Recept hummerglass på örter

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Hummerglass på örterStjärnrecept

Denna exklusiva förrätt är väldigt god och passar att överraska några riktigt trevliga vänner med. Foto: Klas Andersson.

Receptet är hämtat ur boken Glasspassion (Prisma). Köp den på Bokus för 245 kr.

Utskriftsvänlig version

Hummerglass på örter med sökord som glass, hummer, nyår, nyårsmeny och efterrätt

Ingredienser (8 portioner)

  • Hummercoulis:
  • 2 små humrar a 250 g, levande
  • 20 g havssalt
  • 50 g hackad schalottenlök
  • 50 g finhackad morot
  • 50 g hackad rotselleri
  • 10 g krossad vitlök
  • 50 g rapsolja
  • 1 dl cognac
  • 125 g kött från körsbärstomater på burk
  • 125 g torrt vitt vin
  • cayennepeppar
  • Glass
  • 1 gelatinblad (2 g)
  • 100 g socker
  • 100 g äggula
  • 150 g hummercoulis
  • 250 g vispgrädde
  • fleur de sel
  • cayennepeppar
  • 5-10 g pressad citronsaft

Tillagning

  1. Dag 1, hummercoulis: Doppa humrarna i kokande vatten och låt koka I minut. Kyl i isvatten.
  2. Bryt av klorna och ta bort huvudet.
  3. Koka upp 2 liter vatten med 20 g havssalt. Koka kropparna i 6 minuter och klorna i 5 minuter. Ta upp och låt dem kallna lite. Plocka bort skalet från kropparna, det går lätt om de fortfarande är lite varma. Knäck klorna med en kniv och plocka ur dem. Lägg in köttet i en plastpåse i kylen.
  4. Kör skalen från humrarna med lök, morot, selleri och vitlök till en pure.
  5. Hetta upp oljan i en stor panna och fräs massan under ständig omrörning i 5 minuter. Häll på cognac, ränd på med en tändsticka och flambera skalen (akta dig när du tänder på). Fyll på med tomaterna, låt dem fräsa med tills allt vatten avdunstat, fyll på med vinet och låt sjuda under lock i 20 minuter.
  6. Sila upp fonden genom en sil och tryck ordentligt med baksidan av en slev för att pressa ut så mycket som möjligt.
  7. Koka ner fonden tills 150 g (1 1/2 dl) återstår, smaka av med cayennepeppar.
  8. Glass: Blötlägg gelatinbladet i rikligt med kallt vatten i minst 10 minuter.
  9. Vispa upp socker med äggula lätt och koka upp hummercoulis och grädde. Slå det kokande över äggula och socker och blanda väl.
  10. Värm upp blandningen under ständig omrörning till 85 grader, använd termometer eller gör ett rosprov eller slevprov.
  11. Lyft upp gelatinbladet och låt det vatten som finns kvar följa med ner i glassmeten. Smaksätt med salt, cayennepeppar och citronsaft tills det smakar bra.
  12. Passera genom en chinoise eller finmaskig sil och kör glassen smidig med en stavmixer. Kyl ner så snabbt som möjligt till 4 grader. Förvara övertäckt med plastfilm i kyl.
  13. Dag 2: Frys glassen i glassmaskin.
  14. Lägg is i exempelvis skaldjurscocktailglas och fördela ca 50 g färska sköljda örter i botten.
  15. Forma vackra ägg av glassen med hjälp aven sked som doppats i varmt vatten. Lägg på lite fleur de sel och mal över lite svartpeppar,

Kommentera detta Hummerglass på örter recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013