Bröd- och bakrecept från Skandinavien http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/skandinavien/ Bröd- och bakrecept från Skandinavien. Recept från Receptcentralen.se Wed, 22 May 2019 19:35:26 +0100 sv Hansson, Daniel Alinge, Henrik Copyright 2019 Havrebollar http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/havrebollar/ Ytterligare ett smaskigt recept på havrebollar, havrebollen blir lite ljusare i färgen och smakar underbart. Äkta Havrebollar cirka 30 stycken http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/havrebollar/ Ytterligare ett smaskigt recept på havrebollar, havrebollen blir lite ljusare i färgen och smakar underbart.
Äkta Havrebollar cirka 30 stycken

Ingredienser (6 portioner)

  • 3 dl havregryn
  • 100 g rumsvarmt smör eller margarin
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kallt kaffe
  • Kokos eller havreflingor till garnering.

Tillagning

  1. Rör ihop sockret och smöret.
  2. Blanda i de övriga ingredienserna och forma en sammanhållen massa.
  3. Rulla cirka 30 bollar och garnera dem med havre eller kokos.
  4. FÄRDIGT!
]]>
recept Wed, 18 Dec 2013 20:40:59 +0100
Jitterbuggare http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/jitterbuggare/ Klassisk kaka som hamnat lite i skymundan bakom cupkakes, macarons, muffins och vulgärt stora kanelbullar. Men det kanske är dags för rennässans för denna lättbakade och svängiga kaka. Recept ger en plåt, men kan enkelt dubblas. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/jitterbuggare/

Klassisk kaka som hamnat lite i skymundan bakom cupkakes, macarons, muffins och vulgärt stora kanelbullar. Men det kanske är dags för rennässans för denna lättbakade och svängiga kaka.

Recept ger en plåt, men kan enkelt dubblas.

Ingredienser (30 portioner)

  • 140 g vetemjöl
  • ½ dl strösocker
  • 1 äggula
  • 100 g smör
  • Fyllning
  • 1 äggvita
  • 2 msk strösocker

Tillagning

  1. Arbeta ihop mjöl. socker, äggula och smör. Lägg degen i kylskåpet.
  2. Vispa äggvitan till hårt skum. Tillsätt sockret under vispning.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Kavla ut degen till en 15x30 cm rektangel.
  5. Bred ut fyllningen.
  6. Rulla ihop som en rulltårta från kortsidan.
  7. Skär i halvcentimeter tjocka skivor och lägg dem på en plåt.
  8. Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter. Låt svalna på plåten.
]]>
recept Tue, 8 Jan 2013 19:55:09 +0100
Enkla muffins http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/enkla-muffins/ Saftiga och goda enkla muffins. Man kan smaksätta med bär om man har lust. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/enkla-muffins/

Saftiga och goda enkla muffins. Man kan smaksätta med bär om man har lust.

Ingredienser (12 portioner)

  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver

Tillagning

  1. Smält smöret och låt svalna.
  2. Sätt ugnen på 200 grader varmluft/225 vanlig.
  3. Vispa ägg och socker pösigt (enklast med maskin).
  4. Blanda ner mjölken i äggsmeten tillsammans med det avsvalnade smöret.
  5. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
  6. Rör i mjölblandningen försiktigt i smeten.
  7. Häll smeten i formarna.
  8. Grädda muffinsen i mitten av ugnen ca 10-12 minuter.
]]>
recept Wed, 24 Oct 2012 19:35:05 +0100
Nötchokladrutor http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/notchokladrutor/ Goda, och faktiskt ganska nyttiga, småkakor. Nötchokladrutor är dessutom lättbakade och innehåller billiga ingredienser som de flesta har hemma. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/notchokladrutor/

Goda, och faktiskt ganska nyttiga, småkakor. Nötchokladrutor är dessutom lättbakade och innehåller billiga ingredienser som de flesta har hemma.

Ingredienser (20 portioner)

  • 70 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakaopulver
  • hackade hasselnötter och skållad mandel till garnering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft eller 200 grader vanlig ugn.
  2. Rör smör och socker pösigt.
  3. Blanda mjöl och bakpulver.
  4. Blanda ägget med smöret och sockret. Tillsätt vaniljsockret och sikta i kakaon. Rör ner mjölblandningen.
  5. Smörj ett bakplåtspapper och bred ut smeten över en yta som är drygt A4-stor.
  6. Strö på de hackade nötterna.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
  8. Ta ut ur ugnen och skär i 5x5 cm rutor. Låt svalna.
]]>
recept Mon, 17 Sep 2012 19:12:21 +0100
Radiokaka http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/radiokaka/ Klassisk svensk kaka som såklart fått sitt namn för att den ser ut lite som fronten på en gammal transistorradio. Tycker man radiokaka är ett töntigt namn så kan man istället kalla den vid något av sina andra namn, som tex kexkaka, ischokladkaka eller källarkaka. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/radiokaka/

Klassisk svensk kaka som såklart fått sitt namn för att den ser ut lite som fronten på en gammal transistorradio. Tycker man radiokaka är ett töntigt namn så kan man istället kalla den vid något av sina andra namn, som tex kexkaka, ischokladkaka eller källarkaka.

