Recept småkakor http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/smakakor/ Recept småkakor. Recept från Receptcentralen.se Mon, 20 May 2019 18:29:20 +0100 sv Hansson, Daniel Alinge, Henrik Copyright 2019 Havrebollar http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/havrebollar/ Ytterligare ett smaskigt recept på havrebollar, havrebollen blir lite ljusare i färgen och smakar underbart. Äkta Havrebollar cirka 30 stycken http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/havrebollar/ Ytterligare ett smaskigt recept på havrebollar, havrebollen blir lite ljusare i färgen och smakar underbart.
Äkta Havrebollar cirka 30 stycken

Ingredienser (6 portioner)

  • 3 dl havregryn
  • 100 g rumsvarmt smör eller margarin
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kallt kaffe
  • Kokos eller havreflingor till garnering.

Tillagning

  1. Rör ihop sockret och smöret.
  2. Blanda i de övriga ingredienserna och forma en sammanhållen massa.
  3. Rulla cirka 30 bollar och garnera dem med havre eller kokos.
  4. FÄRDIGT!
]]>
recept Wed, 18 Dec 2013 20:40:59 +0100
Jitterbuggare http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/jitterbuggare/ Klassisk kaka som hamnat lite i skymundan bakom cupkakes, macarons, muffins och vulgärt stora kanelbullar. Men det kanske är dags för rennässans för denna lättbakade och svängiga kaka. Recept ger en plåt, men kan enkelt dubblas. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/jitterbuggare/

Klassisk kaka som hamnat lite i skymundan bakom cupkakes, macarons, muffins och vulgärt stora kanelbullar. Men det kanske är dags för rennässans för denna lättbakade och svängiga kaka.

Recept ger en plåt, men kan enkelt dubblas.

Ingredienser (30 portioner)

  • 140 g vetemjöl
  • ½ dl strösocker
  • 1 äggula
  • 100 g smör
  • Fyllning
  • 1 äggvita
  • 2 msk strösocker

Tillagning

  1. Arbeta ihop mjöl. socker, äggula och smör. Lägg degen i kylskåpet.
  2. Vispa äggvitan till hårt skum. Tillsätt sockret under vispning.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Kavla ut degen till en 15x30 cm rektangel.
  5. Bred ut fyllningen.
  6. Rulla ihop som en rulltårta från kortsidan.
  7. Skär i halvcentimeter tjocka skivor och lägg dem på en plåt.
  8. Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter. Låt svalna på plåten.
]]>
recept Tue, 8 Jan 2013 19:55:09 +0100
Nötchokladrutor http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/notchokladrutor/ Goda, och faktiskt ganska nyttiga, småkakor. Nötchokladrutor är dessutom lättbakade och innehåller billiga ingredienser som de flesta har hemma. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/notchokladrutor/

Goda, och faktiskt ganska nyttiga, småkakor. Nötchokladrutor är dessutom lättbakade och innehåller billiga ingredienser som de flesta har hemma.

Ingredienser (20 portioner)

  • 70 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakaopulver
  • hackade hasselnötter och skållad mandel till garnering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft eller 200 grader vanlig ugn.
  2. Rör smör och socker pösigt.
  3. Blanda mjöl och bakpulver.
  4. Blanda ägget med smöret och sockret. Tillsätt vaniljsockret och sikta i kakaon. Rör ner mjölblandningen.
  5. Smörj ett bakplåtspapper och bred ut smeten över en yta som är drygt A4-stor.
  6. Strö på de hackade nötterna.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
  8. Ta ut ur ugnen och skär i 5x5 cm rutor. Låt svalna.
]]>
recept Mon, 17 Sep 2012 19:12:21 +0100
Kolakakor http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/kolakakor/ Goda skurna kolakakor som man gör i ett nafs. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/kolakakor/

Goda skurna kolakakor som man gör i ett nafs.

Ingredienser (24 portioner)

  • 100 g smör
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl strösocker
  • 1 ½ msk ljus sirap

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hyvla smöret.
  3. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
  4. Lägg smöret i en bunke och vispa ner sockret tills det blir pösigt.
  5. Blanda ihop alla ingredienser.
  6. Dela degen i två delar och rulla ut till längder, nästan plåtlånga.
  7. Lägg dem på plåten och platta till dem något.
  8. Grädda i mitten av ugnen omkring 12 minuter.
  9. Skär längderna i bitar medan de är varma. Plocka isär kakorna när de svalnat.
  10. Om man gräddar kakorna på bakplåtspapper så låt svalna på papperet på ett galler.
]]>
recept Tue, 7 Dec 2010 16:40:52 +0100
Kakmonster http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/kakmonster/ Bakning kan vara som trolleri! Ungar gillar att förvandla kakor till figurer om kakorna är hembakta eller köpta spelar noll roll. Med lite smält choklad och en påse godis kan man ha hur kul som helst! Överbliven choklad: Choklad innehåller en hel del fett, så spola inte ner den i avloppet. När du rengör bunkar och redskap, ställ dem i 75 graders ugn ett par minuter. Torka av chokladen med papper. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/kakmonster/

Bakning kan vara som trolleri! Ungar gillar att förvandla kakor till figurer om kakorna är hembakta eller köpta spelar noll roll. Med lite smält choklad och en påse godis kan man ha hur kul som helst!

