Recept Tarte Tatin

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Tarte Tatin

En klassisk äppelpaj med riklig smak av calvados. Namnet kommer från systrarna Tatin som skapade receptet i början av 1900-talet.

Utskriftsvänlig version

Tarte Tatin med sökord som äpple, efterrätt, oktober, crème fraiche och dessert

Ingredienser (8 portioner)

  • Tarte Tatin
  • 800 g mogna äpplen
  • 1 dl calvados
  • 100 g smör
  • 2 dl socker
  • smördeg
  • Vaniljcrème fraiche
  • 2,5 dl crème fraiche
  • 1 vaniljstång, delad
  • 1 msk florsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och kärna ur äpplena, skär dem i klyftor och lägg dem i calvados i en timma.
  3. Smält socker och smör i en stekpanna som senare kan sättas i ugnen (t.ex. gjutjärn eller traktör). Låt blandningen karamellisera.
  4. Lägg äpplena på sockret och täck med kavlad smördeg. Tryck ner smördegen mellan äpplena.
  5. Ställ in stekpannan i ugnen och låt grädda i 35-40 minuter.
  6. Låt svalna och vänd sedan upp pajen på ett fat.
  7. Vispa upp crème fraiche med urgröpt vanilj från stång samt florsocker. Servera vaniljcrème fraichen till pajen.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: Château Fontebride (Frankrike, 145 kr, varunr: 4113)

Kommentera detta Tarte Tatin recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013