Recept bräserad bogstek med syltade vitlökar och kummininlagd rödkål

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Bräserad bogstek med syltade vitlökar och kummininlagd rödkålStjärnrecept

Bogen är som en mindre skinka med lite mer marmorering i. Den blir väldigt saftig och mör om man ungsbräserar den långsamt. Den funkar även att göra gryta på om man hellre vill det. Välj griskött från mindre producenter som kan påverka hur grisarna föds upp och slaktas. Stress inför slakt på stora slakterier är en anledning till att uppfattningen att griskött är torrt och smaklöst. Grisar blir framför allt stressade om olika flockar blandas och om det är mycket oväsen runt omkring.

Receptet är hämtat ur boken Gårdarnas mat (Prisma). Köp den på Bokus för 179 kr.

Utskriftsvänlig version

Bräserad bogstek med syltade vitlökar och kummininlagd rödkål med sökord som närproducerat, stek, januari, vitlök och kummin

Ingredienser (4 portioner)

  • 500 g bogstek från gårdsgris

  • 5 svartpepparkorn

  • 1 msk salt

  • 1 msk socker

  • 1 vitlökklyfta

  • 1 flaska lageröl, t.ex Nils Oscar Kalasöl
  • Kummininlagd rödkål

  • 200 g rödkål

  • 1 tsk hel kummin

  • ca ½ tsk salt

  • 1 dl äppelcidervinäger
  • Syltade vitlökar

  • 2 hela vitlökar

  • 5 dl gammaldags mjölk

  • ½ dl ättiksprit 12 %

  • 1 dl socker

  • 1 ½ dl vatten

Tillagning

  1. Skär bogen i fyra bitar och gnid in med salt, socker, peppar och vitlök. Lägg köttet i plastpåse och marinera i kylen över natten. Skölj köttet i kallt vatten och torka det med hushållspapper, eller en kökshandduk. Bryn i olja och lägg i en kastrull. Täck med öl och oka upp. Sjud köttet i 45 minuter tills det är mört. Ta upp köttet och sila buljongen. Koka ner 1 dl av buljongen tillsammans med köttet tills skyn blivit simmig och tjock. Servera med rödkål och syltade vitlöksklyftor.
  2. Kummininlagd rödkål: Strimla rödkålen fint och blanda med salt, mald kummin och äppelcidervinäger. Låt gärna kålen dra i kylen över natten.
  3. Syltade vitlökar: Gör en lag på ättika, socker och vatten. Koka de skalade vitlöksklyftorna i mjölk i 15 minuter tills de är mjuka men inte mosiga. Skölj i kallt vatten och lägg i ättikslagen.

Kommentera detta Bräserad bogstek med syltade vitlökar och kummininlagd rödkål recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013