Festrecept på lamm http://www.receptcentralen.se/fest/lamm/ Festrecept på lamm. Recept från Receptcentralen.se Wed, 17 Oct 2018 13:21:59 +0100 sv Hansson, Daniel Alinge, Henrik Copyright 2018 Moriska spett http://www.receptcentralen.se/fest/moriska-spett/ Ännu en rätt som Plura stötte på i Soller. Servera den som en förrätt eller som en tapasrätt bland andra. http://www.receptcentralen.se/fest/moriska-spett/

Ännu en rätt som Plura stötte på i Soller. Servera den som en förrätt eller som en tapasrätt bland andra.

Ingredienser (4 portioner)

  • ½ kg fläsk- eller lammfilé
  • 2 vitlökar, hackade
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk chilipulver
  • persilja, hackad
  • 2 msk olivolja
  • citron
  • salt och peppar

Tillagning

  1. Skär köttet i ca 2 cm kuber, lägg i en bunke och tillsätt alla övriga ingredienser, blanda väl och ställ in i kylen minst en timme, gärna längre.
  2. Trä sedan köttbitarna på spett och grilla dem runt om i ca 5 minuter.
  3. Vid serveringen pressar man citron över spetten.
]]>
recept Tue, 20 Sep 2011 20:59:39 +0100
Lamm i dillsås http://www.receptcentralen.se/fest/lamm-i-dillsas/ Recept på klassikern lamm i dillsås ur Pluras kokbok. http://www.receptcentralen.se/fest/lamm-i-dillsas/

Recept på klassikern lamm i dillsås ur Pluras kokbok.

Ingredienser (4 portioner)

  • 2 kg lammbringa, bog eller rygg
  • 1 purjolök
  • 2 morötter
  • 6 vitpepparkorn
  • dillstjälkar
  • salt
  • Dillsås
  • 6 dl buljong från lammkok
  • 1 msk smör
  • 2 msk mjöl
  • 2 msk ättika
  • 2 msk socker
  • hackad dill
  • 1 äggula
  • ½ dl grädde
  • salt och peppar

Tillagning

  1. Dela köttet i 3 cm stora bitar och koka upp i saltat vatten. Häll av vattnet och skölj köttet i kallt vatten.
  2. Lägg tillbaka köttet i grytan och häll på vatten så det knappt täcks. Tillsätt ¾ msk salt per liter vatten. Skär purjolöken, morötter i 2 cm stora bitar och lägg i grytan. Tillsätt vitpepparkorn och stjälkar från dillen som används i såsen. Koka under lock i 1 ½ timme.
  3. Sila av 6 dl av buljongen och lämna kött och grönsaker i resten av buljongen i grytan.
    Smält smöret i en kastrull och vispa i mjöl. Tillsätt under fortsatt vispning buljongen i omgångar. Sjud i 5 minuter.
  4. Koka ättika med sockret tills det löst sig. Smaksätt såsen med denna blandning, häll inte i allt på en gång. Tillsätt hackad dill och äggulan utrörd i grädden. Plocka sedan över lammköttet och grönsakerna i såskastrullen och låt stå på svag värme i 5 minuter.
  5. Servera med kokt potatis.
]]>
recept Thu, 25 Nov 2010 06:21:22 +0100
Helstekt lammkrona med Borsséns brödsallad http://www.receptcentralen.se/fest/helstekt-lammkrona-med-borssens-brodsallad/ Lammkrona är en förvånansvärd lätt anrättning att imponera med. Den svåraste biten är att forma och binda upp kronan så att den håller ihop under stekning. Serveringen blir sedan till en extra festlig detalj med tranchering vid bordet. Så kallade lammracks finns i de flesta välsorterade butiker. Ett ännu bättre val är att be en kunnig slaktare stycka en kotlettrad från färskt svenskt lamm. En sådan kotlettrad ska ha totalt 14 kotlettben. http://www.receptcentralen.se/fest/helstekt-lammkrona-med-borssens-brodsallad/

Lammkrona är en förvånansvärd lätt anrättning att imponera med. Den svåraste biten är att forma och binda upp kronan så att den håller ihop under stekning. Serveringen blir sedan till en extra festlig detalj med tranchering vid bordet. Så kallade lammracks finns i de flesta välsorterade butiker. Ett ännu bättre val är att be en kunnig slaktare stycka en kotlettrad från färskt svenskt lamm. En sådan kotlettrad ska ha totalt 14 kotlettben.

