Bröd- och bakrecept från USA http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/usa/ Bröd- och bakrecept från USA. Recept från Receptcentralen.se Sat, 24 Aug 2019 09:09:53 +0100 sv Hansson, Daniel Alinge, Henrik Copyright 2019 Halloncheesecake med browniebotten http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/halloncheesecake-med-browniebotten/ Hallon och choklad är en beprövad, men nästan alltid lika god kombination. Här är den applicerad på en cheesecake. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/halloncheesecake-med-browniebotten/

Hallon och choklad är en beprövad, men nästan alltid lika god kombination. Här är den applicerad på en cheesecake.

Ingredienser (12 portioner)

  • Browniebotten
  • 200 g grovhackad mörk choklad
  • 200 g osaltat smör
  • 250 g florsocker
  • 3 stora ägg
  • 110 g vetemjöl
  • Cheesecake
  • 400 g philadelphiaost
  • 150 g florsocker
  • 100 g vit choklad
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 stora ägg
  • Hallongrädde
  • 3 dl vispgrädde
  • 75 g florsocker
  • 160 g färska eller frysta hallon
  • Till dekoration
  • färska hallon

Tillagning

  1. Värm ugnen till 180 grader.
  2. Browniebotten: Grovhacka chokladen lägg i en värmetålig skål och sätt den över en kastrull med sjudande vatten. Låt chokladen smälta.
  3. Lägg smör och socker i en elektrisk mixer med en flatblandare och blanda väl.
  4. Tillsätt äggen, ett i taget, blanda väl och skrapa ner oblandade ingredienser från sidan av skålen med en slickepott.
  5. Tillsätt mjölet lite i tagen och blanda väl efter varje tillsats. Vrid sedan mixern upp till högre hastighet och slå en stund tills smeten är jämn.
  6. Häll långsamt i den smälta chokladen och blanda väl. Häll i en 30 cm x 23 cm x 5 cm djup bakplåt, klädd med bakplåtspapper och släta över med en slickepott.
  7. Cheesecake: Smält den vita chokladen på samma sätt som den mörka chokladen.
  8. Blanda philadelphiaost, florsocker och vaniljsocker i en elektrisk mixer med flatblandare och blanda på låg hastighet tills massan är slät och tjock.
  9. Tillsätt 1 ägg i taget under omkörning. Skrapa ner oblandade ingredienser från sidan av skålen med en slickepott. Blandningen bör vara mycket smidig och krämig.
  10. Tillsätt den smälta vita chokladen och vrid mixern till en högre hastighet en kort stund.
  11. Skeda ut cheesecaken över browniebottnen och släta till med en slickepott.
  12. Grädda i 30-35 minuter tills kanterna fått lite färg.
  13. Låt svalna helt och ställ därefter i kylskåp i minst 3 timmar, men det blir allra godast om den får stå över natten.
  14. Hallongrädde: Häll grädde, florsocker och tinade hallon i en skål och vispa fast, men inte hård. Bred ut grädden på cheesecaken.
  15. Skär cheesecaken i 12 fyrkanter. Dekorera med färska hallon.
]]>
recept Thu, 14 Apr 2011 18:52:12 +0100
Amerikanska chokladmuffins http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/amerikanska-chokladmuffins/ Stora härliga muffins av amerikansk typ som blir så mätt på att man kan skippa lunchen. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/amerikanska-chokladmuffins/

Stora härliga muffins av amerikansk typ som blir så mätt på att man kan skippa lunchen.

Ingredienser (10 portioner)

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 ¾ dl strösocker
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 1 dl kakaopulver
  • 200 g mjölkchoklad (vi använde mintkrokant, men man kan ta sin personliga favorit)
  • 1 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl rapsolja

Tillagning

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Blanda mjöl, strösocker, bakpulver, vaniljsocker, salt och kakaopulver väl.
  3. Vispa ihop ägg, mjölk och rapsolja i ca 1 minut med elvisp eller KitcheAid.
  4. Häll ner äggvispet i mjölblandningen och blanda till en jämn smet.
  5. Fördela smeten i pappersformar för Amerikanska muffins. Fyll dem till ungefär hälften.
  6. Dela chokladkakan i halvstora rektangulära bitar och tryck ner dem lite lätt, med kortsidan först, i muffinsarna.
  7. Grädda 20-25 minuter i mitten av ugnen.
]]>
recept Sun, 27 Mar 2011 17:43:15 +0100
Lemon Meringue Cupcakes http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/lemon-meringue-cupcakes/ Läckra och fräscha cupcakes med marängfrosting med härlig citronsmak. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/lemon-meringue-cupcakes/

Läckra och fräscha cupcakes med marängfrosting med härlig citronsmak.

Ingredienser (12 portioner)

  • Muffins
  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 125 g osaltat smör
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • Fyllning
  • lemoncurd
  • Marängfrosting
  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk citronsaft

Tillagning

  1. Muffins: Sätt ugnen på 175 grader
  2. Vispa ägg och strösocker en stund, så att det blir ljust och luftigt.
  3. Tillsätt smält smör och mjölk under fortsatt vispning.
  4. Tillsätt de torra ingredienserna i omgångar under fortsatt vispning.
  5. Fyll formarna till 2/3 och grädda tills de fått färg och är torra inuti, använd teststicka.
  6. Låt svalna.
  7. Fyllning: Skär av ett litet lock och gröp ur. Fyll med lemon curd och sätt tillbaka locket.
  8. Marängfrosting: Vispa äggvitorna tillsammans med sockret och citronsaften ett par minuter. 
  9. Fortsätt sedan att vispa marängen över en kastrull med sjudande vatten. 
  10. Vispa tills det blir tjockt och krämigt och marängen ska kännas fingervarm och sockret ha smält helt. Det tar ca 10 minuter.
  11. Ta skålen bort från värmen och vispa vidare tills marängen svalnat, den här delen tar en stund och görs lättast med en maskin av KitchenAid-typ, men man kan göra det för hand om man är uthållig. IU maskin tar det ca 10 minuter och förhand ungefär det dubbla. Vispa tills marängen börjar kännas småseg och går att vända upp-och-ned utan att den rinner ut.
  12. Ställ i kylskåpet ett tag.
  13. Spritsa på frostingen på muffinsen.
  14. Bränn av försiktigt med en gasbrännare.
]]>
recept Mon, 17 Jan 2011 18:18:43 +0100
Halloween mini cupcakes http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/halloween-mini-cupcakes/ Småläskiga minicupkakes till halloween! De är både bus och godis i samma form. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/halloween-mini-cupcakes/

Småläskiga minicupkakes till halloween! De är både bus och godis i samma form.

