Recept tårtor http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/tartor/ Recept tårtor. Recept från Receptcentralen.se Sat, 24 Aug 2019 08:51:55 +0100 sv Hansson, Daniel Alinge, Henrik Copyright 2019 Vit chokladtårta http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/vit-chokladtarta/ Smäktande god vit chokladtårta som är mycket enklare att göra än man kan tro. Smakerna är hallon, vanilj och vit choklad. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/vit-chokladtarta/

Smäktande god vit chokladtårta som är mycket enklare att göra än man kan tro. Smakerna är hallon, vanilj och vit choklad.

Ingredienser (10 portioner)

  • Tårtbotten
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl vetemjöl
  • osaltat smör
  • ströbröd
  • Vaniljkräm
  • 1 vaniljstång
  • 2 ½ dl mjölk
  • 3 äggulor
  • 70 g strösocker
  • 2 msk maizenamjöl
  • 12 g smör
  • Övrigt
  • 5 dl vispgrädde
  • några färska hallon till dekoration
  • färska eller tinade frysta hallon till fyllning
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 msk strösocker.
  • 100 g vit choklad

Tillagning

  1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en normalstor springform.
  3. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt, det tar ca 5 minuter.
  4. Blanda potatismjöl, bakpulver och vetemjöl och vänd ner med en slickepott i ägg- och sockerröran.
  5. Häll smeten i springformen.
  6. Grädda på galler på nedersta falsen 35-40 minuter (Om den börjar bli mörk kan man lägga en bit folie över de sista 5-10 minuterna).
  7. Låt kakan svalna en stund innan den tas ur formen och läggs på bakgaller.
  8. Vaniljkräm:
  9. Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull och sätt på värmen.
  10. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna och lägg dem i mjölken tillsammans med stången.
  11. Ta bort från värmen när det kokat upp och lägg på lock. Låt stå och dra i 20-30 minuter.
  12. Vispa ihop äggulor, socker och maizenamjöl i en bunke.
  13. Tillsätt vaniljmjölken under vispning. Vispa blandningen helt slät.
  14. Koka försiktig upp blandningen under omrörning.
  15. Tillsätts smöret när den kokar ordentligt.
  16. Ta bort kastrullen från värmen.
  17. Vispa vaniljkrämen helt slät.
  18. Placerat i ett iskallt vattenbad. Förvara den därefter kallt.
  19. Vispa vispgrädden.
  20. Blanda ut vaniljkrämenn med 1/4-del av vispgrädden.
  21. Skiva tårtbottnen horisontellt i tre delar.
  22. Lägg färska eller tinade hallon på den understa bottnen. Strö på vaniljsocker och strösocker.
  23. Lägg på nästa och bred på vaniljkrämen.
  24. Lägg på den sista bottnen och bred ut grädde över hela tårtan.
  25. Riv över den vita cokladen och dekorera med några färska hallon och kanske en ros.
]]>
recept Mon, 13 Jun 2011 21:00:14 +0100
Halloncheesecake med browniebotten http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/halloncheesecake-med-browniebotten/ Hallon och choklad är en beprövad, men nästan alltid lika god kombination. Här är den applicerad på en cheesecake. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/halloncheesecake-med-browniebotten/

Hallon och choklad är en beprövad, men nästan alltid lika god kombination. Här är den applicerad på en cheesecake.

Ingredienser (12 portioner)

  • Browniebotten
  • 200 g grovhackad mörk choklad
  • 200 g osaltat smör
  • 250 g florsocker
  • 3 stora ägg
  • 110 g vetemjöl
  • Cheesecake
  • 400 g philadelphiaost
  • 150 g florsocker
  • 100 g vit choklad
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 stora ägg
  • Hallongrädde
  • 3 dl vispgrädde
  • 75 g florsocker
  • 160 g färska eller frysta hallon
  • Till dekoration
  • färska hallon

Tillagning

  1. Värm ugnen till 180 grader.
  2. Browniebotten: Grovhacka chokladen lägg i en värmetålig skål och sätt den över en kastrull med sjudande vatten. Låt chokladen smälta.
  3. Lägg smör och socker i en elektrisk mixer med en flatblandare och blanda väl.
  4. Tillsätt äggen, ett i taget, blanda väl och skrapa ner oblandade ingredienser från sidan av skålen med en slickepott.
  5. Tillsätt mjölet lite i tagen och blanda väl efter varje tillsats. Vrid sedan mixern upp till högre hastighet och slå en stund tills smeten är jämn.
  6. Häll långsamt i den smälta chokladen och blanda väl. Häll i en 30 cm x 23 cm x 5 cm djup bakplåt, klädd med bakplåtspapper och släta över med en slickepott.
  7. Cheesecake: Smält den vita chokladen på samma sätt som den mörka chokladen.
  8. Blanda philadelphiaost, florsocker och vaniljsocker i en elektrisk mixer med flatblandare och blanda på låg hastighet tills massan är slät och tjock.
  9. Tillsätt 1 ägg i taget under omkörning. Skrapa ner oblandade ingredienser från sidan av skålen med en slickepott. Blandningen bör vara mycket smidig och krämig.
  10. Tillsätt den smälta vita chokladen och vrid mixern till en högre hastighet en kort stund.
  11. Skeda ut cheesecaken över browniebottnen och släta till med en slickepott.
  12. Grädda i 30-35 minuter tills kanterna fått lite färg.
  13. Låt svalna helt och ställ därefter i kylskåp i minst 3 timmar, men det blir allra godast om den får stå över natten.
  14. Hallongrädde: Häll grädde, florsocker och tinade hallon i en skål och vispa fast, men inte hård. Bred ut grädden på cheesecaken.
  15. Skär cheesecaken i 12 fyrkanter. Dekorera med färska hallon.
]]>
recept Thu, 14 Apr 2011 18:52:12 +0100
Mintchokladkaka http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/mintchokladkaka/ En snygg och överraskande god mintchokladtårta. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/mintchokladkaka/

En snygg och överraskande god mintchokladtårta.