Ingredienser (4 portioner)

  • cirka 800 g lammracks (med 14-16 kotletter)
  • salt och nymald svartpeppar
  • bindgarn
  • Dressing
  • ¾ dl olivolja
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • ½ dl ginger glaze & woksauce eller annan sötsur sås
  • salt och nymald svartpeppar
  • Sallad
  • 8-12 skivor baguette, ciabatta eller motsvarande mängd av ljust lantbröd
  • ½ rödlök, finhackad
  • ½ gurka, skalad och skuren i tärningsstora bitar
  • 2 stora mogna päron, urkärnade och skurna i tärningsstora bitar
  • 125 g fransk getost, skuren eller bruten i mindre bitar
  • 1 huvud romansallat, grovt rivet eller 2 rejäla nävar/100 g rucolasallad, ansad och sköljd

Tillagning

  1. Värm ugnen till 200 grader och sätt in en ugnsform. Gör ett litet snitt mellan varje kotlett på insidan av kotlettraden. Då blir det betydligt lättare att forma kotlettraderna till en krona. Krydda kotlettraderna med salt och svartpeppar. Sätt ihop ändbitarna med den snittade insidan utåt. Använd bindgarn och slå ett varv (likt ett lasso) strax under kotlettbenen och runt kronan så att den håller formen. Bind även något högre upp runt kotlettbenen. Stick in en stektermometer i den tjockaste delen av köttet.
  2. Sätt in en ugnsform eller stekpanna med lite olivolja i ugnen. Sätt lammkronan i formen när den blivit varm. Stek lammkronan tills innertemperaturen visar cirka 55 grader, beräkna 20-25 minuter. Ta ut köttet och täck det med aluminiumfolie samt låt det vila i 5 minuter.
  3. Gör dressing och sallad under tiden köttet steker i ugn. Vispa ihop ingredienserna till dressingen i samma skål som du ska servera ur. Rosta bröden i brödrost. Skär därefter bröden i grova krutongliknande bitar och vänd genast ner i dressingen. Tillsätt resterande ingredienser och blanda väl. Låt stå 5-10 minuter så att brödkrutongerna suger åt sig dressingen och så att smakerna blandas väl.
  4. Servering: Lägg upp lammkronan på ett serveringsfat. Ta bort bindgarnet från köttet och fördela så mycket som möjligt av salladen i kronans mitt, resterande sallad vid sidan om. Skär upp kronan i kotletter inför middagsgästerna och njut av din stund i rampljuset.
]]>
recept Mon, 22 Nov 2010 17:43:43 +0100
Lammbogstek med ragu på polkabetor, smålök, kantareller och puylinser http://www.receptcentralen.se/fest/lammbogstek-med-ragu-pa-polkabetor-smalok-kantareller-och-puylinser/ På lammets framdel, där skuldran sitter, styckar man fram bogsteken. Vanligast är att den går ner som grytbitar eller i värsta fall blir mald till färs. Har du ett bra lamm, som t.ex, Nils och Ingrid Drakenberg från Örebro har, finns en betydligt resurssnålare användning av köttet. Stek det och baka i ugn som en bit lammstek så får du med ens fram vilket slags kvalitet det är på köttet. Har det den rätta marmoreringen kommer det att smälta i munnen. http://www.receptcentralen.se/fest/lammbogstek-med-ragu-pa-polkabetor-smalok-kantareller-och-puylinser/

På lammets framdel, där skuldran sitter, styckar man fram bogsteken. Vanligast är att den går ner som grytbitar eller i värsta fall blir mald till färs. Har du ett bra lamm, som t.ex, Nils och Ingrid Drakenberg från Örebro har, finns en betydligt resurssnålare användning av köttet. Stek det och baka i ugn som en bit lammstek så får du med ens fram vilket slags kvalitet det är på köttet. Har det den rätta marmoreringen kommer det att smälta i munnen.

