Recept wienerbröd

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Wienerbröd

Klassiskt svenskt (och danskt) fikabröd. Det är inte helt enkelt att göra, men är man noggrann går det. En sak att vara noga med när man gör wienerbröd är att ha kylskåpskalla ingredienser och en sval arbetsplats.

Utskriftsvänlig version

Wienerbröd med sökord som frasig, bakverk, klassiker, sylt och florsocker

Ingredienser (12 portioner)

  • Deg
  • 300 g manitoba cream
  • 1 ¼ dl kallt vatten
  • 25 g jäst
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk havssalt
  • 300 g osaltat smör
  • Vaniljkräm
  • 1 vaniljstång
  • 2 ½ dl mjölk
  • 3 äggulor
  • 70 g strösocker
  • 2 msk maizenamjöl
  • 12 g smör
  • Glasyr
  • 2 dl florsocker
  • 2 msk kallt vatten

Tillagning

  1. Deg: Ställ in mjölet i frysen en halvtimme (gör att jäsningen fördröjs).
  2. Lös upp jästen i vattnet.
  3. Tillsätt ägg, äggula, strösocker, salt och manitoba cream.
  4. Arbeta degen några minuter med degkrokar tills den släpper från bunkens kanter.
  5. Lägg degen i en plastpåse och lägg frys i 10-15 minuter.
  6. Kavla ut degen till ungefär 21x16 cm.
  7. Banka på smöret med kaveln så det mjuknar och passar för knappt halva den utkavlade degen.
  8. Vik över degen och tryck ihop kanterna noga. Slå in degen i plastfolie och lägg den i kylen en halvtimme.
  9. Kavla försiktigt ut degen till 30x40 cm. Kavla inifrån och ut.
  10. Vik ihop till ett treslag.
  11. Vrid degen ett kvarts varv och kavla ut den igen till 30x40 cm. Vik ihop och slå in i folie och lägg den i kylen i 30 minuter.
  12. Kavla ut degen igen och vik ihop den med ett treslag.
  13. Lägg i kylen tills den ska användas.
  14. Vaniljkräm: Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
  15. Blanda frön och mjölk i en kastrull och koka upp. Ta bort från värmen och sätt på ett lock.
  16. Vispa äggulor och socker några minuter.
  17. Tillsätt maizenamjölet och vispa in det. Slå på mjölken och blanda ordentligt. Häll tillbaka i kastrullen.
  18. Koka upp under omkörning tills det tjocknat och precis börjat koka.
  19. Häll i en skål och sätt den i isvattenbad så krämen svalnar så fort som möjligt. Förvara i kylen.
  20. Kavla ut degen till 30x40 cm och skär den i 10x10 cm rutor. Vik in flikarna ungefär som ett kuvert och tryck till.
  21. Låt jäsa 45 minuter under bakduk.
  22. Sätt ugnen på 225 grader.
  23. Pensla varje wienerbröd med äggstrykning (1 ägg, 1 äggula och lite salt som vispats ihop)
  24. Lägg en klick vaniljkräm mitt på varje wienerbröd.
  25. Grädda i mitten av ugnen i ungefär en kvart. Kolla efter 10-12 minuter, börjar de få för mycket färg sänk värmen till 200 grader.
  26. Låt svalna på bakgaller.
  27. Blanda glasyren och dekorera de avsvalnade wienerbröden med denna.

3 kommentarer

  1. nils eberil:

    2 stjärnor

    Det står fel i receptet. Det ska knappast vara 15g margarin. En van bagare förstår att det är fel men när man bakar så lite som en annan så blir det lätt fel...

  2. Receptcentralen.se:

    @nils eberil
    Nu är detta recept bytt mot ett nytt som vi testade för nån månad sedan. Detta har rejält med smör, istället för pyttelite margarin.

  3. Jess007:

    5 stjärnor

    Gjorde detta recept och resultatet blev förbluffande bra, närstintill proffsiga såg de ut. MKT nöjd.

Totalbetyg: 3,5 baserat på 2 betyg

Kommentera detta Wienerbröd recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013