Ingredienser (10 portioner)

  • 200 g mörk blockchoklad 56%
  • 200 g osaltat smör
  • 3 ägg
  • 2 ½ dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 3 dl vetemjöl
  • Glasyr
  • 25 g osaltat smör
  • 1 dl vispgädde
  • 20 bitar After Eight

Tillagning

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Smörj en springform med smör.
  3. Bryt chokladen i bitar och smält på svag värme tillsammans med smör i en tjockbottnad kastrull.
  4. Vispa ägg och socker poröst och blanda sen i mjölet väl.
  5. Rör sedan i chokladsmörblandningen tills det blir en jämn smet.
  6. Häll i formen.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 22-24 minuter.
  8. Kakan ska var lite kladdig.
  9. Låt svalna lite innan kanten tas av. Låt kakan kallna helt.
  10. Glasyr: Blanda smör, vispgrädde och After Eight.
  11. Smält på låg värme under omrörning.
  12. Låt glasyren kallna lite så den blir tjockflytande.
  13. Bred glasyren jämnt över kakan, garnera med strössel och låt stelna i kylen.
]]>
recept Wed, 30 Mar 2011 07:19:56 +0100
Lime- och jordgubbscheesecake http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/lime-och-jordgubbscheesecake/ En mycket god jordgubbscheesecake med en fräsch smak av lime och med vaniljfyllning. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/lime-och-jordgubbscheesecake/

En mycket god jordgubbscheesecake med en fräsch smak av lime och med vaniljfyllning.

Ingredienser (10 portioner)

  • Botten
  • 10 digestivekex
  • 75 g smält smör
  • Fyllning
  • 500 g Kesella vanilj
  • 2 dl crème fraiche
  • 3 ägg
  • 1 dl strösocker
  • ½ msk vaniljsocker
  • Topping
  • 2 gelatinblad
  • 250 g frysta jordgubbar
  • 1 dl vatten
  • 4 msk strösocker
  • pressad saft av 1 lime

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Krossa kexen fint i en mortel.
  3. Smält smöret och blanda med kexsmulorna.
  4. Tryck ut smulblandningen på botten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  5. Grädda i mitten av ugnen ca 7 minuter. Vispa ihop Kesella, crème fraiche och ägg till en jämn smet. Tillsätt socker och vaniljsocker.
  6. Häll smeten i formen och grädda ytterligare 35- 40 minuter.
  7. Låt kakan kallna. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
  8. Sjud jordgubbar, vatten, socker och limesaft ca 5 min i en kastrull. Sila från jordgubbarna och häll tillbaka spadet i kastrullen.
  9. Ta upp gelatinet ur vattnet, krama försiktigt ur och smält gelatinet i det varma spadet under omrörning.
  10. Låt spadet svalna innan den försiktigt hälls över kakan.
  11. Ställ i kylen minst 4 timmar innan servering.
]]>
recept Tue, 29 Mar 2011 20:10:55 +0100
Chokladmoussetårta http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/chokladmoussetarta/ God chokladmoussetårta med kladdkakebotten. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/chokladmoussetarta/

God chokladmoussetårta med kladdkakebotten.

Ingredienser (10 portioner)

  • Kladdkakebotten
  • 100 g smör
  • 100 g mörk choklad 70%
  • 4 msk kakaopulver
  • 2 ägg
  • 1 ¼ dl manitoba cream
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl strösocker
  • Chokladmousse
  • 200 g finhackad mörk choklad (70 %)
  • 1 äggula
  • 6 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Kladdkakebotten: Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
  3. Smält chokladen i ett vattenbad
  4. Rör samman samtliga ingredienser.
  5. Smöra och bröa en springform, 24 cm i diameter.
  6. Häll i smeten.
  7. Grädda i 24 minuter.
  8. Låt kladdkakan stå svalna.
  9. Chokladmousse: Vispa grädden lätt.
  10. Smält chokladen i en rostfri bunke i vattenbad.
  11. Tillsätt äggulan och rör ner.
  12. Dra kastrullen av värmen, vänd ner hälften av den vispade grädden med en slickepott och rör ihop till en jämn smet. Tillsätt resten av grädden och vaniljsockret.
  13. Bred ut moussen på tårtan och ställ i kylen i minst 1 timme innan servering, gärna längre.
  14. Servera med lättvispad grädde och färska hallon.
]]>
recept Tue, 29 Mar 2011 07:19:23 +0100
Björns tårta http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/bjorns-tarta/ Inspirationen till denna LCHF-tårta kommer från Margareta Ferry. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/bjorns-tarta/

Inspirationen till denna LCHF-tårta kommer från Margareta Ferry.

Ingredienser (6 portioner)

  • Till tårtbottnen
  • 2 msk vatten
  • 70 g mörk choklad
  • 150 g mandelmjöl (3 påsar mandelspån à 50 g)
  • 1-2 tsk florsocker
  • 40 g mjukt smör
  • Till garneringen
  • 3 dl vispgrädde
  • säsongens bär
  • hackade nötter

Tillagning

  1. klä en pajform med löstagbar botten med smörpapper eller plastfilm.
  2. Koka upp vattnet. Dra kastrullen från värmen och rör ner chokladen tills den smält.
  3. Kör mandelspånen till mjöl i matberedare.
  4. Tillsätt florsockret och smöret. Kör sist ner den smälta chokladen.
  5. Fördela mandelröran i botten på pajformen.
  6. Låt stelna 1 timme i frysen.
  7. Toppa tårtan med grädde, bär och nötter.
]]>
recept Fri, 21 Jan 2011 21:23:25 +0100
Lemon Meringue Cupcakes http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/lemon-meringue-cupcakes/ Läckra och fräscha cupcakes med marängfrosting med härlig citronsmak. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/lemon-meringue-cupcakes/

Läckra och fräscha cupcakes med marängfrosting med härlig citronsmak.

Ingredienser (12 portioner)

  • Muffins
  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 125 g osaltat smör
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • Fyllning
  • lemoncurd
  • Marängfrosting
  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk citronsaft

Tillagning

  1. Muffins: Sätt ugnen på 175 grader
  2. Vispa ägg och strösocker en stund, så att det blir ljust och luftigt.
  3. Tillsätt smält smör och mjölk under fortsatt vispning.
  4. Tillsätt de torra ingredienserna i omgångar under fortsatt vispning.
  5. Fyll formarna till 2/3 och grädda tills de fått färg och är torra inuti, använd teststicka.
  6. Låt svalna.
  7. Fyllning: Skär av ett litet lock och gröp ur. Fyll med lemon curd och sätt tillbaka locket.
  8. Marängfrosting: Vispa äggvitorna tillsammans med sockret och citronsaften ett par minuter. 
  9. Fortsätt sedan att vispa marängen över en kastrull med sjudande vatten. 
  10. Vispa tills det blir tjockt och krämigt och marängen ska kännas fingervarm och sockret ha smält helt. Det tar ca 10 minuter.
  11. Ta skålen bort från värmen och vispa vidare tills marängen svalnat, den här delen tar en stund och görs lättast med en maskin av KitchenAid-typ, men man kan göra det för hand om man är uthållig. IU maskin tar det ca 10 minuter och förhand ungefär det dubbla. Vispa tills marängen börjar kännas småseg och går att vända upp-och-ned utan att den rinner ut.
  12. Ställ i kylskåpet ett tag.
  13. Spritsa på frostingen på muffinsen.
  14. Bränn av försiktigt med en gasbrännare.
]]>
recept Mon, 17 Jan 2011 18:18:43 +0100
Kladdig kladdkaka http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/kladdig-kladdkaka/ Kaffesmakande kladdig kladdkaka toppad med hackad choklad. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/kladdig-kladdkaka/

Kaffesmakande kladdig kladdkaka toppad med hackad choklad.