Ingredienser (4 portioner)

  • 1 kg lammbogstek, ca 1 urbenad och nätad
  • salt och svartpeppar från kvarn
  • smör
  • Polkabetor, smålök och kantareller
  • 400 g polkabetor, helst små
  • 400 g smålök, även kallad steklök
  • 5 dl olja
  • 400 g kantareller
  • Puylinser
  • 200 g torra puylinser eller 400 g kokta (röda eller gröna)
  • 1 msk ekologisk lantbuljong
  • salt
  • 20 g lufttorkad lammskinka
  • eller grisskinka
  • 2 dl lammfond - kraftig

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 110 grader. Salta och peppra köttet och bryn det på stark värme i en panna med smör. Baka i ugnen till 52 grader.
  2. Ta ut köttet, vira in det i smörpapper och låt vila på en varm plats i 10 minuter före servering.
  3. Koka polkabetorna med skal i saltat vatten på medelvärm känn med en sticka att de är genommjuka. Häll av vattnet och ställ undan för att svalna.
  4. Lägg löken i en kastrull med oljan. Sätt spisen på medelvärme och koka löken försiktigt under lock i oljan i ca 30 minuter. Sila och lägg på papper för att rinna av.
  5. Putsa kantarellerna och riv dem eventuellt om de är väldigt stora. Skala betorna med fingrarna. Ploppa försiktigt ut löken ur skalet.
  6. Blötlägg linserna över natten. Lägg dem i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker. Tillsätt buljongen, lammfonden och 1 tsk salt.
  7. Koka på stark värme under lock i 6-7 minuter, eller tills linserna är mjuka med tuggmotstånd. Häll upp i en vid form för att svalna. Skär skinkan i små tärningar.
  8. Värm tallrikarna. Värm upp en panna på hög värme och stek svampen i smör. Lägg i betorna och löken och låt steka tills de är varma, 4-5 minuter minuter. Avsluta med att lägga i linserna och skinkbitarna och värm i ytterligare 2 minuter. Skiva upp köttet ned en vass kniv. Lägg upp direkt och servera med lammfond som sås.
]]>
recept Thu, 18 Nov 2010 21:08:53 +0100
Lammlägg med trumpetsvampsrisotto och rostad vitlök http://www.receptcentralen.se/fest/lammlagg-med-trumpetsvampsrisotto-och-rostad-vitlok/ Riktig slow food som tar sin tid men är väl värt besväret. En mustig, långkokt lammrätt där köttet faller från benen. Krämig risotto passar utmärkt till. Om det är svårt att hitta trumpetsvamp så går det bra med t ex karljohan, taggsvamp eller kantareller. Tips: Det går öven bra att anvönda blomkål eller broccoli istället för romanesco. http://www.receptcentralen.se/fest/lammlagg-med-trumpetsvampsrisotto-och-rostad-vitlok/

Riktig slow food som tar sin tid men är väl värt besväret. En mustig, långkokt lammrätt där köttet faller från benen. Krämig risotto passar utmärkt till. Om det är svårt att hitta trumpetsvamp så går det bra med t ex karljohan, taggsvamp eller kantareller.

Tips: Det går öven bra att anvönda blomkål eller broccoli istället för romanesco.

Ingredienser (4 portioner)

