Mjuka rågbullar

Härliga mjuka bullar med rågsmak.

Ingredienser (16 portion)

50 g smör
25 g jäst
½ dl ljus sirap
1 dl mjölk
4 dl vatten
1 dl grovt rågmjöl
1 dl fint rågmjöl
2 dl rågsikt (spara lite till utbakningen)
5-6 dl vetemjöl
1 tsk salt
mjölk till pensling

Tillagning

Smält smöret på låg värme.

Smula jästen i en bunke.

Tillsätt sirap, mjölk, vatten och smält smör. Blanda väl.

Tillsätt mjölsorterna och saltet.

Arbeta degen i några minuter. Den ska vara aningen lös.

Låt jäsa i minst 1 ½ timme.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den någon minut.

Dela degen i 16 lika stora bitar (c:a 80 g stycket) och forma till avlånga bullar.

Lägg på papprad plåt och låt jäsa i minst 45 minuter övertäckta.

Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla de jästa bullarna med mjölk.

Grädda bullarna mitt i ugnen i 8-10 minuter.

Låt svalna på bakgaller.

Fler liknande recept