Ingredienser (20 portioner)

  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 ½ tsk vaniljsocker
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl vaniljyoghurt
  • Frosting
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 4 dl florsocker
  • 1-2 msk färskpressad citron
  • karamellfärg
  • Dekoration
  • Sockerpasta
  • svart tårtfärg

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa socker och ägg poröst.
  3. Blanda vaniljsocker, bakpulver och mjöl i en annant skål.
  4. Rör sedan i det i äggsmeten.
  5. Blanda i yoghurten.
  6. Fördela smeten i små muffinsformar och grädda i ca 8 minuter i mitten av ugnen.
  7. Låt dem svalna helt.
  8. Frosting: Vispa smöret riktigt mjukt med en elvisp, häll i florsockret och fortsätt vispa på låg fart.
  9. Häll i grädden och fortsätt vispa en stund till.
  10. Dela upp frostingen i skålar och färga i olika färger. Spritsa eller bred krämen cupcakesen.
  11. Dekorera med utkavlad vit sockerpasta och gör mun och ögon med (ätbar) svart penna eller svart tårtfärg.
]]>
recept Sun, 31 Oct 2010 13:36:00 +0100
Vit chokladcheesecake http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/vit-chokladcheesecake/ Härligt somrig cheesecake med vit choklad signerad Melker Andersson. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/vit-chokladcheesecake/

Härligt somrig cheesecake med vit choklad signerad Melker Andersson.

Ingredienser (6 portioner)

  • 100 g vit choklad, i bitar
  • 700 g philadelphiaost
  • 1 dl socker
  • 4 ägg
  • 2 dl crème fraiche
  • Till mördegsbotten
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 150 g osaltat smör
  • 2 msk socker
  • 1 msk kallt vatten
  • Hallonsås
  • 500 g frysta hallon, tinade
  • ½ dl socker
  • ½ dl vatten

Tillagning

  1. Blanda mjöl, smör och socker till mördegsbotten i en bunke. Tillsätt kallt vatten. Arbeta degen tills den är smidig.
  2. Slå in degen i plastfolie och låt vila i kylen ca 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 180 grader.
  4. Blanda philadelphiaost och socker i en bunke.
  5. Lägg den vita chokladen i en rostfri bunke, smält den över vattenbad.
  6. Rör ner äggen i ost- och sockerblandningen.
  7. Tillsätt den smälta chokladen.
  8. Klä en springform med mördegen och förgrädda den i ugn 20 minuter.
  9. Ta formen ur ugnen. Sänk ugnstemperaturen till 130 grader. Fyll mördegsbotten med ostblandningen.
  10. Baka i ugn ytterligare 20 minuter. Låt kallna.
  11. Vispa crème fraichen och stryk ett tunt lager på toppen av cheesecaken innan servering.
  12. Hallonsås: Blanda, mixa slätt och passera genom sil.
]]>
recept Tue, 26 Oct 2010 18:40:19 +0100
Amerikansk morotskaka http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/amerikansk-morotskaka/ Lyxig morotskaka med pistaschnötter. Denna morotskaka håller sig saftig och fin i flera dagar utan problem. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/amerikansk-morotskaka/

Lyxig morotskaka med pistaschnötter. Denna morotskaka håller sig saftig och fin i flera dagar utan problem.

Ingredienser (12 portioner)

  • 75 g finhackade nötkärnor
  • 2-3 rivna morötter
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl raps- eller matolja
  • 3 ägg
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk kanel
  • Glasyr
  • 100 g philadelphiaost
  • ½ dl siktat florsocker
  • 25 g smör
  • 2 msk nypressad citron
  • Topping
  • ca 1 dl grovhackade pistaschnötter

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa olja och strösocker i en skål. Rör ner ett ägg i taget. Blanda ner nötter och morötter.
  3. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och kanel i en annan skål.
  4. Blanda de båda skålarna och häll sen i en smord och bröad springform 22 cm i diameter.
  5. Grädda mitt i ugnen i 45-50 minuter.
  6. Låt svalna på galler.
  7. Blanda ihop ingredienserna till glasyren och bred på toppen av de avsvalnade morotskakan.
  8. Toppa med hackade pistaschnötter.
]]>
recept Wed, 8 Sep 2010 21:12:40 +0100
New York Cheesecake http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/new-york-cheesecake/ En New York Cheesecake med blåbår. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/new-york-cheesecake/

En New York Cheesecake med blåbår.

Ingredienser (8 portioner)

  • 300 g digestivekex
  • 150 g osaltat smör
  • 1 dl socker
  • 1 dl majsmjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 600 g philadelphiaost
  • 2 ½ dl kesella
  • 3 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 200 g vit choklad
  • 1 dl färska blåbär

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 190 grader. Smält smöret.
  2. Krossa kexen i mortel eller mixer och rör i det smälta smöret.
  3. Packa blandningen hårt en stor form med löstagbar botten.
  4. Grädda botten i 10 minuter och låt den svalna.
  5. Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker i en skål.
  6. Tillsätt kesella och philadelphiaost. Vispa krämigt med en elvisp.
  7. Höj temperaturen i ugnen till 220 grader (200 grader varmluft). Vispa i äggen så det blandas väl. Häll i vispgrädden lite i taget under vispning.
  8. Smält chokladen i ett vattenbad eller micro och rör ner den i smeten.
  9. Fyll smeten över kakbotten och strö över bären på toppen. Grädda kakan i 30 minuter. Man kan täcka den med aluminiumfolie när den fått gyllene färg för att den inte ska bli för bränd.
  10. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 minuter.
  11. Låt cheesecaken stå i kylen över natten eller 6-8 timmar för att den ska sätta sig.
]]>
recept Wed, 25 Aug 2010 22:06:05 +0100
San Francisco Sourdough http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/san-francisco-sourdough/ Berömd surdegsbaguette från den amerikanska västkusten som äts över hela det stora landet i väster. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/san-francisco-sourdough/

Berömd surdegsbaguette från den amerikanska västkusten som äts över hela det stora landet i väster.