  • 4 lammlägg à ca 350 g (alt 1 kg lammstek med ben)
  • 10 cocktailtomater
  • 1 vitlök
  • 5 kvistar timjan, färsk
  • 1 msk olivolja
  • salt och svartpeppar
  • 1 gul lök, klyftad
  • ½ dl tomatpuré
  • 2 msk smör
  • 1 tärning mörk oxbuljong
  • 1 flaska rött vin
  • 5 dl vatten
  • 10 hela svartpepparkorn
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk timjan, torkad
  • 1 kvist rosmarin (färsk)
  • maizena till redning
  • Trumpetsvampsrisotto
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • 1 msk smör
  • 1 hg rödgul trumpetsvamp
  • 4 dl avorioris
  • 2 dl vitt vin
  • 6 dl vatten
  • 1 tärning svamp- eller hönsbuljong
  • 1 huvud romanesco, i små bitar
  • 2 dl Västerbottensost, riven
  • salt och nymalen svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Lägg tomater, vitlök och timjan i en ugnssäker form. Ringla på olja, salta och peppra. Låt torka/rosta i ugnen 1,5 timme.
  3. Bryn lök, morot och tomatpuré i 1 msk smör. Tillsätt buljong, vin, vatten, peppar, salt, timjan och rosmarin. Koka upp och lögg i köttet. Låt sjuda på svag värme i ca 2 timmar, tills köttet könns mört och slöpper från benet.
  4. Gör risotton när 20 minuter återstår av koktiden. Frös lök och vitlök i smör med hälften av svampen utan att det får färg i en låg, vid kastrull eller stekpanna. Rör ner ris och låt det bli genomvarmt. Tillsött vin och rör hela tiden.
  5. Värm vatten med buljongtärningen. När riset sugit upp vätskan tillsätter du buljong lite i taget under omrörning. Låt koka 15 minuter, rör då och då. Tillsätt romanesco och koka 3 minuter. Vönd ner ost, smaka av med salt och peppar. Fräs resterande svamp och strö över risotton.
  6. Ta upp köttet, sila över skyn i en kastrull och red av med maizena blandad med vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Bryn köttet i smör före serveringen.
  7. Garnera med rostad vitlök, tomater och timjan.
]]>
recept Thu, 18 Nov 2010 19:48:52 +0100
Lammentrecôte med sötpotatisstomp och rödvinssky http://www.receptcentralen.se/fest/lammentrecote-med-sotpotatisstomp-och-rodvinssky/ Kryddig lammentrecôte med sötpotatisstomp. http://www.receptcentralen.se/fest/lammentrecote-med-sotpotatisstomp-och-rodvinssky/

Kryddig lammentrecôte med sötpotatisstomp.

Ingredienser (4 portioner)

  • 4 skivor lammentrecôte
  • 1 påse Santa Maria Tex Mex Mexican Garden Taco Spice Mix
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • Sötpotatisstomp
  • 500 g sötpotatis
  • 500 g potatis
  • 1 dl crème fraiche
  • saften av 1 lime
  • 3 msk olivolja
  • salt
  • nymald svartpeppar
  • Rödvinssky
  • ½ finhackad silverlök
  • 1 msk smör
  • 1 ½ msk råsocker
  • ½ påse Santa Maria Tex Mex Explosion Taco Spice Mix
  • 4 dl rödvin
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 10 g mörk choklad (70%)
  • 40 g smör

Tillagning

  1. Sötpotatisstomp: Koka sötpotatis och potatis i vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet och låt det ånga av.
  2. Vispa potatis med en ballongvisp. Tillsätt crème fraiche, limesaft, olivolja och blanda väl.
  3. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  4. Rödvinssky: Fräs silverlök i smör utan att den tar färg.
  5. Tillsätt socker och Explosion Taco Spice Mix. Stek tills det karamelliserats.
  6. Häll i rödvin och kalvfond.
  7. Låt småkoka tills det reducerats till hälften.
  8. Sila såsen och tillsätt smöret och chokladen strax före servering under omrörning.
  9. Lammentrecôte: Sätt ugnen på 125 grader.
  10. Putsa köttet och krydda med Tex Mex Mexican Garden Taco Spice Mix.
  11. Bryn rund om i smör och olivolja.
  12. Lägg i en ugnsfast form och ställ in i ugnen.
  13. Ugnsstek till 58 grader innertemperatur. Det tar c:a 25 minuter och då blir köttet kraftigt rosa. Lätt rosa blir det vid 70 grader.
]]>
recept Sun, 27 Sep 2009 07:25:46 +0100
Marockansk lammgryta http://www.receptcentralen.se/fest/marockansk-lammgryta/ Kryddig men mild laktosfri lammgryta. Bjud gärna på hembakat lantbröd till. http://www.receptcentralen.se/fest/marockansk-lammgryta/

Kryddig men mild laktosfri lammgryta. Bjud gärna på hembakat lantbröd till.

