Cheesecake med bär- och citrustopping

Klart att cheesecaken toppas med säsongens goda bär, vilket ger en skön avslutning till sommarkalaset.

Ingredienser (6 portion)

125 g digestivekex
125 g pepparkakor
125 g smör
800 g philadelphiaost
200 g strösocker
4 ägg
1 tsk vaniljpulver
1 liten nypa salt
3 dl gräddfil
2 msk strösocker
saften 1/2 citron
2 tsk majzenamjöl
ca 1 1/2 färska bär, t. ex. blåbär, hallon
ca 50 g strösocker

Tillagning

Kör digestivekex och pepparkakor till smulor i en mixer, smält smöret och häll ner i smulorna och kör slätt. Tryck ut smulsmöret i en pajform med löstagbar botten.

Rör samman philadelphiaost med socker och ägg. Tillsätt vaniljsocker och en liten nypa salt, blanda väl och häll ner i kexsmeten. Skrapa ur all smet, men glöm inte att smaka. Baka i 175 grader varm ugn ca 50 minuter tills kakan bara dallrar lätt.

Vispa ihop gräddfil med 2 msk socker och citrussaft, smaka av om du vill ha det lite sötare. Häll försiktigt gräddfilsblandningen över ostkakakan och baka ytterligare 10 minuter. Ta fram och låt svalna helt i kylskåp ca 4 timmar.

Rör ut majzenamjöl i 2 msk kallt vatten och häll i en kastrull med 1 liter färska bär och strösocker. Koka upp och blanda väl, låt sjuda ett par minuter tills det tjocknat. Låt kallna helt.

Vid servering, bred ut de kalla kokta bären över kakan och garnera med resterande färska bär. Servera och njut.

Fler liknande recept