Recept fem timmars jerk-karré med mango-black bean salsa

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Fem timmars jerk-karré med mango-black bean salsaStjärnrecept

Jerk är en populär kryddblandning och marinad från Jamaica. Den har bland annat smak av de inhemska kryddorna kryddpeppar och scotch bonnet pepper. Den senare ger en fruktig och het smak som matchar fläskkött och annat ljust kött.

Köttet sköter sig själv i ugnen. Tänk bara på att mycket noggrant täcka köttet med aluminiumfolie. Då blir köttet så mört att du kan skära det med en gaffel.

Receptet är hämtat ur boken Eat the Meat (Prisma). Köp den på Bokus för 179 kr.

Utskriftsvänlig version

Fem timmars jerk-karré med mango-black bean salsa med sökord som fläskkarré, mango, apelsinjuice, muskot och chili

Ingredienser (6 portioner)

  • cirka 1 ½ g hel benfri bit färsk fläskkarré
  • jerk-kryddor
  • 1 msk salt
  • 1 msk socker
  • 1 msk krossad kryddpeppar
  • 1 msk timjan
  • 1 tsk mald cayennepeppar
  • 1 tsk mald svartpeppar
  • 1 tsk salvia
  • ½ tsk mald muskot
  • ½ tsk mald kanel
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • ½ dl olivolja
  • ½ dl kinesisk soja
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 1 ½ dl färskpressad apelsinsaft
  • rivet skal och saft från 1 lime
  • 1 chilefrukt, habanero eller scotch bonnet, urkärnad och finhackad
  • mango- black bean salsa
  • 1 stor mango, skuren i små tärningar
  • 2 burkar svarta bönor, väl sköljda och avrunna
  • 1 röd paprika, skuren i små tärningar
  • 4 salladslökar, tunt skivade
  • 1 chilefrukt, habanero eller scotch bonnet, urkärnad och finhackad
  • saften från en stor lime
  • salt

Tillagning

  1. Värm ugnen till 130 grader.
  2. Lägg köttet i en ugnsform.
  3. Blanda ihop ingredienserna till jerk och häll blandningen över köttet.
  4. Täck formen med köttet noggrant med aluminiumfolie och knip åt på sidorna så att formen blir helt lufttät. Sätt in köttet i mitten av ugnen och tillaga i drygt 4 timmar och 30 minuter.
  5. Ta därefter bort folien och sätt på grilleffekten samt höj ugnsvärmen till 225 grader.
  6. Grilla köttet i ytterligare 30 minuter eller tills det fått fin färg runt om. Ös köttet 3-4 gånger med skyn i formen.
  7. Blanda ihop alla ingredienserna utom salt till salsan, under tiden köttet steker i ugn. Ställ salsan åt sidan tills det är dags att servera.
  8. Servering: Ta två gafflar och riv itu köttet, servera med salsa. Ris blir också gott till.

1 kommentar

  1. Marie Jacobsson:

    5 stjärnor

    Man tror man är på restaurangen "Back a yard" på söder i Stockholm!

Totalbetyg: 5 baserat på 1 betyg

Kommentera detta Fem timmars jerk-karré med mango-black bean salsa recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013