Överbliven choklad: Choklad innehåller en hel del fett, så spola inte ner den i avloppet. När du rengör bunkar och redskap, ställ dem i 75 graders ugn ett par minuter. Torka av chokladen med papper.

Ingredienser (30 portioner)

  • Kolavippenkakor (det vill säga 30 st dö goda kolakakor!)
  • 100 g smör
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl socker
  • 1 msk sirap
  • Att smälta choklad
  • blockhoklad
  • Florsockerglasyr
  • 2 dl florsocker
  • 1 ½ msk vatten
  • karamellfärg
  • Kristyr (hård glasyr)
  • 5 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 1 tsk ättika

Tillagning

  1. Kolavippenkakor: Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hyvla smöret. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Lägg smöret
    i en bunke och vispa ner sockret tills det blir pösigt. Blanda ihop allt.
  3. Arbeta ihop degen till en rulle och skär kolakakor. Grädda på bakplåtspapper i mitten av ugnen i 10-12 minuter.
  4. Att smälta choklad: Lägg ett par rutor mörk eller ljus blockchoklad (inte vit choklad) på ett fat och värm 20 sekunder i mikron på full effekt. Rör runt med en bomullspinne och dutta på godisbitarna för att göra ögon och för att fästa dem på kakorna.
  5. Ska du smälta större mängder choklad, lägg blockchokladsrutor i en glasburk och låt stå cirka 10-15 minuter i 75 graders ugn. Rör om. Det som blir över kan smältas igen.
  6. Florsockerglasyr: Rör ihop ingredienserna till en smidig glasyr med en visp eller en gaffel.
  7. Färga glasyren med karamellfärg.
  8. Kristyr: Blanda allt i en skål. Vispa med elvisp tills det bildas styva toppar.
  9. Färga om du vill eller spritsa den som den är. Då blir den helt vit.
]]>
recept Sat, 13 Nov 2010 11:16:27 +0100
Havrekakor med russin http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/havrekakor-med-russin/ Spröda och goda havrekakor med russin. Vill man variera kan man byta ut russinen mot hackad choklad. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/havrekakor-med-russin/

Spröda och goda havrekakor med russin. Vill man variera kan man byta ut russinen mot hackad choklad.

Ingredienser (40 portioner)

  • 125 g smör
  • 120 g vetemjöl
  • 1 dl russin
  • 4 dl havregryn
  • 1 ½ dl socker
  • ¾ tsk bikarbonat (utrört i 1 msk gräddfil eller fil)
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rör matfett och socker.
  3. Hacka russinen och blanda ner dem i smeten.
  4. Rör i övriga ingredienser.
  5. Rulla bollar, som små plommon, och lägg dem på bakpappersklädd plåt.
  6. Tryck till med en gaffel.
  7. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter.
  8. Låt svalna lite plåten och sen på en kall plåt.
]]>
recept Mon, 1 Nov 2010 19:55:45 +0100
Syltbollar http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/syltbollar/ Spröda och delikata gultenfria kakor. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/syltbollar/

Spröda och delikata gultenfria kakor.

Ingredienser (20 portioner)

  • 100 g normalsaltat smör
  • 2 msk strösocker
  • 1 ½ tsk vaniljsocker
  • 1 ½ msk ihopvispat ägg
  • 2 dl potatismjöl
  • hallonsylt

Tillagning

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Blanda socker och smör väl, gärna med en gaffel.
  3. Tillsätt ägg och potatismjöl och arbeta till en deg.
  4. Rulla 20 runda bollar. Fördela dem på en plåt med bakplåtspapper, platta till lite och gör en urgröpning som fylls med sylt.
  5. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter.
  6. Ta ut och låt svalna på plåten.
]]>
recept Thu, 19 Aug 2010 06:17:39 +0100
Kolasnittar http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/kolasnittar/ God klassisk lättbakad kaka som dessutom är billig. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/kolasnittar/

God klassisk lättbakad kaka som dessutom är billig.

Ingredienser (24 portioner)

  • 100 g rumsvarmt osaltat smör
  • 1 dl socker
  • 2 msk ljus sirap
  • 150 g vetemjöl
  • ½ tsk bikarbonat eller 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk malen torkad ingefära

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa smör, strösocker och sirap krämigt och lätt fluffigt.
  3. Blanda vetemjöl, bikarbonat/bakpulver, vaniljsocker och ingefära och vänd ner det i smeten.
  4. Dela degen och rulla ut till två längder. För att göra detta kan man ta hjälp av ett bakplåtspapper när man rullar.
  5. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Gör mönster med en gaffel.
  6. Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter.
  7. Låt kollasnittarna svalna lite och skär sedan längderna på snedden.
  8. Låt svalna på plåten.
]]>
recept Thu, 27 May 2010 20:37:18 +0100
Smörkolakyssar http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/smorkolakyssar/ En utsökt god liten kaka med mycket choklad- och kolasmak http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/smorkolakyssar/

En utsökt god liten kaka med mycket choklad- och kolasmak

Ingredienser (15 portioner)

  • 100 g mjukt smör
  • 100 g ljust muscovadosocker
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk mjölk
  • 50 g kyld Mars
  • 175 g vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Fyllning
  • 50 g kyld Mars
  • 100 g mörk choklad
  • 2 msk mjölk

