Laxgratäng

Smakrik laxgratäng med dillsås som är något helt annat än de frysta fiskgratänger man kan hitta på Ica Maxi.

Ingredienser (4 portion)

600 g färsk laxfilé
salt
nymald svartpeppar
150 g riven Västerbottensost
4 portioner äkta potatismos
smör till formen
Dillsås
1 dl torrt vitt vin
1 dl vatten
1 tärning fiskbuljong
3 dl creme fraiche
1 msk vetemjöl
½ dl finhackad dill
1 äggula
Till garnering
löjrom
hackad rödlök
färsk dill

Tillagning

Smörj en lång ugnssäker form.

Skiva laxen tunt på snedden.

Salta och peppra och fördela osten på laxskivorna. Rulla ihop skivorna.

Lägg laxrullarna i formen i två rader och klicka eller spritsa ut potatismoset längs kanterna.

Sätt ugnen på 225 grader.

Vispa samman vin, vatten, smulad buljongtärning, creme fraiche och mjöl. Koka upp och låt sjuda i 3 minuter.

Låt svalna lite och vispa i dill och äggula och häll över fisken.

Spritsa eller klicka mos i en sträng mellan laxraderna.

Gratinera mitt i ugnen i 20-25 minuter.

Garnera med löjrom, rödlök och dill.

Fler liknande recept