Ingredienser (20 portioner)

  • 200 g kokosfett
  • 200 g mörk blockchoklad
  • 2 ägg
  • 3 dl florsocker
  • mariekex

Tillagning

  1. Smält kokosfett tillsammans med blockchoklad på svag värme i en kastrull. Låt svalna.
  2. Vispa ägg och florsocker vitt och pösigt.
  3. Rör ner det avsvalnade kokosfettet.
  4. Klä ev avlång form (typ en 1 1/2 liters brödform) med bakplåtspapper.
  5. Börja med ett lager smet och varva sen mariekex och smet 3 gånger. Avsluta med smet.
  6. Låt kaka stå i kylskåp några timmar eller över natten.
  7. När den ska serveras skär man den i tunna skivor.
]]>
recept Sat, 29 Oct 2011 07:01:41 +0100
Vit chokladtårta http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/vit-chokladtarta/ Smäktande god vit chokladtårta som är mycket enklare att göra än man kan tro. Smakerna är hallon, vanilj och vit choklad. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/vit-chokladtarta/

Smäktande god vit chokladtårta som är mycket enklare att göra än man kan tro. Smakerna är hallon, vanilj och vit choklad.

Ingredienser (10 portioner)

  • Tårtbotten
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl vetemjöl
  • osaltat smör
  • ströbröd
  • Vaniljkräm
  • 1 vaniljstång
  • 2 ½ dl mjölk
  • 3 äggulor
  • 70 g strösocker
  • 2 msk maizenamjöl
  • 12 g smör
  • Övrigt
  • 5 dl vispgrädde
  • några färska hallon till dekoration
  • färska eller tinade frysta hallon till fyllning
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 msk strösocker.
  • 100 g vit choklad

Tillagning

  1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en normalstor springform.
  3. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt, det tar ca 5 minuter.
  4. Blanda potatismjöl, bakpulver och vetemjöl och vänd ner med en slickepott i ägg- och sockerröran.
  5. Häll smeten i springformen.
  6. Grädda på galler på nedersta falsen 35-40 minuter (Om den börjar bli mörk kan man lägga en bit folie över de sista 5-10 minuterna).
  7. Låt kakan svalna en stund innan den tas ur formen och läggs på bakgaller.
  8. Vaniljkräm:
  9. Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull och sätt på värmen.
  10. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna och lägg dem i mjölken tillsammans med stången.
  11. Ta bort från värmen när det kokat upp och lägg på lock. Låt stå och dra i 20-30 minuter.
  12. Vispa ihop äggulor, socker och maizenamjöl i en bunke.
  13. Tillsätt vaniljmjölken under vispning. Vispa blandningen helt slät.
  14. Koka försiktig upp blandningen under omrörning.
  15. Tillsätts smöret när den kokar ordentligt.
  16. Ta bort kastrullen från värmen.
  17. Vispa vaniljkrämen helt slät.
  18. Placerat i ett iskallt vattenbad. Förvara den därefter kallt.
  19. Vispa vispgrädden.
  20. Blanda ut vaniljkrämenn med 1/4-del av vispgrädden.
  21. Skiva tårtbottnen horisontellt i tre delar.
  22. Lägg färska eller tinade hallon på den understa bottnen. Strö på vaniljsocker och strösocker.
  23. Lägg på nästa och bred på vaniljkrämen.
  24. Lägg på den sista bottnen och bred ut grädde över hela tårtan.
  25. Riv över den vita cokladen och dekorera med några färska hallon och kanske en ros.
]]>
recept Mon, 13 Jun 2011 21:00:14 +0100
Mintchokladkaka http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/mintchokladkaka/ En snygg och överraskande god mintchokladtårta. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/mintchokladkaka/

En snygg och överraskande god mintchokladtårta.

Ingredienser (10 portioner)

  • 200 g mörk blockchoklad 56%
  • 200 g osaltat smör
  • 3 ägg
  • 2 ½ dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 3 dl vetemjöl
  • Glasyr
  • 25 g osaltat smör
  • 1 dl vispgädde
  • 20 bitar After Eight

Tillagning

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Smörj en springform med smör.
  3. Bryt chokladen i bitar och smält på svag värme tillsammans med smör i en tjockbottnad kastrull.
  4. Vispa ägg och socker poröst och blanda sen i mjölet väl.
  5. Rör sedan i chokladsmörblandningen tills det blir en jämn smet.
  6. Häll i formen.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 22-24 minuter.
  8. Kakan ska var lite kladdig.
  9. Låt svalna lite innan kanten tas av. Låt kakan kallna helt.
  10. Glasyr: Blanda smör, vispgrädde och After Eight.
  11. Smält på låg värme under omrörning.
  12. Låt glasyren kallna lite så den blir tjockflytande.
  13. Bred glasyren jämnt över kakan, garnera med strössel och låt stelna i kylen.
]]>
recept Wed, 30 Mar 2011 07:19:56 +0100
Chokladmoussetårta http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/chokladmoussetarta/ God chokladmoussetårta med kladdkakebotten. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/chokladmoussetarta/

God chokladmoussetårta med kladdkakebotten.

