Recept tekakor

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Tekakor

Ett härligt mjukt bröd som nästan smälter i munnen. Ät tekakorna som de är eller lägg på ditt favoritpålägg. Allra godast nybakade, men en tekaka går bra att frysa.

Utskriftsvänlig version

Tekakor med sökord som bröd, smörgås, mackor, mjölk och mackor

Ingredienser (20 portioner)

  • 50 g jäst
  • 5 dl fingervarm (37 grader) mjölk
  • 3 msk honung
  • 1 äggula
  • 13-14 dl vetemjöl special
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Lös upp jästen i den fingervarma mjölken.
  2. Tillsätt honungen, salt, äggula, 13 dl av mjölet och klicka i smöret. Arbeta kraftigt i 5 minuter. Låt jäsa i 45 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den.
  4. Dela degen i 20 lika stora delar och forma dessa till bullar.
  5. Låt jäsa i 5 minuter.
  6. Kavla ut till runda kakor och nagga med en gaffel.
  7. Placera tekakorna på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Låt jäsa i 30-40 minuter.
  9. Sätt ugnen på 250 grader.
  10. Spreja in vatten i ugnen och ställ in bullarna.
  11. Grädda mitt i ugnen i 8 minuter.

80 kommentarer

  1. Brittmarie Wallberg:

    5 stjärnor

    Försvinnande goda

  2. Ulf Canarde:

    5 stjärnor

    Goda som bara den!

  3. Ulf Canarde:

    4 stjärnor

    Jag ångrade mig, dessa är bara en fyra. Men dom är goda som bra den fortfarande!

  4. s:

    Hum dessa ska man kanske ta och baka,


    från sandra som utbildar sig till bagare

  5. Agnes:

    5 stjärnor

    Extreemt lättbakade och fluffiga och goda.

  6. Maria:

    5 stjärnor

    Lättbakade och underbart goda

  7. Ulf Canarde:

    3 stjärnor

    Jag ångrade mig igen. Dom är bara en trea och inte alls så goda som jag skrev förut.

  8. Ulf Canarde:

    5 stjärnor

    Jag ångrade mig igen, dom är jättegoda.

  9. Bakrecept:

    4 stjärnor

    Mycket gott! Rekommenderas starkt.

  10. Jörgen:

    4 stjärnor

    gôr goa ungarna älskade dom!!!

  11. Kräsen:

    5 stjärnor

    Gottgottigottgott! Bästa tekakorna ever.

  12. veronica:

    4 stjärnor

    Mycket mumsigt!!! Kommer troligen att göra det igen!

  13. Jessica:

    5 stjärnor

    Bästa tekakorna!! Supergott!!

  14. Gunilla:

    5 stjärnor

    Supergoda!!!

  15. Daniel:

    Håller tummarna för att detta ska bli fin grund till lite köttbullsmackor ikväll :)

  16. Marlene:

    5 stjärnor

    Godaste tekakorna jag smakat. Slår bageriernas varianter med hästlängder. Råkade ta sirap istället för honung och även det fungerade kanon!!

  17. Jennie:

    Ska prova med lättfil i stället för mjölk! Spännande :)

  18. sussi:

    5 stjärnor

    har gjort dom flera ggr..bästa receptet

  19. Anna:

    5 stjärnor

    Dessa var de godaste jag någonsin smakat!!!! en fröjd för smaklökarna!
    enkla och lätta att göra, mums mums

  20. Anna:

    4 stjärnor

    väldigt goda =)

  21. Annika:

    5 stjärnor

    så grymt goda!
    men kan man ta sirap istället för honung?
    hare bra alla!

  22. Receptcentralen.se:

    @annika
    Man kan alltid ta ljus sirap istället för honung, man kan även ta strösocker om man önskar det. Men man inbikllar sig ju att honung är nyttigare och tillför lite smak.

  23. Jörgen A:

    5 stjärnor

    Jag tillförde 1,5 dl surdeg men i övrigt följde jag receptet. Det blev superduper gott!!!
    Jag använder torrjäst för då har jag alltid jäst hemma om jag skulle få ett ryck att baka. Ett råd jag fått från en som säger sig veta allt om bakning var att man inte alls behöver värma mjölken. Det tar lite längre jästid men slutresultatet blir bättre. Jag har lite svårt att avgöra om det är sant. Är det någon som har någon kommentar till detta? Jag tog rumstempererad mjölk och det blev bra men jäsningen tog en dryg timme i stället.

    Stort tack för receptet!!! Kommer absolut att baka dessa tekakor många gånger!!!

    //Jörgen

  24. Receptcentralen.se:

    @Jörgen A
    Tack för din uttömmande kommentar. Vi har faktiskt själva börjat experimentera med surdeg i recept där det inte riktigt hör hemma traditionellt och det ger ofta ett bra resultat.

    Man kan absolut låta bli att värma mjölken eller vätskan i de flesta brödrecept och därigenom få ett mer smakrikt bröd. Men det beror ju på hur länge man orkar vänta på till exempel sina nygräddade tekakor.