Ingredienser (2 portioner)

  • Surdeg
  • 3 dl varmt vatten (40 grader)
  • 2 tsk torrjäst
  • ½ tsk strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • Deg
  • 1 ½ dl varm mjölk (40 grader)
  • 2 ½ tsk torrjäst
  • ½ dl strösocker
  • 1 ½+6-7 dl vetemjöl
  • 1 msk havssalt
  • 2 ¼ dl surdeg (enligt ovan)
  • 2 msk rumsvarmt smör
  • olivolja
  • Till utbakning
  • majsmjöl
  • 1 ägg
  • 1 msk vatten

Tillagning

  1. Blanda alla ingredienser till surdegen och låt stå på varm plats i 2 dygn.
  2. Blanda den varma mjölken med jäst, socker och den lilla mängden vetemjöl och rör om. Tillsätt 2 1/4 dl surdeg, resten av vetemjölet, salt och rumsvarmt smör. Knåda i 10 minuter för hand eller 5 minuter med elvispens degkrokar eller köksmaskin av KitchenAid-typ.
  3. Lägg degen i en lätt oljad bunke och vänd runt så hela degen får olja på sig. Låt jäsa till dubbel storlek i 1-2 timmar.
  4. Slå ner degen och låt vila i 15 minuter.
  5. Dela degen i två delar och forma två korta baguetter. Lägg på en plåt som är beströdd med majsmjöl.
  6. Låt jäsa till dubbel storlek.
  7. Sätt ugnen på 250 grader.
  8. Skär 3-4 sneda skåror i brödet med en vass kniv som doppats i kallt vatten.
  9. Grädda mitt i ugnen i 30 minuter. Sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter och vädra ugnen efter 15 minuter.
  10. Låt svalna på galler.
]]>
recept Sun, 15 Aug 2010 07:30:50 +0100
Smörkolakyssar http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/smorkolakyssar/ En utsökt god liten kaka med mycket choklad- och kolasmak http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/smorkolakyssar/

En utsökt god liten kaka med mycket choklad- och kolasmak

Ingredienser (15 portioner)

  • 100 g mjukt smör
  • 100 g ljust muscovadosocker
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk mjölk
  • 50 g kyld Mars
  • 175 g vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Fyllning
  • 50 g kyld Mars
  • 100 g mörk choklad
  • 2 msk mjölk

Tillagning

  1. Värm ugnen till 160 grader. Smöra två plåtar med bakplåtspapper.
  2. Lägg smör och muskovadosocker i en matberedare och arbeta i ca 2 minuter tills blandningen är lätt och fluffigt.
  3. Tillsätt ljus sirap, vaniljsocker och mjölk. Kör matberedaren tills allt blandats.
  4. Hacka en kyld Mars och lägga i mixern tillsammans med mjölet och bakpulvret. Kör matberedaren tills en fast deg bildas.
  5. Forma 30 valnöts-stora bollar och placera på plåtarna.
  6. Grädda i 12-15 minuter tills de är gyllenbruna. Låt svalna på plåten i 5 minuter, ta sedan bort och låt svalna på ett bakgaller.
  7. Fyllning: Hacka Mars och mörk choklad, och lägg i en liten tjockbottnad kastrull med mjölken. Värm försiktigt under omrörning tills blandningen är slät och glansig.
  8. Ta bort från värmen och kyl tills det är bredbar.
  9. Fördela fyllningen på hälften av cookiesarna och tryck ihop med den andra hälften.
]]>
recept Sun, 16 May 2010 20:33:54 +0100
Triple chocolate brownies http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/triple-chocolate-brownies/ Breownies med djup härlig chokladsmak från tre sorters choklad. Detta brownies-recept är en liten sats som ger 8 bitar. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/triple-chocolate-brownies/

Breownies med djup härlig chokladsmak från tre sorters choklad. Detta brownies-recept är en liten sats som ger 8 bitar.

Ingredienser (8 portioner)

  • 100 g smör
  • 100 g mörk choklad
  • 90 g ägg
  • 1 ½ dl strösocker
  • 50 g vetemjöl
  • ½ dl kakaopulver
  • 1 dl grovhackad vit choklad
  • 1 dl grovhackad mjölkchoklad

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smör och mörk choklad i en tjockbottnad kastrull på låg värme.
  3. Rör om tills allt smält. Låt svalna av.
  4. Vispa ägg och strösocker pösigt med elvisp och blanda ner smör- och chokladblandningen.
  5. Sikta mjöl och kakaopulver över smeten. Rör om försiktigt.
  6. Blanda ner den vita chokladen och mjölkchokladen.
  7. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form, ca 10x20 cm.
  8. Grädda mitt i ugnen 30-45 minuter.
  9. Låt kakan kallna och skär den i fyrkanter.
]]>
recept Sun, 21 Mar 2010 17:08:46 +0100
Triple chocolate cookies http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/triple-chocolate-cookies/ Smaskiga amerikanska kakor med tre sorters choklad. Allra godast nybakta med ett glas kall mjölk, men de som blir över går bra att frysa för senare njutning. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/triple-chocolate-cookies/

Smaskiga amerikanska kakor med tre sorters choklad. Allra godast nybakta med ett glas kall mjölk, men de som blir över går bra att frysa för senare njutning.

