Recept köttpiroger

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Köttpiroger

Piroger är ett av ganska få inslag i den finsk-ryska-matkulturen som erövrat världen. Men vill man äta något godare än Gorbys piroger ska man göra dem själv. Man kan fylla en pirog med de mesta som är ätligt, men välkryddad köttblandning är vanligast.

Utskriftsvänlig version

Köttpiroger med sökord som piroger, ägg, oliver, picknick och nötfärs

Ingredienser (12 portioner)

  • Pirogdeg
  • 50 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 50 gram torrjäst
  • 2 ägg
  • 540 g vetemjöl
  • Fyllning
  • ½ gul lök
  • ½ paprika
  • 400 g nötfärs
  • olivolja
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 krm chilipeppar
  • 2 dl vatten
  • 1 msk paprikapulver
  • ½ rödlök
  • 1 tsk oregano
  • ½ tsk spiskummin
  • maizenaredning
  • 1 tsk honung
  • salt
  • 20 cocktailoliver, delade i två delar
  • 2 kokta ägg, hackade

Tillagning

  1. Smält smöret och späd ut med väskan och värm till den är runt 40 grader.
  2. Häll ner nästan allt mjöl i en degbunke och blanda med torrjäst och salt.
  3. Blanda i äggen (men spara lite till penslingen)
  4. Blanda ordentligt och häll i degspadet och arbeta ihop till en deg. Låt jäsa i 30 minuter.
  5. Hacka den gula löken fint och tärna paprikan fint. Fräs dem i olja.
  6. Smula i köttbuljongtärningen, tillsätt chilipepparn och vattnet. Låt det koka i några minuter.
  7. Rör ner paprikapulver, rödlök, oregano och spiskummin. Låt koka någon minut.
  8. Red med maizenaredningen.
  9. Smaka av med salt och honung.
  10. Sätt ugnen på 200 grader.
  11. Dela upp degen i 12 bitar och kavla ut dessa till ovala 1 cm tjocka rundlar.
  12. Fördela fyllning, hacklade ägg och olivdelar. Vik ihop till halvmånar. Knip ihop ordentligt.
  13. Placera pirogerna på plåtar med bakplåtspapper. Pensla med ägg.
  14. Grädda mitt i ugnen i ca 17-20 minuter.
  15. Servera med en fräsch sallad.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: Roodeberg (Sydafrika, 87 kr, varunr: 7451)

3 kommentarer

  1. jj:

    Är köttfärsen bara med som åskådare?

  2. OT:

    Antar att köttfärsen ska i som punkt 5,5

  3. Tim:

    4 stjärnor

    Skulle vilja påstå att 50gram torrjäst är väääääldigt mycket. 1 påse torrjäst (11.5g) motsvarar 50g färsk jäst. Det blev nog bara lite fel när detta författades :)

Totalbetyg: 4 baserat på 1 betyg

Kommentera detta Köttpiroger recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013