Bröd- och bakrecept från Östeuropa http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/osteuropa/ Bröd- och bakrecept från Östeuropa. Recept från Receptcentralen.se Mon, 20 May 2019 19:39:15 +0100 sv Hansson, Daniel Alinge, Henrik Copyright 2019 Lepinje http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/lepinje/ Bröd från Balkan som påminner om pitabröd, men som är så gott att till och med de kräsnaste barn äter det. Passar extra bra till cevapcici. Frys in de som eventuellt blir över. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/lepinje/

Bröd från Balkan som påminner om pitabröd, men som är så gott att till och med de kräsnaste barn äter det.

Passar extra bra till cevapcici. Frys in de som eventuellt blir över.

Ingredienser (12 portioner)

  • 300 g vetemjöl special
  • 1 paket torrjäst
  • 1 msk flytande honung
  • 2 tsk salt
  • 5 dl vatten, värmt till ca 38 grader
  • 1 tsk bakpulver

Tillagning

  1. Blanda ut torrjästen i det varma vattnet. Tillsätt honungen och hälften av mjölet och blanda till en smet. Låt jäsa minst en timme.
  2. Tillsätt resten av mjölet, saltet, bakpulvret och knåda med maskin några minuter.
  3. Låt jäsa i 1 timme. Tryck ner degen och låt jäsa en timme till
  4. Forma 10-12 bollar, mjöla dem och låta dem vila i 10 minuter
  5. Kavla ut bollarna till 1 cm tjocklek.
  6. Lägg på en bakplåtspappersbeklädd plåt. Låt jäsa i ytterligare ca en halvtimme.
  7. Sätt ugnen på 190 grader varmluft.
  8. Grädda lepinjerna i 5 minuter. Sänk till 150 grader grädda i ca 10 minuter till.
  9. Vira in lepinjerna i en kökshanduk för att göra skorpan mjuk. Snitta en öppning innan de svalnat helt.
]]>
recept Sun, 24 Feb 2013 17:30:09 +0100
Budapestbakelse med körsbär http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/budapestbakelse-med-korsbar/ En lite sats bakelser av den klassiska budapest-typen som blir lagom till 6 personer. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/budapestbakelse-med-korsbar/

En lite sats bakelser av den klassiska budapest-typen som blir lagom till 6 personer.

Ingredienser (6 portioner)

  • Botten
  • 3 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 30 g mandel
  • 2 msk maizena
  • ½ dl florsocker
  • 25 g mandelspån
  • Fyllning och topping
  • ½ vaniljstång
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl färska körsbär

Tillagning

  1. Hacka hälften av mandeln halvgrovt och mal resten i mandelkvarn.
  2. Blanda mandel, maizena och florsocker i en skål.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Vispa äggvitorna fluffiga med 3 msk socker. Tillsätt resten av sockret mot slutet. Marängen ska gå att vända på utan att det rinner ut när den är färdig.
  5. Blanda marängen med maizenablandningen.
  6. Bred ut smeten till en rektangel av lite drygt A4-storlek på en bakplåtspappersbeklädd plåt. Strö över mandelspånen.
  7. Grädda på nedersta falsen i 11-12 minuter.
  8. Ta ut och låt svalna med pappret på på ett galler.
  9. Vispa grädden fluffigt och blanda med vaniljstångens frön.
  10. Vänd upp och ned på marängbottnen på ett bakplåtspapper och ta försiktigt avdet bakplåtspapper som den gräddades på.
  11. Bred ut grädden, men spara lite till toppingen, på marängbottnen.
  12. Hacka alla körsbär utom de 6 snyggaste och sprid ut det över grädden.
  13. Rulla ihop den med hjälp av bakplåtspappret.
  14. Skär 5-6 bakelser
  15. Toppa med en klick grädde och ett körsbär.
]]>
recept Wed, 18 Aug 2010 16:53:03 +0100
Bröd med poolish http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/brod-med-poolish/ Bröd som bakas med poolish får en rikare arom och kräver mindre mängd jäst. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/brod-med-poolish/ Bröd som bakas med poolish får en rikare arom och kräver mindre mängd jäst.

Ingredienser (20 portioner)

  • Poolish
  • 5 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 300 g Manitoba Cream (eller vetemjöl special)
  • Bortgörning
  • 5 g jäst
  • 2 dl vatten
  • 500 g Manitoba Cream (eller vetemjöl special)
  • 10 g havssalt