  25. Johnny:

    5 stjärnor

    Det är 3:e gången jag gör dom nu. Riktigt goda. Min brors barn uppstattar dom oxå, så nu ligger man extra bra till där :)

  26. Johan:

    5 stjärnor

    Måste säga att de här tekakorna blev riktigt goda. Har använt mig av det här receptet ett tag nu med alltid lika bra resultat.

  27. Lizette:

    5 stjärnor

    Riktigt smaskiga!!!

  28. handyman:

    4 stjärnor

    Håller med kanon goda,;)

  29. josephine holmström:

    Fråga, kan man spara en bit deg tills omorgon bitti om man bakar idag? Så att man kan vi nygräddat bröd till frukost?

  30. Emma:

    Kakorna står på sista jäsningen nu. Min sambo har testat flera olika tekakerecept, det blir första gången för oss och för mig med detta. Ska bli spännande att smaka dem!

  31. Emma:

    4 stjärnor

    De blev jätte goda! Men mina blev lite välgräddade, kanske ska ha kortare gräddnignstid nästa gång. Min samob gillade dem också. Tyckte de blev matiga!

  32. caroline:

    5 stjärnor

    Abslout de godaste brödet jag bakat.. skitgoda=D=D=D=D

  33. Malin L:

    5 stjärnor

    Mina absoluta favorit tekakor. Tack för ett superbra recept. Vi har testat andra men det går inte ens att jämföra.

  34. Maria Pettersson:

    4 stjärnor

    Detta var första gången jag bakade tekakor och har som vanligt väldigt svårt att hålla mig till receptet.
    * Slängde i en skvätt rapsolja + olivolja då margarinet tig slut.
    * Ville ha lite matigare och bytte sista dl mjöl mot havregryn
    * kryddade med lite kardemumma och även lite bakpulver följde med.

    slutresultat.. Jättegott! perfekt till kvällens thekopp

  35. Sofi:

    5 stjärnor

    Luftiga, goda och lättgjorda! :)

  36. Nicklas:

    Hur mycket ska man kavla ut dom egentligen? så mycket som det går? jag fick plats med 6st på en plåt... snart dags o smaka!

  37. Nicklas:

    5 stjärnor

    Mmmmmmm

  38. Receptcentralen.se:

    @Nicklas:

    Nu låter det på din andra kommentar som att du lyckades. Men vi brukar kavla dem nånstans mellan 1/2 och 1 cm. 6-8 stycken går det in på en plåt

  39. Nina:

    5 stjärnor

    Så smarriga tar slut alldeles för fort!!

  40. Sanna:

    5 stjärnor

    Jag gjorde om receptet lite :) använde mjölk fritt å så hedde jag i lite bröd kryddor :) mmmmmmm, Super gott :)

  41. Frazze:

    4 stjärnor

    Har bakat dessa några gånger nu, brukar ta ljus sirap i stället för honung. Lättbakade och smakar bra.

  42. GRYM:

    5 stjärnor

    Fantastiska! Har bakat dem för femte gången nu. De blir perfekta varje gång.

  43. Evelina:

    5 stjärnor

    Bakade dessa för första gången idag. Blev kanonbra!! Mannen föreslog att jag skulle bli bagare på heltid ;)

  44. Bengt:

    5 stjärnor

    Fantastiskt goda!!!

  45. Petra:

    Har Ulf Canarde Lite svårt att bestämma sig ? haha. Jag bakar nästan jämt te kakor, underbart gott.

  46. strumpan:

    verkar goda! det får bli nästa expriment:)

  47. Anna:

    5 stjärnor

    riktigt fina blir de! har andvändt detta recept mycket nu och jag måste säga att et blir bara godare och godare =)

  48. Emma-Maria:

    5 stjärnor

    Jag är en tant på 230 vintrar som älskar bakverk, jag väger då 100 kilo & borde vara med i Biggest Loser, jag är missnöjd med Tekakor, men mina barnbarnbarnbarnbarn älskade dom!

  49. Kerstin "maken":

    min fru lagade och jag tog i fingret och nafsade lite då och då jag man msåte ju få smaka. Mer socker tycker jag väl. Gav min dotter lite hon fick slicka av mitt finger

  50. Emma:

    Hej! Jag ska försöka mig på att baka dessa godingar imorgon. Jag har en möjligtvis lite töntig fråga, men jag skyller på att jag är en amatörbagare.
    Är det viktigt att spraya vatten i ugnen före, och varför gör man det?

  51. Emma:

    Även om jag inte hann få svar från någon testade jag receptet. Jag tycker att de var enkla att baka, och smakade ljuvligt. Jag kommer definitivt att göra dem igen!

  52. Receptcentralen.se:

    @Emma:

    Har tyvärr haft lite fullt upp idag. Men som svar på din fråga: Man sprutar in vatten i en het ugn eftersom det ger en bättre yta på brödet. Men det är absolut inte nödvändigt, speciellt inte på tekakor.

