Recept Boeuf Bourguignon

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Boeuf BourguignonStjärnrecept

Ett traditionellt recept från Bourgogne i Frankrike som görs på nötkött och ett fylligt, rött vin - gärna från just Bourgogne. Rätten är många gånger godare dagen efter då vinet gjort köttet än mörare.

Utskriftsvänlig version

Boeuf Bourguignon med sökord som klassiker, slowfood, köttgryta, matlåda och november

Ingredienser (4 portioner)

  • 1 kg nötkött
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 8 steklökar
  • 2 msk tomatpuré
  • 4 vitlöksklyftor
  • 250 g skogschampinjoner
  • 200 g rökt sidfläsk
  • 2 msk smör
  • 4 dl oxbuljong
  • 1 flaska rött, fylligt vin
  • 1 tsk salt
  • färsk timjan
  • färsk persilja
  • svartpeppar
  • 4 msk vetemjöl

Tillagning

  1. Hacka den gula löken i mindre bitar.
  2. Putsa köttet och skär det i tärningar om 2 x 2 cm. Bryn köttet och löken i smör i en stekpanna.
  3. Lägg över kött och sky i en stekgryta. Strö över vetemjölet och rör om ordentligt.
  4. Häll i pressad vitlök, tomatpuré, ett par kvistar färsk timjan, salt och svartpeppar. Fortsätt med buljongen och vinet.
  5. Koka upp och låt sedan sjuda i drygt en timme.
  6. Skär morötterna i centimeter-tjocka och stek hastigt i smör. Lägg över i en skål
  7. Dela eventuellt skogschampinjonerna. Stek dem sedan hastigt med persilja i smör. Lägg över i en skål
  8. Skala steklöken och stek hastigt i smör. Lägg över i en skål.
  9. Tärna sidfläsket och stek i en stekpanna.
  10. När det är 15 minuter kvar av tillagningen av köttgrytan, lägg i morötter och steklök
  11. När det är 5 minuter kvar läggs champinjoner och sidfläsk i.
  12. Garnera med färsk timjan och servera med gott bröd och kokt mjölig potatis, stekt potatis eller ris.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: Château Pech-Latt (Frankrike, 93 kr, varunr: 2233)

5 kommentarer

  1. Fransosen:

    4 stjärnor

    Viktigt att få rätt tuggmotstånd på morötterna, steklöken och svampen. Gör som i receptet så blir det bra. Stek inte för länge.

    Gott med ett vin från Rhone.

  2. Bibbi i Skogås:

    5 stjärnor

    Så jävla gott och dessutom en nästan lika god matlåda!!

  3. Karin:

    5 stjärnor

    Det här är ett toppenrecept! Superlyx in my book :)

  4. Stefan:

    5 stjärnor

    Kanonrecept, men 1 timmas koktid är på tok för kort tid - minst 2 timmar

  5. Rautio:

    3 stjärnor

    till Lunch imorn :)

Totalbetyg: 4,4 baserat på 5 betyg

Kommentera detta Boeuf Bourguignon recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013