Ingredienser (6 portioner)

  • 3 hackade vitlöksklyftor
  • 1 grovt skivad purjolök
  • 1 grovt tärnad paprika
  • 5 dl vatten
  • 2 msk koncentrerad kycklingfond
  • 500 g krossade tomater
  • 1 grovt tärnad aubergine
  • 4 msk olivolja
  • 800 g lammkött från stek
  • 1 msk mald spiskummin
  • 1 msk mald torkad koriander
  • 1 dl grovhackad bladpersilja
  • salt
  • nymald svartpeppar
  • 1 msk honung
  • 2 lagerblad
  • 2 kanelstänger
  • 1 burk (400 g) avrunna stora vita bönor i vatten
  • 2 ½ dl Oatly iMat
  • 5 grovt hackade torkade aprikoser

Tillagning

  1. Putsa och skär köttet i kuber (2 x 2 centimeter).
  2. Hetta upp hälften av olivoljan i en panna och bryn köttet runt om med koriander och spiskummin tills det får lite färg.
  3. Salta och peppra efter smak.
  4. Lägg över det i en stor gryta.
  5. Hetta upp resten av oljan och bryn grönsakerna lätt.
  6. Lägg över det i grytan och häll i tomater, vatten och fond.
  7. Tillsätt kanelstänger och lagerblad.
  8. Låt det sjuda under lock i c:a 45 minuter.
  9. Häll i Oatly iMat och bönor och smaka av med honung, salt och peppar.
  10. Låt allt bli varmt och rör i persiljan.
  11. Dekorera med hackade aprikoser.
]]>
recept Thu, 3 Sep 2009 13:13:19 +0100
Grillade lammkotletter med Västerbottensost-risoni http://www.receptcentralen.se/fest/grillade-lammkotletter-med-vasterbottensost-risoni/ Ett recept på grillade lammkotletter skapat av mästerkocken Fredrik Eriksson. http://www.receptcentralen.se/fest/grillade-lammkotletter-med-vasterbottensost-risoni/

Ett recept på grillade lammkotletter skapat av mästerkocken Fredrik Eriksson.

Ingredienser (4 portioner)

  • 2 rader med lammracks
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 knippe persilja
  • 1 citron
  • 1 dl olivolja
  • 2 dl risoni
  • 1 fänkål
  • 100 g Västerbottensost
  • 100 g svarta oliver
  • salt
  • nymald svartpeppar

Tillagning

  1. Rumstemperera köttet.
  2. Sätt ugnen på 150 grader.
  3. Finhacka vitlöken och persiljan och riv citronskalet över.
  4. Blanda alltsammans med olivoljan.
  5. Gnid in köttet med ett par teskedar salt.
  6. Bryn köttet runt om på hög värme så att det får en fin stekyta.
  7. Lägg det sedan i en ugnsfast form och stek i ca 15 minuter tills köttet har en innertemperatur på 56 grader.
  8. Pensla i slutet med persiljemarinaden, men behåll hälften till att servera vid sidan om.
  9. Koka risonin enligt anvisning på paketet.
  10. Skär fänkålen grovt och koka den i lättsaltat vatten i 5 minuter.
  11. Blanda fänkål, risoni, svarta oliver och Västerbottensost.
    Blanda försiktigt så att det
    blir krämigt.
  12. Smaksätt med salt och svartpeppar.
  13. Skär upp lammet och servera med risoni och persiljemarinaden.
]]>
recept Fri, 21 Aug 2009 13:19:47 +0100
Örtmarinerade lammracks http://www.receptcentralen.se/fest/ortmarinerade-lammracks/ Grillar lamm gör man helst på våren när man kan äta friska primörer till. Lamm är extra gott med färska örter som timjan, rosmarin och salvia. http://www.receptcentralen.se/fest/ortmarinerade-lammracks/

Grillar lamm gör man helst på våren när man kan äta friska primörer till. Lamm är extra gott med färska örter som timjan, rosmarin och salvia.

Ingredienser (6 portioner)

  • ca 1,3 lammracks eller lammfilé
  • olivolja (till stekning)
  • 1 kruka persilja
  • 1 kruka rosmarin
  • 1 citron (rivet skal)
  • 2 vitlöksklyftor
  • flingsalt och nymalen svartpeppar
  • 100 g smör
  • 1 dl ströbröd