Tillagning

  1. Poolish: Vispa ihop ingredienserna.
  2. Låt jäsa 4-5 timmar i rumstemperatur.
  3. Bortgörning: Blanda polishen med ingredienserna till borgörningen.
  4. Knåda på låg fart i en kitchenaid eller liknade i 12 minuter.
  5. Tillsätt salt och knåda ytterligare sex minuter.
  6. Låt jäsa i 90 minuter.
  7. Baka ut till 20 rundrivna bullar eller 2 bröd och jäs på plåt eller i jäskorg i 75 minuter.
  8. Värm ugnen till 250 grader.
  9. Ställ in bröden och spruta in vatten med en blomspruta.
  10. Efter 5 minuter sänk värmen till 200 grader.
  11. Om man gör 20 bullar: Lufta ugnen när bullarna stått 10 minuter i ugnen.
  12. Grädda i 4-5 minuter till
  13. Om man gör 2 bröd: Lufta ugnen efter 20 och 40 minuter.
  14. Totalt ska brödet stå i ugnen i 50 minuter.
  15. Låt bullarna eller bröden kallna på galler. Spraya gärna med vatten så krackelerar bröden vackert.
]]>
recept Thu, 31 Dec 2009 18:08:18 +0100
Langos http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/langos/ Ungerskt bröd som man kan variera med många olika pålägg. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/langos/ Ungerskt bröd som man kan variera med många olika pålägg.

Ingredienser (8 portioner)

  • Deg
  • 25 g jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 1 riven kokt potatis
  • 1 tsk salt
  • 7 dl+1 dl vetemjöl
  • friteringsolja
  • Garnering
  • gräddfil
  • hackad rödlök
  • vitlök blandat med olivolja

Tillagning

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Rör ut jästen i vattnet.
  3. Blanda degvätskan med riven potatis, salt och mjöl.
  4. Arbeta till en slät, blank och ganska lös deg.
  5. Jäs degen i 30-40 minuter.
  6. Arbeta in lite mer mjöl i degen.
  7. Dela degen i 8 bitar.
  8. Kavla ut till rundlar 10-15 cm diameter.
  9. Jäs dem ca 15 minuter på mjölat bakplåtspapper.
  10. Hetta upp oljan, 2-3 cm i en tjockbottnad kastrull.
  11. Fritera brödet någon minut på varje sida tills det fått en gyllenbrun färg.
  12. Garnera med vitlök eller hackad lök och gräddfil.
]]>
recept Sat, 26 Dec 2009 20:01:25 +0100
Lahmacun http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/lahmacun/ Pizzaliknaderätt som framförallt serveras i den kurdiska-delen av Turkiet. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/lahmacun/

Pizzaliknaderätt som framförallt serveras i den kurdiska-delen av Turkiet.

Ingredienser (4 portioner)

  • Deg
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 1 msk olivolja
  • ½ tsk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 dl vatten
  • Fyllning
  • 200 g lammfärs
  • 2 gula lökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk pulbiber (eller chilipulver)
  • 1 tomat
  • 1 knippe persilja
  • 1 grön paprika
  • salt
  • nymald svartpeppar

Tillagning

  1. Häll mjölet i en bunke och för en grop i mitten.
  2. Häll i salt, strösocker och olja.
  3. Knåda fram en jämn deg genom att tillsätta vatten lite i taget.
  4. Låt degen vila 30 minuter under fuktig bakduk.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Finhacka persilja lök och vitlök.
  7. Skala tomaten och skär i små tärningar.
  8. Skölj paprikan och skär i små tärningar.
  9. Lägg lammfärsen i en skål.
  10. Blanda med persiljan löken vitlöken tomaten och paprikan.
  11. Tillsätt tomatpuré och pulbiber.
  12. Bearbeta det hela till en jämn smet.
  13. Strö mjöl på ett bakbord.
  14. Dela degen i 4 delar.
  15. Platta till degklumparna och kavla sedan ut till runda kakor.
  16. Fördela färsblandningen över kakorna.
  17. Grädda mitt i ugnen c:a 10 minuter.
  18. Lägg gärna på lite färsk persilja som dekoration efter gräddningen.
]]>
recept Sat, 20 Jun 2009 12:53:05 +0100
Kolache http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/kolache/ Tjeckisk småkaka som kan fyllas med det mesta man kan tänka sig. Har även blivit väldigt populär i Texas och Minnesota. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/kolache/

Tjeckisk småkaka som kan fyllas med det mesta man kan tänka sig. Har även blivit väldigt populär i Texas och Minnesota.

Ingredienser (40 portioner)

  • 2 ½ dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 1 vispat ägg
  • 75 g smör
  • 1 tsk salt
  • 2 msk torrjäst
  • 13-14 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 2 burkar cherry pie filling
  • 1 dl socker