Ingredienser (10 portioner)

  • Kladdkakebotten
  • 100 g smör
  • 100 g mörk choklad 70%
  • 4 msk kakaopulver
  • 2 ägg
  • 1 ¼ dl manitoba cream
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl strösocker
  • Chokladmousse
  • 200 g finhackad mörk choklad (70 %)
  • 1 äggula
  • 6 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Kladdkakebotten: Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
  3. Smält chokladen i ett vattenbad
  4. Rör samman samtliga ingredienser.
  5. Smöra och bröa en springform, 24 cm i diameter.
  6. Häll i smeten.
  7. Grädda i 24 minuter.
  8. Låt kladdkakan stå svalna.
  9. Chokladmousse: Vispa grädden lätt.
  10. Smält chokladen i en rostfri bunke i vattenbad.
  11. Tillsätt äggulan och rör ner.
  12. Dra kastrullen av värmen, vänd ner hälften av den vispade grädden med en slickepott och rör ihop till en jämn smet. Tillsätt resten av grädden och vaniljsockret.
  13. Bred ut moussen på tårtan och ställ i kylen i minst 1 timme innan servering, gärna längre.
  14. Servera med lättvispad grädde och färska hallon.
]]>
recept Tue, 29 Mar 2011 07:19:23 +0100
Pones http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/pones/ Ett LCHF-bröd som antagligen är så nära the real thing man kan komma. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/pones/ Ett LCHF-bröd som antagligen är så nära the real thing man kan komma.

Ingredienser (6 portioner)

  • 50 smör
  • 3 dl pofiber
  • 1 msk fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 250 g kesella
  • 1 ägg
  • 1 dl vispgrädde

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg på bakplåtspapper på plåt.
  3. Smält smöret och låt det svalna lite.
  4. Blanda ihop alla torra ingredienser.
  5. Blanda i kesella, ägg, smör och vispgrädde.
  6. Låt stå och svälla nån kvart.
  7. Dela degen och rulla ihop 6 bullar.
  8. Grädda ca 15-20 minuter i nedre delen av ugnen.
]]>
recept Mon, 7 Mar 2011 21:02:14 +0100
Frukostmuffins LCHF http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/frukostmuffins-lchf/ Mättande muffins med bacon som är perfekta om man följer en lågkolhydrats, som t.ex LCHF. Blir det några muffins över kan de förvaras i kylen minst 2 dygn. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/frukostmuffins-lchf/

Mättande muffins med bacon som är perfekta om man följer en lågkolhydrats, som t.ex LCHF. Blir det några muffins över kan de förvaras i kylen minst 2 dygn.

Ingredienser (10 portioner)

  • 1 paket bacon
  • 5 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 ½ dl riven ost
  • 1 msk gräslök
  • 1 tsk bakpulver
  • salt
  • nymald peppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader (175 grader om man har varmluft).
  2. Stek baconet och skär/klipp i mindre bitar.
  3. Vispa snabbt ihop vispgrädde och ägg.
  4. Tillsätt bacon, gräslök, ost, bakpulver, salt och peppar.
  5. Häll upp smeten i 10 formar placerade i en muffinsplåt.
  6. Grädde mitt i ugnen i ca 20 minuter.
]]>
recept Sun, 6 Feb 2011 08:21:25 +0100
Knäckebröd utan kolhydrater http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/knackebrod-utan-kolhydrater/ Detta knäckebröd är nästan helt utan kolhydrater och lämpar sig väl för den som följer GI eller LCHF. Det är dessutom lättbakat och riktigt gott. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/knackebrod-utan-kolhydrater/

Detta knäckebröd är nästan helt utan kolhydrater och lämpar sig väl för den som följer GI eller LCHF. Det är dessutom lättbakat och riktigt gott.

Ingredienser (16 portioner)

  • 3 dl riven vällagrad ost
  • 2 dl krossat linfrö
  • 1 dl hela linfö
  • 1 dl sesamfrön utan skal
  • 1/2 dl solroskärnor
  • 3 ägg
  • 1 tsk finsalt
  • 1 tsk hel anis, mortlad

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper.
  2. Blanda ost, frön och kärnor.
  3. Blanda ner ägg, salt och anis.
  4. Bred ut på en plåt med hjälp av en slickepott.
  5. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter.
  6. Vänd på hela kakan (är det svårt kan man dela den i mindre bitar redan här) och grädda i 5 minuter till.
  7. Skär i mindre bitar (om det inte redan är gjort) och låt svalna på galler.
]]>
recept Mon, 31 Jan 2011 19:35:52 +0100
Ostbröd http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/ostbrod/ Bröd är normalt sett en kolhydratbomb. Men detta ostbröd med keso och ägg är rikt på protein istället och kan klassificeras som ett LCHF-bröd. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/ostbrod/

Bröd är normalt sett en kolhydratbomb. Men detta ostbröd med keso och ägg är rikt på protein istället och kan klassificeras som ett LCHF-bröd.