Ingredienser (24 portioner)

  • 100 g mjukt mörkt muscovadosocker
  • 100 g råsocker strö
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 225 g vetemjöl
  • 150 g smält mjölkchoklad
  • 90 g hackad vit choklad
  • 90 g hackad mörk choklad

Tillagning

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Klä 2 plåtar med bakplåtspapper.
  3. Blanda socker och smör.
  4. Tillsätt ägg, vaniljsocker, mjöl och hälften av den smälta mjölkchokladen och blanda ihop.
  5. Rör i vit och mörk choklad
  6. Forma runda kulor med en glassskopa eller rund matsked. Lägg kulorna på plåtarna.

  7. Grädda i omgångar i 8-9 minuter tills blek gyllene och fortfarande mjuk att röra vid.
  8. Låt svalna lite på plåten. För över till ett galler och droppa på resten av möjlkchokladen.
  9. Servera genast.
]]>
recept Sun, 14 Mar 2010 07:44:51 +0100
Fudgetårta http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/fudgetarta/ En smäktade god chokladfudgetårta med mörk choklad och en skvätt Baileys. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/fudgetarta/

En smäktade god chokladfudgetårta med mörk choklad och en skvätt Baileys.

Ingredienser (10 portioner)

  • Botten
  • 150 g smör
  • 2 ägg
  • 2 ½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk Baileys
  • 1 ½ dl manitoba cream
  • ½ dl kakaopulver
  • 1 tsk bakpulver
  • Chokladfudge
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 1 ½ dl strösocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 100 g mörk choklad
  • 75 g smör
  • Till servering
  • 1 msk kakaopulver
  • vispad grädde

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader och smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Vispa ihop ägg och sockersorterna.
  4. Sikta i mjöl, kakaopulver och bakpulver.
  5. Rör i det smälta smöret och Baileys.
  6. Häll smeten formen.
  7. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan svalna i formen.
  8. Blanda vispgrädde, strösocker, sirap och mörk choklad i en kastrull.
  9. Låt koka under omrörning 10-15 minuter till en tjock och blank smet.
  10. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll smeten på chokladbotten och låt kakan kallna.
  11. Pudra över kakao och servera med vispad grädde.
]]>
recept Sun, 24 Jan 2010 17:53:19 +0100
Donuts http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/donuts/ Amerikanska munkar med glasyr är festligt och gott. OBS: Friteringen är farlig. Se till att vara försiktig och ha framförallt inte köksfläkten igång. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/donuts/

Amerikanska munkar med glasyr är festligt och gott.

OBS: Friteringen är farlig. Se till att vara försiktig och ha framförallt inte köksfläkten igång.

Ingredienser (18 portioner)

  • 15 g jäst för söta degar
  • 2 msk ljummet vatten
  • 75 g smör
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 2 ägg
  • 11-12 dl vetemjöl
  • Glasyr
  • 75 gram smör
  • 5 dl florsocker
  • ½ dl vatten
  • hushållsfärg av valfri kulör
  • strössel
  • 1 liter neutral olja

Tillagning

  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Häll över fingervarmt vatten (35-37 grader).
  3. Lös upp jästen i vattnet.
  4. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt det låt det 35-37 grader.
  5. Häll smörmjölken över jästen och tillsätt socker, salt, äggen och ca 8 dl
    av mjölet.
  6. Rör ihop till en slät smet, tillsätt sedan resten av mjölet i omgångart.
  7. Knåda degen ett par minuter och låt den sedan jäsa till dubbel storlek. Det tar ca en timme.
  8. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla ut den till en ca 1 cm tjock platta.
  9. Ta ut rundlar med hjälp av en utstickare och tag sedan ur ett hål i mitten
    på varje rundel.
  10. Låt dem jäsa till dubbel storlek.
  11. Hetta upp oljan till ca 180 grader i en tjockbottnad gryta.
  12. Fritera de jästa ringarna vackert gyllenbruna ca 1 minut på varje sida.
  13. Låt donutsen rinna av på hushållpapper.
  14. Smält smöret till glasyren och låt det svalna. Rör i florsocker, vatten
    och hushållsfärg.
  15. Doppa donutsen i glasyren och dekorera eventuellt med strössel.
]]>
recept Fri, 22 Jan 2010 12:41:47 +0100
kokoschoklad http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/Kokoschoklad/ Chokladbar som påminner väldigt mycket om bounty. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/Kokoschoklad/

Chokladbar som påminner väldigt mycket om bounty.

Ingredienser (16 portioner)

  • 50 g smör
  • ½ dl vit baksirap
  • ½ dl florsocker
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 150 kokosflingor
  • 150 g mjölkchoklad

Tillagning

  1. Blanda allt utom kokos och mjölkchoklad i en tjockbottnad kastrull.
  2. Koka tills smeten tjocknat. Det tar c:a 10-15 minuter.
  3. Häll i kokosflingor
  4. Häll upp smeten på ett bakplåtspapper.
  5. Ställ in i kylen någon timme.
  6. Dela i bitar med en vass kniv.
  7. Smält mjölkchokladen i vattenbad.
  8. Doppa kokosbitarna i chokladen och låt dem stelna på bakplåtspapper.
  9. När bitarna stelnat. Förvara i tillsluten burk i kylen.
]]>
recept Mon, 21 Dec 2009 21:29:17 +0100
Enkel fudge http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/enkel-fudge/ Ett enkelt recept på chokladfuge med mörk choklad och pistagenötter. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/enkel-fudge/ Ett enkelt recept på chokladfuge med mörk choklad och pistagenötter.

