Skånepepparkakor

Mjuka skånska pepparkakor som ska avnjutas till frukost eller fika med smör och ett kallt glas mjölk.

Ingredienser (32 portion)

2 dl ljus sirap
½ dl farinsocker
1 dl strösocker
75 g smör
2 tsk malen kanel
1 tsk mald kryddnejlika
1 tsk malen ingefära
1 ägg
1 äggula
1 dl grädde
1 tsk bikarbonat
1 ½ tsk bakpulver
9-10 dl vetemjöl special

Tillagning

Koka upp sirap, farinsocker och strösocker. Tillsätt smöret och låt smälta.

Häll det direkt över kryddorna i en stålbunke.

Vispa ihop ägg, gula och grädde.

Rör ner det i bunken.

Låt stå tills det kallnat, rör då och då.

Blanda bikarbonat och bakpulver med hälften av mjölet.

Rör ner det i blandningen. Arbeta in resten av mjölet med hjälp av elvisp eller förhand.

Låt degen vila övertäckt i kylskåp över natten.

Sätt ugnen på 200 grader.

Forma degen till rullar, 6-7 cm tjocka. Skär dem i ca 1 cm tjocka skivor.

Lägg dem glest på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper.

Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.

Servera dem med smör och mjölk.

Fler liknande recept