Recept lammracks under grönt täcke

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Lammracks under grönt täckeStjärnrecept

Det gröna täcket är en av mina absolut bästa smaksättare. Jag mixar nyskördade örter med smör, bröd, rivet citronskal och lite ost. Lägger det i en form och ställer in i frysen. Örtskorpan, som jag kallar den, passar inte bara till lamm, utan även till kyckling eller fläskfilé. Har man en örtskorpa som ligger och väntar i frysen går det snabbt att laga riktig god mat.

Receptet är hämtat ur boken Karin Franssons gröna smaker (Prisma). Köp den på Bokus för 179 kr.

Utskriftsvänlig version

Lammracks under grönt täcke med sökord som lammracks, nyår, karin fransson, örtkryddor och påsk

Ingredienser (4 portioner)

  • Lammracks
  • lammracks, ca 1 kg
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • Grönt täcke
  • ca 8 dl hackade örter, till exempel: bladpersilja, basilika, rucolasallad, timjan, pimpinella
  • fint rivet skal från ½ citron eller limefrukt
  • 100 g rumsvarmt smör
  • ca 4 skivor, 100 g, kantskuret och tärnat ljust bröd
  • ½ dl finriven, lagrad ost

Tillagning

  1. Börja med det gröna täcket: Lägg alla ingredienser i matberedaren och mixa tills det blivit en grön smet.
  2. Lägg smeten i en avlång form som är klädd med plastfolie. Ställ in i frysen.
  3. Ta formen ur frysen och låt smeten halvtina. Skär i tunna skivor. Det går även bra att ta formen direkt från frysen och hyvla tunna skivor med osthyvel.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Putsa bort hinnor och senor från köttet. Salta och peppra och bryn det runt om i smör i en stekpanna. Lägg det i en ugnssäker form. Hyvla skivor av örtskorpan och lägg på köttet så att det täcker.
  6. Ställ in formen mitt i ugnen och stek cirka 20-30 minuter eller tills innertemperaturen är 60-62 grader. Ta ut formen och låt köttet vila under folie i cirka 10 minuter. Servera gärna med en potatisgratäng.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge (Frankrike, 115 kr, varunr: 5283)

2 kommentarer

  1. Lobos:

    Funtar på denna till nyår om jag får tag på bra lamm.

  2. mourad:

    5 stjärnor

    mmm

Totalbetyg: 5 baserat på 1 betyg

Kommentera detta Lammracks under grönt täcke recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013