Ingredienser (50 portioner)

  • 300 g mörk choklad
  • 1 burk kondenserad mjölk
  • 30 g smör
  • 150 g skalade och saltade pistagenötter

Tillagning

  1. Bryt ner chokladen i bitar i en tjockbottnad kastrull och häll på den kondenserade mjölken.
  2. Värm upp så allt får smälta ihop.
  3. Rör ner smöret och rör om väl.
  4. Ta kastrullen från plattan och rör ner pistagenötterna.
  5. Häll upp fudgen i en bakplåtspappersklädd form ca 15x25 cm.
  6. Låt svalna i rumstemperatur, täck sedan med lock eller plastfolie och låt stå i kylskåpet ett par timmar.
  7. Skär fudgen i ca 50 bitar med en vass kniv.
]]>
recept Sun, 20 Dec 2009 11:39:31 +0100
Vaniljfudge http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/vaniljfudge/ Läcker fudge som med vanilj- och limesmak och vit choklad. Förvara fudgen i lådor i kylen. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/vaniljfudge/

Läcker fudge som med vanilj- och limesmak och vit choklad. Förvara fudgen i lådor i kylen.

Ingredienser (24 portioner)

  • 3/4 dl vispgrädde
  • 225 g strösocker
  • 75 g smör
  • 1 msk honung
  • 50 g hackad vit choklad
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • skalet av en lime

Tillagning

  1. Värm försiktigt vispgrädde och strösocker i en tjockbottnad kastrull.
  2. Rör försiktigt med en slev tills sockret löst sig. Tillsätt smör och honung under omrörning.
  3. Låt koka utan lock till 116 grader. Mät med en bra termometer, helst elektronisk.
  4. Ta kastrullen från plattan och låt svalna en aning (under 100 grader.
  5. Rör ner vit choklad, vaniljsocker och limeskal. Vispa tills smeten är väl blandad och krämig.
  6. Häll upp massan i en form med raka kanter, ca 12x12 cm täckt med bakplåtspapper. Låt svalna något.
  7. Skär med oljad vass kniv fyrkantiga bitar. Låt kallna.
  8. Förvara bitarna i plastlådor i kylen.
]]>
recept Thu, 17 Dec 2009 07:12:27 +0100
Chokladfrosting http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/chokladfrosting/ Söt och lättgjord chokladfrosting som passar på till exempel cupcakes. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/chokladfrosting/ Söt och lättgjord chokladfrosting som passar på till exempel cupcakes.

Ingredienser (1 portion)

  • 50 g rumsvarmt smör
  • 4 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ½ dl kakao
  • 100 g philadelphiaost
  • 1 msk varmt kaffe

Tillagning

  1. Rör smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och philadelphiaost krämigt.
  2. Rör sist ner kaffet.
  3. Ställ kallt i 15 minuter innan användning.
]]>
recept Mon, 2 Nov 2009 18:41:51 +0100
Världens godaste cookies http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/varldens-godaste-cookies/ Supergoda cookies, med tre sorters choklad och hasselnötter, som är lätta att göra. Förvara cookiesarna i en luftät burk så håller de minst en vecka. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/varldens-godaste-cookies/

Supergoda cookies, med tre sorters choklad och hasselnötter, som är lätta att göra.

Förvara cookiesarna i en luftät burk så håller de minst en vecka.

Ingredienser (30 portioner)

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 2 msk mortlat brunt farinsocker
  • 200 g råsocker strö
  • 100 g strösocker
  • 1 ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 300 g vetemjöl
  • ½ tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk havssalt
  • 100 g hackad mörk choklad (70%)
  • 100 g hackad ljus blockchoklad
  • 100 g hackad vit blockchoklad
  • 100 g grovt hackade hasselnötter

Tillagning

  1. Lägg smör, farinsocker, råsocker, strösocker, ägg och vaniljsocker i en matberedare och blanda väl i 1-2 minuter.
  2. Blanda vetemjöl, bikarbonat, bakpulver och salt. Blanda det sen med smör- och sockerblandningen.
  3. Rör sist ner chokladen och hasselnötterna.
  4. Lägg degen i kylskåpet i minst en timme, men gärna ett dygn eller två.
  5. Sätt ugnen på 175 grader.
  6. Klä 3-4 plåtar med bakplåtspapper.
  7. Rulla degen till bollar, gärna med hjälp av en glasskopa, och lägg ut på plåtarna 6-8 per plåt med bra med mellanrum så de inte flyter ihop.
  8. Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter.
  9. Låt svalna på galler.
]]>
recept Wed, 28 Oct 2009 19:09:40 +0100
Sugarpaste http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/sugarpaste/ Sugarpaste, eller sockerpasta, kallas ibland vit marsipan, men egentligen har det inte mycket med marsipan att göra, förutom florsockret. Man kan givetvis färga in sin sugarpaste med hushållsfärg om man så önskar. Receptet räcker till en stor prinsesstårta. Glukos och glycerol köps enklast på Apoteket. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/sugarpaste/

Sugarpaste, eller sockerpasta, kallas ibland vit marsipan, men egentligen har det inte mycket med marsipan att göra, förutom florsockret. Man kan givetvis färga in sin sugarpaste med hushållsfärg om man så önskar.

Receptet räcker till en stor prinsesstårta.

Glukos och glycerol köps enklast på Apoteket.

Ingredienser (1 portion)

  • 1 msk gelatinpulver
  • 4 msk kallt vatten
  • 1 ¼ dl vit sirap
  • 1 tsk glukos
  • 1 msk glycerol
  • 2 msk kokosfett
  • 14-17 dl florsocker siktat

Tillagning

  1. Blanda gelatinet i det kalla vattnet. Låt stå tills det tjocknat.
  2. Placera blandningen i vattenbad och hetta upp tills allt löst sig.
  3. Tillsätt den vita sirapen, glukos och glycerol. Blanda väl.
  4. Rör i kokosfett och drag bort från värmen precis innan det smält helt.
  5. Låt blandningen svalna tills den är fingervarm.
  6. Häll nu i 7 dl av florsockret i en bunke och forma en grop mitt i.
  7. Häll den fingervarma blandningen i gropen och rör med en träslev. Blanda succesivt i restrerande florsockret tills kladdigheten försvinner.
  8. Fortsätt att knåda tills sugarpasten är len och följsam och inte fastnar på dina händer.
  9. Om sugarpasten är för mjuk, tillsätt mer florsocker. Är den för hård, tillsätt lite vatten.
  10. Den sugarpaste som inte används direkt kan förvaras i lufttät burk i svalen.
  11. När du ska använda den tar du fram den och knåda den mjuk igen.
]]>
recept Mon, 24 Aug 2009 18:28:12 +0100
Hallonpannacottapaj http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/hallonpannacottapaj/ Syndigt god pannacotta på digestivebotten. Pajen passar bästa att göra när de svenska hallonen är mogna. Hallonpannacottapajen håller sig 1-2 dagar i kylskåp om något skulle bli över. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/hallonpannacottapaj/

Syndigt god pannacotta på digestivebotten. Pajen passar bästa att göra när de svenska hallonen är mogna.

