Äkta maskrosvin

Det finns många ätliga ogräs. Av maskrosen vackra blommor kan man till exempel göra maskrosvin.

Sedan 1994 är det lagligt till och med för svenskar att tillverka vin och starköl för eget behov. Maskrosvin kan lagras några år om det står eller ligger svalt.

Ingredienser (4 portion)

3 l avstjälkade maskrosblommor
3 ½ l vatten
1 ½ kg strösocker
3 citroner

Tillagning

Plocka blommorna en solig och varm dag när de är som störst. Nyp av stjälken under blomman.

Koka vattnet.

Lägg maskrosorna i en hink och slå över det kokande vattnet. Låt stå övertäckt i ett dygn.

Sila av blommorna och häll tillbaka vätskan i hinken.

Tillsätt strösockret och rör om ordentligt.

Tvätta och skiva citronerna, lägg dem i hinken.

Täck över med en handduk och låt stå ungefär en månad.

Citronskivorna flyter lätt upp till ytan, tryck ned dem då och då, annars kan de börja mögla och då måste allt slängas.

När jäsningen har upphört silas citronskivorna av och vinet hälls i en damejeanne.

Låt stå ett år, filtrera, häll på flaskor och korka igen.

Lagra vinet minst ett år.

Fler liknande recept