Ingredienser (8 portioner)

  • 2 ½ dl strösocker
  • 1 ½ tsk snabbkaffepulver
  • 3/4 dl kakaopulver
  • 2 ägg
  • 1 ½ krm salt
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör
  • ströbröd
  • Garnering
  • 1 dl grovt hackad choklad
  • Till servering
  • lättvispad grädde

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smöra och bröa en form som är 24 cm i diameter.
  3. Mortla kaffepulvret.
  4. Blanda socker, snabbkaffepulver, kakaopulver, salt, vetemjölet och vaniljsockret väl i en stor skål.
  5. Smält smöret och häll ner det i bunken. Rör om och rör ner äggen ett och ett.
  6. Häll smeten i den bröade kakformen strö på den hackade chokladen.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 13-14 minuter.
  8. Ta ut kakan ur ugnen och låt den få svalna av.
  9. Servera kladdkakan med lättvispad grädde.
]]>
recept Wed, 8 Dec 2010 12:40:01 +0100
Kolatårta http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/kolatarta/ En tårta som går ganska snabbt att göra med som kräver lite jobb, men det är det värt om man gillar mandelmaräng och kola. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/kolatarta/

En tårta som går ganska snabbt att göra med som kräver lite jobb, men det är det värt om man gillar mandelmaräng och kola.

Ingredienser (8 portioner)

  • Marängbotten
  • 3 ägg
  • 1 ½ dl strösocker
  • 200 g mandel
  • Kola
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 150 g osaltat smör
  • 200 g mörk choklad

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skålla och skala mandeln. Rosta den i en torr panna i två omgångar. Mal hälften och hacka resten fint.
  3. Vispa ägg och socker under cirka 20 minuter. Blanda ner mandeln och häll smeten i en form med löstagbar kant.
  4. Baka i 35-45 minuter. Täck över med aluminiumfolie om den börjar få för mycket färg.
  5. Kola: Sjud upp grädde och socker till cirka 60 grader.
  6. Lägg i smör och choklad i mindre bitar. Sjud upp under omrörning tills det precis börjar koka. Koka sen under omkörning i 5 minuter. (Om det skär sig kan man rädda det genom att mixa med stavmixer.)
  7. Låt kallna.
  8. Bred krämen på tårtbottnen och ställ sen kallt någon timme.
]]>
recept Fri, 12 Nov 2010 21:44:45 +0100
Mörk kladdkaka med ugnsbakade fikon http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/mork-kladdkaka-med-ugnsbakade-fikon/ Mustig chokladtårta med ugnsbakade fikon. Servera med vaniljmascarpone eller vispad grädde. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/mork-kladdkaka-med-ugnsbakade-fikon/

Mustig chokladtårta med ugnsbakade fikon. Servera med vaniljmascarpone eller vispad grädde.

Ingredienser (8 portioner)

  • 400 g hackad mörk blockchoklad av bättre kvalitet
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • ½ dl strösocker
  • 2 lättvispade ägg
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • Ugnsbakade fikon
  • 8 färska fikon
  • 2-3 msk flytande honung
  • Vaniljmascarpone
  • 200 g mascarponeost
  • 1 vaniljstång
  • 2 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smöra och mjöla en form med löstagbar kant.
  3. Smält chokladen med mjölk och grädde i vattenbad. Låt svalna något.
  4. Blanda choklad, strösocker och ägg. Häll över i formen.
  5. Grädda i cirka 25 minuter. Låt svalna.
  6. Skär fikonen i 4 kvartar nästan ända ner till fästet.
  7. Ringla över honungen och baka dem i cirka 10 minuter.
  8. Blanda mascarponen med innehållet i vaniljstången.
]]>
recept Wed, 13 Oct 2010 21:25:01 +0100
Enkel tiramisutårta http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/enkel-tiramisutarta/ Snabbgjord men ändå läcker efterättstårta av tiramisutyp. Tiramisutårtan förbereds minst 4 timmar i förväg och ställs in i frysen. Ta ut en god stund innan servering så den mjuknar lite. Servera nybryggt kaffe till. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/enkel-tiramisutarta/ Snabbgjord men ändå läcker efterättstårta av tiramisutyp. Tiramisutårtan förbereds minst 4 timmar i förväg och ställs in i frysen. Ta ut en god stund innan servering så den mjuknar lite. Servera nybryggt kaffe till.

Ingredienser (10 portioner)

  • Botten
  • 1 gelatinblad
  • ½ dl starkt hett kaffe
  • 2 msk konjak
  • 1 skiva färdig sockerkaksbotten
  • Fyllning
  • 2 äggulor
  • 1 dl socker
  • 250 g mascarpone
  • 2 ½ dl vispgrädde
  • Till garnering
  • 2 tsk florsocker
  • 2 tsk kakaopulver

Tillagning

  1. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten 5 minuter.
  2. Ta upp bladet och låt det smälta i det varma kaffet. Låt svalna och tillsätt konjaken.
  3. Lägg tårtbottnen i en form med löstagbar kant (ungefär 24 cm i diameter). Skeda kaffeblandningen jämnt över bottnen.
  4. Vispa äggulor, strösocker och mascarpone tills sockret löser sig.
  5. Vispa grädden och vänd ner den. Bred ut fyllningen över bottnen.
  6. Täck med folie och frys in. Ta ut tårtan 30-45 minuter före servering. Lossa och lägg upp den på fat medan den är fryst.
  7. Blanda florsocker och kakaopulver och pudra över precis innan servering.
]]>
recept Sun, 29 Aug 2010 10:38:01 +0100
Smal moussetårta med choklad http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/smal-moussetarta-med-choklad/ I en form som är 20 cm i diameter blir tårtan hög, men det fungerar också bra att göra den i en 24 cm form, då får man även ut fler bitar. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/smal-moussetarta-med-choklad/

I en form som är 20 cm i diameter blir tårtan hög, men det fungerar också bra att göra den i en 24 cm form, då får man även ut fler bitar.