Hallonpannacottapajen håller sig 1-2 dagar i kylskåp om något skulle bli över.

Ingredienser (10 portioner)

  • Botten
  • 80 g smör
  • 13 digestivekex
  • Pannacotta
  • 3 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 250 g färska eller tinade hallon
  • 200 g philadelphiaost
  • Garnering
  • färska hallon

Tillagning

  1. Smält smöret.
  2. Kör kex och smör i matberedare. Kan så klart även göras för hand om man vill.
  3. Tryck ut blandningen i botten på en pajform. Ställ i kylen.
  4. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
  5. Häll vispgrädde och strösocker i en tjockbottnad kastrull och sjud på svag värme tills sockret har löst upp sig.
  6. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och krama ur.
  7. Rör ner dem i sockergrädden.
  8. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna något.
  9. Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare till en puré. Är man extra ambitiös kan man sila bort kärnorna med en hushållssil.
  10. Rör ner philadelphiaosten och hallonpurén i sockergrädden.
  11. Vispa smeten slät och häll i pajformen.
  12. Låt pajen stå i kylskåpet i minst 3 timmar tills den har stelnat.
  13. Servera med färska hallon.
]]>
recept Thu, 6 Aug 2009 21:05:45 +0100
Citroncheesecake med hallon http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/citroncheesecake-med-hallon/ Frisk somrig cheesecake med hallon. Kan sparas i kylen några dagar om det mot förmodan blir något över. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/citroncheesecake-med-hallon/

Frisk somrig cheesecake med hallon. Kan sparas i kylen några dagar om det mot förmodan blir något över.

Ingredienser (8 portioner)

  • 150 g digestivekex
  • 50 g smält smör
  • 4 gelatinblad
  • 2 ägg
  • 400 g philadelphiaost
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 citron
  • Glasyr
  • 1 gelatinblad
  • 2 msk strösocker
  • 4 msk kallt vatten
  • 3 dl hallon

Tillagning

  1. Krossa kexen fint.
  2. Blanda kex och smält smör.
  3. Tryck ut i en springform.
  4. Lägg gelatinbladen i vatten c:a 5 minuter.
  5. Separera äggen i gulor och vitor.
  6. Blanda gulorna med ost, creme fraiche, strösocker, vaniljsocker och skalet från citronen till en slät smet.
  7. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.
  8. Värm saften från citronen i en kastrull.
  9. Ta bort den från värmen.
  10. Krama ur gelatinbladen och låt de smälta i citronsaften. Låt svalna något.
  11. Häll ner citrongelatinet i ostsmeten i en tunn stråle under omrörning.
  12. Häll blandningen i formen och låt stå i kylen minst en timme.
  13. Lägg gelatinbladet i vatten.
  14. Koka upp vatten och strösocker.
  15. Blanda gelatin och hallon. Låt svalna en stund.
  16. Häll glasyren i formen.
  17. Servera med extra hallon.
]]>
recept Sun, 2 Aug 2009 18:56:09 +0100
Blåbärsmuffins med vitchoklad http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/blabarsmuffins-med-vitchoklad/ Härligt stora amerikanska muffins med blåbär och vit choklad. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/blabarsmuffins-med-vitchoklad/

Härligt stora amerikanska muffins med blåbär och vit choklad.

Ingredienser (6 portioner)

  • 3,5 dl vaniljyoghurt
  • 2 ägg
  • 2,5 dl socker
  • 1,5 dl neutral matolja
  • 6,5 dl mjöl
  • 5 tsk bakpulver
  • 2 dl frysta blåbär
  • 150 g vit choklad

Tillagning

  1. Blanda försiktigt ihop vaniljyoghurt, ägg, socker och olja.
  2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vänd ner dem i smeten.
  3. Hacka den vita chokladen. Rör ner blåbären och chokladhacket.
  4. Fördela smeten i stora muffinsformar och grädda i 150 grader i 30 minuter.
]]>
recept Fri, 10 Jul 2009 02:15:13 +0100
Brownies med marshmallows http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/brownies-med-marshmallows/ Klassiska chokladbrownies med marshmallows i smeten. Garanterat en succé på barnkalaset. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/brownies-med-marshmallows/

Klassiska chokladbrownies med marshmallows i smeten. Garanterat en succé på barnkalaset.

Ingredienser (10 portioner)

  • 100 g mörk choklad (70% kakaohalt)
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 100 g marshmallows

Tillagning

  1. Smält chokladen och smöret i vattenbad och låt svalna.
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Häll chokladblandningen i äggvispet och blanda väl. Vänd sedan ner mjölet blandat med bakpulvret.
  3. Hacka marshmallows (om du inte använder små) i mindre bitar.
  4. Vänd ner bitarna och häll smeten i en välsmord form. Grädda i 175 grader i 25 minuter.
  5. Låt svalna och skär sedan upp i små munsbitar.
]]>
recept Fri, 10 Jul 2009 01:53:50 +0100
Chokladcheesecake http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/choklad-cheesecake/ I hemlandet USA är chocolate cheesecake väldigt, väldigt populärt. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/choklad-cheesecake/

I hemlandet USA är chocolate cheesecake väldigt, väldigt populärt.