Tillagning

  1. Värm ugnen till 160 grader. Smöra två plåtar med bakplåtspapper.
  2. Lägg smör och muskovadosocker i en matberedare och arbeta i ca 2 minuter tills blandningen är lätt och fluffigt.
  3. Tillsätt ljus sirap, vaniljsocker och mjölk. Kör matberedaren tills allt blandats.
  4. Hacka en kyld Mars och lägga i mixern tillsammans med mjölet och bakpulvret. Kör matberedaren tills en fast deg bildas.
  5. Forma 30 valnöts-stora bollar och placera på plåtarna.
  6. Grädda i 12-15 minuter tills de är gyllenbruna. Låt svalna på plåten i 5 minuter, ta sedan bort och låt svalna på ett bakgaller.
  7. Fyllning: Hacka Mars och mörk choklad, och lägg i en liten tjockbottnad kastrull med mjölken. Värm försiktigt under omrörning tills blandningen är slät och glansig.
  8. Ta bort från värmen och kyl tills det är bredbar.
  9. Fördela fyllningen på hälften av cookiesarna och tryck ihop med den andra hälften.
]]>
recept Sun, 16 May 2010 20:33:54 +0100
Macarons http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/macarons/ Macarons är otroligt söta, i dubbel bemärkelse. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/macarons/

Macarons är otroligt söta, i dubbel bemärkelse.

Ingredienser (25 portioner)

  • 175 g florsocker
  • 125 g malda mandlar
  • 100 g äggvita
  • 1 nypa salt
  • 75 g strösocker
  • Fyllning
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 75 g florsocker

Tillagning

  1. Mixa florsocker och mandlar i en matberedare till en mycket fin blandning och sikta sedan i en skål.
  2. Vispa äggvitan med en nypa salt i en separat skål tills mjuka toppar bildas. Vispa sedan gradvis i strösocker till en tjock och glänsande fluffig massa. (Här kan man röra i smakextrakt, som pepparmint eller citron, och motsvarande färg som blått eller gult, beroende på vilken typ av macaroons man vill ha)
  3. Vänd ner halva mandel- och florsockerblandningen i marängen och blanda väl. Tillsätt resterande hälften med en spatel tills den är blank och har en tjock konsistens som faller av från spateln.
  4. Skeda ner blandningen i en spritspåse försedd med en 1 cm vanligt tyll.
  5. Klä 2 plåtar med bakplåtspapper. Spritsa ut små rundor av blandningen, ca 3 cm i diameter, på plåten.
  6. Låt stå i rumstemperatur 10-15 minuter. Detta är viktigt - du ska kunna röra dem lätt utan att smet fastnar på fingarna.
  7. Värm ugnen till 160 grader (140 grader om man har varmluft)
  8. Grädda i 15 minuter. Låt svalna.
  9. Fyllning: Vispa smöret tills ljuset och fluffigt och vispa sedan i florsockret, hushållsfärg och smaksättning.
  10. Spritsa fyllning på de hälften av de avsvalnade maränger och tryck ihop med dem utan fyllning.
]]>
recept Mon, 5 Apr 2010 08:39:43 +0100
Triple chocolate cookies http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/triple-chocolate-cookies/ Smaskiga amerikanska kakor med tre sorters choklad. Allra godast nybakta med ett glas kall mjölk, men de som blir över går bra att frysa för senare njutning. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/triple-chocolate-cookies/

Smaskiga amerikanska kakor med tre sorters choklad. Allra godast nybakta med ett glas kall mjölk, men de som blir över går bra att frysa för senare njutning.

Ingredienser (24 portioner)

  • 100 g mjukt mörkt muscovadosocker
  • 100 g råsocker strö
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 225 g vetemjöl
  • 150 g smält mjölkchoklad
  • 90 g hackad vit choklad
  • 90 g hackad mörk choklad

Tillagning

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Klä 2 plåtar med bakplåtspapper.
  3. Blanda socker och smör.
  4. Tillsätt ägg, vaniljsocker, mjöl och hälften av den smälta mjölkchokladen och blanda ihop.
  5. Rör i vit och mörk choklad
  6. Forma runda kulor med en glassskopa eller rund matsked. Lägg kulorna på plåtarna.

  7. Grädda i omgångar i 8-9 minuter tills blek gyllene och fortfarande mjuk att röra vid.
  8. Låt svalna lite på plåten. För över till ett galler och droppa på resten av möjlkchokladen.
  9. Servera genast.
]]>
recept Sun, 14 Mar 2010 07:44:51 +0100
Hästskor http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/hastskor/ Spröd kaka att överraska hästintresserade med. Men den är god även om man inte gillar havremopeder. Ett extra plus för denna kaka är ta det inte blir så mycket disk om man använder stavmixer. Receptet är en relativt liten sats som räcker för en plåt. Det går bra att dubblera om man vill bjuda många. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/hastskor/

Spröd kaka att överraska hästintresserade med. Men den är god även om man inte gillar havremopeder. Ett extra plus för denna kaka är ta det inte blir så mycket disk om man använder stavmixer. Receptet är en relativt liten sats som räcker för en plåt. Det går bra att dubblera om man vill bjuda många.