Ingredienser (12 portioner)

  • 3 ägg
  • 125 g keso naturell
  • 1 1/2 dl riven ost
  • salt
  • torkad oregano
  • torkad rosmarin

Tillagning

  1. Separera äggen i gulor och vitor.
  2. Vispa äggvitorna så hårt det går tillsammans med lite salt.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Mosa keso och äggulor med stavmixer eller gaffel och rör ner den rivna osten med en slickepott. Krydda med salt och torkade örtkryddor.
  5. Vänd sist försiktigt ner den vispade äggvitan.
  6. Klicka ut ca 12 klickar på en plåt med bakplåtspapper. Se till att det är ordentligt med utrymme runt varje klick.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
]]>
recept Tue, 25 Jan 2011 20:47:14 +0100
Björns tårta http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/bjorns-tarta/ Inspirationen till denna LCHF-tårta kommer från Margareta Ferry. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/bjorns-tarta/

Inspirationen till denna LCHF-tårta kommer från Margareta Ferry.

Ingredienser (6 portioner)

  • Till tårtbottnen
  • 2 msk vatten
  • 70 g mörk choklad
  • 150 g mandelmjöl (3 påsar mandelspån à 50 g)
  • 1-2 tsk florsocker
  • 40 g mjukt smör
  • Till garneringen
  • 3 dl vispgrädde
  • säsongens bär
  • hackade nötter

Tillagning

  1. klä en pajform med löstagbar botten med smörpapper eller plastfilm.
  2. Koka upp vattnet. Dra kastrullen från värmen och rör ner chokladen tills den smält.
  3. Kör mandelspånen till mjöl i matberedare.
  4. Tillsätt florsockret och smöret. Kör sist ner den smälta chokladen.
  5. Fördela mandelröran i botten på pajformen.
  6. Låt stelna 1 timme i frysen.
  7. Toppa tårtan med grädde, bär och nötter.
]]>
recept Fri, 21 Jan 2011 21:23:25 +0100
GI-bröd http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/gi-brod/ Saftigt bröd med förhållandevis lågt glykemiskt index. Detta yoghurtbröd är lämpligt att äta till frukost efter att man gått igenom fas 1, alltså efter de inledande 4 veckorna. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/gi-brod/

Saftigt bröd med förhållandevis lågt glykemiskt index. Detta yoghurtbröd är lämpligt att äta till frukost efter att man gått igenom fas 1, alltså efter de inledande 4 veckorna.

Ingredienser (1 portion)

  • 3 dl dinkelsikt
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 1 dl sojamjöl
  • ½ dl linfrön
  • ½ dl solrosfrön
  • ½ dl pumpakärnor
  • 2 msk fiberhusk
  • 2 tsk bikarbonat
  • ½ msk havssalt
  • 2 dl blandade nötter (mandel, hasselnötter, valnötter, cashewnötter, paranötter)
  • 5 torkade aprikoser skurna i bitar
  • 4 dl yoghurt naturell
  • 2 tsk vitvinsvinäger

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader (175 grader om det är varmluft).
  2. Smörj en avlång form, bröa med sesamfrön.
  3. Dela alla nötter och aprikoserna i mindre bitar.
  4. Rör ihop alla ingredienser i en skål. Lägg över i formen. Strö eventuellt ut frön på toppen av bröden och jämna till med en kniv.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i 45-50 minuter.
]]>
recept Tue, 18 Jan 2011 18:41:13 +0100
Kladdig kladdkaka http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/kladdig-kladdkaka/ Kaffesmakande kladdig kladdkaka toppad med hackad choklad. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/kladdig-kladdkaka/

Kaffesmakande kladdig kladdkaka toppad med hackad choklad.

Ingredienser (8 portioner)

  • 2 ½ dl strösocker
  • 1 ½ tsk snabbkaffepulver
  • 3/4 dl kakaopulver
  • 2 ägg
  • 1 ½ krm salt
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör
  • ströbröd
  • Garnering
  • 1 dl grovt hackad choklad
  • Till servering
  • lättvispad grädde

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smöra och bröa en form som är 24 cm i diameter.
  3. Mortla kaffepulvret.
  4. Blanda socker, snabbkaffepulver, kakaopulver, salt, vetemjölet och vaniljsockret väl i en stor skål.
  5. Smält smöret och häll ner det i bunken. Rör om och rör ner äggen ett och ett.
  6. Häll smeten i den bröade kakformen strö på den hackade chokladen.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 13-14 minuter.
  8. Ta ut kakan ur ugnen och låt den få svalna av.
  9. Servera kladdkakan med lättvispad grädde.
]]>
recept Wed, 8 Dec 2010 12:40:01 +0100
Kolakakor http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/kolakakor/ Goda skurna kolakakor som man gör i ett nafs. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/kolakakor/

Goda skurna kolakakor som man gör i ett nafs.

Ingredienser (24 portioner)

  • 100 g smör
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl strösocker
  • 1 ½ msk ljus sirap

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hyvla smöret.
  3. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
  4. Lägg smöret i en bunke och vispa ner sockret tills det blir pösigt.
  5. Blanda ihop alla ingredienser.
  6. Dela degen i två delar och rulla ut till längder, nästan plåtlånga.
  7. Lägg dem på plåten och platta till dem något.
  8. Grädda i mitten av ugnen omkring 12 minuter.
  9. Skär längderna i bitar medan de är varma. Plocka isär kakorna när de svalnat.
  10. Om man gräddar kakorna på bakplåtspapper så låt svalna på papperet på ett galler.
]]>
recept Tue, 7 Dec 2010 16:40:52 +0100
Kladdkakemuffins http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/kladdkakemuffins/ Kladdkaka eller muffins till kaffet? Varför välja när man kan få både och! http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/kladdkakemuffins/ Kladdkaka eller muffins till kaffet? Varför välja när man kan få både och!