  53. Lena:

    5 stjärnor

    Bakade ut dom förmycket första gången (6st på en stor plåt) så där dom var som tunnast blev dom hårda. Ska baka dom en gång till nu och lite mindra storlek. Mycket goda!!!
    Fryste in dom färdigjästa och ogräddade. När jag gräddade dom tog jag upp dom ur frysten, spolade kallt vatten på dom, väntade till ugnen var varm och gräddade dom som vanligt. Funka toppen!!!

  54. mikaela:

    ska inte ungnen vara varm alltså 250 g när man sätter in kakorna??

  55. Receptcentralen.se:

    @Lena
    Det måste vi testa!

    @Mikaela
    Jo, men det står det ju!

  56. En 11åring:

    5 stjärnor

    Var jätte lätt att baka!! Alla 11 åriga barn kan baka dom här helt själva för det gjorde jag. Var jätte gott

  57. Marianne:

    3 stjärnor

    Måste man verkligen ha i så mkt smör/margaarin??

  58. Receptcentralen.se:

    @Marianne
    1. Ta smör, inte margarin
    2. Ta så mycket smör som det står.

  59. Godaste:

    5 stjärnor

    dom var såå goda !! rekomenderas!!

  60. Vendela:

    Hej alla bagare!! Jag är tolv år och ganska morgonpigg så jag tänkte fråga ungefär hur lång tid tar det att göra dom här tekakorna? (Med jäsning och allt)
    Tack i förhand! :)

  61. Elin:

    5 stjärnor

    Otroligt goda, tog margarin istället för smör och det smakar hur bra som helst!!

  62. Emma:

    5 stjärnor

    Bakade för första gången idag! Enkla och verkligen supergoda! Kommer garanterat baka dom igen!

  63. Diana:

    5 stjärnor

    Grymt goda. enda brödet som jag bakat som är supergott även när det legat i frysen. kommer abslout att baka dessa igen

  64. Linda:

    5 stjärnor

    Supergoda blev dom! Gjorde några som frallor också och det blev kanonbra. Nästa gång gör jag hälften hälften frallor/thekakor

  65. Mikaela :

    5 stjärnor

    Detta bröd är helt underbart lätt att baka och underbara att äta och ungarna älskar dom hur bättre kan det bli :D

  66. Sherifa:

    5 stjärnor

    Jag bara älskar den, så gooot,,:)

  67. Hasse =):

    5 stjärnor

    tack för den =)
    topen gott.
    jag har inte backat bröd sedan skolan hehe
    och jo jag kan ju baka =)

  68. Stefan:

    5 stjärnor

    Väldigt goda. Har bakat det 4 eller 5 gånger nu och två satser varje gång minst.

  69. "Dalmasen" Håkan Westberg Sundborn:

    5 stjärnor

    Ska man gå ner i vikt får man nog ha dessa tekakor i frysen för jämnan. Toppen goda

  70. Maya:

    Står i ugnen nu, väntar bara på att dom ska bli klara!
    Smakade "lite" på degen, MUMMS säger jag bara!

  71. Pär:

    5 stjärnor

    asså.. lixom.. jag bah brände dom.. MEN.. skar bort det svarta och dom smakade fortfarande gott.

    det måste betyda något! as gott

  72. Sofia:

    5 stjärnor

    Helt klart de godaste te kakorna jag bakat, och jag har testat en hel del. Toppenbetyg utav barnen! Var rädd att dom inte skulle vara lika goda degen efter som dom är nygräddade, men de var minst lika saftiga idag :)Ska sätta en deg snart igen, kommer inte köpa bröd på lääänge ;)

  73. Sara:

    5 stjärnor

    Supergoda varje gång!

  74. Nao-warat:

    5 stjärnor

    Bästa tekakorna och fantastiskt goda!!

  75. Isabell:

    5 stjärnor

    Galet goda!! Jätte fluffiga :)

  76. En 11 åring :

    5 stjärnor

    Grymt goda var dem!

  77. Cia:

    5 stjärnor

    Lättarbetad deg och supergoda. Familjens favorit. Passar otroligt bra även som runda bullar om man vill göra en större sats och inte vill kavla ut alla ;)

  78. Malin:

    4 stjärnor

    Super goda trots att jag glömde att ha i smöret av misstag! Jag ger en 4 nu, så blir det förmodligen en 5 när jag inte glömmer smöret!;)

  79. A:

    A

  80. Perk:

    Vid mitt första försök så vart de ätbara, men totalt smaklösa, små och hopplösa. Inte direkt tekakor i min mening. Den där lätta fluffiga nötsmaken som är så viktig saknades också. Nu fuskade jag och använde smaklöst margarin och endast vanligt vetemjöl, och sirap istället för honung.

    Men skall prova flera gånger med justeringar. Det är trots allt det första bröd jag själv gjort som gick att äta ..haha!

    Nästa gång så, då jämarns : )

Totalbetyg: 4,8 baserat på 58 betyg

Kommentera detta Tekakor recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013