Ingredienser (20 portioner)

  • ¾ dl sötmandel
  • ½ dl strösocker
  • 1 msk kallt vatten
  • 30 g smör
  • ¾ dl vetemjöl
  • Garnering
  • äggvita
  • florsocker
  • blockchoklad

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Koka upp vatten i en lite kastrull.
  3. Låt mandlarna koka någon minut och låt dem därefter rinna av. Tryck ut mandlarna ur skalet.
  4. Mixa mandel och strösocker i en stavmixer. Tillsätt kallt vatten, smör och vetemjöl. Rör till en smidig massa.
  5. Rulla eller spritsa ut till längder på 10 cm med en diameter på 5 mm. Forma till hästskor och lägg på en bakplåtspappersbeklädd plåt.
  6. Grädda mitt i ugnen i 6-8 minuter. Håll kol på slutet så de inte får för mycket färg.
  7. Låt svalna lite på plåten och för därefter över på ett bakgaller.
  8. När de svalnat rör man ihop äggvita och florsocker och bred försiktigt ut på hästskorna.
  9. Smält blockchokladen i ett vattenbad och gör därefter prickar i glasyren med den.
]]>
recept Mon, 22 Feb 2010 19:37:02 +0100
Världens godaste cookies http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/varldens-godaste-cookies/ Supergoda cookies, med tre sorters choklad och hasselnötter, som är lätta att göra. Förvara cookiesarna i en luftät burk så håller de minst en vecka. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/varldens-godaste-cookies/

Supergoda cookies, med tre sorters choklad och hasselnötter, som är lätta att göra.

Förvara cookiesarna i en luftät burk så håller de minst en vecka.

Ingredienser (30 portioner)

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 2 msk mortlat brunt farinsocker
  • 200 g råsocker strö
  • 100 g strösocker
  • 1 ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 300 g vetemjöl
  • ½ tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk havssalt
  • 100 g hackad mörk choklad (70%)
  • 100 g hackad ljus blockchoklad
  • 100 g hackad vit blockchoklad
  • 100 g grovt hackade hasselnötter

Tillagning

  1. Lägg smör, farinsocker, råsocker, strösocker, ägg och vaniljsocker i en matberedare och blanda väl i 1-2 minuter.
  2. Blanda vetemjöl, bikarbonat, bakpulver och salt. Blanda det sen med smör- och sockerblandningen.
  3. Rör sist ner chokladen och hasselnötterna.
  4. Lägg degen i kylskåpet i minst en timme, men gärna ett dygn eller två.
  5. Sätt ugnen på 175 grader.
  6. Klä 3-4 plåtar med bakplåtspapper.
  7. Rulla degen till bollar, gärna med hjälp av en glasskopa, och lägg ut på plåtarna 6-8 per plåt med bra med mellanrum så de inte flyter ihop.
  8. Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter.
  9. Låt svalna på galler.
]]>
recept Wed, 28 Oct 2009 19:09:40 +0100
Drömmar http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/drommar/ Drömmar är en klassisk kaka som är försvinnade god. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/drommar/

Drömmar är en klassisk kaka som är försvinnade god.

Ingredienser (36 portioner)

  • 100 g smör
  • 2 dl socker
  • 1 dl matolja
  • 4 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • 1 msk äkta vaniljsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Rör ihop smör och socker.
  3. Tillsätt matoljan och vispa tills smeten är vit och porös.
  4. Blanda mjöl, hjorthornssalt och vaniljsocker. Rör ner i smeten.
  5. Rulla små bollar av degen och lägg på bakpappersklädda plåtar.
  6. Grädda mitt i ugnen 17-20 minuter.
]]>
recept Mon, 5 Oct 2009 19:08:55 +0100
Hello Kitty-kakor http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/hello-kitty-kakor/ Hårda kakor i formen av Hello Kitty som är ett säkert kort på ett tjejdominerat barnkalas. Formen är enkel att göra genom att rita av eller skriva ut en [a href=*http://images.google.se/images?source=ig&hl=sv&rlz=&=&q=hello%20kitty&lr=&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi*]bild på Hello Kittys huvud[/a] och klistra upp på kartong och skär ut efter. Vi har även ett bra recept på [a href=*http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/glasyr/*]glasyr[/a]. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/hello-kitty-kakor/

Hårda kakor i formen av Hello Kitty som är ett säkert kort på ett tjejdominerat barnkalas.

Formen är enkel att göra genom att rita av eller skriva ut en bild på Hello Kittys huvud och klistra upp på kartong och skär ut efter.

Vi har även ett bra recept på glasyr.

Ingredienser (30 portioner)

  • 1 ¼ dl vatten
  • 1 dl vit sirap
  • 1 ¾ dl strösocker
  • 25 g margarin
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • 1 tsk mald torkad ingefära
  • 8-9 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Blanda vatten, vit sirap, strösocker och smör i en stor kastrull.
  2. Koka upp och låt blandningen kallna.
  3. Blanda hjorthornssaltet och ingefära med lite av mjölet.
  4. Tillsätt det och arbeta in resten av mjölet.
  5. Degen ska var mer fast än lös.
  6. Sätt ugnen på 175 grader.
  7. Kavla ut degen tunt, 2-3 mm, på lätt mjölat bakbord.
  8. Tag ut figurer med pepparkaksformar eller skär ut dem efter mall.
  9. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
  10. Grädda i mitten av ugnen 7-8 minuter. Låt kakorna svalna något på plåten innan de läggs på galler.
  11. Dekorera med glasyr. Svart glasyr till ögon och morrhår, rosa till rosetten eller röd till blomman och gul näsa.
]]>
recept Sun, 13 Sep 2009 12:19:03 +0100
Vita pepparkakor http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/vita-pepparkakor/ Förr, när kryddor som kanel, ingefära och nejlikor, var dyra var inte det vi idag kallar pepparkakor att tänka på för vanligt folk. I södra Sverige, där det bodde många tyskar gjorde man istället vita pepparkakor som smakar lite som pepparkakor och lite som kex. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/vita-pepparkakor/

Förr, när kryddor som kanel, ingefära och nejlikor, var dyra var inte det vi idag kallar pepparkakor att tänka på för vanligt folk. I södra Sverige, där det bodde många tyskar gjorde man istället vita pepparkakor som smakar lite som pepparkakor och lite som kex.

