Recept kroketter på kyckling

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Kroketter på kycklingStjärnrecept

Ett recept skapat av Mattias Dahlgren till hans restaurang Matbaren på Grand Hôtel i Stockholm.

Receptet är hämtat ur boken Det naturliga köket (Norstedts). Köp den på Bokus för 379 kr.

Utskriftsvänlig version

Kroketter på kyckling med sökord som svamp, mathias dahlgren, lök, sås och friterat

Ingredienser (20 portioner)

  • Kroketter
  • 2 kycklingar
  • 1 liter béchamelsås
  • 100 g lökconfit
  • salt
  • peppar
  • muskotnöt
  • Panering
  • ägg
  • vetemjöl
  • panko-ströbröd
  • Bechamelsås (stuvning)
  • 1 liter mjölk + 2 lagerblad, 1 kryddnejlika
  • 3 dl vetemjöl
  • 75 g smör
  • 1 gul lök
  • salt
  • peppar
  • muskotnöt
  • Övrigt
  • 100 g karljohanssvamp
  • 100 g kantareller
  • 100 g shiitakesvamp
  • vitlöksolja
  • finhackad kruspersilja

Tillagning

  1. Kroketter: Tillaga kycklingarna på rotisseri eller ugnsstek tills de är gyllene och klara. Kyl ner och plocka köttet i mindre bitar. Spara skinnet och finhacka det. Spara även fettet som kycklingen har släppt under tillagningen.
  2. Blanda kycklingen med bechamel, lökconfit, krispigt kycklingskinn och fettet. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt.
  3. Rulla små, runda bollar av smeten. Frys ner dem. Panera dem frysta i mjöl, ägg och pankoströbröd. Låt de panerade kroketterna tina i kyl. Fritera i 180-graders olja och salta lätt.
  4. Bechamelsås: Koka upp mjölken med lök, lagerblad, lite nejlika och en nypa salt och låt det stå och dra en stund så att man får en aromatisk mjölk som grund är en bra början.
  5. Sedan svettar man finhackad lök tills den blir helt glasartad i en klick smör, tillsätter mjölet och låter det få en lätt rostad gyllene ton, under omkörning förstås.
  6. Efter det tillsätter man den varma aromatiska mjölken som silats. Så vispar man så att man får en homogen krämig såsom man låter koka upp ordentligt.
  7. Den får sedan puttra på svag värme i några minuter. Till sist samlar man av såsen/stuvningen med salt, nymalen peppar och lite riven muskotnöt.
  8. Övrigt: Rensa svampen, stek den och smaka av med lite vitlöksolja.
  9. Servera kroketterna med nystekt svamp och finhackad kruspersilja.

Kommentera detta Kroketter på kyckling recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013