Ingredienser (10 portioner)

  • Botten
  • 1 stort ägg
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk kakao
  • 2 msk potatismjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • Chokladmousse
  • 1 gelatinblad
  • 1 dl mellangrädde
  • 100 g mörk choklad (70 %)
  • 2 msk citruslikör eller cognac
  • 2 äggulor + 2 äggvitor
  • 3 msk strösocker
  • Garnering
  • 100 g blockchoklad

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 20-24 cm i diameter, smörj formen.
  2. Botten: Vispa ägg och socker poröst. Blanda kakao. potatismjöl och bakpulver. Sikta ner det i smeten och häll den i formen. Grädda ca 5 minuter mitt i ugnen.
  3. Lossa kanten och vänd på bottnen och lossa pappret försiktigt. Diska kanten och lägg tillbaka bottnen i formen.
  4. Chokladmousse: Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp grädden. Bryt chokladen i små bitar och låt dem smälta i grädden. Ta upp och låt även gelatinbladet smälta däri. Tillsätt likör och äggulor.
  5. Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt sockret och vispa till ett fast skum. Vänd ner äggvitevispet i chokladblandningen. Blanda samman med stora luftiga tag.
  6. Häll moussen över bottnen. Låt stelna i kyl ca 4 timmar.
  7. Garnering: Smält chokladen och bred ut den ca ½ cm tjockt. Låt den stelna men inte helt, hyvla lockar och garnera på tårtan.
]]>
recept Mon, 12 Jul 2010 17:31:45 +0100
Chokladmarängtårta med jordgubbar http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/chokladmarangtarta-med-jordgubbar/ En tårta som passar till det stora kalaset. Överraskande god med chokladmaräng, som passar bra till jordgubbar och andra bär. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/chokladmarangtarta-med-jordgubbar/

En tårta som passar till det stora kalaset. Överraskande god med chokladmaräng, som passar bra till jordgubbar och andra bär.

Ingredienser (20 portioner)

  • Botten
  • 100 g mörk choklad
  • 6 äggvitor (ca 200 g)
  • 1 tsk pressad citron
  • 3 dl strösocker
  • 1 msk kakao
  • Fyllning
  • 6 dl vispgrädde
  • 2 liter jordgubbar
  • eventuellt mynta- eller citronmelissblad
  • florsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Hacka chokladen grovt.
  3. Vispa äggvitorna till fast skum med citronsaft. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa till en fast smet. Flytta över hälften av marängen till en annan skål och tillsätt den hackade chokladen och kakaopulvret.
  4. Vänd försiktigt ner chokladmarängen i den andra marängen och blanda slarvigt.
  5. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda 2-3 timmar mitt i ugnen tills bottnen är torr och släpper pappret. Låt kallna.
  6. Vispa grädden och bred ut den över bottnen och garnera med jordgubbar eller andra bär och eventuellt mynta- och citronmelissblad. Sikta över lite florsocker på jordgubbarna före servering.
]]>
recept Mon, 12 Jul 2010 17:15:30 +0100
Folkets bröllopstårta http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/folkets-brollopstarta/ Vill man ge sig på att baka folkets bröllopstårta till kronprinsessbröllopet så har vi här anpassat receptet till två tårtor. Har man ont om tid och inte hinner göra allt från grunden finns det följande produkter redan färdiga: anslag, jordgubbssylt, bavaroise/moussepulver och vaniljarom. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/folkets-brollopstarta/

Vill man ge sig på att baka folkets bröllopstårta till kronprinsessbröllopet så har vi här anpassat receptet till två tårtor. Har man ont om tid och inte hinner göra allt från grunden finns det följande produkter redan färdiga: anslag, jordgubbssylt, bavaroise/moussepulver och vaniljarom.

Ingredienser (16 portioner)

  • Mandelanslag Duchesse (botten)
  • 1 dl ägg
  • 1 äggula
  • 60 g strösocker
  • 25 g mandelmjöl
  • 60 g vetemjöl
  • Jordgubbskompott
  • 225 g frysta jordgubbar
  • 15 g citronpuré
  • 85 g strösocker
  • 7 g gelatinblad eller gelatinpulver
  • Mandelkrisp
  • 30 g mandelpraliné
  • 15 g mjölkchoklad
  • 5 g kakaosmör
  • 45 g Branflakes eller Cornflakes
  • Vaniljbavaroise/mousse
  • 3 dl mjölk
  • 50 g strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 100 g äggula
  • 50 g strösocker
  • 10 g gelatinblad eller gelatinblad
  • 3 dl lättvispad grädde

Tillagning

  1. Mandelanslag Duchesse (botten): Vispa upp ägg, äggula och strösocker.
  2. Sikta vetemjölet och blanda det med mandelmjölet,
  3. Vänd ner i äggblandningen.
  4. Bakas i 180 grader 22-25 minuter.
  5. Ta ut ur ugnen och vänd upp och ner på ett bakplåtspapper.
  6. Jordgubbskompott: Koka upp socker, jordgubbar och citronpuré.
  7. Blötlägg gelatinbladen.
  8. När jordgubbarna börja mjukna vispa sönder dem lite så att bitarna ej blir för stora.
  9. Koka allt på låg värme i 10 minuter.
  10. Fördela kompotten i 14 cm ringar eller gummimattor, när den kallnat, går även bra att frysa in i en kapsel och sedan spritsa ut när den tjocknat.
  11. Mandelkrisp: Smält mjölkchokladen tillsammans med kakaosmöret och tillsätt mandelpralinén.
  12. Krossa Branflakes/Cornflakes med en kavel och blanda i.
  13. Fördela blandningen på två bakplåtspapper och kavla ut det tunt ca 2-3 mm. Använd ett bakplåtspapper på toppen vid utkavling.
  14. Ställ i frysen.
  15. Vaniljbavaroise/mousse: Blötlägg gelatinbladen.
  16. Koka upp mjölk, strösocker och vaniljstången.
  17. Vispa ihop äggula och strösocker, när mjölken kokar slås den över äggblandningen under vispning och sedan tillbaka i kastrullen.
  18. Värm till 85 grader och sedan tillsätts gelatinbladen.
  19. När vaniljblandningen blivit 22 grader vänds den ner i den lättvispad grädden.
  20. Montering: Dela anslagen på fyra, varav två bottnar per tårta.
  21. Lägg i ett 5 cm plastband i 16 cm tårtringar och lägg sedan i en botten.
  22. Lägg i en skopa vaniljbavaroise och tvista sedan i jordgubbskompotten, på den fördelas sedan krispet och ytterligare en botten.
  23. Fyll upp med bavaroise. Ställ in i frysen.
  24. Tag ut tårtorna och låt de gärna tina lite innan man stryker upp dem med grädde och klär dem med extra vitmarsipan kavlad ca 3 mm tjock.
  25. Pikera ett mönster med kristyr eller vit choklad sikta på florsocker, knyt dit det vita bandet och avsluta med att sätta dit kronan.
]]>
recept Sat, 19 Jun 2010 09:45:29 +0100
Pippitårta http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/pippitarta/ En festlig tårta på temat Pippi Långstrump. Perfekt för barnkalaset. Täcket och motivet gör av s.k. sugarpaste som man kan köpa på nätet. Annars går det bra att göra egen. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/pippitarta/

En festlig tårta på temat Pippi Långstrump. Perfekt för barnkalaset. Täcket och motivet gör av s.k. sugarpaste som man kan köpa på nätet. Annars går det bra att göra egen.

