Recept helstekt entrecôte med betor i brynt salviasmör och tomatsallad

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Helstekt entrecôte med betor i brynt salviasmör och tomatsalladStjärnrecept

Ät upp hela biten entrecôte! Köttet är dyrt och alla (eller i alla fall dom flesta) lämnar nästan hälften. Kotte äter man för att man gillar marmorering och insprängt fett och då äter man upp, annars kan man lika gärna köpa en torr biff!

Receptet är hämtat ur boken Toms tips (Norstedts). Köp den på Bokus för 188 kr.

Utskriftsvänlig version

Helstekt entrecôte med betor i brynt salviasmör och tomatsallad med sökord som söndagsmiddag, tom sjöstedt, salvia, tomat och herrmiddag

Ingredienser (6 portioner)

  • Entrecôte
  • 1 kg entrecôte, hel bit
  • salt, svartpeppar
  • olivolja och smör till stekning
  • Betor i brynt salviasmör
  • 24 knippbetor i valfri kulör (jag har använt gula och polka)
  • 100 g smör
  • 24 salviablad
  • Tomatsallad
  • 6 tomater
  • ½ rödlök
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk olivolja
  • salt, svartpeppar
  • 8 basilikablad

Tillagning

  1. Värm ugnen till 100 grader. Salta och peppra köttet ordentligt. Hetta upp en stekpanna tills den nästan glöder.
  2. Tillsätt olja och sedan köttet. Stek hårt som attan runt om. Klicka i smör och skeda det gärna över köttet. Baka klart i ugnen till 58 grader (56 grader för de djärva) i innertemperatur. Låt köttet vila 10-15 minuter. Skiva sedan upp 4 feta bitar. Kött som blir över sparas till söndagens lunch.
  3. Koka betorna mjuka i saltat vatten ca 25 minuter. Skala dom sedan försiktigt. Bryn smöret (se sid 182) tillsammans med salvian. Lägg betorna i smöret. Dela tomaterna i mindre bitar. Skala och skiva löken. Blanda tomater, lök, vinäger och olja och smaka av med salt och peppar. Lägg på basilikan precis före servering.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: Château Pech-Latt (Frankrike, 93 kr, varunr: 2233)

Kommentera detta Helstekt entrecôte med betor i brynt salviasmör och tomatsallad recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013