Tillagning

  1. Mixa persilja, rosmarin, citronskal, skalad vitlök, flingsalt, svartpeppar och smör i matberedaren till en jämn smet. Rör ner ströbrödet och bred på lammracksen eller lammfilén.
  2. Grilla racksen i mitten av ugnen 15-20 minuter, eller till önskad innertemperatur 55-58 grader. (Vid 55 grader är köttet fortfarande rosa.)
]]>
recept Sat, 2 May 2009 20:50:56 +0100
Lammracks under grönt täcke http://www.receptcentralen.se/fest/lammracks-under-gront-tacke/ Det gröna täcket är en av mina absolut bästa smaksättare. Jag mixar nyskördade örter med smör, bröd, rivet citronskal och lite ost. Lägger det i en form och ställer in i frysen. Örtskorpan, som jag kallar den, passar inte bara till lamm, utan även till kyckling eller fläskfilé. Har man en örtskorpa som ligger och väntar i frysen går det snabbt att laga riktig god mat. http://www.receptcentralen.se/fest/lammracks-under-gront-tacke/

Det gröna täcket är en av mina absolut bästa smaksättare. Jag mixar nyskördade örter med smör, bröd, rivet citronskal och lite ost. Lägger det i en form och ställer in i frysen. Örtskorpan, som jag kallar den, passar inte bara till lamm, utan även till kyckling eller fläskfilé. Har man en örtskorpa som ligger och väntar i frysen går det snabbt att laga riktig god mat.

Ingredienser (4 portioner)

  • Lammracks
  • lammracks, ca 1 kg
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • Grönt täcke
  • ca 8 dl hackade örter, till exempel: bladpersilja, basilika, rucolasallad, timjan, pimpinella
  • fint rivet skal från ½ citron eller limefrukt
  • 100 g rumsvarmt smör
  • ca 4 skivor, 100 g, kantskuret och tärnat ljust bröd
  • ½ dl finriven, lagrad ost

Tillagning

  1. Börja med det gröna täcket: Lägg alla ingredienser i matberedaren och mixa tills det blivit en grön smet.
  2. Lägg smeten i en avlång form som är klädd med plastfolie. Ställ in i frysen.
  3. Ta formen ur frysen och låt smeten halvtina. Skär i tunna skivor. Det går även bra att ta formen direkt från frysen och hyvla tunna skivor med osthyvel.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Putsa bort hinnor och senor från köttet. Salta och peppra och bryn det runt om i smör i en stekpanna. Lägg det i en ugnssäker form. Hyvla skivor av örtskorpan och lägg på köttet så att det täcker.
  6. Ställ in formen mitt i ugnen och stek cirka 20-30 minuter eller tills innertemperaturen är 60-62 grader. Ta ut formen och låt köttet vila under folie i cirka 10 minuter. Servera gärna med en potatisgratäng.
]]>
recept Sun, 7 Dec 2008 17:48:01 +0100
Pasticcio http://www.receptcentralen.se/fest/pasticcio/ Greklands svar på lasagne heter pasticcio. Pasticcio består av pasta, lammköttfärssås och vitsås. http://www.receptcentralen.se/fest/pasticcio/

Greklands svar på lasagne heter pasticcio. Pasticcio består av pasta, lammköttfärssås och vitsås.

Ingredienser (4 portioner)

  • 500 g penne rigate
  • salt
  • nymald vitpeppar
  • Lammköttfärssås
  • 500 g lammfärs
  • 1 gul lök
  • 1 burk hela tomater
  • 1 vitlöksklyftor
  • 2 dl torrt vitt vin
  • ½ tsk timjan
  • ½ tsk rosmarin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 msk smör
  • Vitsås
  • 50 g smör
  • ¾ dl vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • ½ tsk salt
  • nymalen vitpeppar
  • 1 krm riven muskot
  • 1 dl riven ost
  • 2 ägg