Ingredienser (40 portioner)

  • 2 dl vatten
  • 1 ½ dl vit sirap
  • 3 dl socker
  • 40 g smör
  • 1 ½ tsk hjorthornssalt
  • 12 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Blanda vatten, vit sirap, strösocker och fett i en stor kastrull.
  2. Koka upp och låt blandningen kallna.
  3. Blanda hjorthornssaltet med lite av mjölet.
  4. Tillsätt det och arbeta in resten av mjölet.
  5. Degen ska var mer fast än lös.
  6. Sätt ugnen på 175 grader.
  7. Kavla ut degen tunt, 2-3 mm, på lätt mjölat bakbord.
  8. Tag ut figurer med pepparkaksformar eller skär ut dem efter mall.
  9. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
  10. Grädda i mitten av ugnen 7-8 minuter. Låt kakorna svalna något på plåten innan de läggs på galler.
  11. Dekorera med glasyr.
]]>
recept Fri, 11 Sep 2009 21:10:52 +0100
Makroner http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/makroner/ Makroner eller macarons är söta små biskvier med smörkrämsfyllning. Roligast blir det om man gör med olika smak. I detta recept har vi tre förslag, hallon, choklad och citron. Men det är endast ens egen fantasi som sätter gränserna för vad en makroner kan smaka. Perfekt för tjejmiddagen. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/makroner/

Makroner eller macarons är söta små biskvier med smörkrämsfyllning. Roligast blir det om man gör med olika smak. I detta recept har vi tre förslag, hallon, choklad och citron. Men det är endast ens egen fantasi som sätter gränserna för vad en makroner kan smaka. Perfekt för tjejmiddagen.

Ingredienser (20 portioner)

  • 3 dl florsocker
  • 90 g skållad, torkad och därefter mald sötmandel
  • 1 dl äggvita (ca 3 äggvitor)
  • ½ dl strösocker
  • ev 5-10 droppar hushållfärg
  • Smörkräm med hallonsmak
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 ½ dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula
  • 2 msk hallonsylt
  • ev. några droppar röd karamellfärg
  • Smörkräm med chokladsmak
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao
  • Smörkräm med citronsmak
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk finrivet citronskal
  • 1 tsk pressad citron
  • ev. några droppar gul karamellfärg

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Sikta ner florsocker och mandel i en bunke.
  3. Vispa äggvitan i en annan bunke med en elvisp (börja på låg hastighet och öka efter hand).
  4. Tillsätt strösockret, vispa till en styv marängsmet.
  5. Häll de torra ingredienserna i marängen och blanda varsamt.
  6. Spritsa ut ca 40 klickar stora som femkronor på plåt med bakplåtspapper.
  7. Låt kakorna vila c:a 15 minuter på plåten.
  8. Baka i nedre delen av ugnen i c:a 12 minuter.
  9. Kakorna ska vara lite mjuka i mitten.
  10. Dra av bakplåtspappret från plåten till köksbänken, direkt när kakorna kommit ur ugnen.
  11. Låt kakorna kallna.
  12. Smörkräm med hallonsmak: Lägg smöret i en bunke och sikta ner florsocker och vaniljsocker.
  13. Vispa med elvisp tills blandningen är ljus och porös.
  14. Vispa ner äggulan och hallonsylten.
  15. Färga med lite röd karamellfärg.
  16. Smörkräm med chokladsmak: Rör smöret mjukt.
  17. Tillsätt sockret och vaniljsocker och rör till en jämn kräm.
  18. Tillsätt kakao och rör tills det fördelats jämnt.
  19. Smörkräm med citronsmak: Rör smöret mjukt.
  20. Tillsätt sockret och vaniljsocker och rör till en jämn kräm.
  21. Tillsätt citronskal, pressad citron och gul hushållsfärg och rör tills det fördelats jämnt.
  22. Färdigställande: Bred en klick smörkräm på hälften av makronerna och täck med den andra hälften.
  23. Förvara i kylskåpet.
]]>
recept Mon, 31 Aug 2009 17:04:00 +0100
Nötkakor http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/notkakor/ Klassiska nötkakor som förgyller kaffepausen. En god nötkaka som är populär både hos stora och små. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/notkakor/ Klassiska nötkakor som förgyller kaffepausen. En god nötkaka som är populär både hos stora och små.

Ingredienser (20 portioner)

  • 100 g hasselnötkärnor
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 50 g smör
  • Till garnering
  • 20 hasselnötskärnor

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret.
  3. Mal nötterna.
  4. Blanda nötter, strösocker, ägg och smält smör.
  5. Klicka ut massan på en plåt med bakplåtspapper. Använd två mindre skedar så går det smidigt.
  6. Sätt en nöt mitt i varje nötklick.
  7. Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter.
  8. Låt svalna på plåten.
]]>
recept Thu, 6 Aug 2009 20:53:22 +0100
Mördegskakor http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/mordegskakor/ Enkla och billiga kakor gjorda på mångsidig mördeg. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/mordegskakor/

Enkla och billiga kakor gjorda på mångsidig mördeg.

