Recept chateaubriand

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Chateaubriand

Köttig rätt som enligt legenden skapades av kocken hos den franske författaren, statsmannen och greven François-René de Chateaubriand. Passar som söndagsmiddag eller varför inte som nyårsrätt till köttälskare.

Utskriftsvänlig version

Chateaubriand med sökord som oxfilé, söndagsmiddag, nyårsmiddag, herrmiddag och sås

Ingredienser (4 portioner)

  • 500 g oxfilé i bit från mittbiten
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 2 tsk smör
  • Sås
  • 4 skivade färska champinjoner
  • 2 tsk smör
  • 1 schalottenlök, skivad
  • ½ tsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 3 dl köttbuljong
  • 1 ½ dl vitt vin
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1 msk finhackad färsk persilja
  • ½ tsk nypressad citron
  • salt
  • nymalen vitpeppar

Tillagning

  1. Kött: Lägg champinjonerna i kall panna och hetta upp. Låt vattnet koka bort.
  2. Lägg i smör och bryn champinjonerna.
  3. Lägg över i en kastrull tillsammans med schalottenlök, timjan, lagerblad, buljong och vin. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda utan lock tills c:a 1 ½ dl vätska återstår.
  4. Kött: Värm ugnen till 250 grader.
  5. Bulta ut köttbiten så att den blir oval till formen.
  6. Krydda med salt och peppar.
  7. Bryn i smör i en stekpanna på hög värme och lägg köttet på galler i en ugnssäker form.
  8. Stek 20 minuter. Eller 25 minuter för mer genomstekt kött.
  9. Låt köttet vila i folie på ett varmt serveringsfat i ca 10 minuter innan det skärs upp i skivor. Ta vara på köttsaften till såsen.
  10. Värm upp såsen och tillsätt smöret i mindre bitar. Vispa såsen tills den tjocknar och blir fyllig.
  11. Tillsätt köttsaft, persilja, citron, salt och peppar. Häll en del av såsen direkt över de uppskurna köttskivorna. Servera resten av såsen till.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: El Pedrosal (Spanien, 87 kr, varunr: 2389)

Kommentera detta Chateaubriand recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013