Ingredienser (16 portioner)

  • Fyllning
  • 600 g jordgubbssylt
  • 500 g skivade jordgubbar
  • 5 dl vispad grädde
  • Tårtbottnar (4 st)
  • 6 ägg
  • 3 dl socker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Täcke och motiv
  • 1000 g vit sugarpaste
  • 100 g röd sugarpaste
  • 100 g blå sugarpaste

Tillagning

  1. Tårtbottnar
  2. Sätt ugnen på 250 grader. Klä två långpannor med bakplåtspapper.
  3. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
  4. Bred ut i långpannorna. Grädda i mitten av ugnen i c:a 5 minuter.
  5. Stjälp upp kakorna på bakplåtspapper. Dra av pappret som kakorna gräddats på. Pensla med kallt vatten om pappret inte lossnar. Låt kakorna svalna.
  6. Dela varje kaka på mitten så att du får fyra bottnar.
  7. Fyllning
  8. Blanda jordgubbssylt med hälften av den vispade grädden.
  9. Bygg tårtan
  10. Lägg en tårtbottnen på ett tårtfat. Bred på hälften av fyllningen.
  11. Lägg på nästa tårtbottnen. Bred på hälften av grädden som är kvar samt de skivade jordgubbarna.
  12. Lägg på den tredje tårtbottnen, bred på det sista av fyllningen.
  13. Lägg på sista tårtbottnen och täck tårtan med resten av grädden.
  14. Hit kan förberedas till dagen innan. Ställ tårtan i kylskåpet.
  15. Täcke och motiv
  16. Gör täcket så nära servering som möjligt eftersom sugarpaste stelnar fort.
  17. Börja med att kavla den vita sugarpasten till en rektangel, c:a 3-5 mm tjock. Kavla sugarpasten på ett bakplåtspapper tills att den täcker hela pappret.
  18. Lyft upp sugerpasten med hjälp av bakplåtspappret. Täck tårtan och skär bort överflödig sugarpaste.
  19. Kavla ut den röda sugarpasten och skär ut Pippis hår och klänning.
  20. Rulla ut resten av den röda sugarpasten och dela i sex delar. Gör flätor av dessa delar.
  21. Blanda vit och röd sugarpaste till Pippis ansiktet. Kavla ut och gör ansiktet.
  22. Kavla ut blå sugarpaste och gör Pippis förkläde.
  23. Placera ut motivet på tårtan.
  24. Fräknar och konturer kan du göra med ätbar penna eller blanda kakao med lite vatten.
]]>
recept Tue, 4 May 2010 21:32:48 +0100
Dajmtårta http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/dajmtarta/ God tårta med daim och Oboy. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/dajmtarta/

God tårta med daim och Oboy.

Ingredienser (12 portioner)

  • 6 ägg
  • 200 g nötkärnor
  • 4 dl strösocker
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • Till garnering
  • 5 dl vispgrädde
  • 8 tsk Oboy-pulver
  • 2 hackade daim

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa ägg och strösocker pösigt.
  3. Mal nötkärnorna och blanda medbakpulvret.
  4. Rör snabbt ihop alltsammans. Häll smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna.
  5. Grädda 20-25 minuter. Låt bottnen svalna genom att vända upp och ner på den på ett kakplåtspapper på ett galler. Låt långpannan ligga kvar.
  6. Vispa vispgrädden och Oboy-pulvret och bred ut på den avsvalnade bottnen. Strö över den hackade daimen.
]]>
recept Sun, 21 Mar 2010 16:52:52 +0100
Glutenfri kladdkaka http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/glutenfri-kladdkaka/ Enkel och god tårta utan gluten. Vill man även att den ska vara laktosfri kan man använda mjölkfritt margarin istället för smör. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/glutenfri-kladdkaka/ Enkel och god tårta utan gluten. Vill man även att den ska vara laktosfri kan man använda mjölkfritt margarin istället för smör.

Ingredienser (10 portioner)

  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl sojamjöl
  • 4 msk kakaopulver
  • 2 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Vispa ägg och strösocker poröst med en elvisp.
  4. Blanda sojamjöl, kakaopulver och vaniljsocker i ett separat kärl.
  5. Vänd ner mjölblandning och smöret i smeten.
  6. Häll smeten i en form som är 24 cm i diameter. Vill man smörja och "bröa" formen kan man använda kokosflingor eller glutenfritt ströbröd/skorpmjöl.
  7. Sätt in i ugnen och grädda i ca 15-17 minuter.
  8. Låt kakan svalna en stund, och servera sedan med lättvispad grädde.
]]>
recept Sat, 20 Mar 2010 06:22:39 +0100
Fudgetårta http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/fudgetarta/ En smäktade god chokladfudgetårta med mörk choklad och en skvätt Baileys. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/fudgetarta/

En smäktade god chokladfudgetårta med mörk choklad och en skvätt Baileys.

Ingredienser (10 portioner)

  • Botten
  • 150 g smör
  • 2 ägg
  • 2 ½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk Baileys
  • 1 ½ dl manitoba cream
  • ½ dl kakaopulver
  • 1 tsk bakpulver
  • Chokladfudge
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 1 ½ dl strösocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 100 g mörk choklad
  • 75 g smör
  • Till servering
  • 1 msk kakaopulver
  • vispad grädde

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader och smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Vispa ihop ägg och sockersorterna.
  4. Sikta i mjöl, kakaopulver och bakpulver.
  5. Rör i det smälta smöret och Baileys.
  6. Häll smeten formen.
  7. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan svalna i formen.
  8. Blanda vispgrädde, strösocker, sirap och mörk choklad i en kastrull.
  9. Låt koka under omrörning 10-15 minuter till en tjock och blank smet.
  10. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll smeten på chokladbotten och låt kakan kallna.
  11. Pudra över kakao och servera med vispad grädde.
]]>
recept Sun, 24 Jan 2010 17:53:19 +0100
Chokladkaka med chokladglasyr http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/chokladkaka-med-chokladglasyr/ En lyxig chokladtårta/chokladkaka med massor av nyttig mörk choklad. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/chokladkaka-med-chokladglasyr/

En lyxig chokladtårta/chokladkaka med massor av nyttig mörk choklad.