Tillagning

  1. Skala och finhacka lök och vitlök.
  2. Fräs löken utan att den får färg i en gryta. tTillsätt vitlöken och rör om.
  3. Lägg i färsen och rör om och fördela med en trägaffel så att färsen blir smulig och brynt.
  4. Skär tomaterna grovt och spara spadet.
  5. Tillsätt tomaterna med sitt spad, vinet, timjan, rosmarin och paprika, krydda med salt och vitpeppar.
  6. Låt småkoka i 30 minuter utan lock, späd eventuellt med mer vin så att det inte kokar torrt.
  7. Koka pastan ett par minuter kortare tid än vad det står på förpackningen.
  8. Sätt ugnen på 200 grader.
  9. Smält 50 g smör i en kastrull.
  10. Rör ner vetemjölet, rör om väl och fräs någon minut utan att det tar färg.
  11. Sätt sedan till mjölken lite i taget medan du vispar kraftigt.
  12. Smaksätt med ½ tsk salt, nyriven muskot och nymalen peppar.
  13. Smörj en ugnssäker form. Varva pasta, ost och köttfärsröra.
  14. Vispa upp äggen och blanda med såsen och häll den över.
  15. Ställ mitt i ugnen och baka 30 minuter.
]]>
recept Sun, 30 Nov 2008 16:40:45 +0100
Grillat lammrack http://www.receptcentralen.se/fest/grillat-lammrack/ Lamm är gott att grilla och enkelt. http://www.receptcentralen.se/fest/grillat-lammrack/

Lamm är gott att grilla och enkelt.

Ingredienser (4 portioner)

  • 0,8 kg lammrack (halverad lammsadel)
  • raps- eller matolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk torkad timjan
  • salt
  • svartpeppar

Tillagning

  1. Tänd grillen.
  2. Rumstemperera köttet.
  3. Skär bort senor och fett på köttbiten. Gnid in köttet med vitlöksklyfta. Pensla köttet med lite matolja och krydda med timjan, salt och peppar.
  4. Linda aluminiumfolie runt benknotorna om de inte ska bli svarta.
  5. Grilla 12-15 minuter på bensidan och 5-7 minuter på köttsidan till fin färg och beroende på hur genom­stekt som man vill ha köttet.
  6. Låt köttet vila i 5-10 minuter före servering.
]]>
recept Wed, 5 Nov 2008 14:40:54 +0100
Magnifik lammgryta med korv http://www.receptcentralen.se/fest/magnifik-lammgryta-med-korv/ En av de godaste grytor som jag lagat! Det är fantastiska smaker och lukter som möter en när man slår sig ner till bords. Gör gärna en dubbel sats, för grytan smakar bara bättre dagen efter. Ett GI-recept. http://www.receptcentralen.se/fest/magnifik-lammgryta-med-korv/

En av de godaste grytor som jag lagat! Det är fantastiska smaker och lukter som möter en när man slår sig ner till bords. Gör gärna en dubbel sats, för grytan smakar bara bättre dagen efter. Ett GI-recept.

Ingredienser (4 portioner)

  • 600 g benfri lammstek
  • salt och svartpeppar
  • 200 g lammkorv
  • 150 g bogfläsk
  • 5 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • smör
  • 1 dl blandade torkade plommon och aprikoser
  • ½ msk torkad rosmarin
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 dl rödvin
  • 3 dl vatten

Tillagning

  1. Skär köttet i grytbitar. Strö på salt och peppar.
  2. Skär korven i mindre bitar och strimla fläsket.
  3. Skala och hacka lök och vitlök fint.
  4. Hetta upp en stor gryta med smör och bryn kött, korv, lök och vitlök i några minuter.
  5. Tillsätt torkad frukt, rosmarin, kalvfond, rödvin och vatten.
  6. Låt koka på svag värme i 1-1 ½ timme.
  7. Servera med råris eller bulgur.
]]>
recept Sat, 13 Sep 2008 08:53:57 +0100
Grekisk lammfärspaj http://www.receptcentralen.se/fest/grekisk-lammfarspaj/ En härlig färgsprakande lammfärspaj fylld med grekiska smaker. http://www.receptcentralen.se/fest/grekisk-lammfarspaj/

En härlig färgsprakande lammfärspaj fylld med grekiska smaker.

Ingredienser (6 portioner)

  • pajdeg
  • 1 stor gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 400 g lammfärs
  • 1 tsk krossad vitpeppar
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk timjan
  • 5 msk tomatpuré
  • 150 g körsbärstomater
  • 250 g fryst broccoli
  • 200 g äkta fetaost, skuren i kuber
  • 4 ägg
  • 2 dl gräddfil
  • 1 ½ dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 kruka färsk basilika