Ingredienser (60 portioner)

  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 200 g smör skuret i mindre bitar
  • 1 ägg
  • Garnering
  • pärlsocker
  • hackad mandel

Tillagning

  1. Lägg mjölet i en hög på bordet.
  2. Gör en fördjupning mitt i och lägg i strösocker, smör och ägg.
  3. Arbeta ihop till en deg med fingrarna.
  4. Lägg den att vila kallt i minst en timme, men gärna längre.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Kavla ut degen tunt.
  7. Ta ut kakor med runt, hjärtformat eller vilken form man känner för.
  8. Pensla med uppvispat ägg på ena sidan.
  9. Blanda ihop pärlsocker och hackad mandel.
  10. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
  11. Grädda mitt i ugnen i 6-7 minuter.
  12. Låt svalna lite på plåten och därefter på bakplåtspappret på annan plan yta.
]]>
recept Tue, 4 Aug 2009 21:56:18 +0100
Mandelkyssar http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/mandelkyssar/ Luftiga marängkakor med härlig mandelsmak. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/mandelkyssar/

Luftiga marängkakor med härlig mandelsmak.

Ingredienser (20 portioner)

  • 2 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl hackad skållad mandel

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Häll äggvitor och strösocker i en skål över ett vattenbad.
  3. Vispa massan i 10 minuter.
  4. Blanda i grovt hackad skållad mandel.
  5. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Grädda marängerna i 30-40 minuter tills de känns lätta (öppna absolut inte ugnen förrän på slutet).
]]>
recept Tue, 4 Aug 2009 07:40:35 +0100
Brysselkex http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/brysselkex/ Lättbakad torr kaka som ger 50-talsvibbar med sina pastellfärgade sockerkanter. Brysselkex går utmärkt att frysa. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/brysselkex/

Lättbakad torr kaka som ger 50-talsvibbar med sina pastellfärgade sockerkanter.

Brysselkex går utmärkt att frysa.

Ingredienser (40 portioner)

  • 4 ½ dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 g matlagningssmör
  • Dekoration
  • 1 dl strösocker
  • valfri hushållsfärg
  • några droppar kallt vatten

Tillagning

  1. Blanda samman vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och smör i en matberedaren.
  2. Forma degen till två rullar (drygt 4 cm i diameter).
  3. Svemp in rullen i plastfolie och lägg den kallt i minst en halvtimme.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Färga sockret till garneringen med några droppar röd hushållsfärg utblandat i aningen vatten.
  6. Bred ut sockret på ett bakplåtspapper och rulla degrullarna i sockret.
  7. Skär rullarna i c:a 5 mm tjocka skivor.
  8. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  9. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader i 10 minuter.
  10. Låt kakorna kallna på galler.
]]>
recept Tue, 30 Jun 2009 19:02:44 +0100
Fortune cookies http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/fortune-cookies/ Fortune cookie eller lyckokaka som serveras som en slags dessert efter maten på kinarestauranger i västvärlden. Innehållet i en fortune cookie ska vara en liten papperslapp på vilken det står skrivet en vag förutsägelse eller några lyckonummer. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/fortune-cookies/

Fortune cookie eller lyckokaka som serveras som en slags dessert efter maten på kinarestauranger i västvärlden. Innehållet i en fortune cookie ska vara en liten papperslapp på vilken det står skrivet en vag förutsägelse eller några lyckonummer.

Ingredienser (40 portioner)

  • 75 g mjukt smör
  • 4 äggvitor
  • 2 ½ dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 msk glukos
  • 3 msk vispgrädde
  • Rivet skal ska av 1 citron

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret.
  3. Vispa äggvitor med strösocker och vaniljsocker med elvisp i c:a 30 sekunder.
  4. Vänd därefter försiktigt ner vetemjöl och salt i äggvitesmeten.
  5. Tillsätt glukos, smält smör, vispgrädde och rivet citronskal. Rör till en jämn smet.
  6. Klicka ut smeten med hjälp av undersidan av en sked på en smord plåt och forma c:a 5 cm breda i diameter supertunna rundlar.
  7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 3-4 minuter, tills flarnen börjar få färg.
  8. Lyft upp flarnen med en palett eller stekspade och lägg dem på en ren handduk.
  9. Lyft upp flarnet med en stekspade (det är viktigt att arbeta snabbt) vänd det upp och ned och lägg en lapp i mitten av flarnet. Genom att vika dem halvmåneformade, sedan snabbt vika långsidan över kanten på en skål och vik sedan ändarna mot varandra.
]]>
recept Wed, 25 Mar 2009 19:21:37 +0100
Chokladcigarrer http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/chokladcigarrer/ Klassisk kaka som uppskattas både av gammal och ung. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/chokladcigarrer/

Klassisk kaka som uppskattas både av gammal och ung.

