Recept bouillabaisse

Hoppa till innehållet
Recept centralen

BouillabaisseStjärnrecept

Mästerkocken Danyel Couets variant på den klassiska sydfranska fiskgrytan bouillabaisse. Bilden är tagen av David Loftus.

Receptet är hämtat ur boken Mina smaker från Provence (Norstedts). Köp den på Bokus för 161 kr.

Utskriftsvänlig version

Bouillabaisse med sökord som provence, fiskgryta, saffran, hälleflundra och danyel couet

Ingredienser (4 portioner)

  • 200 g hälleflundra, i 4 bitar
  • 1 hel gös, à 600 g, skuren i 4 tjocka skivor
  • 1/2 kg blåmusslor
  • 1 kokt hummer, i bitar med skal
  • 2 msk olivolja
  • 5 skal av hummerhuvud, krossade
  • ca 200 g fiskrens av vitfisk
  • 1 schalottenlök, grovhackad
  • 4 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 röd chili, halverad
  • 1/2 röd paprika, svartrostad och i bitar
  • 1/2 fänkål, i grova bitar
  • 1 1/2 msk tomatpuré
  • 1/2 g (1 pkt) saffran
  • 5 mogna tomater, i grova bitar
  • 1 burk krossade tomater
  • 1/2 liter fiskbuljong
  • 1 dl vitt vin
  • 2 kvistar timjan, hela
  • 2 lagerblad
  • 2 persiljestjälkar
  • saft av 1 citron
  • saft av 1 apelsin
  • salt och vitpeppar

Tillagning

  1. Hetta upp olja i en stekgryta, stek hummerhuvudena ca 15 minuter.
  2. Tillsätt fiskrens, lök, vitlök, chili, paprika och fankål i grytan. Stek ytterligare 5 minuter.
  3. Tillsätt tomatpuré i grytan, stek ytterligare 5 minuter.
  4. Tillsätt saffran, tomater, fiskbuljong och vin i grytan, koka 5 minuter.
  5. Tillsätt vatten så att det täcker samt timjan, lagerlblad och persiljestjälkar. Sjud 30 minuter.
  6. Sila soppan, häll tillbaka den i grytan och låt koka tills hälften återstår. Smaksätt med citron- och apelsinsaft, salt och peppar.
  7. Salta och peppra fisken. Stek den i olivolja i en stekpanna, avsluta med lite
    färskpressad citronsaft.
  8. Lägg musslor och hummer i soppan strax innan servering. Låt koka 4 minuter.
  9. Lägg upp fisk och skaldjur i 4 tallrikar, häll fonden över, toppa med fänkålsdill.
  10. Servera kall rouille till.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: Fleur du Cap Chardonnay (Sydafrika, 87 kr, varunr: 2015)

Kommentera detta Bouillabaisse recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013