Ingredienser (6 portioner)

  • 15-16 digestivekex
  • 2 msk kakao
  • 1 ½ msk strösocker
  • 125 gram smält smör
  • Fyllning
  • 800 gram cream cheese (t.ex. philadelphiaost)
  • 2 ½ dl strösocker
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk salt
  • 5 ägg
  • 3 dl choklad, hackad i grova bitar
  • Dekoration
  • hyvlad choklad

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Ta fram en springform och kläm fast ett bakplåtspapper vid botten.
  3. Kör digestivekex, kakao, socker och smör i en matberedare.
  4. Tryck ut degen i en pajform.
  5. Rör ihop cream cheese, socker, 2 msk utav mjölet, vaniljsocker och salt till en jämn smet med en slickepott.
  6. Rör sedan i äggen, ett i taget.
  7. Blada sedan den krossade choklade med det resterande mjölet och vänd ner i smeten.
  8. Häll fyllningen i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 1 tim och 15 min, tills kakan är fast.
  9. Låt kakan svalna och kyl sedan i minst 4 timmar.
]]>
recept Tue, 30 Jun 2009 20:33:55 +0100
Barbietårta http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/barbietarta/ En barbietårta gör garanterad succé på barnkalaset! Denna barbietårta är dessutom så god att även vuxna uppskattar den. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/barbietarta/

En barbietårta gör garanterad succé på barnkalaset! Denna barbietårta är dessutom så god att även vuxna uppskattar den.

Ingredienser (10 portioner)

  • 1 barbiedocka
  • 6 tårtbottnar (2 paket)
  • 400 g ofärgad marsipan
  • valfri hushållsfärg
  • lite kallt vatten
  • Dumleganasch
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 påse dumlekola
  • Hallonmousse
  • 200 g frysta hallon
  • Knappt 1 dl florsocker
  • 100 g färskost
  • 4 gelatinblad
  • 2 dl vispgrädde
  • Till dekoration
  • 2 dl vispgrädde
  • sockerblommor
  • sockerpärlor
  • pyntgelé

Tillagning

  1. Dumleganasch: Hetta upp grädden.
  2. Smält dumlen i den heta grädden.
  3. Rör om tills allt smält.
  4. Ställ i kylen minst 3 timmar eller helst till nästa dag.
    Vispa upp.
  5. Hallonmousse: Koka upp de frysta hallonen med sockret och låt koka 2 minuter.
  6. Låt svalna en stund. Är man överambitiös kan man passera hallonen.
  7. Blanda ca hälften av hallonkoket med färskosten.
    Blötlägg gelatinbladen.
  8. Vispa grädden.
  9. Smält gelatinbladen i andra hälften av hallonkoket, låt svalna en stund och blanda ner i hallon-färskostgrädden och blanda till sist ner den vispade grädden.
  10. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.
  11. Bygg ihop tårtan:Färga marsipanen till önskad kulör. Lättast går det om man blandar ut karamellfärgen med lite vatten. Använd gärna plasthandskar för att undvika att färga in händerna.
  12. Kavla ut marsipanen tunnt mellan två bakplåtspapper alternativt mellan plastfolie.
  13. Lägg in i kylskåpet.
  14. Lägg ut en tårtbotten på ett tårtfat.
  15. Bred på hallonmousse.
  16. Skär bort en bit runt om hela på nästa tårtbotten och lägg den ovanpå hallonmoussen.
  17. Bred på dumleganasch.
  18. Upprepa steg 14 till 17, men gör varje lager mindre i diameter tills man har en uppochnedvänd skålform.
  19. Lägg över plastfolie och runda av den genom att trycka.
  20. Ta ut marsipanen ur kylskåpeet och skär en stor rundel.
    Lägg rundeln över tårtan.
  21. Tryck till så det veckar sig snyggt.
  22. Ta av barbiedockan benen.
  23. Gör ett livstycket till barbiedockan av den överblivna marsipanen.
  24. Klä in barbiedockan i livstycket.
  25. Gör ett kryss mitt i tårtan och stoppa ner barbiedockan.
  26. Garnera med sockerpärlor, sockerblommor och vispad grädde.
  27. Låt gärna barbietårtan stå till sig några timmar innan servering.
]]>
recept Sun, 7 Jun 2009 19:42:47 +0100
Strawberry cupcake http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/strawberry-cupcake/ Somriga cupcakes med läcker jordgubbssmak. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/strawberry-cupcake/

Somriga cupcakes med läcker jordgubbssmak.

Ingredienser (10 portioner)

  • 3 ½ dl vetemjöl
  • ½ dl potatismjöl
  • 1 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • ½ dl rapsolja
  • 2 ägg
  • 3 dl skivade jordgubbar
  • Frosting
  • 5-6 dl florsocker
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 100 g philadelphiaost
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3-4 droppar röd hushållsfärg
  • Topping
  • Strössel eller skivade jordgubbar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader (200 grader om man har varmluft).
  2. Blanda vetemjöl, potatismjöl, socker, vaniljsocker, bakpulver och salt i en stor bunke.
  3. Blanda yoghurt, rapsolja, ägg i en annan skål och vänd sedan ner i de torra.
  4. Blanda väl.
  5. Rör ner jordgubbarna försiktigt.
  6. Fyll muffinsformarna nästan ända upp.
  7. Grädda i 17-20 minuter mitt i ugnen.
  8. Låt svalna på galler.
  9. Rör ihop ingredienserna till frostingen med elvisp.
  10. Spritsa ut på de avsvalnade muffinsen.
  11. Toppa med strössel eller skivade jordgubbar.
]]>
recept Fri, 27 Mar 2009 13:00:22 +0100
Fortune cookies http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/fortune-cookies/ Fortune cookie eller lyckokaka som serveras som en slags dessert efter maten på kinarestauranger i västvärlden. Innehållet i en fortune cookie ska vara en liten papperslapp på vilken det står skrivet en vag förutsägelse eller några lyckonummer. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/fortune-cookies/

Fortune cookie eller lyckokaka som serveras som en slags dessert efter maten på kinarestauranger i västvärlden. Innehållet i en fortune cookie ska vara en liten papperslapp på vilken det står skrivet en vag förutsägelse eller några lyckonummer.