Ingredienser (12 portioner)

  • 425 g mörk choklad
  • 250 g smör
  • 5 ägg
  • 4 msk strösocker
  • 1 ¼ dl malen mandel
  • 2 ½ dl maitoba cream eller annat vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 ¼ dl vispgrädde

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Lägg 300 g hackad mörk choklad och smör i en kastrull. Värm svag värme och rör till en mjuk smet. Ställ åt sidan.
  3. Lägg ägg och strösocker i en skål och vispa pösigt (ca 6 minuter).
  4. Vänd ner mandel, blanda mjöl och bakpulver och sikta ner. Rör sist ner chokladsmeten i äggblandningen.
  5. Häll smeten i en smord 23 cm stor kakform med bakplåtspapper i botten och grädda i 45 minuter eller tills kakan är genomgräddad (använd provsticka). Låt kakan svalna i formen.
  6. Gör i ordning chokladglasyren genom att hetta upp grädde i en kastrull tills den nästan kokar och ta den från plattan.
  7. Rör ner resterande hackad choklad och fortsätt röra till en jämn smet.
  8. Bred ut glasyren på kakan. Ställ kallt i väntan på servering.
  9. Skär kakan i tårtbitar och servera med blandade bär och vispgrädde.
]]>
recept Sun, 24 Jan 2010 13:41:19 +0100
Pinocchiotårta http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/pinocchiotarta/ Tårta med både sockerkaka och maräng. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/pinocchiotarta/

Tårta med både sockerkaka och maräng.

Ingredienser (12 portioner)

  • 75 g smör
  • 2 dl florsocker
  • 5 äggulor
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 4 msk mjölk
  • Maräng
  • 5 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • Fyllning
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj ett bakplåtspapper och lägg i en långpanna, 30x40 cm.
  3. Rör smör och strösocker poröst.
  4. Tillsätt äggulorna, en i taget , och rör en stund mellan varje.
  5. Blanda mjölet med bakpulvret. Rör ner mjölblandningen och mjölken i äggsockersmörblandningen.
  6. Bred ut smeten på långpannan .
  7. Vispa vitorna till hårt skum. Vänd ner strösockret och vispa ytterligare några minuter.
  8. Bred marängen lite ojämnt över smeten i formen.
  9. Strö på mandelspånen .
  10. Grädda botten i mitten eller nedre delen av ugnen tills kakan fått fått färg och sockerkakan är torr (det tar drygt 20 minuter).
  11. Låt kakan svalna något.
  12. Lossa den från pappret och dela den mitt itu.
  13. Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret.
  14. Bred den på ena botten med marängsidan nedåt.
  15. Lägg den andra botten ovanpå med med marängsidan uppåt.
]]>
recept Sat, 23 Jan 2010 22:37:40 +0100
Chokladtårta i micro http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/chokladtarta-i-micro/ Snabb och billig tårta som tillagas i mikrovågsugnen. Receptet ger dessutom minmalt med disk. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/chokladtarta-i-micro/

Snabb och billig tårta som tillagas i mikrovågsugnen. Receptet ger dessutom minmalt med disk.

Ingredienser (12 portioner)

  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 ½ msk kakaopulver
  • 75 g smör
  • ¾ dl vatten
  • 1 stort ägg
  • 2 msk chokladströssel

Tillagning

  1. Blanda båda sockersorterna, vetemjöl, bakpulver och kakaopulver i en skål.
  2. Lägg smöret i en pajform eller liknade. Smält på full effekt i 2 minuter. Häll därefter på vattnet.
  3. Vispa upp ägget lätt. Rör ner ägget i mjölblandningen tillsammans med matfettet. Häll tillbaka blandningen i pajformen.
  4. Grädda tårtan på medeleffekt i 8 minuter. Den ska vara lite kladdig inuti.
  5. Strö på chokladströssel medan tårtan är varm.
  6. Servera gärna med vispad grädde.
]]>
recept Sat, 23 Jan 2010 21:59:38 +0100
Enkel rulltårta http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/enkel-rulltarta/ Rulltårtan är ett klassiskt svenskt bakverk som hamnat lite i skumundan. Dags för en renässans? http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/enkel-rulltarta/

Rulltårtan är ett klassiskt svenskt bakverk som hamnat lite i skumundan. Dags för en renässans?

Ingredienser (12 portioner)

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl sylt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Vispa ägg och socker i 20 minuter.
  3. Tag fram en bakplåt (försänkt plåt) och lägg på bakplåtspapper.
  4. Blanda resten av ingredienserna i äggblandningen, rör om ordentligt och bred ut smeten i ett jämnt lager på bakpappret.
  5. Grädda i ugnen ca 6-7 minuter.
  6. Vispa grädden.
  7. Stjälp upp kakan på ett lätt sockrat bakpapper och låt bakplåten ligga kvar medan sockerkakan svalnar.
  8. Bred på ett jämnt, tunnt lager sylt på kakan.
  9. Bred försiktigt över den vispade grädden
  10. Rulla försiktigt ihop rulltårtan.
]]>
recept Wed, 30 Dec 2009 10:48:19 +0100
Världens bästa tårta http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/varldens-basta-tarta/ En krämig, lättbakad och god tårta som det sällan blir något kvar av. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/varldens-basta-tarta/

En krämig, lättbakad och god tårta som det sällan blir något kvar av.

Ingredienser (10 portioner)

  • Tårtbotten
  • 3 äggvitor
  • 100 g strösocker
  • 50 g malda hasselnötter eller mandel
  • 2 msk kakao
  • Smörkräm
  • 3 äggulor
  • 75 g strösocker
  • ¾ dl vispgrädde
  • 100 g smör
  • Topping
  • vispad grädde
  • riven blockchoklad

Tillagning

  1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa äggvitorna till fast skum.
  3. Vänd ner strösocker.
  4. Blanda nötter eller mandel med kakao. Rör ner i smeten.
  5. Häll smeten i 2 springformar.
  6. Grädda i c:a 15 minuter.
  7. Låt svalna under bakduk.
  8. Smörkräm: Sätt en tjockbottnad kastrull på spisen.
  9. Vispa äggulor med strösocker i kastrullen.
  10. Vispa ner grädde. Fortsätt vispa tills krämen tjocknar.
  11. När den svalnat av lite rör man ner smöret.
  12. Färdigställning: Lägg krämen mellan bottnarna.
  13. Bred ut vispad grädde och strö blockchoklad ovanpå.
]]>
recept Mon, 21 Sep 2009 18:35:56 +0100
Vit prinsesstårta http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/vit-prinsesstarta/ Att baka sin egen prinsesstårta är både roligt och billigt. Detta recept är på en effektfull vit variant på prinsesstårta. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/vit-prinsesstarta/

Att baka sin egen prinsesstårta är både roligt och billigt. Detta recept är på en effektfull vit variant på prinsesstårta.

