Recept friterade klyftor av åkeröäpple

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Friterade klyftor av åkeröäppleStjärnrecept

Friterade äppelklyftor med vanilj, kanel och brunt socker.

Det som skiljer en dussinkock från en stjärnkock är förmågan att välja de bästa råvorna som finns att tillgå och åkeröäpple är helt klart en av de bästa äppelsorterna.

Perfekt konsistens har glassen när den är helt nykörd och töms ur maskjnen. Lagringstemperatur av glass som görs dagligen är minus 13 grader, hemma har man förmodligen varken glassmaskin eller en frys som håller exakt minus 13 grader. Ett tips är att köra den köpta vaniljglassen hastigt i matberedaren om man vill uppnå ett resultat i närheten, i varje fall konsistensmässigt.

Receptet är hämtat ur boken Det naturliga köket (Norstedts). Köp den på Bokus för 379 kr.

Utskriftsvänlig version

Friterade klyftor av åkeröäpple med sökord som äpple, mathias dahlgren, kanel, vanilj och friterat

Ingredienser (4 portioner)

  • Kanelsocker
  • 100 g brunt farinsocker
  • 10 g malen kanel
  • Äpplen
  • 6 åkeröäpplen
  • Sockerlag
  • 500 g vatten
  • 150 g socker
  • 25 g citronjuice
  • Panering och fritering
  • 200 g vetemjöl
  • 3 ägg
  • 25 g panko-ströbröd
  • olja till fritering
  • Vaniljglass (1 sats)
  • 750 g mjölk
  • 750 g grädde
  • 500 g socker
  • 240 g äggula
  • 1 vaniljstång

Tillagning

  1. Kanelsocker: Blanda farinsocker och kanel i en bunke.
  2. Äpplen: Koka upp vatten, socker och citronjuice i en vid kastrull.
  3. Skala äpplena och skär dem i grova klyftor. Lägg ner äppelklyftorna i den kokande lagen och lägg ett lock på. Ställ kastrullen åt sidan och låt dra 5 minuter tills äpplena är mjuka, men med lite kärna. Lyft upp äpplena och låt dem rinna av på hushållspapper.
  4. Panera äppelklyftorna först i vetemjöl, sedan i uppvispade ägg och slutligen i ströbröd.
  5. Fritera äppelklyftorna i 180 grader varm olja tills de är gyllenbruna och frasiga. Lägg upp på hushållspapper och pudra över kanelsockret.
  6. Vaniljglass: Dela vaniljstången och skrapa ut fröna.
  7. Koka upp mjÖlk, grädde, vaniljstängerna och de utskrapade fröna i en stor kastrull.
  8. Vispa ihop äggulor med strösocker i en bunke och slå i den varma vanlljblandningen.
  9. Blanda och häll tillbaka allt i kastrullen. Sjud glassmeten till 84 grader och sila av på en gång.
  10. Låt svalna och kör smeten i glassmaskin.

Kommentera detta Friterade klyftor av åkeröäpple recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013