Ingredienser (12 portioner)

  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2 ½ dl strösocker
  • 1 ½ tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 3/4 dl kakaopulver
  • ½ tsk bakpulver
  • 2 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret och låt svalna.
  3. Vispa ägg och socker poröst.
  4. Blanda bakpulvret, vaniljsockret, salt, kakao, bakpulver och vetemjöl.
  5. Rör ner det avsvalnande smöret.
  6. Fyll muffinsformar till ungefär hälften med smet.
  7. Grädda i 200 grader i ca 10-12 minuter.
]]>
recept Tue, 7 Dec 2010 12:52:13 +0100
Muggkaka http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/muggkaka/ Snabbt, enkelt och billigt sätt att stilla sitt chokladkaksbehov. Muggkakan görs i en mugg i en micro, så det blir inte mycket disk heller. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/muggkaka/ Snabbt, enkelt och billigt sätt att stilla sitt chokladkaksbehov. Muggkakan görs i en mugg i en micro, så det blir inte mycket disk heller.

Ingredienser (1 portion)

  • raps- eller matolja till muggen
  • ¾ dl O'boypulver
  • 4 msk vetemjöl
  • 1 gnutta salt
  • 1 ägg
  • 3 msk raps- eller matolja
  • 3 msk vatten
  • lättvispad grädde

Tillagning

  1. Olja in en stor microvågstålig kopp på insidan.
  2. Blanda O'boypulver, vetemjöl och salt.
  3. Knäck i ett ägg.
  4. Tillsätt olja och vatten.
  5. Rör om noga tills allt är väl blandat.
  6. Micra på låg värme (runt 450 W) i ungefär 6 minuter.
  7. Låt svalna lite.
  8. Servera med lättvispad grädde.
]]>
recept Wed, 1 Dec 2010 12:31:19 +0100
Lussekatter med kesella http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/lussekatter-med-kesella/ Detta är ett recept på riktigt luftiga och saftiga lussekatter till lucia, adventsfika eller självaste julafton. Saffran må vara världens dyraste krydda, men den är faktiskt helt oumbärlig i lussekatter och man kan inte snåla med den. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/lussekatter-med-kesella/

Detta är ett recept på riktigt luftiga och saftiga lussekatter till lucia, adventsfika eller självaste julafton.

Saffran må vara världens dyraste krydda, men den är faktiskt helt oumbärlig i lussekatter och man kan inte snåla med den.

Ingredienser (40 portioner)

  • 100 g osaltat smör
  • 1 g saffran (2 paket)
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst för söta degar
  • 250 g kesella
  • 2 ½ dl strösocker
  • 2 tsk nystött kardemumma
  • ½ tsk salt
  • 1000-1100 g vetemjöl
  • uppvispat ägg
  • russin

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och lös upp med mjölkblandningen.
  2. Tillsätt kesella, socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet. Arbeta i maskin några minuter tills degen släpper från kanterna och känns smidig. Tillsätt eventuellt mer mjöl.
  3. Låt jäsa i 30 minuter.
  4. Arbeta degen smidig på ett lätt mjölat bakbord. Dela i 4 delar och dela sen de delarna i 10 vardera.
  5. Rulla ut till tunna längder och forma lussekatter. Tryck in russin på lämpliga ställen
  6. Låt jäsa på bakpappersbeklädd plåt i 30-40 minuter.
  7. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Pensla bullarna med ägg och rädda mitt i ugnen i 7-8 minuter.
  9. Låt svalna på bakgaller.
]]>
recept Mon, 29 Nov 2010 19:35:41 +0100
Julstjärnor http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/julstjarnor/ Innan finska separatister skriver kommentarer som "dettaaa e int finska juuuulstjärnor" så ber vi att få det noterat att vi enbart har kallat dem för "julstjärnor". Finska julstjärnor görs med nånslags katrinplommonmos. Vi tog svensk hallonsylt istället. Våra blev garanterat snyggare och säkert godare. Här finns vårt recept på [a href=*http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/smordeg/*]smördeg.[/a] http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/julstjarnor/

Innan finska separatister skriver kommentarer som "dettaaa e int finska juuuulstjärnor" så ber vi att få det noterat att vi enbart har kallat dem för "julstjärnor".

Finska julstjärnor görs med nånslags katrinplommonmos. Vi tog svensk hallonsylt istället. Våra blev garanterat snyggare och säkert godare.

Här finns vårt recept på smördeg.