Ingredienser (12 portioner)

  • 1 sockerkaksbotten (köpt eller hemgjord)
  • 3 dl vispgrädde
  • Vaniljkräm
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk strösocker
  • 2 äggulor
  • 2 msk maizena
  • 4 gelatinblad
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vispgrädde
  • Sockerpasta
  • 1 msk gelatinpulver
  • 4 msk kallt vatten
  • 1 ¼ dl vit sirap
  • 1 tsk glukos
  • 1 msk glycerol
  • 2 msk kokosfett
  • 17-18 dl florsocker

Tillagning

  1. Sockerpasta: Blanda gelatinet i det kalla vattnet. Låt stå tills det tjocknat.
  2. Placera blandningen i vattenbad och hetta upp tills allt löst sig.
  3. Tillsätt den vita sirapen, glukos och glycerol. Blanda väl.
  4. Rör i kokosfett och drag bort från värmen precis innan det smält helt.
  5. Låt blandningen svalna tills den är fingervarm.
  6. Häll nu i 9 dl av florsockret i en bunke och forma en grop mitt i.
  7. Häll den fingervarma blandningen i gropen och rör med en träslev.
  8. Blanda i restrerande florsockret i omgångar tills kladdigheten försvinner.
  9. Fortsätt att knåda tills sugarpasten är len och följsam och inte fastnar på dina händer.
  10. Om sugarpasten är för mjuk, tillsätt mer florsocker. Är den för hård, tillsätt en aning vatten.
  11. Den sugarpaste som inte används direkt kan förvaras i lufttät burk i svalen.
  12. När du ska använda den tar du fram den och knåda den mjuk igen.
  13. Vaniljkräm: Blanda mjölk, vispgrädde, strölsocker, äggulor och majsstärkelse i en kastrull.
  14. Värm allt på medelvärme under vispning tills den tjocknar (krämen får inte koka).
  15. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  16. Ta av krämen från värmen när krämen tjocknat
  17. Rör ner gelatinbladen och låt dem smälta. Låt krämen svalna. Blanda ner vaniljsockret.
  18. Vispa grädden och blanda med vaniljkrämen innan den stelnat helt.
  19. Färdigställning: Dela sockerkakan i tre delar.
  20. Vänd den understa delen så den mörka undersidan kommer uppåt.
  21. Bred ut hälften av vaniljkrämen på den.
  22. Lägg på övre delen av kakan med sin mer välgräddade mörka ovansida nedåt.
  23. Bred ut resten av vaniljkrämen och lägg på den tredje bottnen.
  24. Jämna till tårtan och fasa av överkanten så den blir rundad.
  25. Vispa grädden och täck sidorna och ovansidan, mest i mitten så det blir en kupol.
  26. Kavla ut sockerpastan, c:a 2 mm tunn.
  27. Lyft den försiktigt.
  28. Tryck fast marsipantäcket runt sidorna. Putsa nederkanten. Ställ tårtan svalt.
]]>
recept Thu, 17 Sep 2009 13:03:47 +0100
Hello Kitty-tårta http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/hello-kitty-tarta/ Den japanska tecknade katten Hello Kitty har, trots avsaknade av både mun och olika ansiktsuttryck, gjort ett ostoppbart segertåg över hela världen de senaste 35 åren. En Hello Kitty-tårta är en perfekt tårta till både små och stora tjejer. Detta recept är tänkt att ge Kitty både huvud och kropp, men man kan såklart även bara göra själva huvudet. Receoptcentralen har såklart recept på både [a href=*http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/sugarpaste/*]sugar paste[/a] och [a href=*http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/tartbotten/*]tårtbotten[/a]. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/hello-kitty-tarta/

Den japanska tecknade katten Hello Kitty har, trots avsaknade av både mun och olika ansiktsuttryck, gjort ett ostoppbart segertåg över hela världen de senaste 35 åren.

En Hello Kitty-tårta är en perfekt tårta till både små och stora tjejer.

Detta recept är tänkt att ge Kitty både huvud och kropp, men man kan såklart även bara göra själva huvudet.

Receoptcentralen har såklart recept på både sugar paste och tårtbotten.

Ingredienser (15 portioner)

  • 2 tårtbottnar
  • 1 stor sats sugar paste
  • Vaniljkräm
  • 4 gelatinblad
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 4 äggulor
  • 3 msk majsstärkelse
  • 2 msk socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • Övrigt
  • 4-5 dl vispgrädde
  • 1 ovalt gult vingummi
  • 2 runda svarta vingummin
  • svarta lakritssnören

Tillagning

  1. Gör en Hello Kitty-mall som håller sig inom sockerkaksbottnarnas storlek.
  2. Skär sockerkaksbottnarna efter mallen.
  3. Vaniljkräm: Lägg gelatinbladen i blöt.
  4. Blanda allt utom vaniljsockret i en liten kastrull.
  5. Sjud på svag värme under vispning tills krämen tjocknat, men låt den inte koka.
  6. Kram ur gelatinbladen och låt dem smälta i krämen.
  7. Låt krämen svalna och smaksätt den med vaniljsockret.
  8. Färdigställning: Vispa grädden.
  9. Dela sockerkaksbottnarna horiosontellt.
  10. Lägg vaniljkrämen mellan sockerkaksbottnarnas lager.
  11. Bred ut grädden ovanpå sockerkaksbottnarna.
  12. Klä in Kitty med den utkavlade sockerpastan.
  13. Dekorera med godiset.
]]>
recept Sun, 13 Sep 2009 13:50:56 +0100
Tårtbotten http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/tartbotten/ En klassiskt recept på tårtbotten som är en bra början på mången god tårta. Tårtbotten kallas anslag på fackspråk. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/tartbotten/

En klassiskt recept på tårtbotten som är en bra början på mången god tårta. Tårtbotten kallas anslag på fackspråk.

Ingredienser (10 portioner)

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl vetemjöl
  • Till formen
  • ströbröd
  • osaltat smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en springform.
  3. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt c:a 5 minuter.
  4. Blanda potatismjöl, bakpulver och vetemjöl och vänd ner med en slickepott i ägg och sockerröran.
  5. Häll smeten i den smorda och bröade springformen.
  6. Grädda på galler på nedersta falsen 35-40 minuter. Om den börjar bli mörk kan man lägga en bit folie över de sista 5-10 minuterna.
  7. Låt kakan svalna en stund innan den tas ur formen och läggs på bakgaller.
]]>
recept Sun, 13 Sep 2009 13:09:22 +0100
Citronfromagetårta http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/citronfromagetarta/ En tårta man kan göra utan ugn och variera i det oändliga genom att välja bär som finns tillgängliga. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/citronfromagetarta/

En tårta man kan göra utan ugn och variera i det oändliga genom att välja bär som finns tillgängliga.