Tillagning

  1. Sjud mjölken och tillsätt socker, ägg, smör och salt.
  2. Låt svalna till c:a 50 grader.
  3. Lös jästen med lite av vätskan i en stor skål.
  4. Tillsätt resten av vätskan.
  5. Arbeta in mjölet i omgångar till en mycket mjuk deg.
  6. Låt jäsa till dubbel storlek. Tar c:a 1 timme.
  7. Forma degen till runda bollar på 5 cm i diameter.
  8. Placera bollarna på en smord plåt, täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek. Tar c:a 45 minuter.
  9. Sätt ugnen på 175 grader.
  10. Blanda fyllningen.
  11. Gör ett hål i mitt i varje boll.
  12. Fyll med fyllningen och baka i 20 till 25 minuter.
]]>
recept Thu, 27 Nov 2008 10:45:47 +0100
Rysk råglimpa http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/rysk-raglimpa/ Ett gott rågbröd med surdeg. Gott och nyttigt bröd som dessutom passar bra att micra direkt från frysen för den som så önskar. Här finns ett bra recept på [a href=*http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/surdeg-pa-rag/*]surdeg på råg[/a]. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/rysk-raglimpa/

Ett gott rågbröd med surdeg. Gott och nyttigt bröd som dessutom passar bra att micra direkt från frysen för den som så önskar.

Här finns ett bra recept på surdeg på råg.

Ingredienser (2 portioner)

  • Fördeg
  • 3 g jäst
  • 2 dl kallt vatten
  • 3 dl rågsikt
  • Huvuddeg
  • 10 g jäst
  • 2 dl kallt vatten
  • 7-8 dl vetemjöl
  • 200 g rågsurdeg
  • 10 g honung
  • 10 g havssalt
  • rågmjöl

Tillagning

  1. Fördeg: Gör fördegen. Blanda jäst och vatten. Vispa i mjölet. Låt stå i minst 6 timmar.
  2. Huvuddeg: Lös jästen i vattnet och blanda i vetemjöl, fördeg, surdeg, honung och havssalt.
  3. Arbeta degen i 5 minuter med i maskin eller med elvispens degkrokar.
  4. Låt jäsa i 2 timmar. Stöt samman degen efter halva tiden.
  5. Dela degen i två delar och forma varsamt till avlånga bröd. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Strö på rågmjöl.
  6. Låt jäsa i minst en timme under bakduk. Vänd bröden varsamt efter halva tiden så får de snyggare form.
  7. Sätt ugnen på 250 grader.
  8. Sätt in brödden i ugnen och grädda i 10 minuter.
  9. Lufta ugnen och sänk värmen till 200 grader.
  10. Grädda i 15 minuter och lufta igen. Upprepa två gånger till. Totalt ska brödet gräddas i 50-60 minuter.
  11. Ta ut bröden och lägg på galler. Låt svalna.
]]>
recept Tue, 25 Nov 2008 18:03:26 +0100
Karelsk äppelkaka http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/karelsk-appelkaka/ En god krämig äppelkaka som man serverar utan något tillbehör eftersom den praktiskt nog är allt-i-ett. Denna äppelkaka kan även frysas. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/karelsk-appelkaka/

En god krämig äppelkaka som man serverar utan något tillbehör eftersom den praktiskt nog är allt-i-ett. Denna äppelkaka kan även frysas.

Ingredienser (8 portioner)

  • Pajskal
  • 100 g smör
  • ¾ dl strösocker
  • 1 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 5 dl gräddfil
  • 2 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Garnering
  • 3 äpplen, skalade och skurna i bitar
  • kanel

Tillagning

  1. Pajskal: Smör och socker röres pösigt.
  2. Tillsätt ägg och vetemjöl, arbeta ihop till en deg och tryck ut i en form med hög kant.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Fyllning: Blanda ingredienserna till fyllningen och häll i pajskalet. Lägg i äppelbitarna.
  5. Grädda i 175-200 grader i c:a 1 timme eller tills pajskalet släpper från formen.
  6. Låt svalna och ställ därefter i kylskåpet att kallna.
  7. Strö på kanel och servera kylskåpskall.
]]>
recept Tue, 21 Oct 2008 06:47:09 +0100
Rysk äppelkaka http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/rysk-appelkaka/ En annorlunda äppelkaka. Smetana, som ingår, är tjock syrad grädde. Det är en viktig ingrediens i rysk och karelsk matlagning. Hittar man inte smetana så kan det ersättas med crème fraîche. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/rysk-appelkaka/

En annorlunda äppelkaka. Smetana, som ingår, är tjock syrad grädde. Det är en viktig ingrediens i rysk och karelsk matlagning. Hittar man inte smetana så kan det ersättas med crème fraîche.

Ingredienser (10 portioner)

  • smördegsplattor
  • 9 dl syrliga äpplen, tunt skivade
  • 2 dl farinsocker
  • 1 tsk kanel
  • 2 ½ dl smetana alternativt crème fraîche

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Kavla ut degplattorna och klä en pajform.
  3. Fyll formen med de tunt skivade äpplena. Lägg dem så att de bildar en topp på mitten och sluttar utåt.
  4. Strö över farinsockret blandat med kanel.
  5. Häll sen över smetanan.
  6. Ställ in formen i ugnen 10 minuter.
  7. Minska värmen till 175 grader ochh grädda ytterligare 20
    minuter tills äpplena är mjuka.
]]>
recept Sun, 25 May 2008 16:43:43 +0100