Ingredienser (10 portioner)

  • 1 sats smördeg
  • hallonsylt
  • 1 dl florsocker
  • ca 1 msk kallt vatten

Tillagning

  1. Sätt ugen på 225 grader.
  2. Kavla ut smördegen på ett lätt mjölat bakbord till storleken 18 x 45.
  3. Skär i 10 kvadrater. Skär fyra snitt nästan in till mitten från hörnorna. Vik in varannan flik till mitten och tryck till.
  4. Lägg en klick hallonsylt i mitten.
  5. Lägg på kalla plåtar med bakplåtspapper.
  6. Låt vila 5 minuter.
  7. Grädda mitt i ugnen i 13-14 minuter. Sänk värmen till 200 grader efter 2 minuter.
  8. Låt svalna på galler.
  9. Blanda florsocker och vatten till glasyr och lägg en klick på varje kaka.
]]>
recept Sat, 20 Nov 2010 13:51:55 +0100
Smördeg http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/smordeg/ Göra egen smördeg är inte så svårt om man bara är noggrann. Detta recept är med riktigt smör. Vill man förenkla det lite så använder man margarin istället, precis som i butikernas "smördeg", men det blir inte riktigt lika gott. Av smördegen kan man göra oräkneliga kakor och även endel maträtter. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/smordeg/

Göra egen smördeg är inte så svårt om man bara är noggrann. Detta recept är med riktigt smör. Vill man förenkla det lite så använder man margarin istället, precis som i butikernas "smördeg", men det blir inte riktigt lika gott.

Av smördegen kan man göra oräkneliga kakor och även endel maträtter.

Ingredienser (1 portion)

  • 275 g vetemjöl
  • 1 ¼ d kallt vatten
  • 1 tsk ättika
  • 200 g osaltat smör
  • 1 liten nypa finsalt

Tillagning

  1. Ingredienserna bör i möjligaste mån ha samma temperatur. Frys alltså mjölet nån kvart och ta fram smöret. Eller förvara alla ingredienser i kylskåp några timmar innan bakningen ska ske.
  2. Häll det mesta av mjölet i en bunke helst en maskin typ matberedare eller kitchenaid.
  3. Tillsätt vatten, ättika och knappt 25 g smör.
  4. Arbeta ihop till en deg. Låt vila 15 minuter i plastpåse eller inlindad i plast- eller aluminiumfolie i kylen.
  5. Ta ut degen och skär ett djupt kryss i mitten. Kavla så att degen bildar en fyrkant 30 x 30 cm.
  6. Ruta in en kvadrat vars sidor skär deghörnen.
  7. Skiva resten av smöret och lägg det på kvadraten.
  8. Vik degen så att hörnen möts på mitten och bildar ett kuvert. Vänd degen upp och ner.
  9. Kavla eller platta ut degen försiktigt.
  10. Mjöla lätt på både över- och undersida,så att degen inte fäster vid bakbordet. Degen ska vara 30 x 30 cm.
  11. Vik degen i 3 delar åt ena hållet. Platta till den försiktigt och vik den sedan i 3 delar åt andra hållet.
  12. Låt den vila kallt minst 15 minuter.
  13. Kavla ut degen på nytt till en något större fyrkant än vid förra vikningen.
  14. Vik ihop degen 3 gånger åt ena hållet, kavla och 3 gånger åt andra hållet och kavla.
  15. Låt vila kallt minst 15 minuter.
  16. Upprepa vikning och kavling 1 gång till.
  17. Nu är degen klar att bakas med.
]]>
recept Sat, 20 Nov 2010 08:10:10 +0100
Chokladtröst med vispad grädde http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/chokladtrost-med-vispad-gradde/ Choklad tröstar bra! En supersnabb favorit på fikabordet, efter sjuttonminuter i ugnen är den perfekt. Piffa upp kladdkakan med lite pudrad kakao eller florsocker som man enkelt får på plats med hjälp av en tesil. Perfekt för den rätta cafékänslan. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/chokladtrost-med-vispad-gradde/

Choklad tröstar bra! En supersnabb favorit på fikabordet, efter sjuttonminuter i ugnen är den perfekt.

Piffa upp kladdkakan med lite pudrad kakao eller florsocker som man enkelt får på plats med hjälp av en tesil. Perfekt för den rätta cafékänslan.

Ingredienser (8 portioner)

  • 100 g smör
  • 100 g mörk choklad
  • 2 ägg
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • Till servering
  • florsocker
  • vispad grädde

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj och bröa en rund form med löstagbar botten.
  3. Smält smör och choklad på låg värme i en kastrull.
  4. Vispa ägg och socker lätt. Blanda samman vetemjöl och salt.
  5. Rör ihop samtliga ingredienser till en jämn smet och bred ut i formen.
  6. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
  7. Sikta florsocker över kakan och servera med vispad grädde.
]]>
recept Wed, 17 Nov 2010 18:39:15 +0100
Kakmonster http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/kakmonster/ Bakning kan vara som trolleri! Ungar gillar att förvandla kakor till figurer om kakorna är hembakta eller köpta spelar noll roll. Med lite smält choklad och en påse godis kan man ha hur kul som helst! Överbliven choklad: Choklad innehåller en hel del fett, så spola inte ner den i avloppet. När du rengör bunkar och redskap, ställ dem i 75 graders ugn ett par minuter. Torka av chokladen med papper. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/kakmonster/

Bakning kan vara som trolleri! Ungar gillar att förvandla kakor till figurer om kakorna är hembakta eller köpta spelar noll roll. Med lite smält choklad och en påse godis kan man ha hur kul som helst!

Överbliven choklad: Choklad innehåller en hel del fett, så spola inte ner den i avloppet. När du rengör bunkar och redskap, ställ dem i 75 graders ugn ett par minuter. Torka av chokladen med papper.