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Klä en pajform med degen.
  3. Grädda pajskalet i 15 minuter.
  4. Skala, hacka och bryn lök, vitlök och kryddor i olivolja.
  5. Tillsätt lammfärsen och tomatpurén och bryn ytterligare några minuter. Smaka av med salta.
  6. Fördela lammfärsen i pajskalet. Lägg delade körsbärstomater, broccoli och fetaosten över lammfärsen.
  7. Vispa ihop ägg, gräddfil, mjölk och grovhackad basilika och slå över pajen.
  8. Grädda pajen i mitten av ugnen i ungefär 60 minuter.
  9. Kontrollera färgen efter 40 minuter och täck om eventuellt pajen med aluminiumfolie.
  10. Ta ut pajen när fyllningen är färdiggräddad.
]]>
recept Wed, 30 Apr 2008 14:33:23 +0100
Vitlöksspäckad lammstek http://www.receptcentralen.se/fest/vitloksspackad-lammstek/ En lammstek som blir mycket godare när den späckas med vitlöksklyftor och kryddas med rosmarin. Servera med [a href=*http://www.receptcentralen.se/fest/enkel-potatisgratang/*]potatisgratäng[/a] och en god sås. http://www.receptcentralen.se/fest/vitloksspackad-lammstek/

En lammstek som blir mycket godare när den späckas med vitlöksklyftor och kryddas med rosmarin. Servera med potatisgratäng och en god sås.

Ingredienser (4 portioner)

  • 1 kg lammstek
  • 6 vitlöksklyftor
  • 1 knippe rosmarin
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och dela vitlöksklyftorna i större bitar.
  3. Gör små hål i steken och späcka den med vitlöken.
  4. Gnid in steken med rosmarin, salt och peppar.
  5. Bryn lammsteken i smör och rapsolja tills den får en fin stekyta.
  6. Ställ in i ugnen och baka tills innertemperaturen är 50 grader.
  7. Ta ut och täck hela steken med aluminiumfolie. Låt vila i 30 minuter.
  8. Skär köttet i centimetertjocka skivor.
  9. Servera med potatisgratäng och en god sås.
]]>
recept Wed, 19 Mar 2008 17:03:37 +0100
Moussaka http://www.receptcentralen.se/fest/moussaka/ Moussaka äts traditionellt i alla länder nordöst om Medelhavet. Men mest utbredd är den i Grekland och Turkiet. Det här moussaka-receptet är en grekisk variant. http://www.receptcentralen.se/fest/moussaka/

Moussaka äts traditionellt i alla länder nordöst om Medelhavet. Men mest utbredd är den i Grekland och Turkiet. Det här moussaka-receptet är en grekisk variant.

Ingredienser (6 portioner)

  • 4 auberginer
  • havssalt
  • olivolja
  • 3 potatisar
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl riven ost
  • Ostsås
  • ½ dl olivolja
  • 5 dl mjölk
  • ½ dl vetemjöl
  • 2 ägg, uppvispade
  • 2 dl riven ost
  • havssalt
  • svartpeppar
  • Lammfärssås
  • 1 stor gul lök
  • olivolja
  • 400 g lammfärs
  • 400 g krossad tomat
  • 1 dl vitt vin
  • vitlök
  • havssalt
  • peppar

Tillagning

  1. Skiva auberginerna i centimetertjocka skivor och strö på havssalt. Låt ligga i minst en halvtimme.
  2. Ostsås: Blanda olivolja, mjölk och mjöl i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt småkoka några minuter.
  3. Tillsätt havsalt, nymald svartpeppar, riven ost och de uppvispade äggen. Låt svalna.
  4. Lammfärssås: Hacka löken och fräs upp i olivolja.
  5. Tillsätt lammfärsen och finfördela den under bryningen.
  6. Blanda i de krossade tomaterna, vitlök, havssalt, nymald svartpeppar och vitt vin. Låt småkoka i ungefär 30 minuter.
  7. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Skölj aubergineskivorna och torka dem. Stek dem gyllenbruna i olivolja. Lägg aubergineskivorna i en stor ungsfast form.
  9. Skala potatisen och skiva i tunna skivor. Lägg skivorna ovanpå aubergineskivorna.
  10. Bre ut lammfärssåsen över potatisen och därefter ostsåsen på lammfärssåsen. Avsluta med ströbröd och riven ost överst.
  11. Grädda mitt i ugnen i ungefär 40 minuter. Låt svalna betydligt innan servering.
]]>
recept Sun, 17 Feb 2008 08:59:16 +0100