Ingredienser (30 portioner)

  • 1 dl hasselnötskärnor
  • 90 g smör
  • ½ dl strösocker
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 1 ½ msk grädde
  • 100 g mörk choklad

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Kör hasselnötskärnor i en mixer tills de är finmalda.
  3. Tillsätt smör, socker och vetemjöl. Blanda till en massa.
  4. Tillsätt grädden och arbeta ihop till en deg.
  5. Rulla ut degen till pekfingertjocka längder.
  6. Skär längderna i bitar om 5 centimeter och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter.
  8. Låt svalna på plåten.
  9. Smält chokladen och doppa ena änden av kakan i chokladen.
  10. Låt stelna på bakplåtspapper.
]]>
recept Sun, 1 Mar 2009 09:23:12 +0100
Christinas tunnskurna pepparkakor http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/christinas-tunnskurna-pepparkakor/ Det kan verka vara en stor sats, så halvera den gärna. Men kakorna är försvinnande goda, såväl til vinterns glögg som till sommaren saft i bersån. Receptet kommer från Ågerup i Skåne, landskapet som enligt men egen uppfattning flyter av mjölk och honung. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/christinas-tunnskurna-pepparkakor/

Det kan verka vara en stor sats, så halvera den gärna. Men kakorna är försvinnande goda, såväl til vinterns glögg som till sommaren saft i bersån. Receptet kommer från Ågerup i Skåne, landskapet som enligt men egen uppfattning flyter av mjölk och honung.

Ingredienser (250 portioner)

  • 6 dl farinsocker
  • ¾ dl mörk sirap
  • 1 ½ dl vatten
  • 2 tsk malen ingerfära
  • 2 tsk malda pomeransskal
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk bikarbonat
  • 5 cl konjak
  • 265 g smör
  • 1 ¾ liter vetemjöl - knappt

Tillagning

  1. Koka upp farinsocker, sirap och vatten. Tillsätt kryddorna samt bikarbonaten upplöst i konjaken.
  2. Häll alltsammans över smöret och rör tills smeten är kall.
  3. Arbeta in mjölet, först i degbunken, sedan på bakbordet. Degen ska inte vara stadig.
  4. Forma den till rullar, ungefär 4 cm tjocka, och lägg dem i kylskåpet över natten.
  5. Värm ugnen till 200 grader. Skär tunna kakskivor av degrullarna.
  6. Lägg ett bakplåtspapper på bakbordet och lägg skivorna på bakplåtspappret och ovanpå dem gladpack.
  7. Kavla skivorna lövtunna tis de är helt genomskinliga.
  8. Ta bort gladpacken och lägg bakplåtspappret med kakorna på en plåt. Grädda under upsikt 3-5 minuter, det kan gå förfärande fort!
  9. Tips: Skulle du vara lycklig ägare till en skärmaskin, använd den.
]]>
recept Fri, 27 Feb 2009 22:11:17 +0100
Krokantrulle http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/krokantrulle/ Härligt krispig rulle fylld med chokladkräm. Krokantrullar bör förvaras i kylskåp och helst serveras inom några timmar efter att de är klara. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/krokantrulle/

Härligt krispig rulle fylld med chokladkräm. Krokantrullar bör förvaras i kylskåp och helst serveras inom några timmar efter att de är klara.

Ingredienser (12 portioner)

  • 1 dl sötmandel
  • ¾ dl strösocker
  • 50 g smör
  • 1 ½ msk vetemjöl
  • 1 ½ msk grädde
  • 1 msk ljus sirap
  • 100 g blockchoklad
  • Chokladkräm
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 msk kakao
  • 3 msk florsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skåla, skala och hacka mandeln.
  3. Blanda mandeln, strösocker, smör, vetemjöl, grädde och sirap i en kastrull.
  4. Låt sjuda under lätt omrörning.
  5. Fördela smeten genom att klicka ut den på en papprad plåt.
  6. Grädda mitt i ugnen i 7-8 minuter.
  7. Lått svalna lite på plåten och rulla den därefter runt t.ex. en trägaffels skaft så att det blir rullar.
  8. Låt rullarna svalna.
  9. Blanda alla ingredienser till chokladkrämen.
  10. Spritsa in krämen i krokantrullarna.
  11. Smält blockchokladen försiktigt i mikron.
  12. Doppa ändarna på krokantrullarna i chokladen och lägg dem sen på en tallrik med bakplåtspapper eller liknade och ställ in i kylskåpet.
]]>
recept Sun, 8 Feb 2009 20:19:03 +0100
Knäckflarn http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/knackflarn/ Smaskiga och krispiga flarn. Ska man ha många gäster bör man göra två omgångar. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/knackflarn/

Smaskiga och krispiga flarn. Ska man ha många gäster bör man göra två omgångar.

Ingredienser (25 portioner)

  • 75 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk mörk sirap
  • 2 msk vispgrädde
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret.
  3. Blanda alla ingredienser väl i en skål.
  4. Klicka ut på två plåtar med bakplåtspapper. (Tänk på att de flyter ut rejält så klickarna ska vara väl separerade).
  5. Grädda mitt i ugnen i c:a 5 minuter.
  6. Låt kakorna svalna något och lägg dem därefter på galler eller böj dem som spån.
]]>
recept Sun, 8 Feb 2009 19:15:56 +0100
Mandelmusslor http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/mandelmusslor/ Mandelmusslor är en billig, men lyxig kaka som kan ätas som den är eller med vispgrädde och en klick god sylt. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/mandelmusslor/

Mandelmusslor är en billig, men lyxig kaka som kan ätas som den är eller med vispgrädde och en klick god sylt.