Ingredienser (30 portioner)

  • Kolavippenkakor (det vill säga 30 st dö goda kolakakor!)
  • 100 g smör
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl socker
  • 1 msk sirap
  • Att smälta choklad
  • blockhoklad
  • Florsockerglasyr
  • 2 dl florsocker
  • 1 ½ msk vatten
  • karamellfärg
  • Kristyr (hård glasyr)
  • 5 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 1 tsk ättika

Tillagning

  1. Kolavippenkakor: Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hyvla smöret. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Lägg smöret
    i en bunke och vispa ner sockret tills det blir pösigt. Blanda ihop allt.
  3. Arbeta ihop degen till en rulle och skär kolakakor. Grädda på bakplåtspapper i mitten av ugnen i 10-12 minuter.
  4. Att smälta choklad: Lägg ett par rutor mörk eller ljus blockchoklad (inte vit choklad) på ett fat och värm 20 sekunder i mikron på full effekt. Rör runt med en bomullspinne och dutta på godisbitarna för att göra ögon och för att fästa dem på kakorna.
  5. Ska du smälta större mängder choklad, lägg blockchokladsrutor i en glasburk och låt stå cirka 10-15 minuter i 75 graders ugn. Rör om. Det som blir över kan smältas igen.
  6. Florsockerglasyr: Rör ihop ingredienserna till en smidig glasyr med en visp eller en gaffel.
  7. Färga glasyren med karamellfärg.
  8. Kristyr: Blanda allt i en skål. Vispa med elvisp tills det bildas styva toppar.
  9. Färga om du vill eller spritsa den som den är. Då blir den helt vit.
]]>
recept Sat, 13 Nov 2010 11:16:27 +0100
Kolatårta http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/kolatarta/ En tårta som går ganska snabbt att göra med som kräver lite jobb, men det är det värt om man gillar mandelmaräng och kola. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/kolatarta/

En tårta som går ganska snabbt att göra med som kräver lite jobb, men det är det värt om man gillar mandelmaräng och kola.

Ingredienser (8 portioner)

  • Marängbotten
  • 3 ägg
  • 1 ½ dl strösocker
  • 200 g mandel
  • Kola
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 150 g osaltat smör
  • 200 g mörk choklad

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skålla och skala mandeln. Rosta den i en torr panna i två omgångar. Mal hälften och hacka resten fint.
  3. Vispa ägg och socker under cirka 20 minuter. Blanda ner mandeln och häll smeten i en form med löstagbar kant.
  4. Baka i 35-45 minuter. Täck över med aluminiumfolie om den börjar få för mycket färg.
  5. Kola: Sjud upp grädde och socker till cirka 60 grader.
  6. Lägg i smör och choklad i mindre bitar. Sjud upp under omrörning tills det precis börjar koka. Koka sen under omkörning i 5 minuter. (Om det skär sig kan man rädda det genom att mixa med stavmixer.)
  7. Låt kallna.
  8. Bred krämen på tårtbottnen och ställ sen kallt någon timme.
]]>
recept Fri, 12 Nov 2010 21:44:45 +0100
Enkla lussebullar http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/enkla-lussebullar/ Lättbakade lussebullar med kesella. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/enkla-lussebullar/

Lättbakade lussebullar med kesella.

Ingredienser (50 portioner)

  • 50 g jäst för söta degar
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 250 g kesella
  • 2 paket saffran
  • 1 ½ dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • lite drygt 1 kg vetemjöl
  • Övrigt
  • ägg
  • russin

Tillagning

  1. Smula ner jästen i en degbunke.
  2. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till fingervarmt.
  3. Häll lite av smörmjölken över jästen och rör tills den är upplöst.
  4. Tillsätt resten av smörmjölken, kesella, saffran, strösocker och salt.
  5. Arbeta in nästan allt mjölet i omgångar med maskin (eller för hand) . Degen ska bli smidig och släppa från bunkens kanter.
  6. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 minuter.
  7. Knåda degen slät och blank på en lätt mjölad arbetsbänk.
  8. Dela degen i fem delar. Baka ut 10 lussebullar av varje del, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt.
  9. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin.
  10. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek 20-30 minuter.
  11. Sätt ugnen på 225 grader.
  12. Pensla brödet med uppvispat ägg.
  13. Grädda lussekatterna mitt i ugnen i ca 8 minuter.
  14. Låt svalna under bakduk. Förvara i plastpåse eller frys in.
]]>
recept Thu, 11 Nov 2010 19:23:37 +0100
Svenskt lantbröd http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/svenskt-lantbrod/ Mustigt svenskt lantbröd. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/svenskt-lantbrod/

Mustigt svenskt lantbröd.

