Mjuka skånska pepparkakor som ska avnjutas till frukost eller fika med smör och ett kallt glas mjölk.
Skånepepparkakor
Ingredienser (32 portion)
2 dl ljus sirap
½ dl farinsocker
1 dl strösocker
75 g smör
2 tsk malen kanel
1 tsk mald kryddnejlika
1 tsk malen ingefära
1 ägg
1 äggula
1 dl grädde
1 tsk bikarbonat
1 ½ tsk bakpulver
9-10 dl vetemjöl special
Tillagning
Koka upp sirap, farinsocker och strösocker. Tillsätt smöret och låt smälta.
Häll det direkt över kryddorna i en stålbunke.
Vispa ihop ägg, gula och grädde.
Rör ner det i bunken.
Låt stå tills det kallnat, rör då och då.
Blanda bikarbonat och bakpulver med hälften av mjölet.
Rör ner det i blandningen. Arbeta in resten av mjölet med hjälp av elvisp eller förhand.
Låt degen vila övertäckt i kylskåp över natten.
Sätt ugnen på 200 grader.
Forma degen till rullar, 6-7 cm tjocka. Skär dem i ca 1 cm tjocka skivor.
Lägg dem glest på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Servera dem med smör och mjölk.