Coeur de filet provençale – oxfilé på potatisbädd

Klassisk svensk finmat med proveçalska smaker. Här i Vår Kokboks variant.

Ingredienser (4 portion)

1 kg potatis (10-12 medelstora)
1 tsk salt
ca 50 g smör + 1-2 msk till stekning
600 g oxfilé
salt
peppar
Vitlökssmör
50 g smör, rumsvarmt
1-2 vitlöksklyftor
ca 1 dl hackad persilja
salt
peppar

Tillagning

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala och skär potatisen i tunna skivor, för hand eller i matberedare.

Smörj en ugnssäker form med smör. Bred ut potatisen i formen, salta mellan varven. Klicka på ca 50 g smör. Sätt in fatet i mitten av ugnen och låt det stå 20-25 minuter.

Om den längsgående senan på filén finns kvar ska den skäras bort, annars dras köttet ihop under stekningen.

Låt 1-2 msk fett bli ljusbrunt i en stekpanna och bryn filén på medelstark värme runt om. Salta och peppra. Häll 1 dl vatten i stekpannan och vispa ihop till en sky. Ta stekpannan från värmen.

Ta potaisen ur ugnen, lägg på filén och häll över skyn. Sänk till 175 grader och låt stå ca 15 minuter.

Vitlökssmör: Rör samman fett, skalad, pressad vitlök, persilja, salt och peppar. Ta ut formen ur ugnen.

Lägg filén på en skärbräda, skär skivor på ca ½-1 cm och lägg dem i rad lite ovanpå varandra på potatisen.

Fördela vitlökssmöret över köttet och ställ in det i ugnen några minuter tills smöret smält.

Servera genast, gärna med fransk tomatsallad.

Fler liknande recept