Ingredienser (2 portioner)

  • 2 dl mjölk
  • 3 dl vatten
  • 50 g smör
  • 50 g jäst
  • 2 tsk stött fänkål
  • 2 tsk salt
  • 600 g vetemjöl
  • 180-240 g rågsikt

Tillagning

  1. Smula ner jästen i en degbunke.
  2. Smält smöret, häll i vatten och mjölk och låt det bli fingervarmt.
  3. Rör ut jästen med lite av degspadet.
  4. Tillsätt resten av degspadet, salt, fänkål och nästan allt mjöl.
  5. Arbeta degen blank och låt den jäsa 30-40 minuter.
  6. Knåda degen med resten av mjölet. Dela i två delar och forma till runda limpor.
  7. Lägg limporna på en smörad plåt och skåra dem med en vass kniv/rakblad.
  8. Låt jäsa 30-40 minuter på plåten.
  9. Sätt ugnen på 200 grader.
  10. Grädda dem mitt i ugnen i 30 minuter.
]]>
recept Fri, 5 Nov 2010 20:19:53 +0100
Knäck i mikron http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/knack-i-mikron/ Supersnabbt julgodis som görs i mikrovågsugn. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/knack-i-mikron/

Supersnabbt julgodis som görs i mikrovågsugn.

Ingredienser (30 portioner)

  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl socker
  • 1 msk smör
  • ca 10 skållade sötmandlar
  • 1 dl ljus sirap

Tillagning

  1. Blanda grädde, sirap, socker i en mikrovågssäker skål som rymmer minst 1 ½ liter.
  2. Ställ in skålen i mikron utan lock och kör på full effekt 9-10 minuter. Är den inte det så kör man någon minut till.
  3. Ta ut och testa med termometern som ska visa 122 grader.
  4. Hacka mandeln och rör ner den och smöret i smeten.
  5. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna och förvara i kyl.
]]>
recept Thu, 4 Nov 2010 20:51:24 +0100
Havrekakor med russin http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/havrekakor-med-russin/ Spröda och goda havrekakor med russin. Vill man variera kan man byta ut russinen mot hackad choklad. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/havrekakor-med-russin/

Spröda och goda havrekakor med russin. Vill man variera kan man byta ut russinen mot hackad choklad.

Ingredienser (40 portioner)

  • 125 g smör
  • 120 g vetemjöl
  • 1 dl russin
  • 4 dl havregryn
  • 1 ½ dl socker
  • ¾ tsk bikarbonat (utrört i 1 msk gräddfil eller fil)
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rör matfett och socker.
  3. Hacka russinen och blanda ner dem i smeten.
  4. Rör i övriga ingredienser.
  5. Rulla bollar, som små plommon, och lägg dem på bakpappersklädd plåt.
  6. Tryck till med en gaffel.
  7. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter.
  8. Låt svalna lite plåten och sen på en kall plåt.
]]>
recept Mon, 1 Nov 2010 19:55:45 +0100
Gula rutor http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/gula-rutor/ Saftig och enkel långpannekaka. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/gula-rutor/ Saftig och enkel långpannekaka.

Ingredienser (40 portioner)

  • Botten
  • 4 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 300 g vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 2 ½ dl varmt vatten
  • Glasyr
  • 200 g smät smör
  • 2 ½ dl strösocker
  • 2 äggulor
  • 4 msk vaniljsocker
  • Garnering
  • 1 ½ dl kokosflingor

Tillagning

  1. Klä en långpanna med bakplåtspapper.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Botten: Vispa ägg och socker pösigt.
  4. Blanda vetemjöl och bakpulver och tillsätt det i äggsmeten. Rör om.
  5. Tillsätt det varma vattnet under omrörning.
  6. Grädda i ca. 15 minuter, prova med sticka.
  7. Låt svalna.
  8. Glasyr: Smält smöret, tillsätt socker, äggulor och vaniljsocker under omrörning.
  9. Bred glasyren på kakan.
  10. Strö över kokos.
  11. Låt kakan stå kallt.
  12. Skär i rutor.
]]>
recept Sun, 31 Oct 2010 10:57:48 +0100
Knäckäpplen http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/knackapplen/ När man vill få lite extra gammaldags känsla är knäckäpplen oslagbara! Skär gärna till egna pinnar av björk och stick ner i äpplena. Knäckäpplen är en verklig färskvara så mumsa i er dem samma dag som de tillagas. Använd en hushållstermometer som tål hög temperatur eller prova om sockersmeten är klar genom tipset i beredningen. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/knackapplen/

När man vill få lite extra gammaldags känsla är knäckäpplen oslagbara! Skär gärna till egna pinnar av björk och stick ner i äpplena.

Knäckäpplen är en verklig färskvara så mumsa i er dem samma dag som de tillagas.

Använd en hushållstermometer som tål hög temperatur eller prova om sockersmeten är klar genom tipset i beredningen.

Ingredienser (8 portioner)

  • 8 pinnar
  • 8 små röda äpplen, gärna Ingrid Marie
  • 2 dl riven kokos
  • Sockerlag
  • 6 dl strösocker
  • ¾ dl vatten
  • 2 msk glykos
  • 7-8 droppar röd karamellfärg

Tillagning

  1. Koka ihop socker, vatten och glykos i en kastrull tills blandningen är ca 140 grader. Man kan också prova om sockerlagen är klar genom att doppa en pinne i lagen och sedan doppa den i ett glas med kallt vatten. Stelnar sockerlagen är den klar.
  2. Rör i karamellfärgen.
  3. Stick pinnarna i äpplena. Häll kokosen på ett fat.
  4. Doppa äpplena ett och ett i sockerlagen och rulla dem genast i kokos. Låt kallna på ett bakplåtspapper.
]]>
recept Thu, 28 Oct 2010 18:37:14 +0100