En försvenskad fransk fiskgryta. En fiskgryta Smögen är läcker, uppskattad och går snabbt att tillaga. Vill man lyxa till fiskgrytan lite extra lägger man i några färska räkor på slutet. Servera fiskgrytan med nybakat bröd.
Fiskgryta Smögen
Ingredienser (6 portion)
600 g blandade vita fiskfiléer i bitar
3 potatisar
1 gul lök
3 tomater
½ fänkålsstånd
1 röd paprika
2 msk smör
1 pkt saffran
2 tsk curry
2 dl fiskbuljong från tärning
3 dl torrt vitt vin
2 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm cayennepeppar
2 msk hackad dill
2 msk hackad persilja
Tillagning
Skala potatisen och löken och skär dem stora som speltärningar.
Skålla tomaterna i kokhett vatten och skala dem.
Tärna alla grönsaker.
Fräs potatis, fänkål och lök i smör i en stor kastrull på svag värme i c:a 3 minuter.
Blanda ner paprika- och tomattärningar.
Tillsätt curry och saffran.
Låt kryddorna fräsa med i kastrullen i någon minut.
Späd med fiskbuljong och vin.
Låt sjuda i några minuter.
Vispa ner mjölken så att den blandar sig väl med buljongen.
Smaka av med salt och cayennepeppar.
Dela fisken i 3-centimetersbitar.
Lägg i fisken och sjud den några minuter.
Strö över dill och persilja.
Servera omedelbart med nybakat bröd.