Ingredienser (8 portioner)

  • 12-15 digestivekex
  • 50 g smör
  • 400 g philadelphiaost
  • 2 ägg
  • saft och rivet skal från 1 citron
  • 2 gelatinblad
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • frukt och bär till garnering

Tillagning

  1. Smält smöret.
  2. Krossa kexen och blanda med smöret.
  3. Tryck ut blandningen i en springform. Ställ kallt.
  4. Lägg gelatinbladen i blöt
  5. Separera äggen i gulor och vitor.
  6. Vispa gulorna med philadelphiaost, crème fraiche, strösocker, vaniljsocker och citronskal.
  7. Vispa vitorna väl och vänd ner i smeten.
  8. Värm citronsaften.
  9. Krama ut vätskan ur gelatinbladen och låt dem smälta i citronsaften. Låt svalna något.
  10. Rör ned blandningen i ostkrämen under vispning.
  11. Häll blandningen ovanpå digestivebottnen och ställ kallt i några timmar.
  12. Garnera med frukt och bär.
]]>
recept Sat, 12 Sep 2009 19:46:59 +0100
Legotårta http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/legotarta/ Barnsligt kul tårta som uppskattas av alla med barnasinnet i behåll. Det går utmärkt att göra sin egen marsipan eller sockerpasta till legotårtan. Kan skäras ned till 4 snygga bakelser. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/legotarta/

Barnsligt kul tårta som uppskattas av alla med barnasinnet i behåll.

Det går utmärkt att göra sin egen marsipan eller sockerpasta till legotårtan.

Kan skäras ned till 4 snygga bakelser.

Ingredienser (6 portioner)

  • Sockerkaksbotten
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Vaniljkräm
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk strösocker
  • 2 äggulor
  • 2 msk maizena
  • 4 gelatinblad
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vispgrädde
  • Övrigt
  • marsipan eller sockerpasta
  • hushållsfärg
  • 2 dl vispgrädde

Tillagning

  1. Sockerkaksbotten: Sätt ugnen på 175 grädde.
  2. Smörj och bröa en avlång brödform.
  3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt c:a 5 minuter.
  4. Blanda ner vetemjöl och potatismjöl blandat med bakpulver.
  5. Häll smeten i formen.
  6. Grädda på nedersta falsen c:a 40 min (lägg över en bit aluminiumfolie om kakan börjar bli för mörk).
  7. Låt kakan svalna en stund innan den tas ur formen.
  8. Låt svalna på bakgaller med bakduk över.
  9. Vaniljkräm: Blanda mjölk, grädde, strösocker, äggulor och majsstärkelse i en kastrull.
  10. Värm på medelvärme under vispning tills den tjocknar, det tar c:a 10 minuter (krämen får ej koka).
  11. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  12. Ta av från värmen när krämen tjocknat, rör ner gelatinbladen och låt dem smälta.
  13. Låt krämen svalna. Blanda ner vaniljsockret.
  14. Vispa grädden.
  15. Blanda den vispade grädden med vaniljkrämen innan den stelnat helt.
  16. Färdigställande: Skär bort kanterna på sockerkakan och dela den horisontellt i två delar.
  17. Lägg vaniljkrämen mellan de två bottnarna.
  18. Bred ut grädden ovanpå sockerkakan.
  19. Klä in allt i marsipan eller sockerpasta. Gör 8 pluppar och placera ovanpå.
  20. Låt gärna tårtan stå till sig några timmar i kylskåp.
]]>
recept Tue, 8 Sep 2009 20:25:23 +0100
Chokladtårta med After Eight http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/chokladtarta-med-after-eight/ En kladdig chokladtårta/chokladkaka med mintsmak. Servera chokladtårtan med grädde och kaffe och eller ett sött vin. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/chokladtarta-med-after-eight/

En kladdig chokladtårta/chokladkaka med mintsmak. Servera chokladtårtan med grädde och kaffe och eller ett sött vin.

Ingredienser (12 portioner)

  • 250 g mörk choklad
  • 250 g smör
  • 6 ägg
  • 2 ½ dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • Chokladglasyr
  • 150 g smör
  • 150 g mörk choklad
  • 75 g honung
  • Garnering
  • 12-14 bitar After Eight

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker pösigt i en skål.
  3. Hacka chokladen och lägg med smöret i en bytta och smält över vattenbad. Rör om några gånger tills det smält ihop.
  4. Vänd ner äggblandningen i chokladen.
  5. Sikta över vetemjölet.
  6. Smörj en form med löstagbar kant (c:a 24 cm i diameter) med lite smör och häll i smeten.
  7. Grädda i c:a 30 minuter i nedre delen av ugnen (Kom ihåg att kakan ska vara kladdig och ej genomgräddad).
  8. Låt kallna och ställ i kylen att stelna någon timme. Kan även frysas.
  9. Chokladglasyr: Hacka chokladen och smält ihop med smöret över ett vattenbad.
  10. Tillsätt honung och blanda med elvisp.
  11. Bre över ett tjockt lager chokladkräm på tårtan när den svalnat.
  12. Klä tårtan runt om men After Eight-bitar.
  13. Servera chokladtårtan kall med lättvispad grädde.
]]>
recept Mon, 31 Aug 2009 09:04:13 +0100
Chokladkladdkaka http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/chokladkladdkaka/ En enkel och mycket god kladdkaka som smakar som vore den gjord på dyr choklad, fast det är vanlig kakao. Kakan fungerar också som efterrätt med t.ex. en silad hallonsås, lite vispad grädde eller glass. Men den är mäktig. Det räcker med små bitar. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/chokladkladdkaka/

En enkel och mycket god kladdkaka som smakar som vore den gjord på dyr choklad, fast det är vanlig kakao.

Kakan fungerar också som efterrätt med t.ex. en silad hallonsås, lite vispad grädde eller glass. Men den är mäktig. Det räcker med små bitar.

Ingredienser (10 portioner)

  • 150 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Smält smöret försiktigt och ta bort det från värmen.
  3. Rör ner socker, kakao och vaniljsocker.
  4. Rör sedan ner ett ägg i taget och därpå mjölet. Blanda väl till en slät smet.
  5. Smörj en form, c:a 24 cm i diameter, med lite smör och bröa den sedan med ströbröd.
  6. Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen.
  7. Om man gräddar c:a 20 minuter blir kakan lös och rinnig i mitten. Vill man ha den mindre lös, låt stå några minuter till.
  8. Låt kakan svalna och gärna stå i kylen en stund. Den blir fastare när den svalnar.
]]>
recept Sun, 30 Aug 2009 10:50:37 +0100