Ingredienser (40 portioner)

  • 75 g mjukt smör
  • 4 äggvitor
  • 2 ½ dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 msk glukos
  • 3 msk vispgrädde
  • Rivet skal ska av 1 citron

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret.
  3. Vispa äggvitor med strösocker och vaniljsocker med elvisp i c:a 30 sekunder.
  4. Vänd därefter försiktigt ner vetemjöl och salt i äggvitesmeten.
  5. Tillsätt glukos, smält smör, vispgrädde och rivet citronskal. Rör till en jämn smet.
  6. Klicka ut smeten med hjälp av undersidan av en sked på en smord plåt och forma c:a 5 cm breda i diameter supertunna rundlar.
  7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 3-4 minuter, tills flarnen börjar få färg.
  8. Lyft upp flarnen med en palett eller stekspade och lägg dem på en ren handduk.
  9. Lyft upp flarnet med en stekspade (det är viktigt att arbeta snabbt) vänd det upp och ned och lägg en lapp i mitten av flarnet. Genom att vika dem halvmåneformade, sedan snabbt vika långsidan över kanten på en skål och vik sedan ändarna mot varandra.
]]>
recept Wed, 25 Mar 2009 19:21:37 +0100
Cheesecake med färska frukter och bär http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/cheesecake-med-farska-frukter-och-bar/ En god och nyttig cheesecake som man kan variera med säsongens frukter och bär. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/cheesecake-med-farska-frukter-och-bar/

En god och nyttig cheesecake som man kan variera med säsongens frukter och bär.

Ingredienser (8 portioner)

  • 130 g smör
  • 16 digestivekex
  • 3 dl grädde
  • 1 msk vaniljsocker
  • 75 g philadelphiaost
  • 1 ½ dl florsocker
  • mango- och passionsfruktkräm eller annan söt kräm
  • Till exempel blåbär, hallon, aprikos, jordgubbar, körsbär, kiwi och vindruvor

Tillagning

  1. Smält smöret.
  2. Smula kexen och blanda med det smälta margarinet.
  3. Tryck ut bladningen i botten på en pajform.
  4. Vispa grädden och blanda i vaniljsockret.
  5. Rör ihop philadelphiaosten med florsockret och blanda det med den vispade grädden.
  6. Bred ostmassan på kexbotten och bred ett lager kräm ovanpå.
  7. Täck med bär och/eller frukt.
]]>
recept Fri, 23 Jan 2009 16:06:02 +0100
Citronmarängpaj http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/citronmarangpaj/ En god och snygg citronmarängpaj som blandar sött och surt på ett förföriskt sätt. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/citronmarangpaj/

En god och snygg citronmarängpaj som blandar sött och surt på ett förföriskt sätt.

Ingredienser (8 portioner)

  • Pajbotten
  • 50 g smör, rumstempererat
  • 15 Oat Bits-kex
  • Citronkräm
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 4 msk vetemjöl
  • Rivet skal av 1 citron
  • knappt 1 dl pressad citronsaft
  • Maräng
  • 5 äggvitor
  • 1 dl socker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Pajbotten: Smula sönder Oat Bits-kexen och blanda med smöret.
  3. Tryck ut degen i en stor pajform (c:a 24 cm i diameter).
  4. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 12-15 minuter.
  5. Citronkräm: Riv citronskalet och pressa ur saften (det behövs antagligen mer än en ctron för att få ihop tilräckligt med saft).
  6. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner vetemjöl, citronsaft och rivet skal.
  7. Häll citronkrämen över det förgräddade pajskalet. Grädda i ytterligare 6-7 minuter.
  8. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
  9. Maräng: Vispa äggvitorna till hårt skum, vänd ner sockret och fortsätt vispa tills marängmassan är tjock och blank.
  10. Klicka ut marängmassan över citronpajen
  11. Grädda i ytterligare c:a 15 minuter tills marängtäcket fått lite färg.
]]>
recept Thu, 22 Jan 2009 13:44:04 +0100
Rocky road http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/rocky-road/ Himmelskt gott godis som är lätt att göra själv. Rocky road är främst ett julgodis, men det passar alltid när det finns gottegrisar i närheten. Det går bra att göra dubbel sats när man ändå är igång för Rocky road går åt i rasande takt. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/rocky-road/

Himmelskt gott godis som är lätt att göra själv. Rocky road är främst ett julgodis, men det passar alltid när det finns gottegrisar i närheten. Det går bra att göra dubbel sats när man ändå är igång för Rocky road går åt i rasande takt.

Ingredienser (12 portioner)

  • 100 g mörk choklad (70 %)
  • 100 g Marabou mörk eller annan mörk mjölkchoklad
  • 100 g mjölkchoklad
  • 5-6 marshmallows
  • 1 dl salta jordnötter
  • 12-15 Dumle
  • ½ dl skalade pistagenötter
  • ½ dl daimkulor eller crunchy strössel

Tillagning

  1. Dela chokladen i mindre bitar och smält över ett vattenbad (håll gärna de olika chokladsorterna lite separerade)
  2. Dela marshmallowsarna i mindre bitar och hacka jordnötterna grovt.
  3. Strö ut hälften av fyllningen (marshmallowsarna, jordnötterna, dumlen, pistagenötterna och daimkulorna/crunchy strösseln) i botten på en form (c:a 25x15 cm).
  4. Häll på dem smälta chokladen och strö över andra halvan av fyllningen.
  5. Dra med en gaffel så att fyllningen täcks med choklad (men det är snyggt om man kan se ett marmorerat mönster av de olika chokladsorterna).
  6. Ställ kallt för att stelna.
  7. Skär eller bryt bitar innan servering.
]]>
recept Sat, 27 Dec 2008 15:43:15 +0100