Ingredienser (100 portioner)

  • 500 g smör
  • 150 g sötmandel
  • 5 bittermandlar
  • 800 g vetemjöl
  • 350 g strösocker
  • 1 ägg

Tillagning

  1. Skålla och skala mandlarna.
  2. Mixa alla ingredienser i en matberedare.
  3. Låt degen vila i kylskåpet över natten.
  4. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Kavla ut degen.
  6. Klä musselformar med degen.
  7. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.
  8. Stjälp ur formarna och låt svalna på bakgaller.
  9. Förvara i lufttäta burkar. Kan även frysas för längre hållbarhet.
]]>
recept Mon, 22 Dec 2008 21:47:57 +0100
Skurna pepparkakor http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/skurna-pepparkakor/ En lite vuxnare variant av pepparkakor. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/skurna-pepparkakor/

En lite vuxnare variant av pepparkakor.

Ingredienser (80 portioner)

  • 2 dl sötmandel
  • 200 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl sirap
  • 3 tsk kanel
  • 3 tsk ingefära
  • 3 tsk nejlikor
  • 1 tsk bikarbonat
  • 6-7 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Skålla, skala och hacka mandeln.
  2. Rör ihop smör och blanda i socker, sirap, kryddor, bikarbonat, mjöl och mandeln i en bunke.
  3. Ta upp degen och arbeta den smidig.
  4. Dela den i delar och forma till tjocka rullar.
  5. Linda in degrullarna i plast och lägg dem i kylen över natten.
  6. Sätt ugnen på 175 grader.
  7. Skär degrullarna i tunna skivor med en kniv.
  8. Lägg skivorna på smord plåt.
  9. Grädda mitt i ugnen i c:a 10-12 min.
]]>
recept Mon, 22 Dec 2008 16:44:24 +0100
Farmors pepparkakor http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/farmors-pepparkakor/ Ett gammaldags recept på smakrika och spröda pepparkakor. Kavlar man tunt så ger recepet 150-200 normalstora pepparkakor. Traditionellt serveras hembakade pepparkakor från och med advent via Lucia och till julafton. Men de äts året runt, men då oftast i industribakad variant och mest av barn. Peppar ingår inte i pepparkakor och har inte gjort sedan 1700-talet. Myten om att man blir snäll av att äta pepparkakor kommer från att den dansk-norsk-svenske unionskonungen Hans (Johan II i Sverige) blev ordinerad pepparkakor mot sitt notoriskt dåliga humör. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/farmors-pepparkakor/

Ett gammaldags recept på smakrika och spröda pepparkakor. Kavlar man tunt så ger recepet 150-200 normalstora pepparkakor.

Traditionellt serveras hembakade pepparkakor från och med advent via Lucia och till julafton. Men de äts året runt, men då oftast i industribakad variant och mest av barn. Peppar ingår inte i pepparkakor och har inte gjort sedan 1700-talet. Myten om att man blir snäll av att äta pepparkakor kommer från att den dansk-norsk-svenske unionskonungen Hans (Johan II i Sverige) blev ordinerad pepparkakor mot sitt notoriskt dåliga humör.

Ingredienser (1 portion)

  • 200 g smör
  • 1 ½ dl ljus sirap
  • 3 dl socker
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 1 ½ msk mald ingefära
  • 1 ½ msk mald kanel
  • ¾ msk malda nejlikor
  • 12 dl vetemjöl + 1-2 dl vetemjöl till utbakningen
  • 1 msk bikarbonat

Tillagning

  1. Häll smör, sirap och socker i en kastrull och värm tills allt smält.
  2. Tillsätt grädden och kryddorna. Blanda väl.
  3. Låt svalna.
  4. Blanda den stora mängden mjöl med bikarbonaten och rör ner i smeten.
  5. Ställ kallt över natten.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Smörj plåtar eller använda bakplåtspapper.
  8. Kavla ut degen tunt med lite mjöl och tryck ut önskade figurer. Lägg på plåtar med lite mellanrum.
  9. Grädda 4-5 minuter mitt i ugnen. passa noga så de inte bränns.
  10. Låt svalna på bakgaller.
  11. Tips: Plåtarna svalnar snabbare om man ställer ut dem på trappan eller balkongen.
]]>
recept Sun, 7 Dec 2008 18:04:30 +0100
Minttoppar http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/minttoppar/ Klassisk småkaka med härlig mintsmak. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/minttoppar/

Klassisk småkaka med härlig mintsmak.

Ingredienser (50 portioner)

  • Deg
  • 1 dl florsocker
  • 200 g osaltat smör
  • 1 dl potatismjöl
  • 4 dl vetemjöl
  • Garnering
  • 100 g mörk choklad
  • 3-4 droppar pepparmint hushållsarom

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda florsockersocker, smör och mjölsorterna.
  3. Rulla degen till små bollar och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt.
  4. Gör en liten fördjupning mitt i varje kaka.
  5. Grädda mitt i ugnen i c:a 10 minuter.
  6. Låt kakorna kallna på plåten.
  7. Smält blockchokladen i vattenbad.
  8. Droppa i pepparmint hushållsarom.
  9. Fyll fördjupningen i kakan med mintchokladen.
  10. Låt dem stelna.
  11. Förvara i kakburk.
]]>
recept Wed, 26 Nov 2008 21:14:42 +0100