Pistaschbitar

Denna goda chokladdoppade kaka har en härlig arom av äkta pistaschmandel och inte någon naturidentisk pistaschpasta som används på många ställen. Den eleganta chokladen Pur Caribé balanserar mandeltonerna, och brytningen av lite orangeblomvatten och Kirschwasser eller rom gör kakan till en exklusiv matupplevelse. Tänk på att inte baka botten för länge, den ska vara mjuk och saftig med härlig mandelarom.

Förvara pisraschbitarna i kyl. De är hållbara i ca 14 dagar men går bra att frysa in.

Ingredienser (50 portion)

Pistaschmassa:
150 g pistaschmandel
100 g skalad sötmandel
250 g strösocker
250 g smör
250 g ägg (ca 5 st)
50 g vetemjöl
3 droppar orangeblomvarren (finns i arabiska butiker)
2 cl Kirschwasser eller mörk rom
1 droppe grön färg, helst växtfärg

10 g socker att strö över
400 g mörk choklad, helst Valrhona Grand Cru Pur Caribé 66 procent, till doppning
50 g hackade pistaschmandlar till dekor

Tillagning

Dag 1: Gör en så kallad tpt på mandel och socker genom att köra den i en foodprocessor eller mixer med tandad kniv till ett fint pulver.

Blanda det med det rumstempererade smörer till en smidig massa.

Tillsätt de rumsrempererade äggen ett och ett.

Sikta ner vetemjölet och vänd in det med en slickepott. Tillsätt orangeblomvatten, sprit och en droppe grön färg.

Sätt ugnen på 180 grader.

Fodra en bakplåt med kanter med bakplåtspapper. Stryk ur pistaschmassan så jämnt som möjligt på bakplåten med hjälp av en palett.

Baka botten gyllenbrun i ca 35-40 minuter. Kontrollera med en sticka att den är genombakad.

Låt svalna och täck med plastfilm. Ställ i kylen till nästa dag.

Dag 2: Strö socker ovanpå den bakade ytan och skär loss den från plåten med en liten kniv.

Lägg på ett bakplårspapper och en bakplåt. Vänd kapseln uppochner och plocka bort plåten.

Skär upp kapseln i 1½ cm breda och 5 cm långa längder med hjälp av en linjal och en skarp kniv som doppas i varmt vatten.

Temperera chokladen.

Doppa hela de uppskurna bitarna med skinnsidan uppåt i chokladen med hjälp av en gaffel.

Dra av överflödig choklad på bunkens kant och sätt av dem på bakplåtspapper.

Strö lite hackad pistaschmandel ovanpå och låt stelna.

Fler liknande recept