Recept Dry Martini

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Dry MartiniStjärnrecept

Kanske världens mest kända cocktail som är höjden av elegans om den blandas rätt. Det finns flertalet varianter av drinken; bl.a. är det i USA vanligt att byta ut gin mot vodka, då blir det en Vodka Martini.

Utskriftsvänlig version

Dry Martini med sökord som vermouth, elegant, klassiker, fördrink och välkomstdrink

Ingredienser (1 portion)

 • 6 cl gin
 • 1 cl torr vermouth
 • 1 oliv
 • 1 lemon twist

Tillagning

 1. Rör gin och vermouth tillsammans med is i ett glas eller en shaker.
 2. Sila över i ett cocktailglas.
 3. Dekorera med en oliv (ta gärna bort eventuell fyllning) och pressa citronskalet över drinken.

11 kommentarer

 1. Daniel:

  5 stjärnor

  Godaste cocktailen som finns, perfekt innan maten för att öppna upp smaklökarna. Själv gillar jag ett par droppar anissprit i.

 2. Sluggo:

  5 stjärnor

  Shit man blir ju skönt snurrig av dennaaaaaaaaa

 3. Sajolle:

  5 stjärnor

  Världens mest kända OCH godaste drink. Bombay Sapphire, Martini Extra Dry och en tummnagelstor citronskalskiva (inget vitt skal ska med). Serveras i Art Decoglas som legat i frysen min.15 minuter. Delar gin/martini efter tycke och smak.

 4. 12Fingers:

  4 stjärnor

  Bra recept på min favoritdrink, men jag hoppar gärna över "lemon twist"

 5. Gunnar Englund:

  5 stjärnor

  Allt OK. Men att det skulle vara världens mest kända drink vill jag inte hålla med om. För trettio år sedan var det nog så. Men att få en Dray Martini i Tyskland eller Frankrike är så gott som omöjligt i dag. Jag blev en gång kallad dinosaurie när jag försökte.
  I USA funkar det och rätt ofta i Sverige. Men kan vara problem redan i England. Synd.

  Lika synd att klassikern Dubonnet också verkar vara i det närmaste utdöd. Men nu har jag besökt fabriken i Thuir och sett flera fat med 45 000 liter Dubonnet. Så det ska nog räcka min livstid...

 6. Gunnar Englund:

  5 stjärnor

  Lite pinsamt att se mig skriva Dray Martini - vart är världen på väg?

 7. Leif Eriksson:

  4 stjärnor

  Gunnar Englund ang Dray Martini: Man kan alltså misstänka att du just hade blandat en och för säkerhets skull också provsmakat...

 8. Gunnar Englund:

  5 stjärnor

  Jo, det kan nog hända att det var så.

  En liten historia om mina mödor finns här: http://gke.org/pub/files/Dinosaurien%20och%20drinkarna.pdf

 9. Gunnar Englund:

  5 stjärnor

  Utvecklingen går stadigt framåt! En nyutvecklad version av den kära Drajan - jag kallar den DM3, av uppenbara skäl - visas här: http://www.gke.org/pub/files/Dry%20Martini%20seren%20cropped.jpg

 10. Gunnar Englund:

  5 stjärnor

  Jag har, efter mångårig och kostsam forskning, kommit fram till ett recept som slår det mesta - en Dry Martini med tre oliver. Se länk nedan.

  http://www.tripadvisor.co.uk/ShowUserReviews-g60763-d93618-r154686047-Waldorf_Astoria_New_York-New_York_City_New_York.html

  Notera att Megan Hennesy noterar att denna variant är ett väsentligt tillskott till drinkfloran. Det känns mycket tillfredsställande.

 11. Gunnar Englund:

  3 stjärnor

  Efter alltför flitigt drinkblandande har jag råkat ut för något som kan liknas vid kastrering - fast längre upp, dårå. Doktorn påstår att jag har hållit min lever så strängt sysselsatt att den måste få lugn och ro. Inga fler alkoholhaltiga drycker för mig alltså
  Men eftersom barhäng jorden runt är något jag inte gärna släpper så gällde det att vara kreativ.
  Treolivers Dry Martini är alltid en säker start. Och efter mycken tankemöda kan jag nu stolt konstatera att min Three Olive Wet Martini inte bara ser bra ut utan också är en ganska trevlig drink. Recept:
  1 Dry-Martiniglas (Det MÅSTE det vara, annars ingen glädje).
  2 Fyll till randen med KALLT Tonic Water (billigt, inga dyra droppar att vara rädd om).
  3 Tre oliver och lite citronskal på en tandpetare (man KAN riva skalet med en zestös, om man står ut med att drinken blir lite småskräpig).
  4 Servera.

  Min treolivers Wet Martini har nu introducerats på the Peacock Alley Bar på Waldorf Astoria i NYC och godkänts av nuvarande PR-chefen, Megan har befordats till en mera övergripande funktion.

  FAQ: Varför Wet?
  Svar: Därför att den med sina 100% dihydromonoxid är betydligt våtare än en Dry Martini som, om den serveras Bone Dry, kan vara så torr att den endast innehåller ca 55% vatten.

Totalbetyg: 4,6 baserat på 11 betyg

Kommentera detta Dry Martini recept

* = Obligatoriskt fältVi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013