Recept lammbogstek med ragu på polkabetor, smålök, kantareller och puylinser

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Lammbogstek med ragu på polkabetor, smålök, kantareller och puylinserStjärnrecept

På lammets framdel, där skuldran sitter, styckar man fram bogsteken. Vanligast är att den går ner som grytbitar eller i värsta fall blir mald till färs. Har du ett bra lamm, som t.ex, Nils och Ingrid Drakenberg från Örebro har, finns en betydligt resurssnålare användning av köttet. Stek det och baka i ugn som en bit lammstek så får du med ens fram vilket slags kvalitet det är på köttet. Har det den rätta marmoreringen kommer det att smälta i munnen.

Receptet är hämtat ur boken Gårdarnas mat (Prisma). Köp den på Bokus för 179 kr.

Utskriftsvänlig version

Lammbogstek med ragu på polkabetor, smålök, kantareller och puylinser med sökord som lammstek, linser, lök, söndagsmiddag och herrmiddag

Ingredienser (4 portioner)

  • 1 kg lammbogstek, ca 1 urbenad och nätad
  • salt och svartpeppar från kvarn
  • smör
  • Polkabetor, smålök och kantareller
  • 400 g polkabetor, helst små
  • 400 g smålök, även kallad steklök
  • 5 dl olja
  • 400 g kantareller
  • Puylinser
  • 200 g torra puylinser eller 400 g kokta (röda eller gröna)
  • 1 msk ekologisk lantbuljong
  • salt
  • 20 g lufttorkad lammskinka
  • eller grisskinka
  • 2 dl lammfond - kraftig

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 110 grader. Salta och peppra köttet och bryn det på stark värme i en panna med smör. Baka i ugnen till 52 grader.
  2. Ta ut köttet, vira in det i smörpapper och låt vila på en varm plats i 10 minuter före servering.
  3. Koka polkabetorna med skal i saltat vatten på medelvärm känn med en sticka att de är genommjuka. Häll av vattnet och ställ undan för att svalna.
  4. Lägg löken i en kastrull med oljan. Sätt spisen på medelvärme och koka löken försiktigt under lock i oljan i ca 30 minuter. Sila och lägg på papper för att rinna av.
  5. Putsa kantarellerna och riv dem eventuellt om de är väldigt stora. Skala betorna med fingrarna. Ploppa försiktigt ut löken ur skalet.
  6. Blötlägg linserna över natten. Lägg dem i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker. Tillsätt buljongen, lammfonden och 1 tsk salt.
  7. Koka på stark värme under lock i 6-7 minuter, eller tills linserna är mjuka med tuggmotstånd. Häll upp i en vid form för att svalna. Skär skinkan i små tärningar.
  8. Värm tallrikarna. Värm upp en panna på hög värme och stek svampen i smör. Lägg i betorna och löken och låt steka tills de är varma, 4-5 minuter minuter. Avsluta med att lägga i linserna och skinkbitarna och värm i ytterligare 2 minuter. Skiva upp köttet ned en vass kniv. Lägg upp direkt och servera med lammfond som sås.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: Roodeberg (Sydafrika, 87 kr, varunr: 7451)

Kommentera detta Lammbogstek med ragu på polkabetor, smålök, kantareller och puylinser recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013