunker ihop i mitten när de tas ut. Låt svalna.
  11. Garnera med en rejäl klick lättvispad grädde.
]]>
recept Mon, 14 Sep 2009 15:31:31 +0100
Kronans kaka http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/kronans-kaka/ Klassisk dessertkaka med mandel och potatis. Svartvinbärssåsen behöver man inte göra men det är väldigt god till. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/kronans-kaka/

Klassisk dessertkaka med mandel och potatis. Svartvinbärssåsen behöver man inte göra men det är väldigt god till.

Ingredienser (12 portioner)

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 ½ dl strösocker
  • 4 ägg
  • 3 kokta kalla potatisar
  • 150 g mandel
  • Svartvinbärssås
  • 2 dl svarta vinbär
  • 2 dl gräddfil
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 1 msk koncentrerad svartvinbärssaft

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rör smör och strösocker poröst.
  3. Separera äggen i gulor och vitor.
  4. Tillsätt en äggula i taget under fortsatt omrörning.
  5. Pressa potatisen.
  6. Finhacka eller mixa mandeln och rör ner i smeten.
  7. Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.
  8. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten.
  9. Grädda i ugnen i c:a 45 minuter.
  10. Låt svalna och ta kakan ur formen när den kallnat.
  11. Svartvinbärssås: Blanda bär, gräddfil och citronskal. Tillsätt koncentrerad svartvinbärssaft.
  12. Servera kakan ihop med såsen.
]]>
recept Wed, 26 Aug 2009 16:29:17 +0100